500γρ σιμιγδάλι ψιλό
1 φακελάκι ξερή μαγιά η 20 γρ. νωπή (όπως έχω αναφέι σε προηγούμενο ποστ το ενα φακελάκι εδώ αρκεί για 500 γρ. αλευρι)
250-300 γρ νερό χλιαρό
1 κ.κ. αλάτι
1/2 κουταλάκι ζάχαρη
2 κουταλιές ελαιόλαδο
λίγο αλευρι για το άνοιγμα
Διαλύουμε τη μαγιά και την ζάχαρη στο νερό και σιγά σιγά ρίχνουμε το σιμιγδάλι. Ζυμώνουμε και προσθέτουμε το αλεύρι. Εγω τα πεταώ κλασσικα στην μηχανη μουκαι την αφήνω να κάνει όλη τη δουλεία. Να ξέρετε μόνο οτι στην αρχή η ζύμη μπορεί να σας φανεί κάπως νερουλή. Είναι επειδή το σιμιγδάλι αργεί να αποροφήσει το νερό. Θελει λίγο υπομονη σε αυτό. Η Ζύμη πρεπει να ειναι απαλή και ελαστική.
Την σκεπάζετε και την αφήνετε 30 λεπτά. Στην συνέχεια τη χωρίζετε σε 6 μπαλάκια και σε αλευρωμενη επιφάνεια τα πατ΄τε λίγο με το πλάστη ώστε να παρον σχήμα οβάλ και να εχουν περίπου 1 εκκ. παχος. Τα σκεπάζετε και τα αφήνετε μια ώρα.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζετε με ένα πινέλο λίγο από το λάδι και τοποθετείτε όσα ψωμάκια χωράνε. Σκεπάζετε και ψήνετε για περίπου 10 λεπτα απο κάθε πλευρά σε μέτρια εως χαμηλή φωτιά. Για να βάλετε τα επόμενα , περίμενετε πρώτα να κρυώσει το τηγάνι αλλιώς θα κάνουν κρούστα απέξω και μέσα θα μείνουν άψητα.
Μπορείτε να αρωματίσετε τη ζύμη και με σκόρδο η διάφορα βότανα. Γίνονται πεντανόστιμα αλλά μπαγιατίζουν γρήγορα!!
καλη όρεξη!!!!
ωραία τα τηγανοψωμάκια σου, τα φαντάζομαι σε σκορδάκι και ρίγανη...μοσχοβολιστά !
ReplyDelete