αφήνω και σήμερα το παρφέ κατα μέρος και σας δίνω τη συνταγή για ένα ινδικής προέλευσης φαγητό που κάνα χτες και μου άρεσε πάαααααρα πολύ. Ο λόγος; Το ξαφνικό κρύο που μας έπιασε πάλι. Εκει που νομίζαμε ότι μπήκε η Άνοιξη, Τσουπ!!! έπιασε πάλι η παγωνιά!!! ξαναμανά τα ξώπλατα και τα πέδιλα στις ντουλάπες. Και αντί για δροσιστικές σαλάτες και παρφέ, κάνουμε ζεστές ζεστές σούπες και εντριβές!
Πάμε στο φαγητό μας τώρα
Αρνάκι με κάρυ
Για 4 άτομα
1 κιλό αρνάκι γάλακτος (κότσι ή ωμοπλάτη)
4 κουταλιές ελαιόλαδο η ghee
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 κουταλιές τοματοπελτέ
1 κουταλιά κάρυ
2 κουταλιές αλέυρι
200 μλ γάλα καρύδας
600 μλ ζωμό λαχανικών η κρέατος
1/2 lemon gras
1 κουταλιά τριμμενο τζιτζερ
1/2 ανανά καθαρισμένο και κομμλενο σε κομματάκια
1/2 μάνγκο καθαρισμενο και κομμένο σε κομματάκια
1 μήλο καθαρισμενο και κομμένο σε κομματάκια
αλάτι και πιπέρι
λίγο αστεροειδή γλυκάνισο τριμμένο
μια πρέζα κανέλα
Για την πάστα
2 κουταλιές κόκκινη curry paste
2 σκελίδες σκόρδο
2 κουταλιές τριμμένη καρύδα
το ξύσμα και το χυμό απο 1/2 λεμόνι
λίγο τσιλι
1/2 ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο
Καθαρίζουμε πρώτα το κρέασ καλά από τα λίπη και το ψιλοκόβουμε σε πολύ μικρά κομματάκια. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα και το καβουρδίζουμε καλά από όλες τις μεριές. προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα καβουρδίζουμε και αυτά μερικά λεπτά. προσθέτουμε τον τοματοπελτέ και το λεμον γκρας, το οποιο έχουμε τσουμπηξει λίγο πιο πριν ώστε να ανοίξει και να απελευθερωθούν τα αιθέρια έλαια, και τα καβουρδίζουμε επίσης μερικά λεπτά. Πασπάλίζουμε με το κάρυ και το αλεύρι και σβήνουμε με το γάλα καρυδας και το ζωμό. προσθέτουμε το τζίτζερ, καπακώνουμε και βράζοιυμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου 1 1/2 ώρα. Εναλακτικά μπορείτε να το βάλετε στο φούρνο σε γάστρα στους 160 βαθμούς για επίσης 1 1/2 ώρα.
Για την πάστα, χτυπάτε όλα τα υλικά μαζί σε ενα μπλέντερ η στο γουδί. Όταν το κρέας είναι έτοιμο, προσθέτετε την πάστα και τα φρούτα και βράζετε για άλλα 10 λεπτά. Αποσύρετε από την φωτιά. αλατοπιπερώνετε αν χρειαστεί, και προσθέτετε το πσιλοκομμένο κόλιανδρο.
Σερβίρετε με το πιο αιθέριο ρύζι που έχετε φάει ποτέ σας. Πως γίνεται;
Ρύζι μπασμάτι αρωματικό
1 1/2 κούπα μπασμάτι
την φλούδα και το χυμό από ένα λεμονι
μερικά κλωναράκια ψιλοκομμένο κολιανδρο
μια κουταλια σπόρους μουστάρδας
1 κουταλιά σπορους Bornshoklee
3-4 curry leaves
μια κουταλιά τζιτζερ τριμμμένο
2 κουταλιές σπορέλαιο
Πλένετ και βράζετε το ρύζι σε αρκετό αλατισμένο νερό στο οποίο έχετε προσθέσει και το τριμμένο τζίτζερ για περίπου 10 λεπτά.
Το στραγίζετε καλα. Στην ιδια κατσαρόλα καίτε το λάδι και καβουρδίζετε π΄ρωτα τουσ σπόρους, μετά τις φλούδες και τέλος τα φύλλα. Αποσύρετε από την φωτιά και προσθέτετε το ρύζι , τον κόλιανδρο και το χυμό λεμονιού. Ανακατεύετε καλά και σκεπάζετε πρώτα με μια πετ΄σετα και μετα με το καπάκι. Το αφήνετε για πέριπου 10 λεπτά να τραβήξει και σερβίρετε.
καλή όρεξη!!!!!
Τα φαγητά με κάρυ μου αρέσουν πολύ. Φαίνεται πολύ νόστιμο!
ReplyDeleteΜάγδα
Το κάρυ μου αρέσει πολύ, αλλά οι υπόλοιποι στο σπίτι.....δεν!!
ReplyDeleteΣτείλε μου ένα πιατάκι λαχταριστό με διπλή μερίδα ρύζι!!
το λατρευω αυτο το φαγητο και το καρυ παει τελεια με το αρνακι και γενικα ειναι απο τα αγαπημενα μου μπαχαρικα!!!
ReplyDeleteΣε λιχουδιές με κάρυ λέμε πάντα ναί!!
ReplyDeleteΚαι ταιριάζει πολύ με όλα τα κρέατα, αλλά και με το αρνάκι... σούπερ!