Δεν σας είπα ότι θα ξαναρθω?
Να μαι λοιπόν.
Και να τα τελευταία κουλουράκια της προηγούμενης εβδομάδας.. γιατί αυτή την εβδ0μάδα έχω να κάνω και άλλα....
Κάποιοι από εσάς με ρωτήσαν πως είναι δυνατόν να τα φτιάχνω όλα αυτά και να μην παχαίνω.. ποιός είπε ότι τα τρώω? Έτσι και τα φάω μπορω να ξεχάσω τα miss sixty παντελονάκια μου νούμερο 28... ούτε σε κελεμπίες δεν θα μπαίνω... και αν τυχόν και ζηλέψω κανένα, δαγκώνω ένα τόσοδούλι κομματάκι και το προσφαίζω για ώρες... σαν τις κατσίκες..Όπως είπε και ο Karl Lagerfeld μια φορά και ένα καιρό που ήταν ακόμα άνθρωπος, "ή ελβετικό κασέρι θα φας, ή νούμερο 34 θα φοράς"......
όσο για το τι θα τα κάνω τόσα πολλά, σας πληροφορώ ότι στο σπίτι δεν έχει μείνει ούτε ένα για δείγμα! Λίγα στο γραφείο, λίγα στους φίλους, πολλά στο στομάχι του Νίκου...πάνε τα κουλουράκια....
Τέσπα...πάμε στα κουλουράκια μας τώρα....
Φουντουκομαγεία (Nusszauber)
τα συγκεκριμένα τα είχα δώσει και στο Hungry.gr παλιότερα και κάποιοι μου είπαν ότι δεν τους πέτυχαν. Δίνω τη συνταγή και μετά σας λέω τι ενδεχομένως να πήγε στραβά.
για περίπου 70 κομμάτια
150 γρ. αλευρι
1 κ.κ. μπεικιν
150 γρ. ψιλοαλεσμένα φουντούκια ή αμύγδαλα
150 γρ ζάχαρη
1 αυγό
1 πρέζα αλάτι
μισό κουταλάκι κανέλα
1 φακελάκι βανιλια
100 γρ. βούτυρο
για την επάλειψη
μαρμελάδα της αρεσκείας σας
100 γρ. κουβερτούρα
100 γρ. ψιλοαλεσμένα φουντούκια η αμύγδαλα
τόσα μισά καρύδια όσα και τα κουλουράκια
Ζυμώνουμε πολύ γρήγορα όλα τα υλικά μαζι. Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και την βάζουμε για μισή ώρα στο ψυγείο. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοιγουμε φύλλο πάχους 0.5 εκκ. και κόβουμε κυκλάκια (με κουπ-πατ) διαμέτρου 4 εκκ.. τοποθετούμε σε λαδόκολα με κάποια απόσταση μεταξύ τους και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν.
Ζεσταίνουμε την μαρμελάδα και κολάμε τα μπισκοτάκια μεταξύ τους ανά δύο. Λίωνουμε την κουβερτούρα και τα αλειφουμε γυρω γυρω. Τα κυλάμε στο τριμμενο φουντούκι. Στο κέντρο του καθενός βάζουμε από μια κουταλίτσα κουβερτούρα και από ένα μισό καρύδι.
Αυτή τη φορά εγώ προτιμησα να βάλω ένα κερασάκι μαρασκίνο στο κεντρο το οποίο προηγουμένως είχα βουτήξει στην κουβερτούρα.
Όσον αφορά το τι πήγε στους αλλους λάθος τώρα. Μπορώ μόνο να μαντέψω. Η ζύμη δεν θέλει πολύ παίδεμα γιατί αλλιώς ζεσταίνεται το βούτυρο και η μισλη ώρα ψυγείο δεν αρκεί για να ξανακρυώσει. και φυσικά δεν κόβεται μετά με τα κουπ πατ. Επίσης αν δεν κρυώσει αρκετά, στο άνοιγμα τρίβεται και επίσης δεν κόβεται σωστα. Αυτά.
Και πάμε στα επόμενα
Μπισκότάκια βουτύρου με μαρμελάδα
Για περίπου 40 κομμάτια
300 γρ. αλευρι
100 γρ. ψιλοαλεσμένα αμύγδαλα
150 γρ. άχνη
1 πρέζα αλάτι
1 φακελάκι βανίλια
200 γρ. βούτυρο
ξύσμα από μισό πορτοκάλι
1 αυγό
200 γρ. μαρμελάδα της αρεσκείας σας.
προχώράμε όπως και παραπάνω. ζυμώνουμε όλα τα υλικά , εκτος από την μαρμελάδα μαζί, τυλίγουμε σε μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες. Ανοίγουμε σε φύλλο, 3 χιλιοστών, και κόβουμε είτε κυκλάκια, είτε αστεράκια , είτε καρδούλες. Στα μισά ξανακόβουμε ένα μικρότερο σχέδιο στη μέση. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 10 λεπτά. Ζεσταίνουμε την μαρμελάδα και την περνάμε απο σίτα. Αλείφουμε τα μπισκοτάκια χωρίς το σχέδιο. Αυτά με το σχέδιο τα πασπαλίζουμε με άχνη. Κολάμε τα δύο μπισκοτάκια μεταξύ τους.
Μπισκοτάκια βουτύρου απλά
για 20-30 κομμάτια
125 γρ. βούτυρο
75 γρ. ζάχαρη
250 γρ. αλευρι
1 φακελάκι βανίλια
1 αυγό
250 γρ. ζάχαρη άχνη
χρώματα ζαχαροπλάστικής
λίγο νερό
Ζυμώνουμε, τυλίγουμε σε μεμβράνη και κρυώνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα. Ανοίγουμε σε φύλλο 3 χιλιοστών, κόβουμε σχεδιάκια της αρεσκείας μας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 9 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν. Αραιώνουμε την άχνη με 2 κουταλιές νερό και προσθέτουμε το χρώμα που μας αρέσει. Καλύπτουμε με το γλάσσο τα μπισκοτάκια. Στολίζουμε με χρωματιστη ζάχαρη η ότι άλλο θέλουμε.
Και πάμε στα τελευταία για σήμερα γιατί είναι ώρα για νάνι
Δεντράκια με καραμέλα
για περίπου 40 κομμάτια
150 γρ βούτυρο
100 γρ. ζάχαρη
1 φακελάκι βανίλια
1 αυγό
1 πρέζα αλάτι
για τη γέμιση
100 γρ ζάχαρη
50 γρ. βούτυρο
1 κουταλιά κρέμα γάλακτος
1 κ.κ. κανέλα
άχνη
Ερώτηση κρίσεως... τι κανουμε τώρα? Για να δούμε αν προσέχατε...... προσεχτε τι θα πείτε!!! Ζυμώωωωωνουμε! Έτσι μπράβο!
Ζυμώνουμε και τυλιγουμε και κρυώνουμε (για 2 ώρες) και ανοίγουμε σε φύλλο (3 χιλιοστα) και κόβουμε δεντράκια ίσα με εκει πάααααανω ψηλά. Στα μισά δεντράκια με την βοήθεια από ενα καλαμάκι ( Για τους αθηναίους- όχι το καλαμάκι που έχει επάνω κοψίδια αλλά αυτο του φραπέ!!!! για να συνενοούμαστε δηλαδή) κάνουμε μικρές τρυπίτσες. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10 λεπτάκια.
Στο μεταξύ κάνουμε την καραμέλα. Καίμε τη ζάχαρη μέχρι να χρυσίσει, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, την κρέμα και την κανελα. Ανακατέυουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αλειφουμε τα μισά δεντράκια, αυτά χωρίς την τρυπίτσα, με την καραμέλα, και από πάνω τοποθετούμε τα άλλα μισα, με τρυπίτσα, τα οποία πασπαλίσαμε προηγουμένως με άχνη. Πατάμε ελαφρά.
Ολα τα μπισκοτάκια φυλάγονται σε ερμητικά κλειστή συσκευασια.
Καλά Χριστούγεννα!!!!
Τέλεια όλα, δεν ξέρω τι να πρωτοδιαλέξω! Τα γεμιστά βανίλιας τα κάνω και εγώ, είναι τα αγαπημένα μου! Δυστυχώς εγώ τα τρώω, τι big θα ήμουν άλλωστε;-)
ReplyDeleteΒασιλική μου καλησπέρα.Σήμερα έφτιαξα τα δεντράκια με καραμέλα.Έγιναν πολύ ωραία.Νόστιμα και εμφανίσιμα.Τις επόμενες ημέρες όταν βρω και τα υπόλοιπα υλικά (βλέπε Βασιλόπουλος, γιατί εδώ στο Λυγουριό ή στο Ναύπλιο δεν τα βρίσκεις όλα)θα κάνω και τα μίνι στόλλεν τα οποία βρήκα πολύ χαριτωμένα.Θα σου πω τις εντυπώσεις μου σε επόμενο μήνυμα στην ανάλογη ανάρτηση.Ευχαριστούμε πολύ για τις όμορφες συνταγές σου.Καλό απόγευμα.
ReplyDeleteΓλυκειά μου Ιωάννα, για να μπορείς να τα γευτελις κλύτερα πρέπει να τα φυλάξεις αεροστεγώς κλεισμένα σε λένα τάπερ η κουτί για μπισκοτάκια για μερικές ημέρες. Όλα αυτα τα γερμανικά μπισκοτάκια, πρέπει να μεστώσουν για να καταλάβεις την γευση τους. Σε ευχαριστώ όμως για την επιστοσύνη καθώς και για το οτι μπήκεε στον κόπο να μου γράψεις. Αυτότο σκ θα τα κάνω και εγώ και θα ανεβάσω επιτέλεους φωτό που να είναι αντάξια της γευσης τους.
ReplyDeleteΣε φιλώ