Monday, September 27, 2010

Macarons με καραμέλα Πορτοκαλιού

IMG_2197
Εδώ και κάμποσο καιρό έχω παθιαστεί με τα μακαρόνς. Συγκεκριμένα από τότε που τόλμησα να τα κάνω και είδα ότι τελικά δεν είναι και τίποτα το σπουδαίο! Τίποτα το σπουδαίο που να αξίζει 4.5 ευρώ το κομμάτι δηλαδή.γιατί τόσο τα πουλάνε εδώ. Κάθε φορά λοιπόν που μου περισευουν ασπράδια, τα βάζω σε ένα τάπερ και τα φυλάω στο ψυγείο. Όχι για πολύ. ίσα ίσα μέχρι να ποιάσουν μούχλα. Τότε είναι πιο νόστιμα. Μπλιαχ! Εννοείται πως κάνω πλάκα κουτα παιδιά. Τα βάζω εκεί μέχρι να τα ξεχάσω για να τα βρω ένα μήνα μετά και να τα πετάξω. Και πάλι πλάκα κάνω. Το ότι το καλό μακαρον απαιτεί μπαγιάτικο αυγο το χουμε ξαναπεί άλλωστε. Τα αφήνω λοιπόν καμιά βδομάδα και μετά τα αναμιγνυω με φρέσκο ασπράδι αν έχω σκοπό να κάνω παραπάνω από 10 μακαρονς, αλλιώς δουλευω μόνο το μπαγιάτικο. Αυτή τη φορά λοιπόν που μάζεψα ασπράδια μπόλικα, μου μπήκαν στο μυαλό 2 τρελλές ιδέες. Η μία ήταν να τα κάνω με γευση πορτοκάλι και η άλλη είναι ακόμα μυστικό!
Αυτα με το πορτοκάλι γίναν Σούπερ! Για να τα χρωματίσω χρησιμοποιησα χρώμα ζαχαροπλαστικής μιας και η αρχική ιδέα να χρησιμοποιήσω κρόκο δεν μου πολυγέμισε το μάτι εφοσον ο κροκος είναι υδροδιάλυτος και δεν νομίζω να μου κανε δουλειά. Άλλωστε και χρώμα ζαχαροπλαστικής να χρησιμοποιήσετε δεν θα χρειαστείτε παρα 2 σταγόνες, μια κόκκινη και μια κίτρινη. Αυτό που με ενθουσίασε όμως δεν ήταν τα μακαρόνς καθε αυτού ή το χρώμα τους παρά η γέμιση. Δεν ήθελα να κάνω μια κλασσική βουτύρου αν και ομολογουμένως μία με σιρόπι πορτοκαλιού δεν νομίζω να ήταν και άσχημη ιδέα. Αντί αυτού λοιπόν διάλεξα να κάνω μία κρέμα καραμέλα. Όχι μια οποιαδήποτε όμως παρά μία με γευση πορτοκάλι! Όπερ και εγένετο!!! Και έγινε τόσο καλή που από τη χαρά μου μου ρθε να τσιρίξω! Φυσικά δεν χρειάζεται να σας πω ότι από κεινη την στιγμή στο μυαλό μου την έχω ενσωματώσει σε χίλιες δύο άλλες συνταγές!
Πάμε λοιπόν στην συνταγή
Μακαρόνς με γέμιση καραμέλα πορτοκάλι
Βασική συνταγή για Macarons
1 ασπράδι (περιπου 35 γρ.)
45 γρ. αμύγδαλα αλέσμένα
80 γρ. ζάχαρη άχνη
μία πρέζα αλάτι
1 κουταλιά ζάχαρη κρυσταλική
Χρώματα ζαχαροπλαστικής
 
IMG_2194
 
 
Για την καραμέλα με πορτοκάλι
100 γρ. ζάχαρη
ένα φλυτζανάκι νερό
50 μλ χυμό πορτοκάλι φρέσκο
1 κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού
40 γρ. βούτυρο
Το πως γίνονται τα μακαρόνς τα χουμε ξαναπεί εδώ.
Για την καραμέλα με πορτοκάλι
Βάλτε τη ζάχαρη με το νερό να βράσει μέχρι το νερό να εξατμιστεί και η καραμέλα να αποκτήσει χρυσοκάστανο χρώμα. ΔΕΝ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ. Προσθέτετουμε το χυμό πορτοκαλιού και ανακατευουμε σιγά σιγά. με το που θα αρχίσει η καραμέλα να πηκτώνει προσθέτουμε το ξύσμα, αποσύρουμε απότο φωτιά και προσθέτουμε και το βούτυρο. Αφήνουμε να κρυώσει και γεμίζουμε με αυτή τα μακαρόνς. Έτοιμα!!! Τα τσακίζουμε!!!!!
 
IMG_2198 IMG_2200

7 comments:

  1. Θα ΄θελα να δοκιμάσω να τα φτιάξω κάποια στιγμή γιατί μου αρέσουν πάρα πολύ. Ειδικά αυτά με σοκολάτα και κονδροκομμένα καρύδια!! Η κρέμα που έφτιαξες σήμερα πρέπει να είναι πολύ ιδιαίτερη μια και η γεύση του πορτοκαλιού θα του δίνει μια σπιρτάδα και ένα ιδιαίτερο άρωμα!! Θα είναι καταπληκτικά φαντάζομαι!! Όταν τα φτιάξω θα σου πω!!!
    Φιλιά, καλημέρΑ!!

    ReplyDelete
  2. Tέλεια στο μάτι..σίγουρα τέλεια και στην γεύση!!!
    Καλημέρες!!!

    ReplyDelete
  3. To έχω ξαναπεί, είσαι ζαχαροπλάστης!Εξαιρετική παρουσίαση.
    Δεν τα έχω φτιάξει ποτέ, τα θεωρώ πολύ δύσκολα και τα λατρεύω!
    Μπορεί, λέω μπορεί να δοκιμάσω την τύχη μου το ΣΚ .
    Φιλιααααααααααααααααα

    ReplyDelete
  4. μπράβο σου! η εικόνα μιλάει απο μόνη της! :))))

    ReplyDelete
  5. Δεν σου βγήκαν όσο ζουμπουρλούδικα ήταν τα προηγούμενα, αλλά η καραμέλα πορτοκαλιού είναι πολλά υποσχόμενα.

    ReplyDelete
  6. Auth th fora ta ekana pio megala kai pio platia gia megalyterhs diarkeias apolaush. ta prohgoumena htna pio mikra kai pio fouskota alla trogontousan poly poly grhgora gmt :))

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails