Πρέπει να ήταν πέρισυ τέτοιο καιρό που αποφάσισα να νοικοκυρευτώ και να αγορασω την κουζινομηχανή μου για να αρχίσω να ζυμώνω και καλά ψωμί.Παρόλο που κατάγομαι από σπίτι όπου το ζυμωτό ψωμί ήταν κάτι το αυτονόητο και αυτό του φούρνου μόνο για τις κότες εδώ ενέδωσα στον πειρασμό και αγόραζα επί καθημερινής βάσεως. Αν και η Γερμανία μέχρι πριν από μερικούς αιώνες ήταν ένα απέραντο δάσος και το έδαφος της ακόμα και τώρα μόνο για καλιέργεια σιτηρών δεν είναι παρόλλα αυτά έχουν μια πλούσια παράδοση και ποικιλία στα ψωμιά.Στους μεγάλους και καλούς φούρνους μπορεί κανείς να βρει μέχρι και 50 διαφορετικά είδη ψωμιού και πιστέψτε με τα έχω δοκιμάσει όλα. Στην γειτονιά μου μόνο έχουμε τρεις από αυτους ο ένας εκ των οποίων με βιολογικά προιόντα. Πέρισυ όμως τέτοιο καιρό απόφασισα να βάλω λίγο περισσότερη ποιότητα στην ζωή μας ενσωματώνοντας στην διατροφή μας το σπιτικό ψωμί. Όχι αυτό που γίνεται στο άψε σβησε με τεράστιες ποσότητες μαγιάς και ελάχιστο ζώμωμα. Γιατι και τέτοια έκανα που και που. Μιλάω γι αυτό που γίνεται με ελάχιστη ποσότητα μαγιας ώστε να αναδειχτεί η πραγματική γευση και το άρωμα του ψωμιού, υπομονή ώστε η μύκητες που θα δώσουν αυτό το άρωμα και την γευση να εχουν το χρόνο να αναπτυχθούν, καλό ζύμωμα ώστε να απελευθερωθεί η απαραίτητη γλουτένη που θα κάνει το ψωμάκι μας μας αφράτο. Άργησα μήνες μέχρι να καταπιαστώ ολοκληρωτικά με το σκοπό μου και τώρα που επιτέλους άρχισα απορώ γιατί το καθυστερούσα τόσο καιρό. Διοτί το καλό σπίτικό ψωμί όχι απλά κόπο δεν έχει αλλά και ο χρόνος που πρεπει να κάνετε κάτι ενεργά είναι τόσο περιορισμένος που ουσιαστικά δεν αξίζει καν να το σκέφτεστε. Ειδικά αν έχετε καταψύκτη θα σας συνιστούσα να αρχίσετε το γρηγορότερο.
Όλο αυτό το διάστημα λοιπόν πειραματίστηκα με διάφορα ψωμιά. Με το γαλλικό Baguette, τα ιταλικά Ciabatta και pane Pugliese, με την γιαπωνέζικη μπαγκέτα όπου το κύριο συστατικό είναι - τι άλλο- το ρύζι και πολλά πολλά άλλα. Όλο αυτό το διάστημα που πειραματιζόμουν και ψαχνόμουν γνώρισα διάφορους αξιόλογους ανθρώπους οι οποίοι είχα την ίδια τρέλλα με μένα. Ο ενας από αυτούς μάλιστα ο Lutz, ένας φανταστίκός άνθρωπος και πολύ πολύ νεαρός είναι τόσο πορωμένος με την παρασκευή ψωμιού που αυτή την εβδομάδα δημοσιευσε την 25η δοκιμή του στα Baguette παρακαλώ και δεν θα σταματήσει να πειραματίζεται αν το Baguette του δεν βγει επιτέλους όπως το θέλει και όπως πρέπει!
Ένα από τα αγαπημένα μου ψωμάκια σε όλη αυτή τη ψωμοδιαδρομή είναι αυτά που θα σας δώσω σήμερα και που βλέπετε στην φωτογραφία επάνω. Την βασική συνταγή την έχω από εδώ άλλά την ξαναβρήκα και εδώ μόνο που εγώ χρησιμοποίησα μια πολύ πολύ μικρότερη ποσότητα μαγιάς και δεν εκανα και κάποια επιπλέον βήματα λόγω τεμπελιάς. Παρόλα αυτά βγήκαν τέλεια. Αφράτα, μυρωδάτα με καταπληκτική κρούστα και υφή, πεντανόστιμα και ....λίγα! Διότι τα μισά από αυτά τα φάγαμε κατευθείαν μετά το ψήσιμο μαζί με λίγο βούτυρο....
Πάμε στην συνταγή;
Ψωμάκια με γιαούρτι
Για το προζύμι
140γρ. αλευρι δυνατό
140 μλ νερό
1/4 κουταλάκι του καφέ μαγιά ξερή ή 1 γρ. μαγιά νωπή
Για την κυρίως ζύμη
450 γρ. αλευρι δυνατό
110 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
200 μλ νερό
1 κούπα με σπόρια της αρεσκείας σας καβουρδισμένα
1 1/2 κουταλάκι. ξερή μαγιά ή το ανάλογο σε νωπή
1 1/2 κουταλάκι αλάτι
Φτιάχνετε πρώτα το προζύμι ανακατευοντας όλα τα υλικά μαζί. Τα βάζετε σε ένα τάπερ και κλέινετε το καπάκι αλλά όχι αεροστεγώς. Τοπόθετείτε το τάπερ για περίπου 2 ώρες σε ενα ζεστό μέρος και το αφήνετε για περίπου δύο ώρες. Αυτό έχει ως απώτερο σκοπό την δημιουργία και πολλαπλασιασμό των ....να δω αν το θυμάμαι σωστά...Λακτοβάκιλλων; Είναι οι μύκητες οι οποίοι είναι υπευθυνοι για το άρωμα και την γευση του ψωμιού και οι οποίοι για να αναπτυχθούν χρειάζονται ΄ζεστη. Περίσσότερα γι αυτό σύντομα. Μετά τις δύο ώρες βάλτε το τάπερ στο ψυγείο για 16 ώρες περίπου. Φυσικά μπορείτε να το αφήσετε και παραπάνω αν δεν προλαβαίνετε να κάνετε τα ψωμάκια την άλλη μερα ή μέχρι να σας ξαναποιάσει η όρεξη να ζυμώσετε ψωμί . Αρκει να μην είναι του χρόνου. Το μεγάλο ποσοστό νερού στο προζύμι κρατάει την ζυμη υγρη και δεν την αφήνει να στεγνώσει ακόμη και 3 ημέρες να το αφήσετε. 3 μέρες...όχι 3 μήνες.
Την ημέρα που θα φτιάξετε το ψωμί, βγάλτε το τάπερ από το ψυγείο και αφήστε το να ρθει πάλι σε θερμοκρασία δωματιου. Στο κάδο του μίξερ σας ρίξτε το αλευρι και σχεδόν όλο το νερό. Αφήστε τα αρχικά να ζυμωθούν για 3-4 λεπτά και κατόπιν σκεπάστε τα και αφήστε τα για 30 λεπτ.α Αυτή η φάση λέγεται αυτόλυση και βοηθάει στο να φουσκώσει το ψωμί καλύτερα και να είναι πιο αρωματικό. περισσότερα γι αυτό επίσης σύντομα.
Mετά τα 30 λεπτά προσθέστε το προζύμι, και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Τα συγκεκριμένα ψωμάκια εξαιτίας του υψηλού ποσοστού σε υγρά είναι δύκολο να ζυμωθούν με το χέρι γι αυτό και είναι απαραίτητη μια κουζινομηχανή. Δουλέυετε λοιπόν την ζύμη για περίπου 4 λεπτά στην πρώτη σκάλα της μηχανής σας και για άλλα 6 στην τελευταία. Βάλτε την ζύμη σε ένα μεγαλο μπωλ το οποίο και έχετε αλείψει ελαφρά με λάδι. Σκεπάστε το καλά η ακόμα καλύτερα βάλτε το σε μια μεγάλη σακούλα την οποία και θα δέσετε γερά. Αφήστε τα να φουσκώσουν για περίπου 2 ώρες. Σε αυτές τις 2 ώρες, ανά 30 λεπτά ανοίξτε την σακούλα και διπλώστε την ζύμη τραβώντας τις άκρες και τοποθετώντας τις στο κέντρο. Κάντε το 2 φορές και τοποθετήστε την ζύμη ξάνα στο μπώλ με το σημείο ένωσης προς τα κάτω. Αυτό είναι το λεγόμενο Doughturn ή stretch&andfold.
Κατά αυτό το τρόπο το εσωτερικό της ζύμης το οποίο είναι ακόμα κρύο γυρνάει εξωτερικά και το εξω το οποίο έχει πάρει ήδη θερμοκρασία βρίσκεται ξαφνικά μέσα. Έτσι το ζυμάρι φουσκώνει καλύτερα και πιο γρήγορα. Επίσης η ζύμη παρόλλο που είναι κάπως πιο υγρή γίνεται κατα αυτόψτο τρόπο πιο σταθερή και δεν απλώνει.
Μετά τις 2 ώρες αδειάστε το ζυμάρι σε μια καλά αλευρωμένη επιφάνεια, πατήστε το ελαφρά για να απλώσει και κόψτε το σε κομμάτια. Η ποσότητα που δίνω εδώ είναι για περίπου 9 ψωμάκια αρκετά μεγάλα. Φυσικά μπορείτε να τα κάνετε μικρότερα και να μοιράσετε σε 2 λαμαρίνες.
Γίνονται το ίδιο ωραία και με ντίνκελ ή και με αλευρι ολικής αλέσως μόνο που στο δευτερο θα πρέπει να αυξήσετε ελαφρά την ποσότητα του νερού εφόσον ο φλοίος αποροφάει περισσότερα υγρά.
Δεν ήταν δύσκολο έτσι;;;;
Update: καταλάθος αντί για 110 γρ. γιαούρτι έγραψα 210. Επάνω το διόρθωσα ήδη! Ο δαίμων του τυπογραφείου φταίει!!!
Popopo fresko psomaki!!!
ReplyDeleteMe ola tou ta kaloudia!
Bravo vre xrisoxera mou!
To prwi auto me ligo voutiraki...oneiro!
Filakiaaa!
Vasilliki, to psomi sou eginan telia kai ta polyspora mesa...very healthy!
ReplyDeleteτι παθαίνω βραδιάτικα!!!!!
ReplyDeleteέτσι μου έρχεται να ορμήξω στην οθόνη κρατώντας μαχαιράκι με βούτυρο στο ένα χέρι και τυρί φέτα στο άλλο!!! τέλεια!!!
Καλημέρα.
ReplyDeleteΝα με τι θα ασχοληθώ το Σαβ/κο.
Αν δεν βρω σπόρια καλή μου Royal, πειράζει?
Φιλιά Γιώτα.
Ξέχασα να πω στο προηγούμενο σχόλιο, ότι θα περιμένω να βγάλεις βιβλίο με τις υπέροχες δημιουργίες σου και θέλω αφιέρωση.
ReplyDeleteΓιώτα
Μούρλια είναι. Και με τα σποράκια τους που τόσο μου αρέσουν εμένα!
ReplyDeleteKalhmeroudia!! Giotaki vale oti exeis! Amygdala, karydia, sousami oti theleis!! Oso gia to vivlio....mia afierosh diaduktiakh den sou kanei??? Tha sou thn skaanro an thes kiolas :))
ReplyDeleteStous ypoloipous polla polal filia
Βασιλικούλα,
ReplyDeleteΜου φαίνεται πως θάρθω κατά κει για να τρώω τα γλυκάκια σου και τα ψωμάκια σου.
Όμορφα και υγιεινά! Φιλάκια όμορφη!
Τέλεια τα ψωμάκια σου, μου αρέσει αυτή η διαδικασία.
ReplyDeleteΦτιαχνω κι εγώ προζύμι και το διατηρώ στο ψυγείο, το αναπιάνω κάθε βδομάδα κι έτσι διατηρείτε.
Σου αρέσει στη Γερμανία; είχα έλθει την περασμένη πρωτοχρονιά και μου άρεσε πολύ, δεν ξέρω όταν μένεις μόνιμα αν είναι καλά.
Φιλιά Καλημέρα
Poph mou opote theleis!!
ReplyDeleteMaria mou se euxaristo! Kai h mama mou etsi kanei psomi kai to prozymi den ksero kai ego poses dekaeties to exei. Kai nai mou aresei poly h Germania, to systhma ths, koinoniko kai asfalistiko, h zoh edo kai h sigouria pou prosferei sta paidia mou. Eimai hdh 13 xroni akai tha perasoun sigoura alal tosa prin apofasiso na fygo!
Πολύ ωραία τα ψωμάκια σου! Μ' αρέσει και μένα να φτιάχνω το δικό μου ψωμί αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει πολύς χρόνος.
ReplyDeleteΨωμάκι ζυμώνω εδώ και πολλά χρόνια, αυτήν την τεχνική σου δεν την έχω ακολουθήσει και θα την δω από την άλλη εβδομάδα.
ReplyDeleteΒέβαια να σου πω την αλήθεια έχω επιθυμήσει πολύ τα ψωμάκια που τρώγαμε στο Μόναχο, τρελά πρωινά δεν τα ξεχνάω με τίποτα!!
Πολλά φιλιά.
θελω να το τολμησω αλλα δισταζω... θελει την προσοχη του...
ReplyDeleteπολυ ωραια αναρτηση ...
Τέλειο το ψωμάκι σου..οι φωτογραφίες είναι για φάγωμα.
ReplyDeleteΜου αρέσουν τα σπόρια στο ψωμί.
Και πολύ καλές οι οδηγίες σου.
Φιλάκια :)
Να μπορούσα να το αρπάξω το ψωμάκι...
ReplyDeleteΜπράβο Βασιλική.
Πολύ ωραία συνταγή και τα ψωμιά κουκλιά! Πάντως μακάρι να είχαμε ωραία ψωμί σαν το γερμανικό στην ελλάδα. Όλο τα ίδια και τα ίδια βρίσκει κανείς.
ReplyDeleteΠολύ ωραία συνταγή και τα ψωμιά κουκλιά! Πάντως μακάρι να είχαμε ωραία ψωμί σαν το γερμανικό στην ελλάδα. Όλο τα ίδια και τα ίδια βρίσκει κανείς.
ReplyDeleteΤι λαχταριστά που φαίνονται τα ψωμάκια σου! Καλό Σ/Κ!
ReplyDeleteΛοιπόν.Είμαι στην δουλειά και μόλις έφαγα το κολατσιό μου με το ψωμάκι σου το οποίο έκανα χτες.
ReplyDeleteΘέλω να κάνω το cake σου με την κολοκύθα. Απλά μία μικρή ερώτηση, για την creme fraiche εγώ μπορώ να βάλω κρέμα γάλακτος ή κρέμα γάλακτος με ξινόγαλα? Ε εντάξει κι άλλη μία ερωτησούλα. Την κολοκύθα δεν την βράζω? Την τρίβω όπως είναι, έτσι?
Φιλιά Γιώτα
Kalhmera koritsaki,
ReplyDeletetha apanthso sto post me thn kolokytha giati eida shmera oti yparxei allh mai sxetikh erothsh! Filia polla
Συγχαρητήρια για το υπέροχο blog σου!
ReplyDeleteΤο ψωμί, με όποια μέθοδο κι αν φτιάχνεται, είναι ό,τι πιο οικείο και νόστιμο μπορεί ένας άνθρωπος να γευτεί!
Συνέχισε την καλή δουλειά!
Άρτεμις
Αρτεμις σε ευχαριστώ για τα γλυκά σου λόγια. Μπορώ μόνο να ανταποδώσω! Σε φιλώ
ReplyDeleteΚαλημερα Φρουφρου!μια ερωτησουλα-ποιο αλευρι ειναι σκληρο εκει στη Γερμανια,το λεγομενο weizenmehl 550?Ψωνιζω συχνα ,ειμα στην Ολλανδια αλλα δεν τα ξερω τα γερμανικα οποτε ευκαιρια να σε ρωτησω!
ReplyDeleteΕυχαριστω πολυ,
Α.Μ.
Kalhmeroudia!! Nai to 550 einai to katalhlotero gia psomia!
ReplyDeletefilia polla
Σ ευχαριστω που μπηκες στον κοπο να μου απαντησεις!!Καλες γιορτες να χεις Φρουφρου!!!
ReplyDeleteΑ.Μ.