Friday, December 11, 2009

Zuckerkuchen

Καλημερούδια χρυσά μου!!
Χτες ανοίγοντας το mail μου βρήκα ένα τόσο γλυκό email που μου φτιάξε την ημερα και την διάθεση! Τι και να έχω να κοιμηθώ 4 μέρες κοντά! Η μικρή Εμμέλεια αυτό το καιρό ξυπνάει στις 1 τα χαράματα και μας πιάνει την κουβέντα.. και καλά κλαίει αρχικά για να την λυπηθούμε και με το που θα την πάρουμε στο κρεβάτι μας αρχίζει τις κουβέντες. Αρχικά νόμιζα ότι βγάζει δόντια αλλα τόσο καιρό που κρατάει αυτό το πράμα θα πρέπει να βγάζει χαυλιόδοντες! Γι αυτό από σήμερα στο μπαλκόνι! Πλακα κάνω...

Στο mail τώρα.... Σας το παραθέτω αυτούσιο

"Καλησπέρα
Βασιλική. Έπεσα πανω στο μπλογκ και
μου
μπήκαν πολλές ...ιδέες! Ό,τι φτιάχνεις
φαίνεται τέλειο. Κι αυτό που μ' αρέσει
κυρίως είναι ο τρόπος που γράφεις μια
συνταγή. Χωρίς σοβαροφάνεια
και ... δηθενιά ειδικού. Μια χάρη θα
ήθελα αν γνωρίζεις κι αν έχεις χρόνο:
πριν 2 χρόνια βρέθηκα στο Βερολίνο κι
έκει τρώγαμε σχεδόν κάθε πρωι ένα ...
ψωμογλυκό που λέγεται Zuckerkuchen. Θα
μπορούσες να μου στείλεις την συνταγή;

Ευχαριστώ πολύ ...
Κώστας"

Δεν είναι πολύ γλυκός? Εγώ πάντως το πήρα πάνω μου ! Λέω τώρα να αρχίσω να βγάζω το ένα βιβλίο μαγειρικής πίσω από το άλλο και να τρέχω να μαγειρεύω στα κανάλια και στα χωρια! Επειδή δεν μου φτάνουν όμως οι συνταγές, σαν πρώτο θα πάρω με την σειρά όλα τα bloggs και θα αντιγράφω συνταγές...και γιa νά μην χρειαστεί να τα μαγειρέψω θα κλέψω και τις φωτό... τι στο καλο το χούμε το photoshop..Σαν πρώτη, και σύμφωνα με το πνεύμα των ημερών, θα βάλω της συνταγή της μπέττυς για τα μελομακάρονα... τι και αν είναι δικια της.. αντί για 2 κούπες ζάχαρη θα γράψω 1 κούπα και άλλη 1 και.... τσού! η συνταγή απέκτησε την δικια μου νότα και κανεις δεν μπορεί να μου πει ότι την έκλεψα! μα πως είναι δικια σου κυρα μου? εσύ γραφεις 2 κούπες...εγώ γράφω μια και μια!

Η αϋπνία βαράει λίγο ξέρετε....

Στο Zuckerkuchen μας τώρα...με το που διάβασα το mail άρχισα το ψάξιμο στο internet μήπως και βρω κάτι και βοηθήσω τον Κώστα. Όταν έπεσα στην πρώτη συνταγή έμεινα έκπληκτη διότι ήταν το γλυκό που είχα φτιάξει εγώ τρεις μέρες πριν για να φέρω στο γραφείο! Εγώ βεβαια είχα βάλει μέσα και ξηρά φρούτα και marzipan αλλα η κεντρική ιδέα ήταν η ίδια. Ρώτησα και την συνάδελφο μου έρχεται από κείνα τα μέρη και ενώ αρχικά δεν ήταν σίγουρη, μετά το 4 κομμάτι σιγουρεύτηκε εντελώς και μου είπε ότι ναι αυτό που έφερα είναι ένα Zuckerkuchen . Επίσης μου είπε ότι από μέρος σε μέρος η συνταγή αυτή διαφέρει ως προς την ποσότητα τον αυγών, της ζάχαρης και της επικάλυψης. Δηλαδή. Η ζύμη που κάνα εγώ ήθελε δυο αυγά και 300 ml gala με αποτέλεσμα η ζύμη να είναι κάπως νερουλή.. Στο Sachsen πχ δεν βάζουν αυγά και η ζύμη είναι πιο σφιχτή, σαν αυτή τους ψωμιού. Στο Αμβούργο πάλι από ότι είδα βάζουν μονο ένα αυγό και λίγο πριν το τέλος του ψησίματος αλείφουν το γλυκό με sourcream... Εγώ σας δίνω εδώ την αρχική συνταγή και από κει και πέρα κάνετε εσείς ότι νομίζετε.









Για μια λαμαρίνα φούρνου

500gr. αλεύρι
40 gr. φρέσκια μαγια η την ανάλογη σε ξερή
(εδώ πχ είναι δυο φακελάκια)
300gr. gala
2 αυγά
150 gr. ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
2 βανίλιες
75 gr. βούτυρο λιωμένο

προαιρετικά
200gr. marzipan
1 χούφτα σταφίδες
1 χούφτα Cranberies
1 χούφτα κερασια (εννοείται όλα αποξηραμένα)

Για το γλάσο
100 gr. βούτυρο
70 gr. ζάχαρη
100 gr αμύγδαλα φιλε η καρυδια








Εδώ οι περισσότεροι λένε ότι διαλύουμε την μαγια στο ζεστό γάλα ktlp ktlp... Εγώ δεν κάνω τίποτα από αυτά. Τον περασμένο μηνα έπρεπε να διαλέξω ανάμεσα σε ένα ζευγάρι ballerinas marc jacobs και μια "κουζινομηχανη" της Bosch και πήρα το δεύτερο...η χαζή!!!!



Τα πετάω λοιπόν όλα μέσα στην υπεροχη "κουζινομηχανη" μου ( το αλάτι το βάζουμε μετά τα 2 λεπτά) και τα ζυμώνω αρχικά για 3 λεπτά στην χαμηλή ταχύτητα και αλλα 5 λεπτά περίπου στην πιο δυνατή! Σκεπάζω και αφήνω για 40 λεπτά να ξεκουραστεί.

Μετά τα 40 λεπτά ξαναζυμωνω για μερικά λεπτά πάλι (προσοχή η ζύμη κολλάει γι αυτό είναι καλύτερα να δουλέψετε με mixer). Σε αυτό το σημείο εγώ έβαλα και το marzipan σε κομματάκια με τα ξηρά φρούτα.



Αδειάζω το μείγμα σε μια λαμαρίνα φούρνου την οποια έχω καλύψει με λαδόκολλα και αφήνω ξανά για 40 λεπτά να φουσκώσει. προθερμαίνω το φούρνο στους 200 βαθμούς. κάνουμε μικρές λακουβίτσες στο γλυκό και τις γεμίζουμε με βούτυρο και ζάχαρη. πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα και ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου.








Εγώ έκανα ένα επιπλέον γλάσο μιας και οι συνάδελφοι mou εδώ παραείναι γλυκατζήδες και τα θέλουν όλα τίγκα στην ζάχαρη!






αυτά.

4 comments:

  1. α πα πααααα....
    κόλαση! κι εγώ με μπόλικο γλάσο το θέλω, μην κάνουμε τσιγκουνιές τώρα!
    φιλιά, καλό σαββατοκύριακο...

    ReplyDelete
  2. Γειά σου Βασιλική! Τα γερμανικά γλυκά τέτοιου τύπου (σαν πίτες ή κέικ), είναι από τα αγαπημένα μου!
    Και η κουζινομηχανή που έχεις φαίνεται πολύ καλή. Τα καλά εργαλεία στην κουζίνα, δίνουν και καλά αποτελέσματα!
    Καλό Σ/Κ να έχεις!

    ReplyDelete
  3. Epitelous katafera na diavaso kai ta sxolia! nai h Mhxanh einai fantastikh kaid en mporo na fantasto pleon thn zoh muo xoris aut. thn vazo na douleuei kai oetagomai gia ligo sto saloni h sto mpanio ktlp.. kai auth ekei... to xava ths!
    Filia

    ReplyDelete
  4. Βασιλική καλημέρα, διάβασα τη συνταγή και κάπου γράφεις στα υλικα καιγράφεις 300 γρ. gala, δηλαδή;

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails