Monday, June 14, 2010

Πιτάκια και Muffins με γέμιση κολοκυθιού

Μια από τις αγαπημένες μου ζύμες για γλυκά και αλμυρά, είναι η ζύμη με Quark που έμαθα εδώ στην Γερμανία. HPIM5597

Πανευκολη στην προετοιμασία της, ζουμερή και αφράτη, με λίγες θερμίδες και πεντανόστιμη, μπορεί να αποτελέσει βάση τόσο για αλμυρά σνακς όσο και για γλυκές τάρτες η σαλιγκαράκια. Η προετοιμασία της απαιτεί μόλις 4 λεπτά το πολύ και  η υφή της είναι τέτοια που απλώνεται σχεδόν απο μόνη της χωρίς να κολάει στα χέρια σας. Το δε Quark μπορεί να αντικατασταθει άνετα από το ελληνικό στραγγιστο γιαούρτι τύπου Τοταλ πχ.

Η παρακάτω συνταγή θα σας ενθουσιάσει. Πέρα από την ζύμη που είναι υπέροχη, το κολοκυθάκι την κάνει ακόμα πιο ζουμερή, ενώ το άπαχο ζαμπόν και το θυμάρι φροντιζουν  για την γεμάτη με βάθος γεύση. Ότι πρέπει για ένα καλοκαιρινό βράδυ στο μπαλκόνι παρεούλα με ένα ποτηρι παγωμένο άσπρο κρασί.

 

Η συνταγή

HPIM5598

Βασική ζύμη με Quark

300 γρ. αλευρι

250 γρ. Quark

50 μλ γάλα

50 μλ σπορέλαιο ή ηλιέλαιο

1 κουταλάκι αλάτι

1 1/2 κουταλιές της σούπας μπεικιν

1/2 κουταλάκι σόδα

Για την γέμιση

1 ή 2 κολοκυθάκια πράσινα (ανάλογα με το μέγεθος τους) κομμένο σε κυβάκια

1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμενο

4 κουταλιές ελαιόλαδο

5 μεγάλες φέτες άπαχο ζαμπόν κομμένο σε μικρά κομματάκια

1/2 ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο

3 κλωναράκια θυμάρι

αλάτι, πιπέρι

1 1/2 χούφτες κασερι τριμμένο

1 κρόκο αυγού

 

Πρώτα ετοιμάζουμε την γέμιση ώστε να χει το χρόνο να κρυώσει μέχρι να ετοιμάσουμε την ζύμη. Καβουρδίζουμε το κρεμμύδι στο καυτό λάδι, προσθέτουμε το κολοκυθάκι και το αφήνουμε και αυτο να καβουρδιστει για μερικά λεπτά. Προσθετουμε το μαιντανό και το θυμάρι και τέλος το ζαμπόν. Αποσύρουμε από την εστία και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε να κρυώσει.

 

Για να κάνουμε την ζύμη , κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπεικιν, διαλύουμε και την σόδα στο γάλα και τα ανακατευουμε με όλα τα υπόλοιπα υλικά. Αν έχετε μίξερ, βάλτε το στην πιο δυνατή ταχύτητα και αφήστε τη να ζυμωθεί για 3 με 4 λεπτά. Η ζύμη θα πρέπει να είναι μαλακή και να μην κολάει στα χέρια.

Ανοίξτε την ζύμη σε ελαφρά αλευρωμενη επιφάνεια, σε ορθογώνιο φύλλο με πάχος 1,5 χιλιοστού.

Για τα Μάφφινς

Πασπαλίστε την επιφάνεια με την 1 χούφτα κασέρι. Εγώ χρησιμοποιησα έμμενταλ. Εσεις μπορείτε να χρησιμοποιησετε ότι τραβάει η ψυχή σας. Από μοτσαρέλλα μέχρι φέτα ίσως. Πάνω στο κασέρι απλώστε την γέμιση. Τυλίξτε το φύλλο σφιχτά σε ρολό και κόψτε το σε φέτες περίπου 2 εκκατοστων, Βάλτε την κάθε φέτα σε ένα φορμάκι για μάφιν, με την κομμενη πλευρά πάνω-κάτω και πατηστε την ελαφρά. Αλειψτε τα με ένα κροκάδι αραιωμένο με λιγο νερό και πασπαλίστε τα με το υπόλοιπο κασέρι.

Για τα πιτάκια.

Κόψτε το φύλλο σε ορθογώνια κομμάτια ανάλοξα με το πόσο μεγάλα θέλετε τα πιτάκια σας, Τα μισα απο αυτά θα τα πασπαλίσετε με κασέρι και 1-2 κουατλιές γέμιση. Τα άλλα μισά θα τα διπλώσετε στην μέση κατα μήκος και θα τα κόψετε μέχρι ένα σημείο 3-4 φορές. ξαναξεδιπλώστε τα και καλύψτε με αυτά τα προηγουμένα με την γέμιση πατώντας ελαφρά τις άκρες για να κολήσουν. Αλείψτε τα με το κροκάδι και πασπαλίστε τα με το υπόλοιπο κασέρι.

Ψήστε τα όλα στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου.

 

Καλή όρεξη!!!!

 

8 comments:

  1. με πέθανες μέσα στα άγρια ξημερώματα, εγώ θα πάρω το ονειρεμένο πιτάκι της δεύτερης φωτό και θα το φάω ζεστό-ζεστό!!!!

    ReplyDelete
  2. Τι να πω τώρα, αντε πάλι το ΣΚ ξέρω τι θα φτιάξω χχχ

    ReplyDelete
  3. Από τη μια έκπληξη στην άλλη !!
    Αυτά τα μαφινάκια θα τα φτιάξω κι εγώ που δεν αρέσκομαι στα γλυκά.
    Καλημέρα!

    ReplyDelete
  4. ΤΕΛΕΙΑ είναι.

    Οι φωτογραφίες αναδεικνύουν το αποτέλεσμα.

    Γεια στα χέρια σου :)

    ReplyDelete
  5. μου φαινεται υπεροχη η αλμυρη εκδοχη των muffins οπως και τα πιτακια γιατι λατρευω οτι εχει να κανει με κολοκυθι!!!

    ReplyDelete
  6. Τέλεια...μας άνοιξες την όρεξη!!Και τώρα εγώ έχω μπιφτέκι και σαλάτα για μεσημεριανό!Ξέρεις,διατροφή! ΑΝ και όπως έγραψες δεν πρέπει να έχει και πάρα πολλές θερμίδες η συνταγή αυτή, οπότε να μην έχουμε τύψεις!!

    ReplyDelete
  7. Λαχταριστά είναι τούτα τα muffins. πολύ ωραίες φωτογραφίες.

    ReplyDelete
  8. Γαστερόπληξ πολύ θα θέλα να ξέρω γιατί είσαι τέτοια ωρα ξύπνια!

    Να τα φτιάξετε γιατί είοναι πεντανόστιμα, γρήγορα και πανευκολα!!
    σας φιλώ πολύ

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails