Αν και σήμερα κανονικά είχε σειρά το μοσχαράκι με την σάλτσα σοκολάτας, αποφάσισα τελικά να σας δώσω την συνταγή για τα μακαρόνς διότι η συνταγή είναι πάρα πολύ γρήγορη, και στην παρασκευή αλλά και το κυριότερο, στο γράψιμο. Αργήσαμε να γυρισουμε σπίτι και μέχρι να την γράψω θα ξημερώσουμε.
Είναι η δευτερη νομίζω φορά που φτιάχνω μακαρόνς και μου πετυχαίνουν τόσο καλά. Τα πρώτα που χα φτιάξει, με γεύση σοκολάτας αν θυμάστε, θέλαν λίγο βελτίωση στο παρουσιαστικό τους. Αυτή την φορά τροποποίησα λίγο την συνταγή όσον αφορά στις ποσότητες των υλικών, και το κυριότερο βρήκα πως να αλέσω το αμύγδαλο έτσι ώστε να μου γίνει πουδρα χωρίς να νοτίσει από τα αιθέραια έλαια. Όταν τα βγαλα από το φούρνο μου ρθε να τσιρίξω από την χαρά μου. Η κρεμα δε, αν και μισώ τις κρέμες βουτύρου, ήταν ένα όνειρο (φανταστική, καταπληκτική. γιουχου κτλπ κτλπ).
Πάμε στην συνταγή λοιπόν
Macarons με κρέμα φράουλας
Για 24 μονά Μακαρόνς (12 ζευγάρια)
1 ασπράδι (περιπου 35 γρ.)
45 γρ. αμύγδαλα αλέσμένα
80 γρ. ζάχαρη άχνη
μία πρέζα αλάτι
1 κουταλιά ζάχαρη κρυσταλική
2 σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
Για την κρέμα φράουλας
2 κουταλιές γάλα
1 κουταλιά ζάχαρη άχνη
50 γρ. βούτυρο
2 κουταλιές σιροπι φράουλας
Το ότι τα καλύτερα αποτελέσματα τα έχουμε όταν το ασπράδι είναι μπαγιάτικο τα χουμε ξαναπεί. Ξεχωρίστε τα λοιπόν από τον κρόκο, βάλτε τα σε ένα τάπερ στο ψυγείο και αφήστε τα να ξεκουραστούν για μερικές ημέρες. Βγάλτε τα αρκετά νωρίς ώστε να επανέρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και χτυπήστε τα με το αλάτι και το χρωμα τόσο ώστε να αποκτήσουν μια κρεμώδη υφή. Σε αυτό το σημείο, συνεχίζοντας το χτύπημα, ρίχνετε την κρυσταλική ζάχαρη. Βάζετε την άχνη με τα τριμμένα αμύγδαλα στο μπλέντερ και τα αλέθετε μέχρι να γίνουν πούδρα. Τα αμύγδαλα εννοείται θα πρέπει να είναι χωρίς την φλούδα. Αν έχετε ολόκληρα με φλούδα τότε ζεματίστε τα για μερικά λεπτά και μετά τρίψτε τα μέσα σε μια πετσέτα ή ανάμεσα στα χεράκια σας. Αφήστε να στεγνώσουν καλά και προχωρήστε με το άλεσμα σύμφωνα με το τρόπο που σας υπέδειξα παραπάνω.
Προσθέστε τα αμύγδαλα με την άχνη, κουταλιά-κουταλιά στην μαρέγγα, ανακατεύοντας συγχρόνως με μια σπάτουλα ή ένα κουτάλι. Η αθηνά είχε γράψει κάτι για 50 φορές. Δεν ξέρω αν εγώ τα ανακάτωσα ακριβώς 50 αλλά σε κάθε περίπτωση τα ανάκατωσα αρκετά και πάντα ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ. Δεν χτυπάμε ξυνόγαλα!!
με ένα κορνέ με ίσια μύτη απλώνουμε μικρά κυκλάκια επάνω σε μια λαδόκολα με κάποια απόσταση μεταξύ τους. Πέριπου 3 εκκατοιστα το κάθε κυκλάκι με 3-4 εκκατοστα απόσταση μεταξύ τους. Αν υ ζύμη είναι σωστή, που θα είναι αν κάνατε ότι σας είπα. τότε θα απλώνει απο μόνη της. ¨οχι πολύ. ίσα ίσα μέχρινα γίνει η επιφάνεια λεία. Αν παρααπλώσει τότε κάτι πήγε στραβά. Θα πρότεινα λοιπόν να κάνετε πρωτα ενα δοκιμαστικό κυκλάκι και αν δείτε ότι παραείναι νερουλό, γιατί κάθε αυγό, δεν είναι το ίδιο, τότε προσθέστε στο μείγμα λίγη ακόμα άχνη. Ξαναανακατώστε προσεκτικά και επαναλάβετε το τεστ με το κυκλάκι. Αφήστε τα μακαρόνς να στεγνώσουν για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματιου. Ψήστε τα σε προθερασμένο φούρνο, στον αέρα, αρχικά στους 80 βαθμούς για 15 λεπτά, και μετά στους 180 για άλλα 4 λεπτά περίπου. Τα βγάζετε από το φούρνο, τα αφήνετε να κρυώσουν εντελώς και ΜΕΤΑ τα ξεκολάτε από την λαμαρίνα. Αλλιώς θα σας μείνουν στο χέρι.
Για την κρέμα, χτυπάτε απλά όλα τα υλικά μαζί μέχρι να αφρατέψει το βούτυρο. Βάζετε από λίγο κρέμα στα μισά μακαρόν και τα κολάτε με τα άλλα μισά. Γεμιστά διατηρούνται μέχρι και 3 ημέρες σε θερμοκρασία δωματιου. Κατεψυγμένα μπορεί και 6 μήνες.
Φιλιά
Ολα αυτά τα καταπληκτικά που κάνεις, ποιός τα τρώει? Γιατί εσύ αποκλείεται! Απορία φίλου που του μιλάω για εσένα! χχχ
ReplyDeleteΑν και δεν είμαι πολύ του γλυκού τρώω πάντα από αυτά που φτιάχνω γιατι αλλίως πως θα σας δώσω τις συνταγές αν δεν είμαι 200% σίγουρη ότι όντως αξίζει! Το μεγαλύτερο μέρος από αυτά τα τρώει ο Νίκος και ότι μείνει τα δίνω είτε στους γείτονες μας στο ισόγειο, είτε τα παίρνω στο γραφείο. Ανάλογα με το τι έχω φτιάξει εννοείται! όσο για μένα, έχω την τύχη να μένω και να εργάζομαι στον 7ο όροφο όπου και αναβοκατεβαίνω με τα πόδια τουλάχιστον 5-6 φορές την ημέρα. Αλλιώς θα μουνα σαν την Queen Latifa!!!
ReplyDeleteΦιλια πολλά
τέλεια, απαγορευτική συνταγή, δεν τα φτιάχνουμε συχνά γιατί τα τρώμε πριν καν τα ενώσουμε!!!
ReplyDeleteτι όμορφο το χρώμα τους, σκέφτομαι και το φραουλένιο άρωμα και λιποθυμώ!!!!!
μα σου πέτυχαν έγιναν υπέροχα, φεύγω δεν αντέχω άλλο!!
Καλημέρα κι από εμένα.
ReplyDeleteΑΑΑΑΑΧ πρέπει να τρέξω να βρω κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής!!!
Εν το μεταξύ θα βάλω το ασπράδι να μπαγιατέψει. χι χι χι
Φιλιά πολλά Γιώτα
Kalhmeroudia! Giota mou nomizo oti ta vasika xromata ta vriskeis se kathe S/M . Kai an oxi...vale mia fonh :))
ReplyDeleteΘα μάθεις νέα μου σύντομα ελπίζω, μιας και η μικρούλα μου είναι διακοπές με την γιαγιά της και θέλω να πιστεύω ότι θα έχω χρόνο για να δημιουργήσω χα χα χα
ReplyDeleteΓιώτα
Τί υπέροχα και για παιδάκια και για μεγάλους!!
ReplyDeleteΤέλειο χρώμα και άρωμα !!!
Μπράβο κυρία Coconut!!!
φιλάκια!
Πανέμορφα! Συγχαρητήρια!
ReplyDeleteΆργησα λίγο να περάσω και τώρα τα είδα και βλέπω ότι εγινες εξπέρ!!!Είναι τ-έ-λ-ε-ι-α!!!!!¨Εχεις δίκιο γι' αυτό που λες, να αλέθεις τα αμύγδαλα με την άχνη μαζί,γιατί βοηθάει κάπου έχω διαβάσει να μην φεύγει το έλαιο από τα αμύγδαλα,ώστε να μένουν στεγνά σαν πούδρα, αλλιώς το έλαιο χαλάει τα μακαρόνς! Είσαι φοβερή για ακόμα μια φορά!!
ReplyDeleteΠολλά φιλιά!
Και μόνο για το χρώμα τους, θα ήθελα να τα δοκιμάσω!
ReplyDeleteΤο blog σου έχει υπέροχες συνταγές, και μόλις χθες έφτιαξα τα πρώτα μου μακαρόνς, δεν έχω ξαναδοκιμάσει κι έτσι δεν ξέρω τι γεύση έχουν. Μου φάνηκαν αρκετά γλυκά γα τα γούστα μου και ήταν λίγο κολλώδη μετά το ψήσιμο, έτσι πρέπει να είναι? μήπως ήθελαν λιγότερο ψήσιμο?μπορείς να δεις την πρώτη μου απόπειρα εδώ...http://christinad-christinascorner.blogspot.se/2012/03/acarons.html
ReplyDeleteΧριστίνα μου όχι, δεν [ρέπει να είναι έτσι. Από ότι είδαα στις φωτό, σου φουσκωσαν κανονικά και κάνα και τα επιθυμητά ποδαράκια οπότε μεχρι και την στιγμή που τα έβαλες στο φούρνο τα έκανες όλα σωστά. Νομίζω ότι απλά τα έψησες πολύ λιγότερο από ότι έπρεπε γι αυτό και η κολλώδη υφή και η υπέρμετρη γλύκα που αναφέρεις. Την επόμενη φορά δοκίμασε να τα ψήσεις λίγο παραπάνω. Δες και το πόστ μου με τις αναλυτικές οδηγίες http://royal-coconut.blogspot.de/2011/11/caramel-macarons.html
ReplyDeleteΣε φιλώ
Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σου. Σήμερα που δοκίμασα ένα ήταν πιο ωραίο,δεν ήξερα ότι γίνονται πιο νόστιμα αν τα αφήσεις. τα έψησα 20 λεπτά στους 80 και 6-7 λεπτά στους 180. θα τα ξαναδοκιμάσω σίγουρα και θα σου πω.
ReplyDeleteΞέχασα να σου πω για την κρέμα, δεν είχα σιρόπι φράουλας, κι έβαλα λίγη μαρμελάδα και τα υπόλοιπα υλικά, με αποτέλεσμα να μην είναι ομογενοποιημένα, και το βούτυρο κομματάκια κομματάκια...αν δεν τηρείς πιστά την συνταγή αυτά παθαίνεις...
ReplyDeleteΝαι τα μακαρόν είναι πάντα πιο νόστιμα την επομένη γιατί το κέλυφος αποροφάει υγρασια από την γέμιση και γίνονται πιο μαλακά και πιο ζουμερά. Τα ίδια τουσ δεν έχουν γευση, την γευση την αποκτούν από την γεμιση. Τα μεγάλα ζαχαροπλαστεία τα ψεκάζουν μετά το ψήσιμο συνήθως με ένα σιρόπι για να επισπέυσουν το μέστωμα.
ReplyDeleteόσο για την κρέμα, το βούτυρο πρεπει να είναι σε θεμροκρασία δωματιού και οχι παγωμένο. Την μαρμελάδα την επόμενη φορά ζεστανε την και πέρασε την από σίτα για να μέινουν τα μεγάλα κομματάκια. Αυτό που θα στραγγίξεις, βάλτο μετά αντί για το σιρόπι.
Φιλιά και κράτα με ενήμερη!
Είσαι φοβερή, θα προσέξω την επόμενη φορά!Σε ευχαριστώ και πάλι!
ReplyDeleteΣε διαβαζω πρωτη φορα και μου αρε
ReplyDeleteσεις πολυ.ηδη αντεγραψα την κρεμα
φραουλας απο τα μακαρουνς για να την κανω στην εγγονουλα μου.
Πινούλα μου σε ευχαριστώ πολύ! Περιμένω εντυπώσεςι!
ReplyDeleteπειραζει αν δε βαλουμε σιροπι ζαχαροπλαστικης?
ReplyDeleteΦίλη/Φίλε ανώνυμε δεν ξέρω :)Δοκίμασε και πες μου :)
DeleteΤα δοκιμασα χωρισ χρωμα και βγηκαν πολυ νοστημα.. Νομιζω μονο στην εμφανιση διαφερουν!
ReplyDelete