Sunday, October 31, 2010

Πάπια ψητή με σιρόπι πορτοκαλιού και τσίκορε

 Orange Duck with Chicory (1 von 1)
Τατάααααααααααααααα! Να μαι πάλι! Μετά από μια εβδομάδα σχεδόν στο κρεβάτι επανέρχομαι δριμύτερη! Αν και άρρωστη δεν έκατσα στα αυγά μου και όλη την εβδομάδα πειραματιζόμουν σε διάφορα καλούδια. Σε κάποια με μεγάλη επιτυχία, σε κάποια πάλι με μικρότερη. Ε και κάποια βγήκαν εντελώς πατάτα! Ξέρω που οφείλεται όμως, και την επομένη φορά θα πετύχουν θέλουν δεν θέλουν! Καλου κακού όμως αν υπάρχει κάποιος χημικός ανάμεσα σας ας μου γράψει!

Στην πολυπόθητη συνταγή τώρα. Η συνταγή για την πάπια όσον αφορά στην προετοιμασία της ειναι η ίδια με την τελευταία φορά. Αυτή τη φορά όμως  άλαξα την σάλτσα. Αν θυμάστε την τελέυταία φορά αν και μου άρεσε το ντρέσσινγκ παρόλλα αυτά θεώρησα ότι γίνεται και καλύτερα. Τελικά γινόταν όχι απλά καλύτερα αλλά τέλεια!!! Οφείλω όμως να παραδεχτώ ότι η ιδέα δεν είναι ολοκληρωτικά δική μου, αν και πολύ θα το ήθελα αλλά ψιλοδανeισμένη από ένα γερμανικό περιοδικό το "Kreativ Küche". Αλλά είναι τόσο καλή που θα μπορούσε άνετα να είναι και δική μου.... Εκεί λοιπόν προτείνουν το γνωστό σε όλους μας ελπίζω τσίκορε βρασμένο;! σε χυμό πορτοκαλιού για να σπάσει η πικράδα του. Για να μαι ειλικρινής μέχρι τότε δεν γνώριζα ότι το συγκεκριμένο σαλατικό μπορούμε να το φάμε ΚΑΙ βρασμένο. Εξαιτίας της έντονης πικρίλας του μέχρι τώρα το αγόραζα μόνο όταν ήθελα να κάνω την σαλάτα με το μάνγκο. Αν και πολύ θα ήθελα να το χρησιμοποιώ συχνότερα εξαιτίας της μεγάλης περιεκτικότητας σε βιταμίνη C, σε κάλιο κτλπ κτλπ, η έντονη πικρίλα του και η αδυναμία του να συνοδέψει κάτι άλλο με ανάγκαζαν να το προσπερνάω στο πάγκο με τα σαλατικά. όΤνα είδα λοιπόν την συνταγή στην οποία το βράζαν με χυμό κάτι μου κανε κλικ! Αποφάσισα λοιπόν να προσθέσω λίγη ζάχαρη και λίγο βούτυρο ώστε αν δεν πετύχει το ζαρζαβατικό να χω τουλάχιστον μια σαλτσούλα για την πάπια. Ε λοιπόν....έγινε υπέροχο! Η πικρίλα δεν έσπασε εντελώς αλλά η γλύκα της σάλτσας την εξουδετέρωνε! Η πάπια δε με την σάλτσα....ενα ποιήμα!!!

Πάμε λοιπόν γρήγορα γρήγορα στην συνταγή γιατί έχουμε και σιδέρωμα.

IMG_2608

Πάπια ψητή με βρασμένο τσίκορε και σιρόπι πορτοκαλιού

Για 4 άτομα
4 Στήθη πάπιας
αλάτι, πιπέρι,
Για το τσίκορε
2 κεφάλια τσίκορε
2 κουταλιές μάυρη ζάχαρη
1 ποτήρι φρεσκοστυμένο χυμό πορτοκαλιού
1 λεμόνι, το χυμό του
50 γρ. βούτυρ0
λίγο νερό
αλάτι

Εκτέλεση

προετοιμάζετε την πάπια όπως εδώ.

Παράλληλα, σε ένα κατσαρολάκι με βαρύ πάτο, βάλτε την ζάχαρη με λίγο νερό και ανακατέψτε καλά. Σταματήστε να ανακατευετε και ανάψτε το μάτι. Όταν η ζάχαρη αρχίσει να χρυσίζει προσθεστε το χυμό πορτοκαλιού, το μισό βούτυρο, το αλάτι και τα τσίκορε από τα οποία έχετε αφαιρέσει τα εξωτερικά φύλλα. Χαμηλώστε την φωτιά στο ελάχιστο και αφού σκεπάσετε το κατσαρολάκι με ένα κομμάτι λαδόκολα, αφήστε τα να σιγοβράσουν για περίπου 20 λεπτά. Αφαιρέστε τα τσίκορε από το χυμό και κόψτε τα στην μέση. Σε ένα φαρδύ τηγάνι κάψτε το ύπόλοιπο βούτυρο και τοποθετήστε τα τσίκορε από την κομμένη πλευρά προσθέστε και το μισό χυμό απο το κατσαρολάκι και αφήστε τα μέχρι να πάρουν χρώμα. Αφαιρέστε τα από το τηγάνι και διατηρήστε τα ζεστά. Προσθέστε τον υπόλοιπο χύμό και αφήστε τον να βράσει μέχρι να πήξει και να θυμίζει σιρόπι. Σερβίρετε με την πάπια και το τσίκορε. Εμείς κάναμε και λίγο πουρέ με πατάτα και κολοκύθα και ταίριαξε τέλεια!

Update
Αν δεν σας αρέσει το τσίκορε ή αν δεν το βρίσκετε, μπορείτε άνετα να το παραλείψετε. Κάντε όλα τα βήματα για την σάλτσα απλά χωρίς το τσίκορε. Εκτός αν βρείτε κάτι άλλο να το αντικαταστήσετε.....

καλή όρεξη!!!

20 comments:

  1. Ωραία μας άνοιξες την όρεξη για πάπια τώρα αλλά πάπια που θα βρούμε κι ιδιαίτερα στήθος, λέω εγώ τώρα.
    Μια φορά που έψαξα μου είπαν μόνο Χριστούγεννα.........
    Δεν σε ξέχασα η άφιξη εκ Νάξου καθυστερεί!!
    Φιλιά και καλό μήνα!!

    ReplyDelete
  2. Καλημέρα Βασιλική!!

    Συγχαρητήρια για τις ιδέες σου, τις παρουσιάσεις σου και το χιούμορ με το οποίο μας τα παρουσιαζεις!!

    Θα ήθελα να μάθω αν έχεις κάποια δοκιμασμένη συνταγή για να φτιάξω Brezel.

    Καλό μήνα, Ντόρα.

    ReplyDelete
  3. Βασιλική καλημέρα καλό μήνα και σιδερένια :) Όντως επέστρεψες δριμύτερη και με αυτή την καταπληκτική συνταγή σου! Το τσικόρε είναι είδος κινέζικου λάχανου ; Αν είναι αυτό δεν με εχει ενθουσιάσει η γεύση του , να σου πω την αλήθεια , αλλά ο τρόπος που το παρουσιάζεις είναι ακρώς δελεαστικός και γιορτινός! φιλιά

    ReplyDelete
  4. Καλημέρα καλή βδομάδα καλό μήνα και περαστικούλια!
    Η αναμονή για την πάπια άξιζε!
    Για την Ξανθή τώρα!
    Φιλέτα πάπιας βρίσκουμε ενδεικτικά στα εξής σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, ντελικατέσεν: Kρεατεμπορική (φρέσκα ή κατεψυγμένα φιλέτα κατόπιν παραγγελίας), Carrefour (κατά την περίοδο των Χριστουγέννων φέρνουν και φιλέτα πάπιας. Ισχύει ότι πρέπει να ρωτήσουν για να είναι σίγουροι),
    Select Salmon (έχουν σχεδόν πάντα), ΑΒ (κατά την περίοδο των Χριστουγέννων αλλά όχι όλα τα υποκαταστήματα. Γι' αυτό επικοινωνήστε πρώτα μαζί τους), Θανόπουλος (έχει και φιλέτα και ολόκληρες).

    ReplyDelete
  5. Και είχα κάνει στο παρελθόν μια σκέψη να κάνω βραστά τα εσωτερικά του φύλλα, παρέα με λαχανάκια βρυξελλών και καρότα, για σαλάτα όπως το προόριζα τότε το σικορέ. Τώρα Βασιλική με την ιδέα (δική σου ή δανεική) με βάζετε να το κάνω σύντομα.

    ReplyDelete
  6. Το σικορέ το γνωρίζω αλλά δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα. Ίσως για μια πρώτη δοκιμή να είναι καλύτερο μαγειρεμένο με κάποιο τρόπο παρά ωμό σαν σαλάτα.
    Η ιδέα σου εδώ εκλεπτυσμένη και ενδιαφέρουσα, ως συνήθως βέβαια... ;)
    Καλό μήνα εύχομαι!

    ReplyDelete
  7. Καλά μετά την αρρώστια έμπνευση τρελή λεμε!!
    Είσαι Θ Ε Α !!!!
    Χάρμα οφθαλμών και γεύσης σίγουρα!!
    Φιλάκια πολλά καλό μήνα!!!

    ReplyDelete
  8. καλησπέρα!!!!
    Ξανθή μου μην αγχώνεσαι!! Η κίνηση μετράει για μένα! όσο για την πάπια...δίκανο έχεις;;;;; Ξέρω που έχει πέρασμα!

    Ντόρα μου έχω και μάλιστ καλή αλλά επειδή τα ορίτζιναλ τα βουτάνε σε καυστική σόδα άσε με να κάνω μερικές δοκιμές και θα σου πω.

    Αφροδίτη μου όχι! Κοίτα εδώ http://de.wikipedia.org/wiki/Chicor%C3%A9e

    Ποπάκι αν δεν ειχα και εσενα!!!

    Πηνελόπη μου μακάρι να ταν δική μου αλλάμου λείπει η τόλμη σε μερικά πράγματα!

    Νταρκ νομίζω ότι για να το συμπαθήσεις πρε΄πει πρωτα να το φας ωμό!! Αν δεν είχα κάνει την εμπειρία με την σαλάτα δεν νομίζω ότι θα το τρωγα βραστό! Έχει μια ιδιαίτερη γευση και άρωμα η οπιά με το βράσιμο γίνεται λίγο πιο έντονη!

    Εύα εγώ ακόμα και με το μισό ποδι στον τάφο θα μαγειρευω και τα μπλογκάρω!!

    Tobias ich gehe davon aus, dass du kein griechisch kannst ? :))

    ReplyDelete
  9. Πωπω!! Λατρεύω την πάπια!!

    Τρελοτουρίστρια

    ReplyDelete
  10. Ααα είσαι φοβερή μιλάμε!!! και έψαχνα συνταγή με πάπια για τα Χριστούγεννα!! Πωπω και τη λατρεύω τη πάπια...!! Θα τη φτιάξω στις γιορτές και θα σου πω το αποτέλεσμα! Να 'σαι καλά! Σε ευχαριστώ πολύ!!

    ReplyDelete
  11. Πω πω..πάπια! Τι μου θύμισες!
    Πως έχω πολυ καιρο να φαω..κλάψ.
    Και μου αρέσει η άτιμη..

    Πολύ ωραία η συνταγή σου. Μας βάζεις ιδέες για τα Χριστούγεννα.

    Φιλιά

    ReplyDelete
  12. perimeno entyposeis koritsia! Filia polla

    ReplyDelete
  13. Μμμμ..!! τελειο φαγητο και πρωτοτυπο!!
    φιλια!!

    ReplyDelete
  14. Περαστικά και καλωήλθες! Ωραίος συνδυασμός γλυκού-πικρού, για ένα ιδιαίτερο δειπνο.

    ReplyDelete
  15. se kollisa na parei!!!!!! PERASTIKA GLYKEIA MOY!!! TO PIATO SOY PETAAAAAEIIII!!!

    ReplyDelete
  16. Νομίζω ήρθε η στιγμή να φτιάξω πάπια.. Θέλω πολύ να το δοκιμάσω

    ReplyDelete
  17. Egw 8a afhsw to sikore kai 8a parw to papi. Kalhmera kai perastika.

    ReplyDelete
  18. Πολύ ωραία η πάπια σου! Το τσίκορε μόνο βρασμένο το έχω φάει, ωμό ποτέ, κι είναι πολύ νόστιμο. Ο συνδυασμός με την πάπια πρέπει να είναι εξαιρετικός!
    Περαστικά σου!!
    Μάγδα

    ReplyDelete
  19. Τρελαίνομαι για πάπια!! θα προσπαθήσουμε να βρούμε και να φτιάξουμε τη συνταγή αυτή!!

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails