Monday, April 19, 2010

Say Cheeeeeeese!!!!!!!!

Καλημερούδια χρυσά μου!!

Tελειωσε και αυτή η παλιοεργασια! Περιττό να σας πω ότι την έκανα με μιση καρδια. Και ούτε καν! με το 1/3 και λιγότερο! πάντα λοιπόν όταν έχω άγχος μπαίνω στην κουζίνα και δεν λέω να ξαναβγώ! Αυτή τη φορα είχα και καλο λόγο. Δυο φίλοι παλιοί και αγαπημένοι μας ανακοίνωσαν ότι μαζεύουν επιτέλους τα μπογαλάκια τους και φεύγουν για πάντα για τα πάτρια εδάφη! Αυτό λοιπόν, όσο μεγάλη και αν είναι η δικη μας στεναχώρια που θα τους χάσουμε, έπρεπε να γιορταστεί. Θα μαζευόμασταν λοιπόν το απόγευμα για καφεδάκι, γλυκό και μπόλικο mpouroumpourou ώστε να συζητηθούν οι τελευταίες λεπτομερείeς, τα μελλοντικά σχέδια και το αν θα χει σούβλα η Delivery όταν θα πάμε να τους δούμε!

Αυτή τη φορα αποφάσισα να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό. Τώρα τελευταία έκανα μονο σοκολατένια γλυκα οποτε αυτή τη φορα ο οργανισμός μας ζητούσε κάτι πιο δροσιστικό. Ο Nίκος όμως ήθελε ντε και καλά πάλι κάτι με καραμέλα! Έλεος πια με αυτή τη καραμέλα! Η χριστίνα πάλι έχει φάει κόλλημα με την σοκολάτα. Tελικά μου φαίνεται ότι μονο εγώ ήθελα την δροσερή νότα! Ένα από όλα λοιπόν πάλι.



Αποφάσισα λοιπόν να κάνω Cheese cake. Ήταν το μοναδικό γλυκό που μου ερχόταν εκείνη την στιγμή και που να συνδύαζε όλα τα παραπάνω. Αλλα όχι το γερμανικό Käsekuchen αλλα αυτό με την κρέμα τυριού. Νομίζω ότι αυτός ο τύπος Cheese cake συνηθίζεται πιο πολύ στην Ελλάδα και δεν έχει ουδεμία σχέση με το κλασσικό käsekuchen το γερμανικό (Έχω κάνει και από αυτό...υπομονή). Η πεθερά μου συνηθίζει να βάζει αντί για ζάχαρη ζαχαρούχο γάλα και είναι επίσης πολύ καλο. Το καλύτερο μέχρι τώρα η μάλλον τα καλύτερα τα χω φάει στης Λυδίας, και ήταν και νηστίσιμο παρακαλώ, με μια στρώση βύσσινου και στης Λίζας με μπόλικη μαρμελάδα Φράουλα!!! Και τα δυο όνειρο!!!!




Το αποτέλεσμα? Άκρως ικανοποιητικό και υπέροχο! Το παντεσπάνι τραγανό, η κρέμα αφράτη και δροσιστική και το τελείωμα να λειώνει κυριολεκτικά στο στόμα. Ο Νίκος αποφάνθηκε ότι ήταν από τα πιο πετυχημένα μου γλυκα. και αυτό γιατί με την κάθε πιρουνιά ξετυλίγονταν χίλιες δυο γεύσεις οι οποιες όμως δέναν αρμονικά μεταξύ τους. Το αν είναι όντως έτσι το αφήνω στην επιλογή σας.....



Cheese Cake με καραμέλα, κρέμα βουτύρου και σοκολάτα (και αμύγδαλα και μπισκότα ktlp ktlp)

Για το παντεσπάνι

200 gr. μπισκότα ολικής αλέσεως τύπου παπαδόπουλου
150 gr. Αμύγδαλα χοντροαλεσμενα
200 gr. Βούτυρο λιωμένο

100 gr. κουβερτούρα γάλακτος λιωμένη



Για την γέμιση

Κρέμα με τυρί και καραμέλα

400 gr. τυρί κρέμα τύπου Φιλαδέλφεια
200 gr. κρέμα γάλακτος
200 gr. μασκαρπόνε (αν δεν έχετε μπορείτε να δείτε
εδώ πως γίνεται)
4 φύλλα ζελατίνης
1 βανίλια
2 κουταλιές
καραμέλα
6 κουταλιές άχνη

Για την κρέμα βουτύρου με φράουλα

125 gr. τυρί κρέμα
125 gr. βούτυρο
230 gr. άχνη
2 κουταλιές σιρόπι φράουλας

αμύγδαλα χοντροαλεσμενα

Αρχίζουμε με το παντεσπάνι. τρίβουμε τα μπισκότα στο μούλτι και τα ανακατεύουμε με το λειωμένο βούτυρο και τα αμύγδαλα. τα στρώνουμε σε μια φόρμα 28 cm πατώντας τα καλά. βάζουμε το παντεσπάνι στο ψυγείο για καμια ώρα να παγώσει. Στο μεταξύ λιώνουμε την κουβερτούρα και αλείφουμε με αυτή το παγωμένο παντεσπάνι. ξαναπαγωνουμε.



Για την γέμιση

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγύ. Χτυπάμε και το τυρί κρέμα με το μασκαρπόνε, την άχνη και την βανίλια να αφρατέψουν. Τα αναμειγνύουμε με την σαντιγύ. Μουλιάζουμε την ζελατίνη σε κρύο νερό, την στήνουμε και λιώνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά. προσοχή γιατί αν παραζεσταθεί δεν πήζει. Αποσύρουμε από την φωτιά και ανακατεύουμε σε αυτή λίγη από την κρέμα. Την ρίχνουμε στην υπόλοιπη κρέμα ανακατεύοντας πολύ καλά. προσθέτουμε τις δυο κουταλιές καραμέλας και ανακατεύουμε μερικές φορες ώστε να απλωθεί κάπως. Προσθέτουμε την κρέμα στο παντεσπάνι και παγώνουμε για τουλάχιστον 3 ώρες.



Για την κρέμα βουτύρου.

Την κρέμα αυτή την είχα κάνει και πέρυσι σε μια γιορτούλα στον παιδικό σταθμό σαν επικάλυψη για τα cupcakes με φιστική αιγίνης . Bρίσκω ότι η γεύση του φιστικιού με αυτή της φράουλας ταίριαζαν καταπληκτικά όπως επίσης και τα χρώματα πράσινο του cupcake και ροζ της κρέμας. Η γέμιση εκεί ήταν επίσης από φράουλες. Η συνταγή κάποια στιγμή αργότερα. Στην παρασκευή της κρέμας τώρα. Τα υλικά καταρχήν θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Χτυπάμε το βούτυρο με την κρέμα και την άχνη να πήξουν και να αφρατέψουν. Η υφή τους θα πρέπει να θυμίζει παχιά κρέμα. Προσθέτουμε το σιρόπι και ξαναχτυπάμε. Την αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο και αλείφουμε με αυτή τα πλαϊνά του γλυκού καθώς και την επιφάνεια του γλυκού κάνοντας διαφορα σχέδια. Αν η υφή της είναι πολύ αραιή απλά προσθέστε λίγη άχνη ακόμα. Καλύπτουμε τα πλαϊνά με μπόλικο χοντροκομμένο αμύγδαλο και σερβίρουμε. Μπορούμε να σερβίρουμε και κατευθείαν.

Και κάτι ακόμη. Αν δεν έχετε όρεξη να βράζετε την καραμέλα ώρες ολόκληρες στο κουτάκι, μπορείτε να την βράσετε άνετα σε ένα κατσαρολάκι. Απλά θα πρέπει να μείνετε καταπάνω και να ανακατώνεται συνεχώς αλλιώς θα σας κολλήσει! Ειδάλλως μπορείτε να κάνετε μια απλή καραμέλα βράζοντας νερό και ζάχαρη σε ισα μέρη μέχρι να χρυσίσει, χωρίς να ανακατώνεται εννοείται, και να προσθέσετε στο τέλος τόση κρέμα γάλακτος , σιγά σιγά πάντα και ανακατεύοντας προσεκτικά, ώστε να χετε στο τέλος μια παχύρρευστη σάλτσα.



Όπως και να την κάνετε όμως είναι όνειρο!!

καλή όρεξη!!!

5 comments:

  1. Όνειρο, όνειρο!!!!!
    Αυτά τα δροσιστικά που τα έχουν όλα και ειδικά καραμέλα που είμαι πολύ φαν με ξετρελλαίνουν!!!

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Aπίθανο!!! Σαν ζωγραφιά είναι!

    ReplyDelete
  4. φαινεται super!!! λαχταριστο!!! καλη βδομαδα!!!

    ReplyDelete
  5. Tώρα το είδα και μου τρέχουν τα σάλια. φαίνεται πανέμορφο και νοστιμότατο

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails