Friday, April 9, 2010

Zεστη Πατατοσαλάτα με Ρόκα και μανιτάρια

Καλημερούδια χρυσά μου!!

Επιτέλους παρασκευή! Και επιτέλους ήρθε η Άνοιξη και σε εμάς! καιρός λοιπόν να οργανωθούμε και να αρχίσουμε τα ανοιξιάτικα μαγειρέματα! Ήδη από αυτό το μηνα βρίσκουμε τα πρώτα σπαράγγια στην αγορά ενώ από τον επόμενο σαν μικρές κοκκινοσκουφίτσες μπορούμε να παίρνουμε τα καλαθάκια μας και να πηγαίνουμε στα γειτονικά χωράφια και να κλέβουμε φράουλες :)

Είπα φράουλες και θυμήθηκα. Ένα από τα πράγματα που έκανε εντύπωση εδώ στην Γερμανία όταν πρωτοήρθα ήταν η εμπιστοσύνη που δείχναν οι γερμανοί στους συνανθρώπους τους. Όπως ίσος γνωρίζετε εδώ δεν υπάρχουν περιπτερα. Για να πάρει κανεις λοιπόν την καθημερινή του εφημερίδα, αρκεί να κατεβει στο δρόμο, να ανοίξει ένα από τα κουτιά που υπάρχουν εκεί, να πάρει την εφημερίδα του, να ρίξει το ποσο που αντιστοιχεί στην εσοχή του κουτιού και να πάει στο δρόμο του θεού και της Παναγιας. Φυσικά υπάρχουν και κάμποσοι που δεν το θεωρούν απαραίτητο να την πληρώσουν και την παίρνουν απλά και φεύγουν. Αυτοί omso είναι λίγοι για αυτό και συνεχίζουν να υπάρχουν αυτά τα κουτιά. Κατά τον ίδιο τρόπο λειτουργούν και οι φυτείες που διατηρούν κάθε χρόνο είτε με φράουλες, είτε με κολοκυθια είτε με λουλούδια. Μπαίνεις στο χωράφι, μαζεύεις ότι θέλεις και όσα θέλεις και βγαίνοντας ρίχνεις το ποσο που γραφει στην ταμπέλα στο ειδικό κουτί που έχουν στήσει εκεί. και το βρίσκω υπέροχο γιατί είναι ελάχιστοι αυτοί που φεύγουν χωρίς να πληρώσουν. Κάτι τέτοιο θα πρέπει να εφαρμόσουν και στην Ελλάδα. Μονο πού εκεί δεν θα ψάχνουν στο τέλος μονο τις φράουλες αλλα και τα κουτιά. Μην σας πω και τις ταμπέλες!

Λοιπόν, αρκετά είπα πάλι.

Ας πάμε καλύτερα στις συνταγές μας. Σήμερα θα σας δώσω την συνταγή για μια πεντανόστιμη ζεστη πατατοσαλάτα την οποια έκανα την κυριακή. Νομίζω ότι είναι ότι πρέπει για αυτό το καιρό και ανυπομονώ να συνοδέψει τα ψητά μας στα καλοκαιρινά μας Barbeque.

Πάμε?



Ζεστη πατατοσαλάτα με ρόκα και μανιτάρια

1 ματσάκι ρόκα
1/2 κεφάλι eisberg
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 μεγάλες πατάτες βρασμένες
1 χούφτα μανιτάρια
1 ματσάκι σχινόπρασο

Για το Dressing
150 gr. γιαούρτι
100 gr. sourcream
100 ml ζωμό λαχανικών χλιαρό
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο
μια πρέζα chili
1/2 κουταλάκι τριμμένο tzitzer
μερικούς σπόρους κόλλιανδρου
μια πρέζα ζάχαρη
το χυμό από 1/2 λεμόνι καθώς και λίγο ξύσμα

3 κουταλιές ελαιόλαδο η βούτυρο για το τηγάνισμα



Στην σαλάτα μας τώρα. Κόβουμε την σαλάτα έτσι ώστε να μπορούμε να την τρώμε χωρίς να βελάζουμε. Τις πατάτες καλά είναι να τις βράσετε από την προηγουμενη ημερα, μαζί με τις φλούδες, γιατί την άλλη μέρα κόβονται πιο εύκολα σε φέτες. Κόβετε τα κρεμμυδάκια σε φετούλες. Κόβετε και τα μανιτάρια. Εδώ να πω ότι συγκεκριμένα για αυτή τη σαλάτα προτιμώ να καφέ μανιτάρια γιατί είναι πιο αρωματικά. εσείς μπορείτε να βάλετε οποια θέλετε. Ακόμα και παραισθησιογόνα. Ανακατεύεται την ρόκα με το eisberg και τα κρεμμυδάκια. Σε ένα τηγάνι καίτε το βούτυρο η το ελαιόλαδο και καβουρντίζετε ελαφρά πρώτα τις πατάτες και μετά τα μανιτάρια. Αλατοπιπερώνετε και τα ανακατεύετε με την υπόλοιπη σαλάτα. Καβουρντίζετε τους σπόρους κόλλιανδρου σε ένα τηγάνι. Τους ανακατεύετε με τα υπόλοιπα υλικά του Dressing και περιχύνετε με αυτό την σαλάτα σας. Πασπαλίζετε με το ψιλοκομμένο σχινόπρασο (όχι paaaaaara πολύ ψιλοκομμένο γιατί πικρίζει) και σερβίρετε.

καλή όρεξη!!!!

2 comments:

  1. ωραία ανοιξιάτικη σαλάτα, μ' αρέσει πολύ η προσθήκη του κόλλιανδρου.

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails