Tuesday, June 15, 2010

Πασταφλώρα με φρέσκα κεράσια και φράουλες

 Ένα από τα γλυκά που ονειρευόμουν μικρη να φάω κάποια στιγμή ήταν η πασταφλώρα. Την έβλεπα στις ελληνικές ταινίες, την διάβαζα στα HPIM5645διάφορα περιοδικά, την άκουγα να την συζητάνε οι διάφορες κυρίες όταν πηγαίναμε με τον μπαμπα μου στην πόλη. Την φανταζόμουν αφράτη και τραγανή, με γεύση βουτύρου και βανίλιας και γεμιστή με μπόλικη μαρμελάδα φράουλας. Τελικά την πρωτη μου πασταφλώρα την έφαγα πριν από 2 πέριπου χρόνια στο καλοκαιρινό πάρτυ του παιδικού σταθμου και μάλιστα από τα χεράκια της Ιταλίδας γειτόνισας. Μόνο που αυτή δεν την ήξερε ως πασταφλώρα αλλά ως Crostata di marmellata. Και η τριτη της παρέας, μια γερμανίδα, ως Linzer Torte.  Όσο για την γεύση της,,,,,  με απογοήτευσε οικτρά!. Ίσως να φταιγε η ζύμη που είχε τουλάχιστον 3 δάχτυλα πάχος και ήταν εντελώς άνοστη αλλά  το πιο πιθανό είναι να ήταν τα 3 βαζάκια μαρμελάδα που ειχε μέσα. Από το σοκ της ζάχαρης που έπαθα εκείνη την ημέρα έκανα να κοιμηθω μια εβδομάδα. Αποφάσισα λοιπόν να μην την ξαναφτιάξω. Μέχρι χτες. Ο Νίκος αγορασε  4 κιλά κεράσια και 2 μεγάλα κεσεδάκια φράουλες. Για να τα φάμε όλα αυτά σε σύντομο χρονικό διάστημα λίγο δύσκολο.  Αποφάσισα λοιπόν να κάνω εκ νέου μια πασταφλώρα αλλα με φρέσκα φρούτα αντι για την μισητη μαρελάδα. Νομίζω ότι το πείραμα πέτυχε. Το αποτέλεσμα ήταν κάτι παραπάνω απο ικανοποιητικό. Νομίζω ότι από εδώ και πέρα θα την κάνω συχνότερα και ίσως και με πιο τολμηρούς συνδιασμούς φρούτων. Και φυσικα ανυπομονώ να την φτιάξω με βερύκοκα και ροδάκινα.

 

HPIM5644  HPIM5664 HPIM5665

Πάμε στην συνταγή;

Πασταφλώρα με φρέσκα κεράσια και φράουλες

 

Για την ζύμη

200 γρ. αλευρι

150 γρ. αλεσμένα αμύγδαλα

130 γρ. παγωμενο βούτυρο

100 γρ. ζάχαρη

1 αυγό

1 βανίλια

μια ιδέα κανέλας*

μια ιδέα γαρύφαλλο*

μια ιδέα κακουλέ*

Για την γέμιση

300 γρ. κεράσια χωρίς τα κουκούτσια

250 γρ. φράουλες καθαρισμένες

2 κουταλιές μαύρη ζάχαρη

1/2 κουταλάκι φυσική βανίλια

2 κουταλιές αλευρι

1 κρόκο

 

Ετοιμάζετε σαν πρωτο την ζύμη. Την φτιάχνετε ακριβώς όπως και την ζύμη μπριζέ. Απλά ζυμώνετε όλα τα υλικά γρήγορα γρήγορα μαζί, μαζέυετε την ζυμη σε μία μπάλα, την τυλίγετε με μια μεβράνη και την βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα. Κατόπιν, σε αλεύρωμένη επιφάνεια, ανοίγετε τα 2/3 της ζύμης σε φύλλο με διάμετρο 3 εκκατοστά μεγαλύτερη από αυτή της φόρμας που θα χρησιμοποιήσετε, και καλύπτετε με αυτή την φόρμα και τα πλαινάς της. Την φόρμα είναι καλά να τη βουτυρώσετε πρώτα λίγο καθως και να την πασπαλίσετε με λίγο αλεύρι. Την υπόλοιπη ζύμη την ανοίγετε επίσης σε φύλλο το οποίο και κόβετε σε λωρίδες με τις οποίες θα καλύψουμε την επιφάνεια της πασταφλώρας.

Για την γέμιση θα κόψετε τις φράουλες σε κομματάκια και τα κεράσια στην μέση. Ανακατεψτε την ζάχαρη με το αλέυρι και την βανίλια και πασπαλίστε μα αυτά τα φρούτα. Ανακατέψτε τα καλά με ένα κουτάλι και απλώστε τα πάνω στην ζύμη. καλύψτε το γλυκό με τις λώρίδες ζύμης και αλέιψτε τις με ένα κρόκο τον οποίο έχετε αραιώσει με λίγο νερό.

 

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35-40 λεπτά. Αφήνετε να κρύώσει και σερβίρετε.

 

*κάτι λιγότερο από μια πρέζα. Σχεδόν στην μύτη του μαχαιριού αλλιώς η γεύση τους είναι πολύ έντονη. Τα θεωρώ όμως απαραίτητα γιατί βρίσκω ότι απογειώνουν την γεύση της ζύμης αλλά και τονίζουν αυτή των συγκεκριμένων φρούτων.

HPIM5667 HPIM5678 

 

10 comments:

  1. Γεια σας κι από εμένα. Θα προσπαθήσω άλλη μία φορά να αφήσω comment, γιατί για κάποιο λόγο όσες φορές και να έχω γράψει δεν το βλέπω ποτέ. Ελπίζω σήμερα να είμαι τυχερή.
    Σε διαβάζω καθημερινά, τρελαίνομαι για τις συνταγές σου και τον τρόπο που γράφεις.
    Συγχαρητήρια και θα δοκιμάσω σύντομα τα muffins με το κολοκύθι.
    Φιλιά πολλά Γιώτα από Αθήνα

    ReplyDelete
  2. Τα κατάφερα! Τα κατάφερα! Φαίνεται το σχόλιο μου!!!!!!

    Γιώτα

    ReplyDelete
  3. Τέλεια η πάστα φλώρα!!!!

    ReplyDelete
  4. Tι οίστρος είναι αυτός darling????
    Δεν σε προλαβαίνω, τα κολοκυθομάφινς ούτε που τα πήρα είδηση!

    ReplyDelete
  5. τέλεια φαίνονται, δυστυχώς έχουμε τέτοιο καύσωνα που "ευτυχώς" μας κόβει την όρεξη!!!!!
    φράουλες και κεράσια αγαπημένος συνδυασμός
    καυτά φιλάκια από την αναβράζουσα Ελλάδα

    ReplyDelete
  6. Γλυκιά μου Γιώτα μου χεις φτιάξει την ημέρα! Σε ευχαριστώ πολύ πολύ! Όσο για τα σχόλια και άλλοι μου το χουν πει ότι απλά εξαφανίζονται. Ο δαίμον του τυπογραφείου μάλλον.

    Λίλα μου έχασες επεισόδια; Μήπως ήσουν στον μπαξέ σου και μάζευες.......μπανάνες;;;;

    ReplyDelete
  7. Τέλειαααααα!
    Είσαι θεά!!!!
    Καλημέρα και φιλάκια πολλά!!!

    ReplyDelete
  8. Πόσο έχει το κιλό τα κεράσια εκεί και τα παίρνετε κιλά-κιλά??!!!
    Εμείς παίρνουμε και τα τρώμε, οπότε να δω πότε θα φτιάξω καμιά συνταγή!Και λιγουρεύομαι και την τάρτα!!!

    ReplyDelete
  9. Πολύ ωραία η πάστα-φλώρα σου. Αυτό το γλυκό μου θυμίζει πάντα την γιαγιά μου. Το φτιάχνει εκπληκτικά κι εκείνη μου έμαθε να το φτιάχνω.
    Μάγδα

    ReplyDelete
  10. Καλησπέραααα! Λοιπόν, επειδη τα κεράσια εδώ είναι ακόμα στην αρχη τους έχουν περίπου 6 ευρώ το κιλό. Τέλη Ιουνιου τα βρίκσω και με 3. Ευτυχως που έχουμε τον Τούρκο απέναντι στο σπίτι μας και μας φέρνει απίθανης ποιότητας φρούτα!
    σας φιλώ

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails