Συνεχίζουμε λοιπόν με τα κουλουράκια μας
Σαλάμι σοκολάτας
150 γρ. κουβερτούρα
70 γρ. βούτυρο
150 γρ. διάφορα βουτήματα χοντροκομμένα
150 γρ. διάφορους ξηρούς καρπούς χοντροκομμενους
50 γρ. αποξηραμένα κεράσια η cranberries
λίγη κουβερτούρα για την επαλειψη
50 γρ. άχνη
οσο απλά τα υλικά άλλο τόσο απλή και η Παρασκευή (όχι η γειτόνισα)
λιώνουμε τη κουβερτουρα με το βούτυρο και την ανακατέυουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Βάζουμε στο ψυγελιο για καμια ώρα να παγώσει, την βγάζουμε και την πλάθουμε σε πολύ σφιχτό σαλάμι. Την τυλίγουμε με μεμβράνη πιέζουμε τις άκρες ώστε να σφίξει ακόμα πιο πολύ. Το βάζουμε και πάλι στο ψυγείο για 4 ώρες το λιγότερο. Αλείφουμε με λίγη λιωμένη κουβερτούρα και πασπαλίζουμε με άχνη. Το κρύβουμε και το τρώμε μόνοι μας!
Κουλουράκια με μαρμελάδα και στρόϊζελ (streusel) καραμέλας
Για περίπου 25 κομμάτια
για τη ζύμη
125 γρ. βούτυρο
200 γρ. αλεύρι
125 ρ. μάυρη ζάχαρη
1 αυγό
1 πρέζα αλάτι
100 γρ. αμύγδαλα ολόκληρα ασπρισμένα
50 γρ. αποξηραμένα κεράσια η σταφίδες
1 κουταλάκι μπεικιν
μερικές κουταλιες μαρμελάδα της αρεσκείας σας
Για τα streusel
50 γρ. βούτυρο κρύο
5 κουταλιές αλέυρι
2 κουταλιές αμύγδαλα αλεσμένα
ένα φακελάκι βανίλια με άρωμα καραμέλας
Σε περίπτωση που δεν βρίσκετε κάτι τέτοιο στην ελλάδα, βάλτε μερικές κουταλιές ζάχαρη σε μία κατσαρόλα και αφηστε την να κάψει μέχρι να αποκτησει βαθύ χρυσό χρώμα. Απλύστε την γρήγορα σε μια λαδόκολα και αφήστε την να κρυώσει. Αλέστε την στο μπλέντερ μέχρι να γίνει σκόνη.
Εκτέλεση
Ζύμη
Χτυπάμε το βουτυρο με τη ζάχαρη μεχρι να αφρατέψουν. προσθέτουμε το αυγό και συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικα και ανακατεύουμε καλά. Με ένα κουτάλι βάζουμε μικρά βουναλάκια ζύμης πάνω σε μια λαδόκολα τα οποία και πατάμε ελαφρα. οχι πολύ γιατί θα απλώσουν και στο ψήσιμο. Τόσο ώστε να μπορόυμε να βάλουμε τα streusel από πάνω.
με ένα κουταλάκι βάζουμε ελάχιστη ποσότητα μαρμελαδας πάνω στην ζυμη και από πάνω τα στρόιζελ.
Για να κάνουμε τα στροιζελ ανακατεύουμε απλά όλα τα υλικα μαζι μέχρι να έχουμε μια τριφτή ζύμη με μεγάλα σχετικά ψιχουλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περιπου 14 λεπτά.
Τα συγκεκριμένα Plätzchen είναι τα αγαπημένα μου. Είναι απίστευτα μυρωδάτα και πεντανόστιμα!
Όπως όλα, φυλάγονται σε κουτι σε δροσερο μέρος.
Προσοχή εθίζουν!!!!!!
Χριστέ μου!Με κάτι τέτοια θα με κάνεις να απαρνηθώ ως και τα λατρευτά μου μελομακάρονα...!Ειδικά τα τελευταία μπισκότα στο προηγούμενο ποστ...απλά επειδή δεν μαρέσει καθόλου η κρέμα γάλακτος γίνεται κάπως να την αποφύγω??
ReplyDeleteΧριστίνα.
kalhmeroudia,
ReplyDeleteligo dyskolo giati h karamela xreoazetai krema galaktos.. mporeis omos na thn antikatasthseis kai me mascarpone! Etsi kano thn karamela gia ta mpiskotakia puo tha kano shmera!
κυρία Φρουφρου έχετε βαλθεί να μας ξεκάνετε??? πω πω τέλεια και πάλι, γειά στα χεράκια σας!!!
ReplyDeleteΈφτιαξα κι εγώ χτες 2 διαφορετικά (με συνταγές εκ Γερμανίας)!
ReplyDeleteΑπίστευτα λιμπιστικό σαλάμι!!!
ReplyDeleteΤρελοτουρίστρια
Kale pou einai to sxolio mou? Den anevhke mallon ... Anyway, teleia ta koulourakia. Thn allh vdomada pou 8a valw mpros lew na kanw auta me to Streusel!miam miam
ReplyDelete