Saturday, July 24, 2010

Μακαρονάδα με Γαρίδες και κάπαρη

-Μαμα πόσες φορές ακόμα θα πρέπει να κοιμηθούμε μέχρι να πάμε Ελλάδα;

-Ακόμα 2!!!

-Γιούπιιιιιιιιι!!!IMG_0387

Η χαρα της Χριστίνας αλλά και η δική μας απερίγραπτη! Επιτελους έφτασε ο καιρός να πακετάρουμε τις 25  βαλίτσες μας και τα 130 ζευγάρια παπούτσια μας-μου και να την κάνουμε για τα πάτρια εδάφη. Να χορτάσουν οι κοιλίτσες μας πεινιρλί από το σπιτικό, τα μάτια μας ελληνικά ξερά τοπία, τα ρουθούνια μας μυρωδιές από καφέ ελληνικό και κουλούρι σουσαμένιο, οι βαλίτσες μου ρούχα από το ΒSΒ και παπούτσια απο τον Τσακίρη μαλά! Καιρός λοιπόν να αδειάσω το ψυγείο μας μιας και θα λείπουμε 6 ολόκληρες εβδομάδες μπας και καταφέρω να κάνω και εκείνη την απόψυξη που λέγαμε! Πολλά δεν είχα. Κάτι γαρίδες στην κατάψυξη, μια μελιτζανα στην συντήρηση και μισό βαζάκι με μηλαράκια κάπαρης. Α και μισό μπουκάλι κόκκινο κρασί. Το άλλο μισό είχε σπρώξει κάτι ντέρτια προς τα κάτω! Μπορεί με την πρώτη ματια να μην φαίνονται πολλά σαν υλικά αλλά ήταν αρκετά για  να φτιάξουν την πιο γευστική σάλτσα μακαρονάδας που φαγα τώρα τελευταία! Για μακαρόνια δεν πήρα ότι και ότι αλλά τα από πολλους παρεξηγημένα, παραμελημένα και στην άκρη αφημένα,για παστιτσιο μακαρόνια.Γιατι το λέω αυτό; Μα… γιατί ουδέποτε το έχω συναντήσει κάπου αλλού παρά μόνο ….στο παστίτσιο. Και είναι κρίμα διότι μπορεί να ετοιμαστεί με χίλιους δύο τρόπους και να νοστιμέυσει  τα φαγητά σας αλλά και να τα ομορφύνει. Η μαμα μου συνόδευε τα συγκεκριμένα μακαρόνια παντα με κόκορα κρασάτο , ενώ εγώ τα χρησιμοποιώ για να κάνω γκρατέν, ή ογκρατέν όπως λέγεται στην Ελλάδα, αλλά και διάφορα άλλα φαγητά όπως μακαρονάδα με ψητά λαχανικά η και το φαγητάκι που θα σας δώσω σήμερα!

 

Πάμε;

 IMG_0391

Μακαροναδα με γαρίδες και κάπαρη

 

300 γρ. γαρίδες καθαρισμένες

1/2 μελιτζάνα τριμμένη

400 γρ. ντοματάκια (κονσέρβα)

1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά σε κυβάκια

1/2 χούφτα ελιές μαύρες χωρίς κουκούτσια κομμένες στα 4

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

6 σκελίδες σκόρδο λιωμένες

150 μλ κρασί κόκκινο ξηρό

μια πρέζα πάπρικα

μια πρέζα τσίλι

μια μικρή φλούδα  κανέλλα

1 γαρύφαλλο

1 μπαχάρι

1 κουταλάκι ζάχαρη

αλάτι, πιπέρι

4 κουταλιές ελαιόλαδο

1/2 ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο

λίγη ρίγανη

10 μηλαράκια κάπαρης

1 κουταλιά τοματοπελτέ

 

κεφαλοτύρι

1 πακέτο χοντρα μακαρόνια

 

IMG_0398

Σαν πρώτο κάνουμε τις μελιτζάνες. Και αυτό διότι οι ελληνικες μελιτζάνες που διατείθεντε στο εμπόριο έχουν πολλά σπόρια και  θέλουν συνήθως ξεπίκρισμα. Κόβουμε λοιπόν την μελιτζάνα στα 4 και την βάζουμε σε μπόλικο αλατόνερο να ξεπικρίσει. Έτσι τις ξεπικρίζει η μάνα μου δηλαδή. Κατόπιν τις ξεπλένουμε με μπόλικο νερό και τις σκουπίζουμε καλά. Εγω εδώ ουδέποτε χρειάστηκε να ξεπικρίσω μελιτζάνα. Βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και καβουρδίζουμε αρχικά τις γαρίδες για 2 με 3 λεπτά. Τις αφαιρούμε από το τηγάνι και προσθετουμε το κρεμμύδι με την πιπεριά.Καβουρδίζουμε μέχρι το κρεμμύδι να πανιάσει και προσθέτουμε την τριμμένη μελιτζάνα, τον τοματοπελτέ και το λιωμενο σκόρδο. Καβουρδίζουμε για μερικά λεπτά και σβήνουμε με το κρασί. Βράζουμε μεχρι να εξατμιστεί. Προσθέτουμε τα ντοματάκια, τις ελιές, την κάπαρη και τα μπαχαρικά και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά περίπου. Στο τέλο προσθέτουμε και τον ψιλοκομμένο μαιντανό καθώς και τις γαρίδες. Σερβίρουμε με τα μακαρόνια  και με μπόλικο τριμμένο κεφαλοτύρι. Αν θέλετε παραπάνω ζουμί στην σάλτσα σας τότε προσθέστε λίγο από το νερό στο οποίο βράσατε τα μακαρόνια.

 

Ευκολάκι έτσι;

 

Η επόμενη συνταγή θα αργήσει λίγο μιας και μεθαυριο θα είμαι ΄ηδη στην μάμα πατρίδα. Εκει αν και εχουμε ιντερνετ δεν πολυμπαίνω. Π ροτιμώ να περνώ το χρόνο μου  τρώγοντας σουβλάκια και πίνοντας μπύρες…. Για τα μαγειρέματε είναι άλλοι υπεύθυνοι… παρόλλα αυτά όλο και κάτι θα βρω να σας γράψω… για το πως είναι ο καιρός πχ η πόσο ζεστή η θάλασσα…..

stay tune……..

13 comments:

  1. Po po, aroma kalokari kai to 'plating'...gia trattoria!

    ReplyDelete
  2. Υπέροχη η γαριδομακαρονάδα σου!! Καμιά φορά από απλά υλικά που μας βρίσκονται στο ψυγείο μπορούμε να κάνουμε φανταστικά πιάτα!!
    Με το καλό να έλθεις στην πατρίδα και να ευχαριστιθείς τις πατροπαράδοτες συνταγές, τα σουβλάκια, τα χταποδάκια, τις πίτες, το τζατζίκι και τον μουσακά!!! Με μέτρο μόνο τα ουζάκια γιατί καί χτυπούν στο κεφάλι αλλά και δίνουν πολλές θερμίδες!!!

    Καλές διακοπές!!
    Σε φιλώ

    ReplyDelete
  3. Mε το καλό να μας έρθετε κοριτσάκι, πρώτα στην Ελλάδα και μετά στην Κοιλάδα!!!!!

    ReplyDelete
  4. άκρως καλοκαιρινό πιάτο, πάντοτε νοστιμιές μας ετοιμάζεις

    με το καλό να έρθετε στην πατρίδα, όμορφα να περάσετε και να ξεκουραστείτε

    ReplyDelete
  5. Euxaristo gia ta glyka sas logia! Auto einai to teleutaio sxolio apo Monaxo! Kalo kalokairi!!!

    ReplyDelete
  6. Καλημέρα κι από μένα (έστω και λίγο αργοπορημένα). Εύχομαι να περάσετε πολύ πολύ ωραία! Να ξεκουραστείς και να χορτάσετε ήλιο και μπάνια!!!
    Με αγάπη Γιώτα.

    ReplyDelete
  7. Μούρλια η μακαρονάδα!!!!!!!!!!! Καλό ταξίδι και καλές διακοπές να έχετε!! Έφτασε και για μένα ο καιρός να κατέβω στην Ελλαδίτσα!

    Φιλιά!

    ReplyDelete
  8. Kales diakopes! Roufa hlio oso mporeis giati edw panw xeimwniase pali. Kala na perasete kai kalh ksekourash.

    ReplyDelete
  9. Καλά να περάσετε στην μαμά πατρίδα, μπορεί βέβαια να ταλαιπωρηθείτε λιγουλάκι από τις διάφορες απεργίες που σκάνε καθημερινά, αλλά πώς αλλιώς θα καταλάβεις για τα καλά που βρίσκεσαι; Η γαριδομακαρονάδα σου, μου αρέσει πολύ, η κάπαρη ταιριάζει πολύ ωραία με την γαριδούλα. Και πάλι καλές διακοπές

    ReplyDelete
  10. geiaaaaaaaaaaaa!!!! Manousina mou apo tis apergies den katalvame kai polla logo ot oti kaime petrelaio :))

    Apo zesth epsish akoma den katalvem polal giaati kathe apogeuma mas poianoun oi mpores!!! Alla katalavame polla apo mpyres kai souvlakia :))

    sas filo poly!!!

    ReplyDelete
  11. καταπληκτικός συνδυασμός..
    το έφτιαξα κάνοντας μια μικρή παραλλαγή..όχι στη συνταγή σου..στο σέρβις ...
    τοποθέτησα τα μακαρόνια εν είδει..δίεσης #...και στη μέση τη σάλτσα...
    ούτε να το φωτογραφίσω δεν πρόλαβα...το εξαφάνισαν..

    καλά να περνάς..-:))

    ReplyDelete
  12. Να περάσετε υπέροχα! Και εννοείται όχι μπλόγκινγκ στις διακοπές. Ακόμη και ο Θεός αναπάυτηκε...

    ReplyDelete
  13. Do you mind if I quote a few of your articles as long as I provide credit and sources back
    to your weblog? My blog is in the very same area of interest as yours and my users would certainly benefit from some
    of the information you provide here. Please let me know if this okay with you.
    Appreciate it!

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails