Thursday, July 15, 2010

Χτένια σε ζελέ ντομάτας

Σήμερα αγαπητοι μου λέω να γκουρμεδιάσουμε λίγο. Ο καιρός δεν είναι ούτε για φασολάδες , ούτε για μουσακάδες. Όχι ότι θα δείτε ουδέποτε τέτοιες συνταγές από τα χεράκια μου δηλαδη. Φυσικά και τα λατρεύω τα συγκεκριμένα φαγητά αλλά τι να προσθέσω εγώ παραπάνω στις ήδη χιλιάδες συνταγές που υπάρχουν στο νετ. Γι αυτό εγώ βάζω άλλες , πιό….ψαγμένες ας πούμε…παρόλλο που βαθιά μέσα μου ξέρω ότι δεν θα τις φτιάξετε ποτέ! Αλλα λέω που ξέρεις καμιά φορά.. μπορεί να σπάσει ο διάολος το ποδάρι του και να τις διαβάσει καμια Γιώτα ή καμιά Γιωργίτσα από την Κω και να τις φτιάξουν. Διότι αυτές είναι νοικοκυρές και περιπετειώδης χαρακτήρες! Καλά τα λέω κορίτσια;

IMG_0108

Επειδή λοιπόν αυτές τις ημέρες κοντευουμε να φρίξουμε από τη ζέστη σε σημειο που τα ξύγκια μας έχουν αρχίσει να τσιτσιρίζουν σαν μπριζόλες στα κάρβουνα,κόψαμε τα πολύ ζεστά φαγητά.  Στο μενού μας, πλέον έχουν προστεθεί πολλές σαλάτες με ελάχιστο λαδάκι λόγω weight watchers,  1 κουταλάκι είπαμε είναι 2 ολόκληροι πόντοι, και πολλά πολλά ψαράκια. Ένα από τα αγαπημένα μου φαγητά λοιπόν  των τελευταίων ημερών, είναι αυτό το καταπληκτικό πιάτο που βλέπετε ακριβως από πάνω. Η συνταγή φυσικά δεν είναι δική μου, αλλά ακόμα και έτσι, είναι καταπληκτική και ότι πρέπει γι αυτή τη ζέστη. Ουσιαστικά προκειται για μία χειροποίητη Buillon ντομάτας στην οποία προστίθεται ζελατίνη . Τα χτένια συνοδέυουν ουσιαστικά την σούπα αντί να συνοδευονται από αυτή,  εφόσον η σούπα κλέβει όλη τη παράσταση. Τα ψήνουμε  αρχικά με ελάχιστο αλατοπίπερο και κατόπιν τα μαρινάρουμε  σε ένα μείγμα από ελαιόλαδο, χυμό από λαιμ και μαυρη ζάχαρη. Και για να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη παρουσία και κυρίως γευση περιχυνουμε το φαγητό μας με ένα ντρέσινγκ από σπιτικη creme fraiche, έτσι όπως μάθαμε να την κάνουμε στο προηγούμενο ποστάκι με την πάβλοβα. Αρκετά φλυάρησα όμως. Πάμε στις συνταγές.

 

Χτένια σε ζελέ ντομάτας (προσαρμοσμένη από τον Alfons schuhbeck)

8 ντομάτες

8 κλωναρια βασιλικού

400 μλ ζωμό λαχανικών

1 κομματάκι κανέλλα

1/4 ξυλάκι βανίλιας άδειο

1 σκελίδα σκόρδου σε φέτες

8 κλωστίτσες κρόκου

μια πρέζα τσίλι

αλάτι, πιπέρι

1 κουταλάκι ζάχαρη

1 κουταλιά μπαλσάμικο λευκό

5 φύλλα ζελατίνης

 

 IMG_0111

Βάζετε σε μια κατσαρόλα νερό και το βάζετε να βράσει. χαράζετε τις ντομάτες σταυρωτά και τις ζεματάτε για μερικά λεπτά. Τις ξεπλένετε με παγωμένο νερό και τις ξεφλουδίζετε. Αφαιρείτε τα σπόρια και τις κόβετε σε μικρά κυβάκια. Αφαιρείτε από tο βασιλικό τα φύλλα και ψιλοκόβετε τα κοτσάνια. Τα βάζετε μαζί με τα σπόρια από τις ντοματες καθώς και όλα τα μπαχαρικά να πάρουν μια βράση. Σβήνετε την φωτιά και τα αφήνετε να τραβήξουν για 5 λεπτά. Μουλιάζετε την ζελατίνη. Στραγγιζετε τη σουπα και ανακατευετε σε αυτη την ζελατίνη. Την αφήνετε να κρυώσει ελαφρά. Κατόπιν μοιραζετε τα μισα κομματάκια ντοματας σε 4 πιάτα και περιχύνετε με την σουπα. Βάζετε τα πιάτα στο ψυγείο μέχρι η σούπα να αποκτησει την υφη ζελε.

 

Για το ντρεσσινγ με την creme fraiche

100 γρ. creme fraiche

τα φύλλα του βασιλικού ψιλοκομμένα

2 κουταλιές γάλα

1 κουταλιά ελαιόλαδο

μια πρέζα τσίλι

μια πρέζα ζάχαρη

λίγο χυμό λεμονιού

λίγο ξύσμα απο λεμόνι

 

Η παρασκευη είναι απλούστατη. Απλα ανακατευετε ολα τα υλικά μαζί. Έτοιμη

 

Για τα χτένια

περίπου 250 γρ. θαλασσινά

αλάτι, πιπέρι

2 κουταλιές χυμό απο λαίμ

2 κουταλιές ελαιόλαδο

λαδι για το ψήσιμο

 

Καταρχήν να σας πώ ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι θαλασινα ή ψάρια θέλετε. Εγώ προσωπικά προτιμώ τα χτένια και τις γαρίδες για την συγκεκριμένη συνταγή

Αλατοπιερωνετε τα χτένια. και τα ψήνετε σε λίγο ελαιόλαδο για περιπου 2 λεπτά απο κάθε πλευρά. Αποσύρετε το τηγάνι και τα αφήνετε για λίγο να τραβήξουν. Φτιάχνετε την μαρινάδα με τα υπόλοιπα υλικά και περιχύνετε με αυτή τα χτένια αλλά και τα υπόλοιπα κομματάκια ντομάτας. Σερβίρετε με την σούπα  και το ντρέσσινγκ και μπολικο φρεσκο άσπρο ψωμάκι.

 

Δύσκολο; Καθόλου έτσι; Έτσι μπράβο

 

Σας φιλώ

10 comments:

  1. Poli oraio piato, latreuvo ta htenia. Pali, tis photographies sou einai telia.

    ReplyDelete
  2. Δημιουργικότατη σας βρίσκω αλλά αντε να βρεις τα χτένια εδω, μου αρέσει η ιδέα όμως !!!!

    Υ.Σ. έτοιμα και καθαρισμένα I mean

    ReplyDelete
  3. Guten Tag! ΜΜΜ Πολύ ωραία συνταγή!!!!Εγώ είμαι θαρραλέα και άντε να την κάνω την συνταγή & πολύ θα την ευχαριστηθώ.Το άλλο μου μισό όμως (ο οποίος είναι παραδοσιακός σε ότι αφορά το στομαχάκι του και θέλει μουσακάδες και σουτζουκάκια) τι θα φάει???
    Λες να κάνω μία δοκιμή?!!! χι χι χι
    Γιώτα

    ReplyDelete
  4. kalhmeroudia!!
    peter Thanks!! taste to katharisma tous einai to pio aplo. Apla ta anoigeis kai me ena maxairaki ta afires apoto kelyfos. An theleis afhnei skai to portoali meros to opoio einai eksisou nostimo. Auth th fora ta agorasa etoima katharismena kai to portokali meros eleipe!
    sas filo!

    ReplyDelete
  5. Σήμερα έχει έξοδο για ψώνια με 40 βαθμούς!!να μην νομίζεις ότι μόνο εκεί κάνει ζέστη.
    Θα ψάξω και για χτένια.
    Καλημέρα!!

    ReplyDelete
  6. Kαι τώρα εσύ νομίζεις οτι εγώ θα βγω να αγοράσω χτένια?????
    Σε γελάσανε, χτες όλως τυχαίως στην παραλία εκεί που χάζευα τις μουρμούρες στο βυθό.....ανακάλυψα μια αποικία χτενιών και σήμερα πάω με μάσκα, μαχαίρι και διχτάκι!!
    Όσο για ντομάτες δεν το συζητώ είναι στο φουλ τους τώρα!!!!

    ReplyDelete
  7. Καλημέρα δεν είπα, είπα????

    ReplyDelete
  8. Poli gourmet ontws!!!
    Kai pistevw oti einai teleia kai geustiki sintagi!!!
    Filakia madameee Coconut!
    Bonjour!

    ReplyDelete
  9. πω πω τέλεια συνταγή!Μου αρέσει που βάζεις κρόκο και τσίλι, όλα τα υλικά είναι super!Χίλια μπράβο!

    ReplyDelete
  10. Τα χτένια είναι τόσο νόστιμα. Μ'αρέσουν πάρα πολύ. Θα το δοκιμάσω αυτό το πιάτο. Ό,τι πρέπει για καλοκαιράκι!
    Μάγδα

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails