Wednesday, June 24, 2009

Ντοματόσουπα

Δεν ξέρω αν ακούτε η διαβάζετε ειδήσεις πάντως ο καιρός της Γερμανίας μόνο καλοκαίρι δεν θυμίζει. Εμένα σκασίλα μου γιατί το τελευταιο καιρό είμαι έτσι και αλλιώς μόνο του ύπνου και αυτός ο καιρός είναι καταπληκτικός για να κανει κανείς τις ωραιότερες μεσημεριανές σίεστες. Λυπάμαι όμως το λουλουδάκι μου που είναι σχεδόν όλη μερα κλεισμένο μέσα. Την παιδικη χαρα τη βλεπουμε μόνο από το παράθυρο. Ευτυχως που πάει και στον παιδικό αλλιώς θα χαμε πρόβλημα.

Εξαιτίας του καιρού λοιπόν πιασαμε πάλι τα χειμωνιατικα φαγητά. Οπότε χτες είπα να κάνω μια ντοματόσουπα. H συναγή είναι προσαρμοσμένη από το βιβλίο του Jamie oliver Jamie´s Dinners. Γίνεται γρήγορα και την αγαπάμε όλοι μας.

IMG_5491 

Ντοματόσουπα

1 κιλό ντομάτες ώριμες
1 μεγάλο κρεμμύδι κόκκινο
3 σκελίδες σκόρδο
1 φλυτζάνι λάδι
1 μεγάλο καρότο
1 κ.σ. ντοματοπελτέ
1 κλωναράκι θυμάρι
700 γρ ζωμό λαχανικών
αλάτι, πιπέρι
1 κ.κ. ζάχαρη
μια χούφτα φύλλα βασιλικού ψλοκομμενα
μισό κουταλάκι πάπρικα
1 κ.σ. μπαλσάμικο
1 φλυτζανάκι κρέμα γάλακτος
1 κρόκο *προεραιτικά

Καταρχήν ζεματαμε τις ντομάτες, τις ξεπλένουμε με κρύο νερό και τις ξεφλουδίζουμε. Εγώ προσωπικά δεν τις ξεσποριάζω. Γι αυτο άλλωστε βάζω και ζαχαρίτσα. Καβουρδίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμυδι με τα κομματάκια καροτου και το σκόρδο στο λάδι. Εδώ να πω ότι στη συγκεκριμένη σουπα χρησιμοποιώ κόκκινα κρεμμύδια (τα μπορντώ δηλαδή) γιατί είναι πιο γλυκά.

Χαμηλώνω τη φωτια και τα αφήνω λιγο να μαραθούν. Ρίχνω το πελτέ (γιατί οι ντομάτες μας εδώ είναι λίγο μάπα) και ανακατώνω καλα. Προσθέτω τις ντομάτες, τα μπαχαρικά, τη ζάχαρη, το θυμάρι, καθως και το ζωμό και βράζω για 30 λεπτά περίπου σε χαμηλή φωτιά.
Προσθέτω τα φύλλα βασιλικού και πολτοποιώ με το μηχάνημα χειρός η στο μπλέντερ.

Τώρα, αν θέλετε μπορείτε να αυγοκόψετετη σούπα σας χτυπώντας το κρόκο με τη κρέμα και το ξύδι. Αν όχι τότε προσθέτετε μόνο τη κρέμα με το μπαλσάμικο.

IMG_5483

Αυτη η σούπα είναι πεντανόστιμη και μπορεί να σερβιριστει και σαν πρωτο αλλά και σαν κυρίως πιάτο. Η μικρή μου θέλει πάντα και κοφτο μακαρονάκι μέσα ενώ ο άντρας μου με γαριδούλες που τις έχω ψήσει περασμένες σε λέμονγκρας. Εγω πάλι την προτιμώ με νιοκις από ψωμί, καλαμποκάλευρο, βασιλικό και μοτσαρέλα .

Update: Η σούπα ξαναδοκιμάστηκε πολλές φορές κια κάθε φορά με μια μικρή αλλαγή. Aυτή τη φορά αποφάσισα να ακολουθήσω την συμβουλή του Jamie και να βάλω και τα κοτσάνια του βασιλικου κάτι που έδωσε στην σούπα επιπλέον άρωμα. δεν έβαλα όμως καρότο και επειδή πλέο οι ντομάτες μας είναι αρκετά καλές λόγω καλοκαιριού, χρησιμοποίησα κατεξοχήν μόνο φρέκσες ντομάτες και αντικατέστησα απλά ένα μέρος του ζωμού με χυμό ντομάτας. Τις ντομάτες και πάλι δεν τις ζεμάτισα και δεν τις ξεσπόριασα αλλα αφου πολτοποίησα την σούπα την πέρασα από ένα σουρωτήρι. Επίσης αυτή τη φορά δεν έβαλα κρέμα γάλακτος. Σαν σσυνοδευτικό προτίμησα αυτή τη φορά σπιτικά ραβιόλι.

 

Καλή σας όρεξη!!!!!

6 comments:

  1. Πολύ νόστιμη πρέπει να είναι κι αρκετά απλή! Μένεις στο Μόναχο? Ήρθα πέρυσι, (για πρώτη φορά σε γερμανική πόλη),κι ενθουσιάστηκα!!!

    ReplyDelete
  2. Αχ τι ωραία σουπίτσα... λατρεύω τις σούπες και το χειμώνα είναι στο τραπέζι μας συχνά-πυκνά. Τώρα όμως με 35 βαθμούς δυστυχώς δεν τις πολυφτιάχνω...

    ReplyDelete
  3. Kalhmeroudia koritsia!

    Smaro mou nai monaxo meno! Eimai edo ta teleutaia 12 xronia kai dne to exo metanoiosei. Se periptosh puo ksanartheis....ksereis!!

    Betty mou eseis kaigeste kai emeis kykloforoume me mpoufan kai ompreles! na perasei enas mhnas akoma kai meta epistrefo sta patria edafh na mazepso hlio!!!

    ReplyDelete
  4. Οπωσδήποτε θα ξαναέρθουμε,αυτή τη φορά και με το γιό μας που είναι 13 χρονών κι υπάρχουν τόσα πολλά για να δεί! Κι εμείς δηλαδή, γιατί την προηγούμενη φορά μείναμε μόνο 4 μέρες κ προλάβαμε τα πολύ βασικά.. Μου έκανε εντύπωση η ζωντάνια της πόλης κι η ευγένεια των ανθρώπων,μάλλον οι Βαυαροί ξεχωρίζουν ως προς αυτά, έτσι δεν είναι? Πρέπει να αρχίσω να τσεκάρω πάλι τις προσφορές της Τui από Θες/νίκη,(έτσι ήρθαμε με πολύ λίγα χρήματα,κ προσφορά τη διαμονή στο Ηολιντει Ινν)για να το ξαναεπιχειρήσουμε... Με το καλό να έρθεις κι εσύ για τις διακοπές σου!!

    ReplyDelete
  5. Την έφτιαξα και έγινε φανταστική. Με ντοματούλες μπαξεδίσιες, αρώμα θυμαριού κι ας κάνει ζέστη, μια χαρά τρώγεται και χλιαρή και κρύα. Καθιερώνεται τώρα που οι ντομάτες νοστίμεψαν. Ευχαριστούμε!!!

    ReplyDelete
  6. Ntomatoules mpaksedisies exei gia mena se 28 hmeres apo tora! hdh mou trexoun ta salia!!!
    Kalhmeroudia sou!!!

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails