Saturday, October 23, 2010

Υπέροχη σαλάτα με ρόκα, μάνγκο, μοτσαρέλα και κροκάντ

 

Η εβδομάδα που μας πέρασε ήταν από τις πιο δύσκολες των τελευταίων χρόνων. Χάσαμε το σπίτι των ονείρων μου από βλακεία της μεσίτριας, IMG_2582ο Νίκος ερχόταν κάθε μέρα στις 11, στις 12, στις 1 το βράδυ από την δουλειά και στην δουλειά μου να κυριαρχεί κλίμα πολέμου μετά την ανακοινωση ότι θα απολυθούν κάμποσες χιλιάδες άτομα. Αποφασίσαμε λοιπόν ότι σήμερα Σάββατο, δεν θα πάμε πουθενά, δεν θα δούμε κανέναν και δεν θα σηκώσουμε ούτε καν τηλέφωνο! Θα κλειστούμε σπίτι μας με τα παιδάκια μας και θα περάσουμε ένα ησυχο και όμορφο ΣΚ. Τα ψώνια του ΣΚ  φρόντισα να τα κάνω από χτες παρασκευή και από το πρωί ακόμα που ταξίδευα με το μετρό  σκεφτόμουν τι θα μαγειρέψω ώστε η ημέρα να έχει εκτός των άλλων και ένα γαστριμαργικό Highlight.

Μετά από πολλές σκέψεις αποφάσισα να κινηθω γύρω από ένα κεντρικό άξονα ώστε όλα τα πιάτα να δένουν αρμονικά μεταξύ τους. Αν και υπάρχουν αρκετά τρόφιμα που μπορέι κανείς να τα χρησιμοποιήσει τόσο στο πρώτο πιάτο,όσο και στο κυριως αλλά και στο επιδόρπιο, εμένα εκείνη την ώρα μου ήρθε μόνο το πορτοκάλι. Βέβαια σήμερα στο τραπέζι που το συτητούσα με το Νίκο θυμηθήκαμε και τα σύκα, το αβοκάντο, τα μήλα κτλπ αλλά αυτά παραμείναν ιδέες για την επόμενη φορά.

Το πορτοκάλι λοιπόν θα ήταν ο κεντρικός μου άξονας και συνδετικός κρίκος όλων των πιάτων. Μπορώ να πώ ότι έμεινα πολύ ευχαριστημένη με την επιλογή μου αν και την επόμενη φορά θα κανα κάποιες ελάχιστες τροποιήσεις. Θα σας πω παρακάτω τι εννοώ.

 IMG_2576

Σαν πρώτο πιάτο αποφάσισα να κάνω μια σαλάτα με φρούτα και ρόκα και φυσικά ντρέσινκγ πορτοκαλιού. Ο συνδιασμός γλυκού πικρού μου και μας αρέσει πολύ και η μοτσαρέλα είναι νομίζω το πιο κατάληλο τυρί για να συνοδεψει μια τέτοια σαλάτα. Δεν ξέρω αν θυμάστε μια παρόμοια σαλάτα που είχα ξαναδώσει με μανγκο, τσίκορε και ντρέισινκ από γιαούρτι. Επίσης καταπληκτική και πολυ πολύ δροσερή. Η κεντρίκή ιδέα της σαλάτας βασίστηκε σε μια  που μας σέρβιρε πριν αρκετά χρόνια η ξαδέλφη του Νίκου, ναι αυτή με το μηλόγλυκο, η οποία όμως απότελούνταν μόνο από μάνγκο και μοτσαρέλα και χυμό πορτοκάλι. Θυμάμαι ότι τότε, αν και αρχικά είχα παραξενευτεί με το συνδιασμό, κατόπιν ενθουσιάστηκα αλλά είχα την εντύπωση παρόλλα αυτά ότι κάτι λειπει. Νομίζω ότι σήμερα κατάφερα να της δώσω αυτό που της έλειπε τότε!

Σαν δευτερο πιάτο έκανα στήθος πάπιας με ψημένο τσικορε, πουρέ λαχανικών και  και σιρόπι πορτοκαλιού. Περιτό να σας πώ ότι ειδικά το τσικορε και το σιροπι ήταν ένα όνειρο!

Για επιδόρπιο είχε μετά από επιθυμία του Νίκου μια creme brûlée με πορτοκάλι φυσικά.

Σήμερα θα σας δώσω την συνταγή για την σαλάτα. Τα υπόλοιπα δύο πιάτα ακολουθούν τις επόμενες ημέρες.

 

Σαλάτα με ρόκα, μάνγκο, μοτσαρέλα και κροκάντ

1 ματσάκι ρόκα

1 μάνγκο

1 παπάγια

1 άσπρο κρεμμύδι

200 γρ. μοτσαρέλα

 

Για το κροκαντ

2 κουταλιές καρύδια

2 κουταλιές αμύγδαλα ασπρισμένα

50 γρ. ζάχαρη

λίγο τσίλι

λίγο νερό

IMG_2573

Για το ντρέσιννκ

50 μλ φρεσκο χυμό πορτοκαλιού

4 κουταλιές σησαμέλαιο ή καρυδέλαιο

3 κουταλιές μηλόξυδο

2 κουταλάκια μέλι, κατα προτίμηση από άνθη πορτοκαλιάς

αλάτι , πιπέρι

 

Πως να κάνετε το κροκάντ

Βάλτε την ζάχαρη με λίγο νερό σε ένα κατσαρολάκι με βαρύ πάτο και ανακατέψτε καλά. Σταματάτε να ανακατευετε και ανάβετε το μάτι. Βράζετε μέχρι να αποκτήσει η ζάχαρη ένα χρυσοκάστανο χρώμα. Αυτό μπορεί να αργήσει μέχρι και 15 λεπτά. Αποσύρετε από την φωτιά και προσθέστ τους ξηρούς καρπόυς και το τσίλι ανακατευοντας καλ.α. Αδείαστε αμέσως το μείγμα επάνω σε μια λαδόκολα και απλωστε το ελαφρά. Αφήστε το να κρυώσει και σπάστε το σε μικρα΄κομματάκια, είτε με τα χεράκια σας είτε με τον πλάστη είτε στο μπλέντερ.

 Αν δεν εχετε ασπρισμένα αμύγδαλα, βάλτε αυτά πού έχετε σε ενα ταπερ και περιχύστε τα με καυτό νερό. Αφήστε τα για λίγο να σταθούν και στραγγίξτε τα. τρίψτε τα στα χεράκια σας να φύγουν οι φλούδες και απλώστε σε μια πετσέτα να στεγώσουν. Έτοιμα.

Για το ντρέσινκ χτυπήστε απλά όλα τα υλικά μαζί. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι κατα επιλογή.

Για την σαλάτα ξεφλουδίστε τα φρούτα και κόψτε τα μάζί με την μοτσαρέλα σε κυβάκια 2 εκκατοστών. Πλύντε την ρόκα και κόψτε τις άκρες. Βάλτε τα φρούτα με την μοτσαρέλα σε ένα μεγάλο τάπερ, χωρίς να τα μπερδέψετε μεταξύ τους και περιχύστε με το ντρέσινγ. Αφήστε τα να τραβήξουν για μισή ώρα. Για να τα σερβίρετε, βάλτε ενα μεγάλο δαχτυλίδι σε κάθε πιάτο και τοποθετήστε τα σε στρώσεις. Κόψτε το κρεμμύδι σε πολύ ψιλές φέτες και τοποθετήστε το ενδιάμεσα σε κάθε στρώση. Βάλτε την σαλάτα στο μπώλ με το ντρεσινγκ και ανακατεψτε την με τα χέρια σας ελαφρά ώστε να τραβήξει. προσθέστε την και αυτή στα πιάτα με την υπόλοιπη σαλάτα. περιχώστε με το ντρεσινγκ και πασπαλίστε με το κροκάντ! Έτοιμη!!

 

Πολύ καλή σας όρεξη!!!

12 comments:

  1. Καλημέρα καλημέρα!!!
    Υπέροχη σαλάτα!!θα περιμένω και την πάπια!!

    ReplyDelete
  2. Μμμμμμ ρόκα, αβοκάντο, καρύδια, πορτοκάλι......γεύσεις απου απογειώνουν κυριολεκτικά!!!!
    Καλημέρα!!

    ReplyDelete
  3. Εμένα θα μου επιτρέψεις να περιμένω με αγωνία τη συνταγή για την πάπια!

    ReplyDelete
  4. Ti oraia salata..etsi opos to exeis stolisei, einai san folia!

    ReplyDelete
  5. kalhmeroudia! einai pragmatika mia yperoxh salata!!
    H syntagh gia thn papia erxetai entos ton hmeron!

    filia polla

    ReplyDelete
  6. Ναμαι κι εγω!!!!!!!!!!
    Ωραία σαλάτα βρε φιλενάδα και γω το παπί περιμένω!!!!!!!!!!!!χχχχχχχχχχχχχχχχχχ

    ReplyDelete
  7. Αν και στενοχωρημένη στην μαγειρική σου έλαμψες. Πολύ ωραία φαίνεται η σαλάτα σου, λιτή και με ωραία χρώματα. Η πάπια μου ακούγεται τέλεια επίσης. Χθες έφτιαξα πάπια, μ' αρέσει ΠΑΡΑ πολύ.
    Όσο για την creme brulee, o Σ έχει τρέλα με αυτήν. Τί έχουν οι άντρες με την creme brulee μου λες;
    Μάγδα

    ReplyDelete
  8. Πολύ ωραία συνταγή!
    Ένα άλλο φρούτο που ταιριάζει με τη ρόκα είναι και το ρόδι!

    ReplyDelete
  9. Kalhmera Mairh mou! Nai pisteuo kai ego oti to rodi tha phgainei apsoga! Tora eidika puo einai sthn epoxh tou tha dokimaso to syndiasmo auto syntoma!
    filia polla

    ReplyDelete
  10. Τέλεια η σαλάτα σου, μην κάνεις την πάπια.... ανέβασέ την!!!

    ReplyDelete
  11. Eftaseeeeeeeeee! Eimai apo tnn trith me dyo paidia me gastrenteritida spiti!!! To argotero mexri thn Kyriakh tha einai mesa! Filoures!!

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails