Monday, March 1, 2010

κροκέτες μπακαλιάρου και σκορδαλιά με καρυδια

Δεν σας ξέχασα απλά τρέχω! Εργασίες, αρρώστιες, κοινωνικές και επαγγελματικές υποχρεώσεις. Ακόμη και τώρα που σας γράφω πάλι στο πόδι είμαι. Θα σας δώσω λοιπόν μια γρηγορη και εύκολη συνταγή για να μην με θεωρείτε εντελώς ανεπρόκοπη! Σας έχω πει ότι απέναντι μου άνοιξε ένα τουρκικο μαγαζί? Και μαζί με το δικό του μαγαζί άνοιξε και η δικη μου καρδια. Διότι πλέον δεν χρειάζεται να τρέχω στην άλλη άκρη του Μοναχου για να βρω ελληνικά προϊόντα και συγκεκριμένα τον αγαπημένο μου παστό μπακαλιάρο. Οποτε αυτό το Σκ άδραξα την ευκαιρία και πήρα έναν. Έτσι για να κάνω εξάσκηση μέχρι της 25 μαρτίου .... Η μάνα μου τον έκανε συχνά με πατάτες στο φούρνο και έτσι τον προτιμούν και τα αδέλφια μου. Εγώ προτιμώ την εκδοχή της πεθεράς μου και τον κάνω κροκέτες! Πάμε?
 κροκέτες μπακαλιάρου salted cod (1 von 1)
κροκέτες μπακαλιάρου

1 μεγάλο παστό φιλέτο μπακαλιάρου
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
λίγο πιπέρι
1/2 κούπα μπύρα
1/2 κούπα αλεύρι
2 αυγά
1 κουταλάκι μπέικην

λάδι για το τηγάνισμα

Πλένουμε τον μπακαλιάρο σε τρεχούμενο νερό και τον βάζουμε σε μπόλικο νερό να "ξαλμυρισει". Τον αφήνουμε περίπου 15 ώρες. Σε αυτές τις 15 ώρες αλλάζουμε το νερό 3-4 φορες. Στην συνεχεια τον στραγγίζουμε και τον καθαρίζουμε από τα κόκκαλα και τις πέτσες. Τον κόβουμε σε μικρά κομματάκια η λωρίδες. Τον ανακατεύουμε με όλα τα υπόλοιπα υλικά και τον αφήνουμε για κανένα μισάωρο να τραβήξει. Βάζουμε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι να ζεσταθεί. με την βοήθεια ενός κουταλιού βάζουμε στο λάδι μικρές μικρές μπουκίτσες. Το λάδι δεν πέπει να κάψει αλλιώς οι κροκέτες θα καούν χωρίς να ψηθούν. Μια μέτρια φωτιά είναι αρκετή. Τοποθετούμε τις κροκέτες σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν. Έτοιμοι!!! Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείψει η σκορδαλιά.

Αν και η σκορδαλιά με ψωμί η με πατάτα μου αρέσει πολύ αυτή τη φορα διάλεξα να κάνω την νησιωτικη με καρυδια.

σκορδαλιά με καρύδια (1 von 1)

Θα χρειαστείτε

Σκορδαλιά με καρύδια

1/2 κούπα καρυδια
6 φέτες άσπρο ψωμί του tost η από άλλο ψωμί
1/2 κούπα λάδι
1 φλιτζανάκι ξύδι
1 κουταλάκι αλάτι
1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό
2 σκελίδες σκόρδο

Μουσκεύετε το ψωμί και το στύβετε. βάζετε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και τα πολτοποιείται. Αν χρειαστεί πρόσθετε και άλλο λάδι (ανάλογα με το τι ψωμί χρησιμοποιήσατε). Το μείγμα θα πρέπει να έχει κρεμώδης υφή. Αν όχι σημαίνει ότι έχει κοπεί...προσθέστε λίγο ζεστό νερό ακόμα και συνεχίζεται το χτύπημα.... έτοιμη!!! Καλή όρεξη πουλάκια μου

7 comments:

  1. frou frou υπέροχη η συνταγή.Λατρεύω τα μπακαλιαροπιτάκια.Πριν χρόνια,μια εταιρεία η Mos είχε βγάλει κάτι συνταγές Ιδέες και γεύσεις στην κουζίνα" και τις αγόραζα. Κάποια στιγμή λοιπόν προκήρυξαν ένα διαγωνισμό μαγειρικής, και εκεί πήρα το δεύτερο βραβείο, για δύο συνταγές μου,Κρέας με κυδώνια και Μπακαλιαροπιτάκια.Η μόνη παραλλαγή στην συνταγή μου είναι ότι προσθέτω άνιθο και 2 πατάτες βραστές.Γίνονται πιό ελαφριά και αφράτα.Φιλάκια

    ReplyDelete
  2. Kalhmeroudia!! Allh mia diashmh filh dhladh! Trexo na se valo sthn lista :)
    Thn patata thn vrazeis???

    ReplyDelete
  3. Ναι τις πατάτες τις βράζω.

    ReplyDelete
  4. Θα δοκιμάσω αυριο αυτή την συνταγή σου για τις κροκέτες , φαίνετε ευκολή αν και δεν εχω ξαναφτιάξει!
    καλή αυριανή :)

    ReplyDelete
  5. Afroiditi muo mhn ksexaseis na vgaleis fotos giati ego akomh den esosa!!
    filia polla

    ReplyDelete
  6. Βασιλική μπράβο σου! απίθαβες οι κροκέτες , εβαλα φωτο στο μπλογκ μου http://glykesistories.blogspot.com/2010/10/blog-post_28.html
    ευχαριστω , φιλιά!

    ReplyDelete
  7. Mpravo mpravo kai pali Mpravo! Pao na sta po aki apo kei!!
    filia polla

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails