Monday, February 8, 2010

Focaccia (φοκατσια)

καλημερούδια και καλή Σαρακοστή! Τι λέει θα νηστέψουμε φέτος? Μπα e?

Δύσκολο το Σκ που πέρασε γι αυτό και σας παραμέλησα λίγο. Το Σάββατο ήμασταν καλεσμένοι στο σπίτι της αγαπητής μου Λυδίας όπου οι μεγάλοι γίναν πάλι παιδιά παίζοντας FIFA στο Play Station, τα μικρά αλώνισαν το σπίτι και οι γυναίκες χόρτασαν mpouroumpourou.. Πήρα και το φουρνάκι μαζί για να κάνω demonstration. Πως κάνουν με τα τάπερ? Ένα τέτοιο πράμα..... .... Και μουλάρωσε το σκασμένο και δεν μου τις έβγαζε καλές! Δεν ξέρω αν έφταιγε η αλλαγή κλίματος, οι πίτσες-γκρατέν της λυδίας η... η ο νίκος που νευρίασε που τον φόρτωσα σαν το γαϊδούρι με χίλια δυο πράγματα για να τα κουβαλήσει μέχρι το αμάξι.....Διόλου απίθανο να του χώσε καμια και να του άλλαξε τα φώτα! Τέσσρα. Τις φάγαμε παρόλα αυτά. Ευτυχώς είχα κάνει και αλλα πράγματα που μου σώσαν την ημερα και την διάθεση! Όπως η σκεπαστή Apple Pie αμερικανικου τύπου πχ..... η η ιταλική σαλάτα με rucola... η το εξοχικό με αρνάκι που φάγαμε την άλλη μέρα και ήταν θεσπέσιο....παρέα με μια αφράτη focaccia που φτιαξα μαζί με την χριστίνα..... γεμάτο λοιπόν το Σκ από συνταγές και νοστιμιές.

Ώρα λοιπόν να αρχίσουμε με τις συνταγές έτσι? Ας αρχίσουμε από την focaccia που γίνεται και λέγεται και γρήγορα μπας και προλάβουμε να δουλέψουμε και λίγο...


Για 4 focaccies περίπου




500 gr. αλεύρι
40 gr. νωπή η την ανάλογη σε ξερή (εδώ είναι 2 φακελάκια αλλα οι αναλογίες διαφέρουν από χωρα σε χωρα)
250 gr. νερό χλιαρό
1/2 ποτηράκι ελαιόλαδο
1 κουταλια αλάτι
1/2 κουταλάκι ζάχαρη

για την γέμιση

θυμάρι, δεντρολίβανο, ρίγανη, αποξηραμένες ντομάτες, ελιές, βότανα προβηγκίας η ακόμα και διαφορα αλλαντικά η κασέρια



Διαλύουμε την μαγια στο χλιαρό νερό μαζί με την ζάχαρη. Την ζάχαρη την χρειαζόμαστε για να ταΐσουμε την μαγια. Και αυτό επειδή η ζύμη δεν θα χει πολύ χρόνο να ανεβεί. Αν πάλι σκοπεύετε να αφήσετε την ζύμη για καμια μέρα στο ψυγείο τότε η ζάχαρη είναι περιττή. Διαλύουμε την μαγια λοιπόν και προσθέτουμε σε αυτή το αλεύρι. Ζυμώνουμε για λίγο και προσθέτουμε το αλάτι με το μισό λάδι. Το λάδι μπαίνει πάντα στο τέλος και αφού απορροφηθεί το νερό. ΣΕ αυτό το σημείο μπορούμε να προσθέσουμε τις ελιές, τισ ντομάτες ή τα μυρωδικά της αρεσκείας μας. βάζουμε την ζύμη σε ένα λαδωμένο σκεύος και την σκεπάζουμε. Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για περίπου 30 λεπτά. κατόπιν την βγάζουμε και την μοιράζουμε σε 4 μερίδες. Την ανοίγουμε με τα χεράκια μας και όχι με τον πλαστή σε στρογγυλές, πολύγωνες, μακρουλές, ανομοιόμορφες, Bugs Bunny focaccies και τις αφήνουμε και πάλι για κάνα 10λεπτό να ανεβούν.



Στο μεταξύ προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς. Λίγο πριν της ρίξουμε στο φούρνο κάνουμε με τα δαχτυλάκια μας βαθουλώματα στην επιφάνεια και αλείφουμε με λαδάκι. Αν είστε κοκέτες και έχετε μισό μέτρο μανικιούρ με γαλλικό και glitter, παίρνετε ψωμί από το φούρνο. Πασπαλίζουμε αν θέλουμε με σουσάμι η διαφορα βότανα. Ψήνουμε στην τελευταία σκάλα του φούρνου για 20 περίπου λεπτά. Δεν την αφήνουμε καν να κρυώσει!! Tην τσακίζουμε κατά προτίμηση με φασολάδα και ωμο κρεμμύδι μέρες που είναι!

5 comments:

  1. Αχ μπερδεύτηκα!
    Είναι γεμιστή ή ανακατεύουμου σε κάποια φάση όλα τα υλικά;;;

    Ελένη

    ReplyDelete
  2. χαχαχα... εμείς με το γαλλικό δηλαδή να μην φάμε σπιτικό ψωμάκι;
    εγώ πάντως για τέτοιες δουλειές βάζω γαντάκια μιας χρήσης... και μανικιούρ και φοκάτσια !!!

    ReplyDelete
  3. καλέ αφού λέω πότε να τα βάλετε!!!! Για ξανακοιτάχτε το!!!

    ReplyDelete
  4. Ω ρε γλέντια που θα κάνουμε οι ψωμάδες! Όλα οκ αλλά διευκρίνησε μου σε παρακαλώ την "τελευταία σκάλα του φούρνου". Δεν είναι που είμαι άσχετη αλλά είναι παλιός ο φούρνος!!!

    ReplyDelete
  5. εννοώ στην τελευταία θέση ...λίγο πριν το πάτο του φούρνου :)

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails