Friday, May 1, 2009

Gnocchi ή Νιόκι τα πανεύκολα

Δεν ξέρω πόσοι δοκίμασαν να τα κάνουν μόνοι τους και πόσοι τα πετύχαν με την πρώτη προσπάθεια. Εγώ πάντως άργησα αρκετά μέχρι να τολμήσω. Το καλό είναι ότι μου πετύχαν με την πρώτη. Αλλιώς ίσως και να μην ξαναδοκίμαζα. Μάζεψα αρκετές συνταγές, εκανα ένα συνδυασμό απο όοοοοολες αυτές και ειδού το αποτέλεσμα! Υπέροχα Νιόκι που δεν έχουν ζηλέψουν τιποτα από τα αγοραστα η τα αυθεντικά ιταλικά. Το αν θα τα σερβίρετε με σάλτσα σαν ζυμαρικό ή σαν συνοδευτικό κάποιου κρέατος εξαρτάται από εσάς. Η αγαπημένη μου πάντως βερσιον είναι με σάλτσα Μπολονέζε..... επίσης λίγο πειραγμένη!




Λοιπόν, για 4 μερίδες περίπου χρειαζόμαστε

Μισό κιλό πατάτες

3 κρόκους αυγών

200 γρ Αλεύρι

50 γρ Σιμιγδάλι χοντρό

80 γρ παρμεζάνα η κεφαλοτύρι

Μια πρέζα μοσχοκάρυδο, λίγο αλάτι και λίγο άσπρο πιπέρι

Βράζουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν, τς ξεφλουδίζουμε και τις περνάμε από την πρέσσα του πουρέ. Τις αφήνουμε για λιγο να κρύώσουν και τις ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε, χρησιμοποιώντας όχι τα δάχτυλα αλλά το κάτω μέρος της παλάμης, μέχρι να έχουμε μια ζύμη που να μην κολάει στα χεράκια μας. Αν χρειαστει, προσθέτουμε λίγο ακόμα αλευρι.

Για να πλάσουμε τα Νιόκι,κόβουμε κομμάτια της ζύμης και τα πλάθουμε σε μακριά κορδόνια με περίπου 15 μμ διάμετρο. Κόβουμε κομματάκια περίπου 2 εκκ. και τα πατάμε είτε με την ανάποδη του πιρουνιού η πάνω στον τρίφτη για να αποκτήσουν το χαρακτηριστικό τους σχέδιο. Τα ρίχνουμε σε μπόλικο αλατισμένο νερό που βράζει και τα βγάζουμε με το που θα ανέβουν στην επιφάνεια.

Εδώ να πώ ότι το καταλληλότερο είδος πατάτας για τα Νιόκι είναι η πατάτα που χρησιμοποιούμε και στον πουρέ. Θα την αναγνώρίσετε απο το ανοιχτό καφετί χρώμα της φλούδας και την άσπρη σάρκα. Δυστυχώς όσο και να ψαξα στο νετ δεν βρηκα πως λέγεται στα ελληνικά.

Σαν δεύτερο να πω ότι το σιμιγδάλι πρέπει να είναι χοντρό. Το ψιλό είναι μόνο για γλυκά!

Σάλτσα Μπολονέζ πειραγμένη

450 γρ κιμά μοχαρίσιο

50 γρ πανσέτα

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμενο

3 σκελίδες σκόρδο

1 καρότο τριμέννο η ψιλοκομμένο

1 κομμάτι σέλερι τριμμένο η ψιλοκομμένο (Ρίζα σέλινου)

1 μπουκάλι χυμό ντομάτας η δύο κονσέρβες ντοματάκια αλεσμένα

1 φλυτζάνι κόκκινο κρασί

1 κ.κ. Μπαλσάμικο

1 κκ. Ζάχαρη

Λίγη ρίγανη

Λίγο θυμάρι

Μια πρέζα πάπρικα

Αλάτι, πιπέρι και μερικά φύλλα Βασιλικού

Καβουρδίζουμε πρώτα το κρεμμύδι και στην συνέχεια το κιμά με την πανσέτα. Για να μην σβολιάσει ο κιμάς, αφήνουμε να καβουρδιστεί πρώτα καλά από την μια πλευρά και μετά ανακατώνουμε ώστε να καβουρδιστεί και από την άλλη. ¨Οχι συνέχεια ανακάτωμα.

Ρίχνουμε το σκορδάκι και το τριμμένα λαχανικά και καβουρδίζουμε λίγο ακόμα. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας και την ζάχαρη. Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκο βασιλικό τότε θα τον βάλετε το τέλος. Αν έχετε μόνο αποξηραμένο τότε από την αρχή μιας και τα αποξηραμένα βότανα χρειάζονται πιο πολύ ώρα για να απελευθερώσουν το άρωμα τους και την γέυση τους. Μπαχαρίζουμε.

Το πιο σημαντικό στην συγκεκριμένη σάλτσα είναι ο χρόνος βρασμού. Για να απελευθερωθούν όλα τα αρώματα και να δέσει η γεύση αυτής της σάλτσα πρέπει να βράσει για αρκετές ώρες. Εγώ αφήνω να πάρει μια βράση και στην συνέχεια χαμηλώνω την φωτιά τόσο ώστε η σάλτσα απλά να αχνίζει. Την αφήνω μέχρι και 3 ώρες..Ακούγετε πολύς αλλά όταν σκέφτομαι όι η ιταλίδα γειτόνισα μου βάζει την σαλτσα να βράζει αποβραδύς και την βγάζει την άλλη μέρα το πρωί, τότε οι τρεις ώρες οι δικές μου είναι παιχνιδάκι...... Το Μπαλσάμικο μπαίνει στο τέλος.

Στα Νιόκι τώρα. Τα στραγγίζουμε και κρατάμε, όπως και στα μακαρόνια, λίγο νερό. Ρίχνουμε τη σάλτσα σε ένα μεγάλο τηγάνι, προσθέτουμε και τα Νιόκι και τόσο νέρο από τα Νιόκι ώστε το φαγητό μας να μην είναι στεγνό. Τρίβουμε μπόλικο κεφαλοτύρι και σεβίρουμε!!

Για όσους δεν ξερουν την πανσέτα να πω ότι είναι ένα είδος ιταλικού ελαφρά καπνιστού μπέϊκον το οποίο δίνει μία ιδιαίτερη νότα στον κιμά. Έχω παραθέσει και το σχετικό λινκ και όσους ενδιαφέρονται.

Σας φιλώ

5 comments:

  1. froufrou...όταν λές πανσέτα, εννοείς την καπνιστή έτσι?
    Αν θέλεις να το ελαφρύνεις, αντί για πανσέτα, δοκίμασε να προσθέσεις κάτι λιγότερο απο μισό κουταλάκι πάπρικα καπνιστή στο μισό κιλό κιμά...
    Βέβαια εσείς στα βόρεια δεν έχετε ανάγκη......

    ReplyDelete
  2. Nasso muo kalhmera kai apo do. Nai me Pancetta ennoo to kapnisto eidos mpeikon. H posothta po vazo einai elaxisth alal dinei parolla auta kataplhktikh geush, oxi mono logo ths kapnisths notas alla kai logo lipous fysika. Kai pistepse me den ginetai katholou varia!

    ReplyDelete
  3. Μας αρέσουν τα νιόκι αλλά τα παίρνω πάντα έτοιμα. Το κάνεις να φαίνεται τόσο εύκολο που με έβαλες στο πειρασμό να τα φτιάξω μια μέρα!

    ReplyDelete
  4. Eiani eukolo kalh mou arkei na tolmhsei kaneis. Kai an den sou petyxoun me thn proth, mhn to valeis kato! Gia na eimai eilikrinhs einai h monadikh sxedon zymh pou platho sto xeri. Gia oles tsi alles petao ta ulika prota sto mixer kai meta ta zymono. H zymh gia ta nioki omos logo patatas einai euaisthith kai ektos autou einai paneukolh. Opos eipa kai ston nasso, mesa sthn ebdomada leo na ta ksanaftiakso opote tha prospathiso na to travhkso se videaki!
    Filia polla

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails