Wednesday, February 10, 2010

Αρνί Εξοχικό

Καλημερούδια καλά μου παιδάκια!

Σήμερα και σύμφωνα πάντα με το πνεύμα της σαρακοστής, θα σας δώσω μια συνταγή για νηστίσιμο...... αρνί! Χάχα.... Το άλλο με το Τοτό το ξέρετε??

Οι συναδέλφισσες μου με θεωρούν προκομμένη μαγείρισσα. Ίσως επειδή δεν έχουν φάει ποτε από τα χεράκια μου. Συχνά πυκνά λοιπόν μου ζητάνε συνταγές για τραπέζια. Οι καημένες. Την προηγουμενη εβδομάδα λοιπόν η μια μου ζήτησε να της βγάλω ένα ολόκληρο μενού για 4 άτομα. Μια φίλη της θα είχε καλεσμένους μέσα στην εβδομάδα και χρειάζεται επείγοντος ένα μενού με 3 πιάτα.Φυσικά είχε και κάποιες απαιτήσεις. Δεν έχει φούρνο που σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι κατσαρόλας. Επίσης θα πρέπει να είναι κάτι που μπορεί να ετοιμαστεί από την προγούμενη ημερα μιας και οι καλεσμένοι της είναι συνάδελφοι της και θα πάνε όλοι μαζί μετά την δουλειά σπίτι της. Τρίτον θα πρέπει να είναι με κρέας και να θυμίζει σπιτικό φαΐ. όχι εξεζητημένα πράγματα δηλαδή. Σαν πρώτο θέλει σαλάτα κατά προτίμηση και σαν επιδόρπιο κάτι σε κρέμα. Το αν θέλει και κάποιον να της κάνει αέρα δεν μου είπε. Και ενώ είχα να της προτείνω μπόλικα, το κυρίως λίγο με αποδιοργάνωσε. Και κατσαρόλας και από την προηγουμενη? πέρα από την φασολάδα και τα γεμιστά, δεν ήξερα κανένα άλλο φαγητό που να είναι εξίσου νόστιμο και την επομενη. Εκτος.... από το αρνί εξοχικό. Πάντα όταν το φτιάχνω, το προετοιμάζω από την προηγουμενη. Επειδή όμως είχα καιρό να το φτιάξω και η κοπέλα ήθελε λεπτομερή περιγραφή, αποφάσισα να το ξαναφτιάξω.

Στην κατάψυξη είχα ένα μπουτάκι από ένα καταπληκτικό αρνί που μέχρι την προηγουμενη εβδομάδα έβοσκε στις άλπεις και έτρωγε μικρά χαριτωμένα edelweiss παρέα με την Heidi και τον Peter! ! Έγινε φανταστικό! Ακόμα και αυτοί που δεν πολυτρωνε αρνί θα το αγαπήσουν.

Πάμε?






Αρνί Εξοχικό

Για 4 άτομα

4 κότσια αρνιού η 1 kg μπούτι
1 κονσέρβα ντοματάκια
2 κουταλιές ντοματοπελτέ
1/2 ξυλάκι κανέλας
αλάτι, πιπέρι
1/2 κουταλάκι πάπρικα
2-3 αντζούγιες
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμενες
2 φύλλα δάφνης
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1 λίτρο νερό καυτό

1 μελιτζάνα
2 κολοκυθάκια
2 κόκκινες πιπεριές
4 μεγάλες πατάτες
λάδι για το τηγάνισμα
τυρί φέτα
ψιλοκομμένο μαϊντανό



Καταρχήν το αρνί θα πρέπει να είναι αρνάκι γάλακτος, δηλ. το πολύ μέχρι 6 μηνών. Αυτό φαίνεται απο το χρώμα του λίπους. Αν είναι άσπρο σημαίνει ότι είναι γάλακτος, αν είναι κίτρινο πρόκειται περί προβατίνας. Βγάζετε το κρέας τουλάχιστον μιση ώρα πριν να το μαγειρέψετε από το ψυγείο και το καθαρίζεται καλά από τα λίπη. Το λίπος του αρνιού είναι αυτό που μυρίζει έντονα αρνίλα και όχι το κρέας καθεαυτού. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα καβουρντίζετε το κρέας από όλες τις μεριές στο καυτό ελαιόλαδο. Δεν το τρυπάμε με πιρούνι για να το γυρίσουμε! Αφαιρείται το κρέας και προσθέτετε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια. Τα καβουρντίζετε και αυτά. Ξαναβάζετε το κρέας, ρίχνετε και τα σκόρδα και σβήνετε άμεσος με τα ντοματάκια. Διαλύεται τον πελτέ στο νερό και τα προσθέτετε και αυτά στο κρέας. προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα μπαχαρικά και τις αντζούγιες. Οι αντζούγιες, σε περίπτωση που αναρωτιέστε, διαλύονται μετά από λίγη ώρα και δίνουν μια καταπληκτική γεύση στο αρνί. Το φαγητό γίνεται έτσι πιο πικάντικο αλλα όχι καυτερό. καπακώνετε και βράζετε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1,5 ώρα.

Το κρέας είναι έτοιμο όταν ξεκολλάει χωρίς καμια δυσκολία από το κόκκαλο. Το ζουμί έχει επίσης σωθεί και έχει μείνει μια παχιά σαλτσούλα μονο. Δοκιμάζεται και αλατίζετε αν χρειαστεί. Το κόκκαλο θα πρότεινα να το αφήσετε όση ώρα βράζει το αρνί και να μην το αφαιρέσετε από την αρχή. Δίνει επιπλέον νοστιμιά στο φαγητό. Το αρνί και γενικά τα κρεατα μου αρέσει να τα μαγειρεύω σε χαμηλή φωτιά ώστε να τα ελέγχω καλύτερα. Την χύτρα την έχω μονο για όσπρια ktlp...



Όση ώρα βράζει το φαγητό ετοιμάζουμε τα λαχανικά. Κόβουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος σε φέτες. Εδώ να πω το εξής. Συχνά διαβάζουμε στις συνταγές ότι οι μελιτζάνες χρειάζονται πάντα ξεπικρισμα. Αυτό δεν ισχύει. ξεπικρισμα χρειάζονται οι μελιτζάνες που είναι από τον κήπο σας. Αυτές είναι σίγουρα μακρουλές, με σκληρό φλοιό και πολλά πολλά σπόρια. Αυτές οι μελιτζάνες xρειαζονται, μια ώρα πριν να μαγειρευτούν, καλο αλάτισμα και μετά πλύσιμο αλλιώς θα είναι σα να τρώτε στρυχνίνη. Οι περισσότερες μελιτζάνες της αγοράς όμως είναι θερμοκηπίου και πειραγμένες οποτε έχουν λεπτό φλοιό, περισσότερη σάρκα και σχεδόν καθόλου σπόρια. Αυτές μπορείτε να τις μαγειρέψετε κατευθείαν. Ok? ΣΕ ένα φαρδύ τηγάνι τηγανίζουμε σε μπόλικο λάδι πρώτα τις πατάτες τις οποιες και έχουμε κόψει σε στρογγυλές φέτες, μετά τα κολοκυθια, τις πιπεριές και τέλος τις μελιτζάνες. Τα αφήνουμε όλα μαζί είτε σε ένα σουρωτήρι είτε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν. Αλατίζουμε καλά. και το κρέας και τα λαχανικά τα προετοιμάζω από την προηγουμενη. φυσικά μπορούν να γίνουν και την ίδια μέρα.



Ξεκοκαλίζουμε το κρέας. Ανοίγουμε 4 κομμάτια αλουμινόχαρτου η λαδόκολλας. Τοποθετούμε σε στρώσεις πρώτα το κρέας και μετά τα λαχανικά. Περιχύνουμε με σαλτσούλα. Τρίβουμε την φέτα, αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και πασπαλίζουμε με μαϊντανό. Κλείνουμε το χαρτί και τα ψήνουμε για 10 λεπτά σε δυνατό φούρνο μέχρι να λιώσει το τυρί. Αν δεν έχετε φούρνο τότε στον μικροκυμάτων για μερικά λεπτά. Τσακίζουμε με μπόλικο ψωμάκι!

2 comments:

  1. κολασηηηη!!!κι αν τυχει και είναι και στην εποχη τους τα λαχανικά....μμμμμμ...

    ReplyDelete
  2. to teleio mou peftoun ta salia.

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails