Την συνταγή της την έχω υποσχεθεί εδω και χρόνια αλλά ο άτιμος ο καιρός στο χωριό περνάει σαν νερό....
Ευκολότατη από την αρχή μέχρι το τέλος. πάμε;
Προφιτερόλ
Για τα σού (για 30 κομμάτια περίπου)
250 μλ νερό ή γάλα
65 γρ. βούτυρο
1 πρέζα αλάτι
150 γρ. αλεύρι
4 αυγά
Βάζετε το νερό με το βούτυρο και το αλάτι να βράσουν. Αποσύρετε από τη φωτιά, ρίχνετε το αλεύρι με την μία και ανακατώνετε μέχρι να γίνει μια μπάλα. Ξαναβάζετε το σκεύοε στην φωτιά και ανακατώνετε μέχρι να ξεκολήσει η ζύμη από την κατσαρόλα και στον πάτο σχηματιστεί μια άσπρη κρούστα. Ρίχνετε την ζύμη στο μίχερ και αφού το βάλετε στην πιο δυνατή ταχύτητα, ρίχνετε τα αυγά ένα ένα. Κάθα φορά θα περιμένετ να αποροφηθεί το ένα αυγό εντελώς και μετά θα ρίχνετε το επόμενο. Αφήνετε την ζύμη να κρυώσει εντελώς.
Προθερμαινετε το φούρνο στους 220 βαθμούς. Βάζετε τη ζύμη σε ένα κορνέ με ισια μύτη και τοποθετείτε μικρά βουναλάκια ζύμης με αρκετή απόσταση μεταξύ τους γιατί το μέγεθος θα διπλασιαστεί αρκετά στο ψήσιμο. Αν θέλετε μπορείτε επίσης με βουτυρωμένα χέρια να πλάσετε απλά μικρες μπαλίτσες στο μέγεθος καρυδιού. Ψεκάζετε το φούρνο με λίγο νερό. Ψήνετε για περίπου 25 λεπτά στην δεύτερη σκάλα από το τέλος. Έτοιμα.
Για την γέμιση
Κρέμα Βουτύρου
1 λίτρο γάλα
40 γρ. κορν φλάουρ
4 αυγά χωρισμένα
1 ξυλάκι βανίλιας
125 γρ. ζάχαρη
250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρ. σαντιγύ
Κρατάτε από το γάλα 4 κουταλιές και βάζετε το υπόλοιπο με τη βανίλια να βράσει. Αναμειγνύετε τους κρόκους με τον κορν φλαουρ και το γάλα που κρατήσατε και τα χτυπάτε ελαφρά με το σύρμα η το μίξερ. . Χτυπάτε τα ασπράδια με την ζάχαρη σε σφιχτή μαρέγγα. με το που θα αρχίσει το γάλα να βράζει, προσθέτετε το μειγμα με τους κρόκους και ανακατευόντας συνεχώς τα αφήνετε να πάρουν μία βράση. Αποσύρετε την κρέμα από την φωτιά, την αφήνετε να κρυώσει και την περνάτε από σίτα. Χτυπάτε το βούτυρο στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει. Κουταλιά κουταλιά προσθέτετε την κρέμα βανίλιας. Στο τέλος αναμειγνύετε σε αυτή και την σαντιγύ με την μαρέγγα. Αν δεν αισθάνεστε άνετε με την ωμή μαρέγγα (αν και τα ασπράδια λόγω της μεγάλης πόσοτητας νερού που περιέχουν, δεν υπάρχει φόβος να κολήσουν σαλμονέλα), μπορείτε να κάνετε μια ιταλική Μαρεγγα.... ξέρετε... αυτή την άσπρη κρεμούλα που έχουν επάνω τα κορνεδάκια.....
Ιταλική Μαρέγγα
4 ασπράδια
4 κουταλιές νερό
125 γρ. ζάχαρη
βάζετε τη ζάχαρη με το νέρο να βράσουν. Χτυπάτε τα ασπράδια τόσο ώστε να πήξουν αλλά να είναι ακόμα κρεμώδη και όχι εντελώς σφιχτά. Συνεχίζοντας το χτύπημα ρίχνετε το καυτό σιρόπι λίγο λίγο. Συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να κρύώσει εντελώς. Έτοιμη!
Για την σάλτσα σοκολάτας
Βασίστηκα σε μία δοκιμη που κάνε η Λυδία με μια συνταγή που βρήκε στο Hungry.gr και είπα να την κάνω και εγώ γιατί μεταξύ μας δεν ήταν και άσχημη. Μόνο που άλαξα τις δοσολογίες λίγο...
Σάλτσα σοκολάτας
1 λίτρο γάλα
8 κουταλιές κακάο
5 κουταλιές αλεύρι
250 γρ. ζάχαρη άχνη
Ανακατεύουμε τα στερεά υλικά μαζί. Βάζουμε το γάλα να βράσει. με το που θα βράσει το ρίχνουμε με την μία στο μείγμα κακάου ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα για να μην σβολιάσει. Το ξαναβάζουμε στην φωτιά να πάρει μια βράση και αφου κρυώσει το περνάμε από σίτα.
Συναρμολόγηση
Με το κορνέ και μια μακρουλή μύτη γεμίζουμε τα κρύα σου με την κρέμα. Τα τοποθετούμε σε ένα σκευός η ακόμα καλύτερα κατευθείαν στο στόμα μας και πετάμε και την σάλτσα από πίσω.... μασάμε και καταπίνουμε. Εάν έχετε κόσμο καλύτερα είναι να τα βάλετε σε ατομικά μπωλάκια η σε ένα μεγαλύτερο σκευος και να τα πνίξετε στην σάλτσα. Επειδή η κρέμα ειναι με βούτυρο, καλά είναι να τα βγάλετε καμία ώρα πριν το σερβίρισμα από το ψυγείο.......
Καληνυχτούδια γρούνα μ`........
Δεν έχω διανοηθεί να φτιάξω τέτοιο γλυκό μα εσύ το παρουσιάξεις πολύ εύκολο!!
ReplyDeleteΜήπως να προσπαθήσω;;
ma einai paneukolh kalh mou. kai an sou einai h krema bouturou dyskolh, kane auth puo dino edo gia to milfeig (http://royal-coconut.blogspot.com/2010/01/millfeuille.html) apla anakatepse afou kryosei kai ligh santigy mesa se auth...
ReplyDeletekalh epityxia!!