Wednesday, June 2, 2010

Θεϊκό Semifreddo με μπεζέδες, Βατόμουρα, αμύγδαλα και ζεστή σάλτσα σοκολάτας


Πριν διαβάσετε την επόμενη συνταγή και δείτε τις φωτογραφίες, πάρτε βαθιά ανάσα. Δεν πρόκειται για ένα οποιοδήποτε σεμιφρέντο. Προκειται για ΤΟ απόλυτο, θεϊκό, απίστευτα βελούδινο, φρουτένιο και καταπληκτικό σεμιφρεντο που έχετε φάει ποτέ σας. Το έφτιαξα από εκδίκηση και είμαι σίγουρη ότι θα την πάρω. λεπτομέρειες όταν έρθει η ώρα. Μέχρι τότε πσσσσσσσσσσσσσσσσσσστ......




Η αδελφή μου η Γωγώ συνηθίζει να φτιάχνει ένα παρόμοιο με τριμμένα μπισκότα και ζαχαρούχο... εγώ όμως ήθελα την απόλυτη απογείωση του ουρανίσκου μου και προτίμησα να βάλω μπεζέδες. Ξέρετε το παγωτό βιενέτα; Από κει μου μπήκε η ιδέα.....

Πάμε στην συνταγή γιατί είναι αμαρτία να κρατήσω κάτι τέτοιο μυστικό.....




θεϊκό Semifreddo με μπεζέδες, Βατόμουρα, αμύγδαλα και ζεστή σάλτσα σοκολάτας

Για μια στρογυλή φόρμα 25 εκκ. περίπου

Για τους μπεζέδες

3 ασπράδια
μια πρέζα αλάτι
1 κουταλιά κακάο
200 γρ. ζάχαρη
100 γρ. αμύγδαλα ή φουντούκια καβουρδισμένα
600 γρ. κρέμα γάλακτος
2 κουταλιές άχνη
το ξύσμα από μια βανίλια

500 γρ. βατόμουρα κατεψυγμένα

Για την σάλτσα σοκολάτας

230 γρ. κρέμα γάλακτος
200 γρ. κουβερτούρα γάλακτος ή αν την προτιμάτε κάπως πιο πικρή τότε κανονική κουβερτούρα
2 κουταλιές βούτυρο
2 κουταλιές κακάο (μόνο αν χρησιμοποιήσετε κουβερτούρα γάλακτος)




Εκτέλεση

Κάνουμε πρώτα τους μπεζέδες. Χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι μέχρι να στέκονται ελαφρά. προσθέτουμε το κακάο και τηνμισή την ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα. προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι η μαρέγγα να στέκεται εντελώς. Με ένα μαχαίρι η με το μπλέντερ χοτροκόβουμε τα αμύγδαλα και τα προσθέτουμε και αυτά στην μαρέγγα ανακατέυοντας ώστε να πάνε παντού. Απλώνουμε το μείγμα σε μια λαμαρίνα την οποία έχουμε καλύψει με λαδόκολα. Το μελιγμα είναι αρκετό ώστε να καλύψει όλη την λαμαρίνα. Ψήνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 110 βαθμούς για περίπου 3 με 3.5 ώρες. Η μαρέγγα είναι έτοιμη όταν δεν έχει νωπά σημεία και θρυματίζεται χωρίς πρόβλημα. Την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και την σπάμε σε κομματάκια 1 εκκατοστού περίπου. Κρατάμε μια χούφτα κατα μέρος.

Χτυπάμε την κρέμα γαλακτος με την βανίλια και την άχνη σε σφτιχτη σαντιγύ και την ανακατευουμε με τα κομματάκια της μαρέγγας. Απλώνουμε το 1/3 από το μείγμα σε μια στρογγυλή φορμα. Πασπαλίζουμε από πάνω τα βατόμουρα τα οποία εχουμε ψιλοτρίψει με τα χεράκια μας σε μικρά κομματάκια. Ξέρω δεν είναι ευκολο γιατί είναι παγωμένα αλλά σφίγουμε τα δόντια μας και συνεχίζουμε. Απλώνουμε το 2ο μέρος από την μαρέγγα και καλύπτουμε ξανά με τα υπόλοιπα βατομουρα. Καλυπτπυμε ξανα με την υπόλοιπη σαντιγύ και πασπαλίζουμε με τα κομματάκια μαρέγγας που κρατήσαμε κατα μέρος. Καλύπτουμε αρχικά με μια διαφανή μεμβράνη, πατάμε με ένα πιάτο απο πάνω ώστε το μείγμα να σφίξει και ξανακαλύπτουμε είτε με μια μεμβράνη πάλι είτε με αλουμινόχαρτο. Το βάζουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον μια ημέρα.

Για την σάλτσα σοκολάτας

βάζουμε την κρέμα γάλακτος να βράσει. Αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε την κουβερτούρα και το κακάο. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα και προσθέτουμε το βούτυρο ανακατευοντας συνεχώς μέχρι να λιώσει και αυτό. Διατηρείται άνετα στο ψυγείο σε βαζάκι. Πριν την χρησιμοποιήσετε ζεστάνετε την σε μπεν μαρί.

Βγάζουμε το σεμιφρέντο από την κατάψυξη και το αφήνουμε 20 λεπτά περίπου ώστε να ξεπαγώσει ελαφρά. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με την σάλτσα σοκολάτας.

Για να το βγάλετε από την φόρμα, περάστε τα πλαίνά με ένα μαχαίρι το οποίο θα βουτάτε που και που και καυτό νερό. Ειδάλως, αν έχετε σκοπό να σερβίρετε όλο το γλυκό την ίδια μέρα, ζεστάνετε το δαχτυλίδι της φόρμας με το πιστολάκι σας και μετά αφαιρεστε το χωρίς προβλημα.

Φυσικά μπορείτε να αντικαταστήσετε τα βατόμουρα με φράουλες, κεράσια η ακόμα και ανάμεικτα φρούτα του δάσους.

Καλή...απόλαυση!!!!

 

Υ.Γ. Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκα φρούτα καλά είναι να τα κόψετε σε μικρά κομματάκια και να τα βράσετε πρώτα ειδάλως, όπως διαπιστώθηκε, θα τα μασάτε παγωμένα!! Αφήστε τα κατόπιν να κρυώσουν και συνεχίστε όπως παραπάνω.



14 comments:

  1. Μόλις το είδα ξελιγώθηκα!!!!
    Αυτό πρέπει να το φτιάξω οπωσδήποτε!!!
    Τέλειο φαίνεται!!!

    ReplyDelete
  2. Αυτό και αν είναι πολύ καλό!!! Θεϊκό όπως λες και εσύ. Φαντάζομαι την γεύση του. Θα είναι Σούπερ!!!

    ReplyDelete
  3. ξελιγώθηκα και μονο που το είδα, πόσο θα ήθελα ένα κομματάκι τώρα, όλα τα υλικά είναι αγαπημένα

    ReplyDelete
  4. ¨Οντως φαίνεται θεικό!!Κι εμένα μ'αρέσουν οι μπεζέδες μέσα σε γλυκά με κρέμα!!

    ReplyDelete
  5. είναι όνειρο..σκέφτομαι τις γεύσεις και πραγματικά το λαχταράω.

    ReplyDelete
  6. Τι λες τώρα!!!!!!
    Ετοιμάσου να το φτιάξουμε αυτό όταν έρθετε βολτίτσα!!!

    ReplyDelete
  7. Το όνειρο κάθε γλυκατζή(και μη)!!
    Καλημέρες και καλό μήνα!

    ReplyDelete
  8. Φαίνεται τέλειο!!!!
    Thanks

    ReplyDelete
  9. Αποστολές στο Γαλάτσι κάνετε???
    Υπέροχοοοο!!!

    ReplyDelete
  10. Thaaaaaaaaaanks!! Htna pti eprepe gia thn diata muo :))

    Eva esy mhn milas katholou! To diko sou tis proalles monh sou to fages kai ekanes thn papia!

    ReplyDelete
  11. το έκανα! και το πέτυχα (αυτά τα δύο δεν είναι για όλοους αυτονόητα!)πάρα πολύ ωραίο... αν και εγώ το έκανα με φράουλες - τα βατόμουρα είναι σπάνια στην ελληνική αγορά, και έπρεπε να ψιλοκόψω πολύ τις φράουλες, για να μήν φτάνουν στο στόμα παγωμένες και σκληρές, αλλά πάλι έγινε τέλειο! βασιλική θα μας κάνεις μεγάλη ζημιά, μια με τις τάρτες μήλου με κρέμες, μια με τις τούρτες... τώρα περιμένω συνταγή με χαλβά θεσσαλονίκης!

    φιλιά!

    ReplyDelete
  12. Χαίρομια πολύ πολύ! Κια ναι εχεις δίκιο με τα φρούτα! Το έγραψα και επάνω! Φιλιά πολλα

    ReplyDelete
  13. λοιπόν, είμαι η ίδια ανώνυμους (effie by the way), και ξαναέκανα το ίδιο γλυκό... τι να πω, η απαίτηση του κόσμου ήταν τόσο μεγάλη που δεν μπορούσα να πω όχι... ποτέ δεν έχω ξαναπάρει τόσα κομπλιμέντα για γλυκό!

    η λέξη θεϊκό του ταιριάζει απόλυτα... να σκεφτείς οτι μου το ζητούν και οι παπούδες που αυτά τα περίεργα με τις σαντυγές δεν τα εκτιμούσαν ποτέ, χαρακτηριστικά μου είπε η μαμά μου, που ειναι γιαγιά πια, τί υπέροχος αχταρμάς (με την καλή έννοια!) και νομίζω οτι αυτό είναι το εκπληκτικό σ' αύτό το γλυκό, πολύ διαφορετικές υφές και αρώματα σε έναν θεικό συνδυασμό!

    και έχω κάνει πολλές συνταγές διασήμων, με πολύ πιο μέτρια αποτελέσματα, πρέπει να πάρεις τον δρόμο της δόξας!

    ReplyDelete
  14. Το εκανα στη γιορτη μου και εγινε χαμος, μονο που αντι για βατομουρα εβαλα γλυκο κερασι που ειχα φτιαξει και σπασμένα φιστίκια αιγίνης ενδιαμεσα. Ευχαριστω για τη συνταγη!

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails