Friday, June 12, 2009

Χοιρινό Φιλέτο γεμιστό με Δαμάσκηνα

Στο σπίτι μας γενικά αποφεύγουμε το χοιρινό κρέας.Ένας από τους λόγους είναι ότι δύσκολα βρίσκω χοιρινό καλής ποιότητας. Αυτή τη φορά΄είχα τύχη και ο χασάπης της εμπιστοσύνης μου μου δώσε ενα φανταστικό χοιρινό φιλέτο! Και φυσικά η μόνη συνταγή που μου ρθε στο μυαλό είναι η επόμενη που παραθέτω. Αυτό το φαγητο είναι απο τα πιο αγαπημένα μας και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στα γιορτινά τραπέζια μας. Ειναι πανευκολο, πεντανόστιμο και αρέσει πάντα σε όλους.

Εχουμε και λέμε!

Για 4 καλοφαγάδες

Περιπου 1 κιλό φιλέτο
20 δαμάσκηνα ξερά αλεσμένα ή ψιλοκομμενα
αλάτι, πιπέρι
4 Κρεμμύδια ξερά μεγαλούτσικα κομμένα σε ροδέλες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 ποτήρι άσπρο κρασί
1 ποτήρι ζωμό κρέατος ή λαχανικών
1 κλωναράκι δεντρολίβανο
1 κλωναράκι θυμάρι
2-3 φύλλα δάφνης
προεραιτικά 1/2 /κ.κ. ρας ελ χανούτ
4 κ.σ. Ελαιόλαδο
1 κ.σ. βούτυρο
λίγο μέλι

Καθαριζουμε καλα το φιλέτο μας. Το χαράζουμε λίγο στη μέση και το χτυπάμε ανάμεσα σε δύο κομμάτια μεμβράνης μέχρι να απλώσει τοσο ώστε να μπορούμε να το γεμίσουμε και να το τυλίξουμε ρολό. Αλατοπιπερώνουμε. Εδώ μπορείτε να πασπαλίσετε το κρεας και με λιγο ρας ελ χανούτ (αραβικό μείγμα μπαχαρικών).
Απλώνετε τα δαμάσκηνα και τυλίγετε σφτιχτά. Μπορείτε να το σταθεροποιήσετε είτε με σπάγγο, είτε οδοντογλυφίδες η όπως εγώ με τα ειδικά δαχτυλιδάκια.

Βαζουμε το λάδι να καψει και κοκκινιζουμε το κρέας από όλες τις μεριές. Το βάζουμε σε ενα πυρέξ. Καβουρδίζουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και σβηνουμε με κρασί. Αφήνουμε λίγο να εξατμιστεί και προσθέτουμε το ζωμό με τα μπαχαρικα και το βούτυρο. Τα ρίχνουμε επίσης στο Πυρέξ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου. Μετά το τέλος του ψησιματος, αφαιρώ το κρεας και ρίχνω την σαλτσα πάλι στο τηγάνι που είχα χρησιμοποιήσει και πριν. Αλατοπιπερώνω και προσθέτω και την ανάλογη ποσότητα μελιού που πιστευω ότι ειναι απαραίτητη για να νοστιμίσει η σάλτσα μου ακόμα πιο πολύ. Συνήθως εγώ βάζω 1 κ.κ.. Αφαιρώ τα δαχτυιδια και κόβω το φιλέτο σε φέτες περίπου 2 εκκ. Το συνοδεύω πάντα με πουρέ πατατας-σελερι!! Περιχύνω με τη σάλτσα και απολαμβάνω!

Όπως βλεπετε έχω φωτογραφίες μόνο από την προετοιμασία. Ο λόγος ειναι οτι σας ψιλοπούλησα για να δω την αγαπημένη μου σειρά...το Γκρεις ανάτομι...... Σε αυτό το επεισόδιο ο Μακ ντρίμι θα κάνε μια πολύ σημαντική εγχείρηση, ο Άλεξ θα λέγε στην Ίζυ, η οποία βλέπει φαντάσματα , ότι την αγαπάει και η Δόκτορ Γιανγκ θα διάλεγε επιτέλους καποιον από την ομάδα της για να κάνει μια σόλο εγχείρηση. Πολύ δράμα δηλαδή!Είμασταν όλ μέρα στοθς δρόμους γιατί ψάχναμε για καρότσι και γυρίσαμε σπίτι αργά. Δεν είχαμε φάει τίποτα κι είχαμε λυσάξει της πείνας. Έκανα την προετοιμασία σε κλάσματα δευτερολέπτου και το φαγητό βγήκε απο το φούρνο στις 8.13 λεπτά! Η σειρά άρχιζε στις 8.14!!! Οπότε άφησα τον άντρα μου να σερβίρει! Μέχρι τις επόμενες διαφημίσεις το φαγητό είχε φαγωθεί..... Λυπαμε πολύ γι αυτό.....
Θα προσπαθήσω όμως να το να μαγειρέψω το επόμενο διάστημα ώστε να έχετε μια πιο ολοκληρωμένη άποψη.....

Μεχρι τότε...καλή σας όρεξη!!!

3 comments:

  1. Αν έβλεπες Grey's Anatomy συγχωρείσαι για όλα;-) Πολύ νόστιμο θα πρέπει να έγινε το φαγητό!

    ReplyDelete
  2. auto evlepa h moulara kai den prolava na vgalo fotografies! Tha epanorthoso omos kapoia stigmh!!
    Filia

    ReplyDelete
  3. Tέλειος ο συνδυασμός!

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails