Wednesday, October 6, 2010

Μπουγιουρντί εις διπλούν

 Αν και δεν είχα σκοπό σήμερα να κάτσω στον υπολογιστή, πόσο μάλλον να μπω στην κουζίνα, τελικά και έκατσα και μαγείρεψα. Ε και ...έφαγα IMG_2358βεβαίως βεβαίως. Ο λόγος για όλη αυτή τη...... ταλαιπωρία είναι η δημόσια έκκληση που μου απηυθυνε χτές το βράδυ ο Αλέχανδρος στο ΦΒ να του φτιάξω μπουγιουρντι. Αν και δεν είμαι άτομο που κάνω χάρες, πόσο μάλλον σε άντρες, αυτή τη φορά είπα να νερώσω το κρασί μου και να του την κάνω. Η εταιρεία μου σκοπευει σύντομα να διώξει κόσμο και κοσμάκι και ποιος ξέρει... μπορεί να πάρει και μένα η μπόρα. Κάτι τέτοιες στιγμές λοιπόν φροντίζουμε να τα χουμε καλά με όλους γιατι μπορεί στο μέλλον να τους χρειαστεις. Ακούς Αλέξη;

Μπουγιουρντι λοιπόν σήμερα και η αλήθεια είναι ότι δεν μας κακοέπεσε καθόλου. Εμένα δηλαδή γιατί ο Νίκος δεν το πολυαγαπάει. Το μπουγιουρντί για όσους ακούν το όνομα για πρώτη φορά είναι ουσιαστικά η φέτα η ψητή με μια άντε δύο το πολύ παραλαγές. Πρόκειται για ένα καταπληκτικό μεζέ, προέλευση του οποιου είναι αν δεν απατώμαι η Βόρεια Ελλάδα. Τρώγεται σαφώς ζεστό, εφόσον πρέπει να ψηθει πρώτα και μπορει να συνοδέψει άνετα και το καλύτερο κρασί. Άσπρο πάντα εννοείται. Η προετοιμασία του καθώς και η παρασκευή του απλούστατη.

Επειδή όμως όπως προανάφερα ο Νίκος δεν το τρώει καθόλου, ενώ λατρευει τη φέτα, και επειδή θέλει πάντα τυρί με τα λαδερά και ειδικά με την φασολάδα, αποφάσισα να του κάνω μια διαφορετική εκδοχή της φέτας ψητής. Μια με ρικότα και λιαστές ντομάτες. Κάλλιστα μπορείτε να αντικαταστήσετε την ρικότα με ανθότυρο. Δυστυχώς εγω εδώ δεν βρίσκω ανθότυρο γι αυτό και δείχνω αυτή την προτίμηση στα ιταλικά προιόντα. Καπίσι;. Και οι δύο πάντως γίναν όνειρο. Πάμε τρεχάλα λοιπόν για τις συνταγές.

IMG_2361

Μπουγιουρντί

250 γρ. φέτα καλής ποιότητας

2 χοντρές φέτες ντομάτας

1 φέτα κασέρι τύπου γκούντα

3 κουταλιές ελαιόλαδο

μία πρέζα ρίγανη

μια πρέζα πάπρικα

λίγο τσίλι

1-2 πεπερόνι τουρσί ή και φρέσκα αν το λέει η ψυχούλα σας

αυτά.

 

προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Τοποθετειτε τη φέτα σε ένα πυρίμαχο σκευος ή και σε ένα  κομμάτι αλουμινόχαρτο και βάζετε με τη σειρά την ντομάτα, τα μπαχαρικά, το ελαιόλαδο, τα πεπερόνι και το κασέρι. Ψήνετε για περίπου 15-20 λεπτά. με το που τη βγάζετε από το φούρνο, με ένα κουταλάκι την βρέχετε με το λαδάκι της. Σερβίρετε με μπόλικο άσπρο ψωμάκι.

Ευκολο έτσι;

 IMG_2367 

Πάμε στο Ιταλικό μπουγιουρντί τώρα

Για τις λιαστές ντομάτες-φούρνου

500 γρ. ντοματίνια

1/2 Κούπα ελαιόλαδο

2 κουταλιές αλάτι χοντρό

Κόβετε τα ντοματάκια στην μέση και αφαιρείτε προσεκτικά τα σποράκια προσεχοντας να μην τραυματίσετε τη σάρκα. Τα απλώνετε σε μια λαμαρίνα, κατα προτίμηση επάνω σε μια λαδόκολα και πασπαλίζετε με χοντρό αλάτι. Τα στεγνώνετε για περίπου 3 ώρες, ανάλογα με το μεγεθος της ντομάτας, στους 100 βαθμούς. Η πόρτα του φούρνου θα πρέπει να είναι ελαφρά ανοιχτή. ώστε να φευγουν οι υδρατμοί. Μετά από μιαμιση ώρα γυρίστε τις ντομάτες και από την άλλη πλευρά. Αφήστε τις να κρυώσουν και βάλτε τες σε ένα βαζάκι με το ελαιόλαδο. Αφήστε τις να καθήσουν τουλάχιστον μια ημέρα πριν να τις χρησιμοποιήσετε στα φαγητά σας. Μην τις πασπαλίσετε πριν το ψήσιμο με διάφορα βότανα, βάλτε τα καλύτερα στο βαζάκι με το ελαιόλαδο.

IMG_2394

Ψητό ανθότυρο ( ή ρικότα) με λιαστές ντομάτες

500 γρ. ρικότα ή ανθότυρο

το χυμό από ένα λεμόνι

πάπρικα

τσίλι

λίγο ξύσμα λεμονιού

μισή χούφτα λιαστές ντομάτες

 

Ψιλοκόψτε τις ντομάτες και ανακατψτε τις με το ανθότυρο ή την ρικότα. Βάλτε το τυρί σε ένα τουλπάνι, δέστε το σφιχτά και στερεώστε το επάνω σε ενα σκευος έτσι ώστε να μην ακουμπάει το πατο. Εγώ χρησιμοποιήσα απλά ένα ψηλό τάπερ, και τοποθέτησα αριστερά και δεξιά δύο ξυλάκια. Πάνω σε αυτά τα ξυλάκια τοποθέτησα το κόμπο από το τουλπάνι. Εσείς φτιάξτε το όπως σας βολευει εσάς.

Βάλτε το τυρί στο ψυγείο και αφήστε το μέχρι την άλλη ημέρα για να στραγγίξει τα υγρά του. Την άλλη μέρα, βγάλτε το α΄πό το τουλπάνι και βάλτεε το σε ένα πυρίμαχο σκευος. περιχύστε το με 2 κουταλιές ελαιόλαδο από τις ντομάτες, πασπαλίστε το με λίγο αλάτι, πάπρικα και τσίλι και ψήστε το σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά. Όταν το βγάλετε από το φούρνο περιχύστε το με το χυμό λεμονιού και το ξύσμα, με τις ντομάτες και με μπόλικο ελαιόλαδο από τις ντομάτες. Σερβίρετε το επάνω σε φρυγανισμένο ψωμάκι, σε σκορδόψωμο, σε πίτα ή σε ότι άλλο αγαπάτε!

  IMG_2398 IMG_2400

Καλή όρεξη!!!

10 comments:

  1. αγαπημενο μπουγιουρντι... το τσακιζουμε οποτε το εχουμε μπροστα μας...

    ReplyDelete
  2. Τέτοια ώρα δεν τα λένε αυτά κοπελιά!
    Μ΄αρέσει και το Ιταλικό!!!

    ReplyDelete
  3. Αχ τι μου κάνεις τώρα αθεόφοβη.Ωρα κολατσιού στην δουλειά, μου τρέχουν τα σάλια.Καταπλήκτικό και πανεύκολο.Να σαι καλά για την συνταγούλα.Φιλάκια από την Ελλάδα φθινοπωρινά και πολλή βροχή.

    ReplyDelete
  4. Το μπουγιουρντί με φέτα και εμένα δε με τρελαίνει. Τα δικά σου φαίνονται νοστιμότατα. Είναι και οι φωτογραφίες σου όμως που τα διαφημίζουν τόσο καλά:))

    ReplyDelete
  5. Από τα πιο νόστιμα βορειοελλαδίτικα πιάτα! Η Ιταλική version φαίνεται εξίσου ενδιαφέρουσα.

    ReplyDelete
  6. Ego pantos pethaino gia mpougiournti opote den exo provlhma na to tsakiso kai monh mou!
    kalhmeroudia !!!!

    ReplyDelete
  7. Για το μπουγιουρντί τρελαίνομαι σε οποιαδήποτε έκδοση..!! Θα δοκιμαστεί σύντομα! Καλό χειμώνα να ευχηθώ κι εγώ, με υγεία πάνω από όλα!

    ReplyDelete
  8. Μέχρι πριν λίγα χρόνια φέτα δεν έτρωγα, μέχρι που δοκίμασα αυτό το μεζεδάκι. Τώρα και φέτα τρώω και το μπουγιουρντί το τσακίζω ευχαρίστως. Πολύ ωραία και η ιταλική παραλλαγή

    ReplyDelete
  9. Ξέρω πολλούς που δεν τρώνε φέτα με πρώτη και καλύτερη τη μαμά μου!!! Εγώ πάλι πεθαίνω!!

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails