Δεν ξέρω πόσοι δοκίμασαν να τα κάνουν μόνοι τους και πόσοι τα πετύχαν με την πρώτη προσπάθεια. Εγώ πάντως άργησα αρκετά μέχρι να τολμήσω. Το καλό είναι ότι μου πετύχαν με την πρώτη. Αλλιώς ίσως και να μην ξαναδοκίμαζα. Μάζεψα αρκετές συνταγές, εκανα ένα συνδυασμό απο όοοοοολες αυτές και ειδού το αποτέλεσμα! Υπέροχα Νιόκι που δεν έχουν ζηλέψουν τιποτα από τα αγοραστα η τα αυθεντικά ιταλικά. Το αν θα τα σερβίρετε με σάλτσα σαν ζυμαρικό ή σαν συνοδευτικό κάποιου κρέατος εξαρτάται από εσάς. Η αγαπημένη μου πάντως βερσιον είναι με σάλτσα Μπολονέζε..... επίσης λίγο πειραγμένη!

Λοιπόν, για 4 μερίδες περίπου χρειαζόμαστε
Μισό κιλό πατάτες
3 κρόκους αυγών
200 γρ Αλεύρι
50 γρ Σιμιγδάλι χοντρό
80 γρ παρμεζάνα η κεφαλοτύρι
Μια πρέζα μοσχοκάρυδο, λίγο αλάτι και λίγο άσπρο πιπέρι
Βράζουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν, τς ξεφλουδίζουμε και τις περνάμε από την πρέσσα του πουρέ. Τις αφήνουμε για λιγο να κρύώσουν και τις ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε, χρησιμοποιώντας όχι τα δάχτυλα αλλά το κάτω μέρος της παλάμης, μέχρι να έχουμε μια ζύμη που να μην κολάει στα χεράκια μας. Αν χρειαστει, προσθέτουμε λίγο ακόμα αλευρι.
Για να πλάσουμε τα Νιόκι,κόβουμε κομμάτια της ζύμης και τα πλάθουμε σε μακριά κορδόνια με περίπου 15 μμ διάμετρο. Κόβουμε κομματάκια περίπου 2 εκκ. και τα πατάμε είτε με την ανάποδη του πιρουνιού η πάνω στον τρίφτη για να αποκτήσουν το χαρακτηριστικό τους σχέδιο. Τα ρίχνουμε σε μπόλικο αλατισμένο νερό που βράζει και τα βγάζουμε με το που θα ανέβουν στην επιφάνεια.
Εδώ να πώ ότι το καταλληλότερο είδος πατάτας για τα Νιόκι είναι η πατάτα που χρησιμοποιούμε και στον πουρέ. Θα την αναγνώρίσετε απο το ανοιχτό καφετί χρώμα της φλούδας και την άσπρη σάρκα. Δυστυχώς όσο και να ψαξα στο νετ δεν βρηκα πως λέγεται στα ελληνικά.
Σαν δεύτερο να πω ότι το σιμιγδάλι πρέπει να είναι χοντρό. Το ψιλό είναι μόνο για γλυκά!
Σάλτσα Μπολονέζ πειραγμένη
450 γρ κιμά μοχαρίσιο
50 γρ πανσέτα
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμενο
3 σκελίδες σκόρδο
1 καρότο τριμέννο η ψιλοκομμένο
1 κομμάτι σέλερι τριμμένο η ψιλοκομμένο (Ρίζα σέλινου)
1 μπουκάλι χυμό ντομάτας η δύο κονσέρβες ντοματάκια αλεσμένα
1 φλυτζάνι κόκκινο κρασί
1 κ.κ. Μπαλσάμικο
1 κκ. Ζάχαρη
Λίγη ρίγανη
Λίγο θυμάρι
Μια πρέζα πάπρικα
Αλάτι, πιπέρι και μερικά φύλλα Βασιλικού
Καβουρδίζουμε πρώτα το κρεμμύδι και στην συνέχεια το κιμά με την πανσέτα. Για να μην σβολιάσει ο κιμάς, αφήνουμε να καβουρδιστεί πρώτα καλά από την μια πλευρά και μετά ανακατώνουμε ώστε να καβουρδιστεί και από την άλλη. ¨Οχι συνέχεια ανακάτωμα.
Ρίχνουμε το σκορδάκι και το τριμμένα λαχανικά και καβουρδίζουμε λίγο ακόμα. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας και την ζάχαρη. Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκο βασιλικό τότε θα τον βάλετε το τέλος. Αν έχετε μόνο αποξηραμένο τότε από την αρχή μιας και τα αποξηραμένα βότανα χρειάζονται πιο πολύ ώρα για να απελευθερώσουν το άρωμα τους και την γέυση τους. Μπαχαρίζουμε.
Το πιο σημαντικό στην συγκεκριμένη σάλτσα είναι ο χρόνος βρασμού. Για να απελευθερωθούν όλα τα αρώματα και να δέσει η γεύση αυτής της σάλτσα πρέπει να βράσει για αρκετές ώρες. Εγώ αφήνω να πάρει μια βράση και στην συνέχεια χαμηλώνω την φωτιά τόσο ώστε η σάλτσα απλά να αχνίζει. Την αφήνω μέχρι και 3 ώρες..Ακούγετε πολύς αλλά όταν σκέφτομαι όι η ιταλίδα γειτόνισα μου βάζει την σαλτσα να βράζει αποβραδύς και την βγάζει την άλλη μέρα το πρωί, τότε οι τρεις ώρες οι δικές μου είναι παιχνιδάκι...... Το Μπαλσάμικο μπαίνει στο τέλος.
Στα Νιόκι τώρα. Τα στραγγίζουμε και κρατάμε, όπως και στα μακαρόνια, λίγο νερό. Ρίχνουμε τη σάλτσα σε ένα μεγάλο τηγάνι, προσθέτουμε και τα Νιόκι και τόσο νέρο από τα Νιόκι ώστε το φαγητό μας να μην είναι στεγνό. Τρίβουμε μπόλικο κεφαλοτύρι και σεβίρουμε!!
Για όσους δεν ξερουν την πανσέτα να πω ότι είναι ένα είδος ιταλικού ελαφρά καπνιστού μπέϊκον το οποίο δίνει μία ιδιαίτερη νότα στον κιμά. Έχω παραθέσει και το σχετικό λινκ και όσους ενδιαφέρονται.
Σας φιλώ
froufrou...όταν λές πανσέτα, εννοείς την καπνιστή έτσι?
ReplyDeleteΑν θέλεις να το ελαφρύνεις, αντί για πανσέτα, δοκίμασε να προσθέσεις κάτι λιγότερο απο μισό κουταλάκι πάπρικα καπνιστή στο μισό κιλό κιμά...
Βέβαια εσείς στα βόρεια δεν έχετε ανάγκη......
Nasso muo kalhmera kai apo do. Nai me Pancetta ennoo to kapnisto eidos mpeikon. H posothta po vazo einai elaxisth alal dinei parolla auta kataplhktikh geush, oxi mono logo ths kapnisths notas alla kai logo lipous fysika. Kai pistepse me den ginetai katholou varia!
ReplyDeleteΣτα υπ' όψιν λοιπόν....
ReplyDeleteΜας αρέσουν τα νιόκι αλλά τα παίρνω πάντα έτοιμα. Το κάνεις να φαίνεται τόσο εύκολο που με έβαλες στο πειρασμό να τα φτιάξω μια μέρα!
ReplyDeleteEiani eukolo kalh mou arkei na tolmhsei kaneis. Kai an den sou petyxoun me thn proth, mhn to valeis kato! Gia na eimai eilikrinhs einai h monadikh sxedon zymh pou platho sto xeri. Gia oles tsi alles petao ta ulika prota sto mixer kai meta ta zymono. H zymh gia ta nioki omos logo patatas einai euaisthith kai ektos autou einai paneukolh. Opos eipa kai ston nasso, mesa sthn ebdomada leo na ta ksanaftiakso opote tha prospathiso na to travhkso se videaki!
ReplyDeleteFilia polla
85cc免費影片,免費影片,免費小遊戲,免費遊戲,小遊戲,遊戲,好玩遊戲,好玩遊戲區,A片,情趣用品,遊戲區,史萊姆好玩遊戲,史萊姆,遊戲基地,線上遊戲,色情遊戲,遊戲口袋,我的遊戲口袋,小遊戲區,手機遊戲,貼圖,A片下載,成人影城,愛情公寓,情色貼圖,情色,色情網站,色情遊戲,色情小說,情色文學,色情,aio交友愛情館,色情影片,臺灣情色網,寄情築園小遊戲,情色論壇,嘟嘟情人色網,情色視訊,愛情小說,言情小說,一葉情貼圖片區,情趣用品,情趣,色情漫畫,情色網,情色a片,情色遊戲,85cc成人片,嘟嘟成人網,成人網站,18成人,成人影片,成人交友網,成人貼圖,成人圖片區,成人圖片,成人文章,成人小說,成人光碟,微風成人區,免費成人影片,成人漫畫,成人文學,成人遊戲,成人電影,成人論壇,成人,做愛,aio,情色小說,ut聊天室,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,尋夢園聊天室,080視訊聊天室,免費視訊聊天,哈啦聊天室
ReplyDelete