Σήμερα αγαπητοι μου λέω να γκουρμεδιάσουμε λίγο. Ο καιρός δεν είναι ούτε για φασολάδες , ούτε για μουσακάδες. Όχι ότι θα δείτε ουδέποτε τέτοιες συνταγές από τα χεράκια μου δηλαδη. Φυσικά και τα λατρεύω τα συγκεκριμένα φαγητά αλλά τι να προσθέσω εγώ παραπάνω στις ήδη χιλιάδες συνταγές που υπάρχουν στο νετ. Γι αυτό εγώ βάζω άλλες , πιό….ψαγμένες ας πούμε…παρόλλο που βαθιά μέσα μου ξέρω ότι δεν θα τις φτιάξετε ποτέ! Αλλα λέω που ξέρεις καμιά φορά.. μπορεί να σπάσει ο διάολος το ποδάρι του και να τις διαβάσει καμια Γιώτα ή καμιά Γιωργίτσα από την Κω και να τις φτιάξουν. Διότι αυτές είναι νοικοκυρές και περιπετειώδης χαρακτήρες! Καλά τα λέω κορίτσια;
Επειδή λοιπόν αυτές τις ημέρες κοντευουμε να φρίξουμε από τη ζέστη σε σημειο που τα ξύγκια μας έχουν αρχίσει να τσιτσιρίζουν σαν μπριζόλες στα κάρβουνα,κόψαμε τα πολύ ζεστά φαγητά. Στο μενού μας, πλέον έχουν προστεθεί πολλές σαλάτες με ελάχιστο λαδάκι λόγω weight watchers, 1 κουταλάκι είπαμε είναι 2 ολόκληροι πόντοι, και πολλά πολλά ψαράκια. Ένα από τα αγαπημένα μου φαγητά λοιπόν των τελευταίων ημερών, είναι αυτό το καταπληκτικό πιάτο που βλέπετε ακριβως από πάνω. Η συνταγή φυσικά δεν είναι δική μου, αλλά ακόμα και έτσι, είναι καταπληκτική και ότι πρέπει γι αυτή τη ζέστη. Ουσιαστικά προκειται για μία χειροποίητη Buillon ντομάτας στην οποία προστίθεται ζελατίνη . Τα χτένια συνοδέυουν ουσιαστικά την σούπα αντί να συνοδευονται από αυτή, εφόσον η σούπα κλέβει όλη τη παράσταση. Τα ψήνουμε αρχικά με ελάχιστο αλατοπίπερο και κατόπιν τα μαρινάρουμε σε ένα μείγμα από ελαιόλαδο, χυμό από λαιμ και μαυρη ζάχαρη. Και για να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη παρουσία και κυρίως γευση περιχυνουμε το φαγητό μας με ένα ντρέσινγκ από σπιτικη creme fraiche, έτσι όπως μάθαμε να την κάνουμε στο προηγούμενο ποστάκι με την πάβλοβα. Αρκετά φλυάρησα όμως. Πάμε στις συνταγές.
Χτένια σε ζελέ ντομάτας (προσαρμοσμένη από τον Alfons schuhbeck)
8 ντομάτες
8 κλωναρια βασιλικού
400 μλ ζωμό λαχανικών
1 κομματάκι κανέλλα
1/4 ξυλάκι βανίλιας άδειο
1 σκελίδα σκόρδου σε φέτες
8 κλωστίτσες κρόκου
μια πρέζα τσίλι
αλάτι, πιπέρι
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 κουταλιά μπαλσάμικο λευκό
5 φύλλα ζελατίνης
Βάζετε σε μια κατσαρόλα νερό και το βάζετε να βράσει. χαράζετε τις ντομάτες σταυρωτά και τις ζεματάτε για μερικά λεπτά. Τις ξεπλένετε με παγωμένο νερό και τις ξεφλουδίζετε. Αφαιρείτε τα σπόρια και τις κόβετε σε μικρά κυβάκια. Αφαιρείτε από tο βασιλικό τα φύλλα και ψιλοκόβετε τα κοτσάνια. Τα βάζετε μαζί με τα σπόρια από τις ντοματες καθώς και όλα τα μπαχαρικά να πάρουν μια βράση. Σβήνετε την φωτιά και τα αφήνετε να τραβήξουν για 5 λεπτά. Μουλιάζετε την ζελατίνη. Στραγγιζετε τη σουπα και ανακατευετε σε αυτη την ζελατίνη. Την αφήνετε να κρυώσει ελαφρά. Κατόπιν μοιραζετε τα μισα κομματάκια ντοματας σε 4 πιάτα και περιχύνετε με την σουπα. Βάζετε τα πιάτα στο ψυγείο μέχρι η σούπα να αποκτησει την υφη ζελε.
Για το ντρεσσινγ με την creme fraiche
100 γρ. creme fraiche
τα φύλλα του βασιλικού ψιλοκομμένα
2 κουταλιές γάλα
1 κουταλιά ελαιόλαδο
μια πρέζα τσίλι
μια πρέζα ζάχαρη
λίγο χυμό λεμονιού
λίγο ξύσμα απο λεμόνι
Η παρασκευη είναι απλούστατη. Απλα ανακατευετε ολα τα υλικά μαζί. Έτοιμη
Για τα χτένια
περίπου 250 γρ. θαλασσινά
αλάτι, πιπέρι
2 κουταλιές χυμό απο λαίμ
2 κουταλιές ελαιόλαδο
λαδι για το ψήσιμο
Καταρχήν να σας πώ ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι θαλασινα ή ψάρια θέλετε. Εγώ προσωπικά προτιμώ τα χτένια και τις γαρίδες για την συγκεκριμένη συνταγή
Αλατοπιερωνετε τα χτένια. και τα ψήνετε σε λίγο ελαιόλαδο για περιπου 2 λεπτά απο κάθε πλευρά. Αποσύρετε το τηγάνι και τα αφήνετε για λίγο να τραβήξουν. Φτιάχνετε την μαρινάδα με τα υπόλοιπα υλικά και περιχύνετε με αυτή τα χτένια αλλά και τα υπόλοιπα κομματάκια ντομάτας. Σερβίρετε με την σούπα και το ντρέσσινγκ και μπολικο φρεσκο άσπρο ψωμάκι.
Δύσκολο; Καθόλου έτσι; Έτσι μπράβο
Σας φιλώ
Poli oraio piato, latreuvo ta htenia. Pali, tis photographies sou einai telia.
ReplyDeleteΔημιουργικότατη σας βρίσκω αλλά αντε να βρεις τα χτένια εδω, μου αρέσει η ιδέα όμως !!!!
ReplyDeleteΥ.Σ. έτοιμα και καθαρισμένα I mean
Guten Tag! ΜΜΜ Πολύ ωραία συνταγή!!!!Εγώ είμαι θαρραλέα και άντε να την κάνω την συνταγή & πολύ θα την ευχαριστηθώ.Το άλλο μου μισό όμως (ο οποίος είναι παραδοσιακός σε ότι αφορά το στομαχάκι του και θέλει μουσακάδες και σουτζουκάκια) τι θα φάει???
ReplyDeleteΛες να κάνω μία δοκιμή?!!! χι χι χι
Γιώτα
kalhmeroudia!!
ReplyDeletepeter Thanks!! taste to katharisma tous einai to pio aplo. Apla ta anoigeis kai me ena maxairaki ta afires apoto kelyfos. An theleis afhnei skai to portoali meros to opoio einai eksisou nostimo. Auth th fora ta agorasa etoima katharismena kai to portokali meros eleipe!
sas filo!
Σήμερα έχει έξοδο για ψώνια με 40 βαθμούς!!να μην νομίζεις ότι μόνο εκεί κάνει ζέστη.
ReplyDeleteΘα ψάξω και για χτένια.
Καλημέρα!!
Kαι τώρα εσύ νομίζεις οτι εγώ θα βγω να αγοράσω χτένια?????
ReplyDeleteΣε γελάσανε, χτες όλως τυχαίως στην παραλία εκεί που χάζευα τις μουρμούρες στο βυθό.....ανακάλυψα μια αποικία χτενιών και σήμερα πάω με μάσκα, μαχαίρι και διχτάκι!!
Όσο για ντομάτες δεν το συζητώ είναι στο φουλ τους τώρα!!!!
Καλημέρα δεν είπα, είπα????
ReplyDeletePoli gourmet ontws!!!
ReplyDeleteKai pistevw oti einai teleia kai geustiki sintagi!!!
Filakia madameee Coconut!
Bonjour!
πω πω τέλεια συνταγή!Μου αρέσει που βάζεις κρόκο και τσίλι, όλα τα υλικά είναι super!Χίλια μπράβο!
ReplyDeleteΤα χτένια είναι τόσο νόστιμα. Μ'αρέσουν πάρα πολύ. Θα το δοκιμάσω αυτό το πιάτο. Ό,τι πρέπει για καλοκαιράκι!
ReplyDeleteΜάγδα