Monday, February 1, 2010

Party γενεθλίων

Καλημερούδια καλά μου παιδάκια!

πάει και το Σκ και μαζί με αυτό πάνε και τα γενέθλια της χριστίνας μου! Έγινε κιόλας 5! Απίστευτο το ποσο γρήγορα περνάνε τα χρονια! Μου φαίνεται σαν χτες πού ήταν μια σταλιά σαν την Εμμέλεια!



Αυτή τη φορα μου ζήτησε να κάνουμε ένα νεραιδοπαρτυ! Περισu είχαμε το πριγιποπαρτυ αν θυμάστε! όλα τα κοριτσάκια έπρεπε να έρθουν ντυμένα πριγκίπισσες, η διακόσμηση έπρεπε να είναι πριγκιπική και η τούρτα επίσης! φέτος δεν είχε τέτοιες απαιτήσεις. Μονο όσον αφορά στη λίστα τον καλεσμένων της. Μονο κορίτσια πάλι! Οποτε όλη την εβδοδμάδα έκανα σκέψεις τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να περάσουν μια όμορφη ημερα, αυτή και οι φίλες της. Αγόρασα λοιπόν για το καθένα τους πανέμορφα μπλουζάκια άσπρα καθώς και σωληνάρια με χρώματα, αλλα με glitter και αλλα χωρίς, κατέβασα από το internet φωτογραφίες με hello Kitty, νεραϊδούλες, καρδούλες ktlp και τα άφησα να ζωγραφίσει το καθένα το δικό του μπλουζάκι. Το τι βγήκε μπορείτε να το δείτε στις φωτό.








Επίσης, πέρα από τα διαφορα snacks που είχα ετοιμάσει, είχα κάνει από την προηγουμενη ζύμη πίτσας. Οποτε την ώρα του φαγητού, ερχόταν η μια μετά την άλλη στην κουζίνα και έφτιαχνε την δικη της πίτσα. Νομίζω ότι τους άρεσε πολύ και φυσικά δεν άφησαν ούτε ένα κομματάκι για τις μαμάδες!





Στην τούρτα τώρα! Αποφάσισα να μην κάνω μια κλασσική τούρτα μιας και τα μωρά δεν πολυτρωνε κρέμες. Επέλεξα λοιπόν να κάνω ένα σοκολατένιο keik καλυμμένο με σοκολατένιο frosting. Την επικάλυψη διάλεξα να την κάνω με φύλλο σοκολάτας. Πως γίνεται αυτό? Πολύ απλά.. Αναμιγνύεις κουβερτούρα με γλυκόζη και έτοιμο το φύλλο. Η ποσότητα της γλυκόζης εξαρτάται πάντα από την ποσότητα Βουτύρου κακάου που περιέχει η σοκολάτα. Δυστυχώς όμως έκανα μια γκάφα. Όταν έβγαλα το γλυκό από το ψυγείο, αντί να περιμένω να έρθει λίγο σε θερμοκρασία δωματίου, το κάλυψα όσο ήταν ακόμα παγωμένο με αποτέλεσμα το φύλλο σοκολάτας να παγώσει άμεσως και να ραγίσει! μεγάλη χαζομάρα ξέρω αλλα δεν αλλάζει τώρα. Οποτε πάνω από το φύλλο σοκολάτας έστρωσα ξανά ένα λεπτό φύλλο φοντάν. Οι συνταγές παρακάτω. Επίσης από τις 5 νεραϊδούλες που είχα σκοπό να κάνω ( 1 για κάθε κοριτσάκι) έκανα μονο μια εφόσον ο αριθμός τον κοριτσιών ανέβηκε στα 8 και τόσο χώρο πάνω στην τούρτα δεν είχα ώστε να χωρέσει ολόκληρο κοπάδι!



Η νεραιδουλα όμως έγινε από σοκολάτα. Το πως επίσης παρακάτω. Μονο που το ένα χέρι μας βγήκε πιο μακρύ.... αλλα νομίζω ότι μονο εγώ το πρόσεξα... Το θέμα είναι ότι η χριστίνα πέρασε μια υπεροχη ημερα και οι φίλες της εύχομαι το ίδιο! Αυτά από το party του Σαββάτου. Πάμε στις συνταγές τώρα.








σοκολατένιο keik

250 g Βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 κούπα ζάχαρη
8 αυγά
250 g σοκολάτα γάλακτος
250 g αμύγδαλα ψιλοαλεσμενα
1 κουταλια της σούπας μπέικην
2 κουταλιές κακάο



Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Λιώνουμε την κουβερτούρα. Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη να αφρατέψουν. Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα. Προσθέτουμε την βανίλια, το κακάο και την λυόμενη κουβερτούρα. Πασπαλίζουμε με το μπέικην και χτυπάμε για αλλα 2 λεπτά. Ρίχνουμε τα τριμμένο αμύγδαλα και χτυπάμε για αλλα 2 λεπτά. Ρίχνουμε το μειγμα σε mia στρογγυλή φορα περίπου 24 εκ. και ψήνουμε για 50 λεπτά περίπου. Αφήνουμε να κρυώσει.

Για το Frosting σοκολάτας

3 μέρη κουβερτούρα
1 μέρος βούτυρο

τα λιώνουμε όλα μαζί και t αφήνουμε λίγο να κρυώσουν. Αλείφουμε το γλυκό και το τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να παγώσει το frosting.

Για το φύλλο σοκολάτας

Όπως έγραψα και παραπάνω η ποσότητα της γλυκόζης που θα πρέπει να βάλετε στην κουβερτούρα ώστε να γίνει εύπλαστη και να μπορείτε να την ανοίξετε σε φύλλο εξαρτάται από το ποσοστό βουτύρου κακάου που περιέχει η κουβερτούρα. Για παράδειγμα. Για να κάνω την τούρτα δούλεψα με δυο διαφορετικές μάρκες άσπρης κουβερτούρας. Από την μια είχα την callebaut που θεωρείται TOP και από την άλλη την φτηνή του Σ/M. Στην Callebaut (34% βούτυρο κακάου) χρειάστηκα στα 200 gr. κουβερτούρα 2 κουταλιές γλυκόζη ενώ σε αυτή του Σ/M (29% Βούτυρο κακάου) 4 κουταλιές. Καλά είναι λοιπόν να κάνετε μια μικρή δοκιμη πρώτα και να αυξομειώσετε την ποσότητα της γλυκόζης.

Στην παρασκευή τώρα

Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί η σε πολύ χαμηλή φωτιά. Σε αυτό το σημείο μπορείτε να προσθέσετε το χρώμα αν την θέλετε χρωματιστή. Αποσύρουμε από το μάτι, αφήνουμε λίγο να κρυώσει και ανακατεύουμε την γλυκόζη με ένα κουτάλι. Ανακατεύουμε μέχρι να ξεκολλήσει η κουβερτούρα από τα τοιχώματα τους σκεύους και μαζευτεί όλη γύρο από το κουτάλι. Τυλίγουμε σφιχτά σε μεμβράνη και αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 8 ώρες. Για να την χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να την ζεστάνετε πάλι λίγο ελαφρά. Ανοίγετε το φύλλο χρησιμοποιώντας corn flour.

Αν θέλετε να βάψετε την σοκολάτα θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μονο άσπρη κουβερτούρα. Φυσικά θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε χρώματα ειδικά για σοκολάτα και όχι τα συνηθισμένα του Σ/M. Αυτά περιέχουν νερό και θα σας καταστρέψουν την κουβερτούρα. Επίσης να έχετε υπόψη σας ότι η κουβερτούρα δεν είναι άσπρη αλλα mpez που σημαίνει ότι στο βάψιμο θα πρέπει να βάλετε λιγότερο χρώμα από ότι θα βάζατε σε κάτι άσπρο. Υπάρχει όμως και χρώμα άσπρο με το οποιο μπορείτε να ασπρίσετε την κουβερτούρα.

Για το Φοντάν χρειάζεστε

6 κουταλιές ζελατίνη
125 ml γλυκόζη
1 κουταλια γλυκερίνης
1 κιλό άχνη

χρώματα ζαχαροπλαστικής

Βάζετε την ζελατίνη με περίπου 3 κουταλιές νερό να μαλακώσει. Την βάζετε σε ένα κατσαρολάκι και την ζεσταίνεται μέχρι να λιώσει. Αποσύρεται από την φωτιά και ανακατεύεται σε αυτή την γλυκόζη και την γλυκερίνη. Βάζετε την άχνη σε ένα μεγάλο mpol (εκτος από μια κούπα που θα κρατήσετε για το ζύμωμα). κάνετε ένα λάκκο στην μέση και πρόσθετε την γελατίνη με τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνεται. Αν δεν έχετε mixer να σας κάνει την δουλειά, σας προειδοποιώ ότι είναι λίγο dirty job. Κολλάει αρκετά μέχρι να απορροφηθεί όλη η άχνη. Όταν είναι έτοιμη την τυλίγεται σε μεμβράνη και την αφήνετε για τουλάχιστον μια ημερα να ηρεμήσει. μετά από αυτό την κόβετε και την χρωματίζεται όπως θέλετε. Για να γίνει το άσπρο ακόμα πιο φωτεινό, βάζετε απλά ελάχιστο μπλε χρώμα!

Για να κάνετε σοκολατένιο φοντάν

600 gr. περίπου κανονικό φοντάν
500 gr. κουβερτούρα
125 gr. γλυκόζη
50 ml σιρόπι

Λιώνετε την κουβερτούρα. Για να κάνετε το σιρόπι βράζετε για 3 λεπτά 3 κουταλιές ζάχαρη με 3 κουταλιές νερό. Τα αφήνετε να κρυώσουνε λαφρά και ανακατεύεται σε αυτό την γλυκόζη. Αφού λιώσει πρόσθετε την κουβερτούρα και ανακατεύεται καλά. Τυλίγεται σε μεμβράνη και t αφήνετε για μια ημερα. Την επομενη ζυμώνεται το κανονικό φοντάν μέχρι να μαλακώσει, κάνετε το ίδιο και με την κουβερτούρα και αναμιγνύεται τα δυο υλικά μαζί. Τυλίγεται πάλι σφιχτά και t αφήνετε έτσι μέχρι να το χρησιμοποιήσετε. Καλά είναι όταν δουλεύετε με φοντάν να παίρνετε μονο μια μικρή ποσότητα και το υπόλοιπο να το τυλίγεται πάντα σφιχτά. Επίσης καλά είναι να έχετε διπλα σας λίγο βούτυρο καρύδας για να αλείφετε στα χεράκια σας. Και τα χεράκια σας παραμένουν μαλακα, εφόσον το φοντάν έχει την ιδιότητα να απορροφάει την υγρασία, και το φοντάν παραμένει μαλακό και εύπλαστο.

mmm τι άλλο ξέχασα? A ναι! Το φοντάν δεν κάνει να μπει στο ψυγείο! Όπως δεν κάνει να έρθει σε επαφή με κρέμα. Που σημαίνει ότι την τούρτα σας θα πρέπει να την καλύψετε είτε Frosting το οποιο παγώνει και γίνεται πετρα, είτε με Butter icing. Ειδάλλως το Φοντάν θα απορροφήσει όλη την υγρασία από την κρέμα κα θα σας γίνει ένα χαλι μαύρο. Περισu που κάνα στην χριστίνα την πριγkιποτουρτα, επειδή την γέμισα με κρέμα βουτύρου και ganache σοκολάτας, δεν μπορούσα φυσικά να την αφήσω έξω από το ψυγείο. Οποτε πήρα μια μεγάλη κούτα, κάλυψα τα πλαϊνά με φενιζολ, την έβαλα εκεί και μετά στο μπαλκόνι στο πολικό ψύχος. Μονο έτσι κατάφερε να επιζήσει την καταστροφή!

Επίσης, για να υπολογίσετε ποσο περίπου πρέπει να ανοίξετε το φύλλο ώστε να φτάσει για να καλυφτεί το γλυκό σας, θα πρέπει να προσθέσετε το ύψος του γλυκού x 2 + την διάμετρο του η το φάρδος του αν είναι τετράγωνο. Αν πχ το γλυκό σας έχει ύψος 6 εκ και διάμετρο 26 εκ τότε το φύλλο που θα ανοίξετε θα πρέπει να έχει διάμετρο 6 x 2 + 26 = 28 εκ. Αυτά! Ελπίζω να μην σας κούρασα. Βασικά θα μπορούσα να σας δώσω και την συνταγή για το Marshmellow φοντάν αλλα λέω να το αφήσω για άλλη φορα.
















φιλούρες!!

8 comments:

  1. Πω πω post υπερπαραγωγή! Να την χαίρεσαι την Χριστίνα και να την δείς όπως επιθυμείς. (Η Εμμέλεια σου μοιάζει πολύ!!!)

    ReplyDelete
  2. Να τις χαίρεσαι και τις δύο νεραϊδούλες σου! Η τούρτα τέλεια!

    ReplyDelete
  3. Ωωωωω! Το μωρό!!! Α πώς μεγάλωσε!!! Να ζήσουν και τα δύο! να τις χαίρεσαι και να τις καμαρώνεις!

    ReplyDelete
  4. Να τις χαίρεσαι τις κούκλες σου!
    Να ναι καλότυχες και ευτυχισμένες!
    Για το πάρτυ δεν σχολιάζω...ήθελα μόνο να είμαι καλεσμένη!!!
    Και του χρόνου!

    ReplyDelete
  5. Τι ωραία!!! Χρόνια πολλά!!! Να είναι ευτυχισμένη η μικρούλα σου!

    ReplyDelete
  6. Koritsia euxaristo!
    lydia mou mhn s akousei o nikos na les oti mou moiazei to moro!!!
    Filoures!!

    ReplyDelete
  7. Teleio keik! Ithela na rwtisw mono an bazeis aleyri h oxi?
    Eyxaristw ek twn proterwn.
    Anna

    ReplyDelete
  8. oxi poulaki mou, katholou aleuri. Einai kati san tarte au chocolat :)

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails