Όταν ξεκίνησα να κάνω αυτή τη σούπα είχα στο νου μου κάτι εντελώς διαφορετικό. Συγκεκριμένα, το καιρό που δουλευα στο αυστριακό καφέ σερβιραμε μια σούπα με μήλα και σέλινο η οποία ήταν υπέροχη. Αρχιζοντας να καθαριζω τα μήλα σκέφτηκα μήπως θα ήταν καλύτερα να κάνω την σούπα με τα κάστανα που είχα φάει πέρισυ στην Χριστουγεννιάτικη γιορτή της εταιρείας μου για να καταλήξω ότι η καλύτερη λύση θα ήταν να κάνω την πατατόσουπα με μανιτάρια που κάνε την προηγούμενη ημέρα η συνάδελφος μου. Στο τέλος έκανα ένα από όλα! Μια πατατόσουπα εφόσον το μεγαλύτερο μέρος λαχανικών θα αποτελούνταν από πατάτες , με μια χούφτα κάστανα για να χυλώσει ακόμα πιο ωραία και να αποκτήσει μια ιδιαίτερη γλύκα και ...λίγο μήλο για την απαραίτητη οξύτητα και άρωμα! Φυσικά δεν έλειψαν οι απαραίτητες ρίζες που μπορεί να μην ήταν σέλερι αλλά και η ρίζα μαιντανού μια χαρά της πήγε! Την σέρβιρα με καβουρδισμένα κομματάκια μήλου και κάστανου, φρέσκια μαντζουράνα και μπόλικα κρουτόνς και ήταν ένα όνειρο! Νομίζω ότι τώρα που κρυωσε ο καιρός θα την κάνω τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα!
Πάμε στην συνταγή;
Πατατόσουπα με κάστανα και μήλα
500 γρ. πατάτες
200 γρ. κάστανα βρασμένα
100 γρ. ρίζες (σέλερι, μαιντανός, παστινάκι)
2 κρεμμύδια
2 μήλα
1 λίτρο ζωμό λαχανικών
2 κουταλιές της σούπας μαντζουράνα ψιλοκομμένη
70 γρ. βούτυρο και
1 κουταλιά επιπλέον για το καβούρδισμα
μια πρέζα μοσχοκάρυδο
αλάτι, πιπέρι
προεραιτικά
100 μλ κρέμα γάλακτος
1 κουταλιά σέρι
κρουτόνς
Καθαρίστε τις πατάτες, τα κρεμμύδια, το ένα μήλο και τις ρίζες, κόψτε τα σε κομμάτια και καβουρδίστε τα στο βούτυρο. προσθέστε τα κάστανα από τα οποία έχετε κρατήσει 4-5 στην άκρη. Σβήνετε με το ζωμό λαχανικών και σκεπάζετε. Αφήνετε να σιγοβράσει για περίπου μισή ώρα με 40 λεπτά. 10 λεπτά πριν το τέλος του βρασμού προσθέστε την μαντζουράνα. όΤνα η σούπα είναι έτοιμη αποσύρετε την από την φωτιά και πολτοποιήστε την με τον πολυκόφτη. Επίσης μπορείτε να την βάλετε στο μπλέντερ αλλά σε δόσεις εφόσον είνα καυτή και μπορεί να τινάξει το καπάκι. Ξαναγυρίστε την στην κατσαρόλα και προσθέστε αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο καθώς και μοσχοκάρυδο. Αν η σούπα είναι αραιαή βάλτε την ακόμα λίγο να βράσει . Η κρέμα γάλακτος και το σέρι ειναι προεραιτικά αλλά δινουν μια ιδιαέτερη γευση. Θα λέγα να ξεκινήσετε με την κρέμα γάλακτος και απο κει και πέρα να αποφασίσετε αν θα προσθέσετε το σέρι ή όχι.
Πλύντε το δευτερο μήλο και κόψτε το μαζί με τα κάστανα που κρατήσατε στην ακρη σε κυβάκια ενός εκκατοστού. Σ ένα μικρό τηγάνι κάψτε την επιπλέον κουταλιά βούτυρο και καβουρδίστε τα για περίπου 3 λεπτά. Σερβίρετε την σούπα με τα καβουρδισμενα μήλα και κάστανα με μερικά κρουτόνς και με λίγη ψιλοκομμένη μαντζουράνα!
Φυσικά μπορείτε να κάνετε τα κρουτόνς και μόνοι σας. Χρειάζετε μόνο άσπρο ψωμί το τόστ και λίγο βούτυρο. Αφαιρέστε τις κόρες από το ψωμί και κόψτε την ψίχα σε κυβάκια ενός εκατοστού. Καβουρδίστε τα κομματάκια σε καυτό βουτυρο η για πιο υγεινά ψήστε τα για περιπου 10 λεπτά στους 200 βαθμούς φούρνο! Αν τα κάνετε στο τηγάνι τρίψτε το [πιο πριν με μια στα δύο κομμένη σκελίδα σκόρδου για περισσότερη γευση!
Δοκιμάστε την! Ειμαι σίγουρη ότι θα σας ενθουσιάσει!!
Afti h soupa einai poli tis epoxeis. Tha eithala na to servero afto se ena chi-chi geuma.
ReplyDeleteΚαλημέρα. Καταπληκτική η σούπα!
ReplyDeleteΘα την κάνω όμως χωρίς μήλο και κάστανο, γιατί δεν του αρέσουν του πασά μου! Τρελαίνεται όμως για μαντζουράνα.
Φιλιά πολλά Γιώτα.
Kalhmeroudia! Peter what exactly is chi-chi??? :)
ReplyDeleteGiota muo poly fovamai oti den tah eina to idio! An den valeis auta ta dyo systatika vale toulaxiston manitaria!
Καλημέρα Καρυδούλα μου!!
ReplyDeleteΠόσο την λαχτάρισα ακόμη και τώρα πρωί πρωί!
Φιλάκιααααα!
Aναρωτιέμαι αν θα το φάει το μικρό μου αγοράκι. θα το δοκιμάσω πάντως και αν δεν το φάει θα μείνει περισσότερο για μένα lol:)
ReplyDeleteΚαρυδούλα μου αυτό θα είναι το πρώτο πιάτο για το ΣΚ που μαγειρεύω για γενέθλια (μουυυυυυυυυυυυυυ)
ReplyDeleteΣούπερ πρόταση!
Σε φιλώ πολύυυυυυυυυυυυυυυυ
Μανιτάρια... μμμ καλή ιδέα
ReplyDeletethanks Γιώτα
Φαίνεται νοστιμότατη και τα έχω και τα δύο στο ψυγείο!
ReplyDeleteΛυδία μου εμένα τα μικρα την τσακίσαν!!
ReplyDeleteΠοπάκι χρόνια σου πολλά καρδούλα!! !!!!
Γιωτάκι θα σου λεγα να την δοκιμάσις παρόλαλ αυτα όπως την δίνω εδώ. Ειμαι σίφουρη ότι θα του αρέσει!!
Ευα πρωί πρωί λιγούρες;
Ιωάννα μου δεν περίμενα και κάτι διαφορετικό από σενα!
φιλιά πολλά
Μας στέλνεις αδιάβαστους πάλι ντιαρ..
ReplyDeleteΜου αρέσουν όλα όσα βάζεις μέσα. Θα δοκιμασθεί σίγουρα.
Φιλιά
Να πιάσει λίγο κρύο να βρω και καλά κάστανα κι έγινε η σουπίτσα σου!!!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Molis giriso apo ta eksoterika tha tin ftiakso.... teleies foto!
ReplyDeleteΨάχνοντας ανακάλυψα αυτή τη συνταγή!! Να ρωτήσω πόσα μπολ βγαίνουν με τις αναλογίες που γράφετε; Γιατι εμεις θα είμαστε στο γιορτινό τραπέζι περίπου 15 άτομα. Να βάλω διπλές αναλογίες;;
ReplyDelete