Εδώ και καιρό σαs έχω υποσχεθεί ότι θα σας στείλω συνταγές με γερμανικά κουλουράκια, η μάλλον μπισκοτάκια, που συνηθίζεται να ψήνονται εδώ κατά την περίοδο τον Χριστουγέννων.Βασικά είχα οργανώσει και ένα event στο facebook για να μαζευτούμε φίλοι και γνωστοί και να ψήσουμε παρεούλα κάμποσα. Δυστυχώς το event ακυρώθηκε λόγο ανωτέρας βίας. Δυο από τις κοπέλες είχαν τα παιδιά τους άρρωστα, η τρίτη είχε να πάει σε ένα σάλσα workshop και οι άλλες δυο για καφέ σε φίλους.... oops.. η μια από τις δυο τελευταίες ήμουν εγώ!!!Οποτε έκατσα την άλλη μέρα και έψησα μερικά μονη μου με την πολύτιμη βοήθεια φυσικά της χριστίνας η οποια πιο πολλά έτρωγε παρα έψηνε.
Εδώ να πω ότι μικρή δεν τρελαινόμουν και τόσο για την συγκεκριμένη γιορτή. Prwton γιατί με ανάγκαζαν να κάθομαι ώρες ολόκληρες και να καθαρίζω καρυδια από το κήπο μας για να κάνουμε τα διαφορα γλυκα. Σαν να μην έφτανε αυτό, η μαμά μου άρχιζε με τις ιστορίες για μαύρους και μαλλιαρούς καλικάτζαρους που βγαίνουν το βραδυ και αλίμονο σου αν είσαι έξω από το σπίτι και σε βρούν! Με την ίδια λογική έπρεπε μετά το λούσιμο να βάζουμε λίγο αλάτι στο κεφάλι μας αλλιώς θα ερχόντουσαν στον ύπνο μας και θα μας μαγάριζαν. Η μαμά μου συγκεκριμένα έλεγε ότι είχε δει μερικούς ένα βραδυ που αποκοιμήθηκε κοντά στο τζάκι. Ήταν κοκαλιάρηδες και κακάσχημοι και προσπαθούσαν να τις κλέψουν τις κόκκινες κάλτσες ths γιατί ταίριαζαν με τα σκουφάκια τους..
Αρχές του μηνα, με έσερνε ο αδελφός μου στα βουνά για να βρούμε το πιο ωραίο δέντρο . Φυσικά έπρεπε να είναι το πιο φουντωτό και το πιο μεγάλο! Και ας μας πέφταν μετά τα νεφρά για να το κουβαλήσουμε μέχρι το σπίτι. Η αδελφή μου ήταν υπεύθυνη για το στολισμό και ευτυχώς και για το καθάρισμα του σπιτιού. Ο μπαμπάς μου απλά καθόταν στην καρεκλα και ήταν ωραίος.
Την πέμπτη πριν τα Χριστούγεννα σφάζαμε τα γουρούνια! Παναγια μου!!!! Όλοι οι άντρες της γειτονιάς μαζευόντουσαν σπίτι μας και βοηθούσαν το μπαμπά μου. Μετά τραβούσαν από σπίτι σε σπίτι για να κάνουν το ίδιο. Όταν τελειωναν όλα, ο μπαμπάς μου μας έδινε την φούσκα από το γουρούνι, την οποια πριν περνούσε από σταχτη και φούσκωνε με ένα καλαμάκι, για να παίξουμε. Μπλιάχ έτσι? Τότε όμως ήταν για μας το καλύτερο παιχνίδι. Κατά το μεσημέρι, και αφού ξεπάστρευαν όλα τα γουρούνια της γειτονιάς, ερχόντουσαν όλοι πάλι σπίτι μας. Η μαμά μου έκανε τηγaνια και πατσά και ο μπαμπάς μου άνοιγε το πρώτο κρασί της χρονιας. Την άλλη μέρα ψιλοκόβαμε το κρέας με το μπαλτά και φτιαχναμε τα λουκάνικα τα οποια και κρεμαγαμε για τουλάχιστον 2 εβδομάδες πάνω από το τζάκι για να στεγνώσουν. μιαμ μιαμ!!!
Αρκετά όμως με τις κουβέντες!!
Λοιπόν, μέχρι στιγμής έκανα 4 διαφορετικά σχέδια μπισκοτάκια. Σήμερα θα δώσω μονο τα τρία γιατί το τέταρτο δεν το χω βγάλει ακόμα φωτό. Το βάλα στο ψυγείο να κρυώσει κα μετά με πήρε ο ύπνος στον καναπέ μπροστά στην τηλεόραση σαν τις γριές.
Nusstaler (καρυδομπισκοτακια)
για 25 (ολοκληρωμένα)κομμάτια περίπου
150 gr. καρυδια αλεσμένα
ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί γρήγορα γρήγορα για να μην λιώσει το βούτυρο. Τυλίγουμε την ζύμη σε μια μεμβράνη και την βάζουμε για μια ώρα στο ψυγείο. Μετά την μια ώρα την ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια τόσο ώστε να έχει πάχος 0,5 εκατοστά.
Με ένα στρογγυλό koup-pat κόβουμε κυκλάκια περίπου 5,5 εκατοστών. Μπορείτε να τα κάνετε και μεγαλύτερα αν θέλετε απλά θα σας βγούν λιγότερα κομμάτια.
για 20 κομμάτια περίπου
Βάζουμε τη ζάχαρη, με την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο να πάρουν μια βράση βράσουν ανακατεύοντας συνεχώς. Χαμηλώνουμε την φωτιά και ρίχνουμε τα μακαντάμια, τα αμύγδαλα και τα cranberies. Αφήνουμε να βρασουν για 3 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας καλά. Αν το μείγμα είναι ακόμα πολύ νερουλό, το ξαναβάζουμε στην φωτιά και ανακατευουμε μέχρι να πηκτωσει ελαφρά. Αφήνουμε να κρυώσουν για περίπου 15 λεπτά. Σε λαδόκολλα βάζουμε με την βοήθεια από δυο κουταλάκια, μικρά βουναλάκια από την ζύμη, με απόσταση 4 εκατοστών το από το άλλο ή απλώνουμε όλο το μείγμα στο 1/3 της λαμαρίνας. Πατάμε ελαφρά την επιφάνεια τους και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 7 λεπτά για τα ατομικά και 12 λεπτά για το ολόκληρο.
Αφήνουμε να κρυώσουν καλα. Τα ατομικά μπορούμε να τα βουτηξουμε κατα το ήμιση στην λιωμένη κουβερτούρα ή να αλείψουμε το πάτο τους με λίγη. ν τα ψήσετε σαν ένα κομμάτι, αναποδογυρίστε το όταν κρυώσει προσεκτικά, και αλείψτε το πάτο με λίγη κουβερτούρα. Αφήνουμε και πάλι να κρυώσει και κόβουμε σε κομματάκια.
για 25 (ολοκληρωμένα)κομμάτια περίπου
Για τη ζύμη
150 gr. καρυδια αλεσμένα
200 gr. ζάχαρη
200 gr. Βούτυρο παγωμένο
300gr. αλεύρι
1 πρέζα κακουλέ
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα κανέλα
1 φακελάκι βανίλια
1 αυγό
ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί γρήγορα γρήγορα για να μην λιώσει το βούτυρο. Τυλίγουμε την ζύμη σε μια μεμβράνη και την βάζουμε για μια ώρα στο ψυγείο. Μετά την μια ώρα την ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια τόσο ώστε να έχει πάχος 0,5 εκατοστά.
Με ένα στρογγυλό koup-pat κόβουμε κυκλάκια περίπου 5,5 εκατοστών. Μπορείτε να τα κάνετε και μεγαλύτερα αν θέλετε απλά θα σας βγούν λιγότερα κομμάτια.
Τα ψήνετe σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά περίπου.
Καλά είναι να ανοίγετε την ζύμη λίγη-λίγη και την υπόλοιπη να την φυλάτε στο ψυγείο. Είναι δύσκολο να κόψετε κυκλάκια αν η ζύμη είναι μαλακή και ζεστη σαν τις καρδούλες σας.
Αφού τα βγάλετε από το φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν καλά.
Καλά είναι να ανοίγετε την ζύμη λίγη-λίγη και την υπόλοιπη να την φυλάτε στο ψυγείο. Είναι δύσκολο να κόψετε κυκλάκια αν η ζύμη είναι μαλακή και ζεστη σαν τις καρδούλες σας.
Αφού τα βγάλετε από το φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν καλά.
Για την επάλειψη
1 ασπράδι
200 gr. άχνη
1 βαζάκι μαρμελάδα φράουλα
50 gr. κουβερτούρα
25 καρυδια μισά
Ανακατεύετe το ασπράδι με την άχνη καλά. Με ένα κουταλάκι βάζετε μια μικρή ποσότητα γλάσου πάνω στην επιφάνεια από τα μισά κουλουράκια και αλείφετε με γρήγορες κυκλικές κινήσεις karate kid (Wax in-wax Out). Αφήνετε τα γλασσαρισμενα κουλουράκια να στεγνώσουν για περίπου 30 λεπτά.
Λιώνετε την κουβερτούρα και βουτάτε το μισό καρύδι μέσα. Τα αφήνετε σε λαδόκολλα να στεγνώσουν. Ζεσταίνεται την μαρμελάδα και την περνάτε από σήτα. Σε κάθε γλασαρισμενο κουλουράκι, βάζετε από λίγη μαρμελάδα και από ένα μισό καρύδι. Με την μαρμελάδα που περίσσεψε αλείφετε τα υπόλοιπα κουλουράκια και τα κολλάτε με τα γλασαρισμενα.
Έτοιμα!!
Σοκολατένια Μπαστουνάκια Ζέβρας
Για περίπου 50 κομμάτια
250 gr. Βούτυρο
200gr. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
1 αυγό
2 κουταλιές κακάο
400 gr. αλευρι
70 γραμμάρια κουβερτούρα
1 ασπράδι
100 γραμμάρια κουβερτούρα για την επάλειψη
1 ασπράδι
100 γραμμάρια κουβερτούρα για την επάλειψη
Ζυμώνουμε και πάλι όλα τα υλικά μαζί εκτος από την κουβερτούρα και το κακάο. Χωρίζουμε την ζύμη στην μέση και στο ένα μισό ανακατώνουμε το κακάο και την τριμμένη κουβερτούρα. Τυλίγουμε τις ζύμες ξεχωριστά σφιχτά σε μεμβράνη και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Ανοίγουμε τις ζύμες σε αλευρωμένη επιφανεία, την κάθε μια ξεχωριστά, με διαστάσεις 30x40 περίπου. Αλείφουμε την ανοιχτόχρωμη ζύμη με το ασπράδι και τοποθετούμε την σοκολατένια ακριβώς από πάνω. Κόβουμε στην μέση. Αλείφουμε το ένα μισό της σοκολατένιας επιφανειας με ασπράδι και τοποθετούμε το άλλο μισό πάλι από πάνω έτσι ώστε τα χρώματα να είναι εναλλάξ.
Ανοίγουμε τις ζύμες σε αλευρωμένη επιφανεία, την κάθε μια ξεχωριστά, με διαστάσεις 30x40 περίπου. Αλείφουμε την ανοιχτόχρωμη ζύμη με το ασπράδι και τοποθετούμε την σοκολατένια ακριβώς από πάνω. Κόβουμε στην μέση. Αλείφουμε το ένα μισό της σοκολατένιας επιφανειας με ασπράδι και τοποθετούμε το άλλο μισό πάλι από πάνω έτσι ώστε τα χρώματα να είναι εναλλάξ.
Τυλίγουμε και πάλι με μεβράνη και τοποθετούμε τη ζύμη για 30 λεπτά στην κατάψυξη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 15 λεπτά.Αφήνουμε την ζύμη να κρυώσει ελαφρά και κόβουμε μπαστουνάκια 4x2 περίπου. Λιώνουμε την κουβερτούρα. βουτάμε είτε τις άκρες από τα μπαστουνάκια είτε την μια επιφάνεια. Αφήνετε σε λαδόκολλα να κρυώσουν.
και πάμε στα τρίτα και τελευταία για σήμερα
Florentiner
για 20 κομμάτια περίπου
75 gr. μακανταμια χοντροκομμένα
50 gr. αποξηραμένα Cranberies χοντροκομμένα
75 gr. αμύγδαλα φιλε
125 gr. κρέμα γάλακτος
1 κουταλια βούτυρο
100gr. ζάχαρη
2 κουταλιές αλεύρι
70 γραμμάρια κουβερτούρα
70 γραμμάρια κουβερτούρα
(εναλλακτικά μπορέιτε να χρησιμοποιήσετε ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας οπως πχ φυστίκη αιγινης, καρύδια ή φυστίκια.)
Βάζουμε τη ζάχαρη, με την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο να πάρουν μια βράση βράσουν ανακατεύοντας συνεχώς. Χαμηλώνουμε την φωτιά και ρίχνουμε τα μακαντάμια, τα αμύγδαλα και τα cranberies. Αφήνουμε να βρασουν για 3 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας καλά. Αν το μείγμα είναι ακόμα πολύ νερουλό, το ξαναβάζουμε στην φωτιά και ανακατευουμε μέχρι να πηκτωσει ελαφρά. Αφήνουμε να κρυώσουν για περίπου 15 λεπτά. Σε λαδόκολλα βάζουμε με την βοήθεια από δυο κουταλάκια, μικρά βουναλάκια από την ζύμη, με απόσταση 4 εκατοστών το από το άλλο ή απλώνουμε όλο το μείγμα στο 1/3 της λαμαρίνας. Πατάμε ελαφρά την επιφάνεια τους και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 7 λεπτά για τα ατομικά και 12 λεπτά για το ολόκληρο.
Αφήνουμε να κρυώσουν καλα. Τα ατομικά μπορούμε να τα βουτηξουμε κατα το ήμιση στην λιωμένη κουβερτούρα ή να αλείψουμε το πάτο τους με λίγη. ν τα ψήσετε σαν ένα κομμάτι, αναποδογυρίστε το όταν κρυώσει προσεκτικά, και αλείψτε το πάτο με λίγη κουβερτούρα. Αφήνουμε και πάλι να κρυώσει και κόβουμε σε κομματάκια.
To be continued....
Αχ αυτά τα μπαστουνάκια!!!
ReplyDeleteΤρελοτουρίστρια
Κι εγώ τα μπαστουνάκια λιμπίστικα!
ReplyDeleteπω πω... τι θα τα κάνεις τόσα μπισκότα καλέ;;; στείλε κατά δω λίγα!
φιλιά...
Όλα νοστιμότατα! Τα καρυδομπισκοτάκια θα τα φτιάξω σύντομα! Με το καλό οι γιορτές!
ReplyDeleteτέλεια φρουφρου! με κόλασες πρωι πρωι! καλές γιορτές να έχεις!!!
ReplyDeleteΚαλησπέρα Royal.Τα καλούδια σου είναι τέλεια.Μία απορία έχω μόνο για τα σοκολατένια μπαστουνάκια.Αλεύρι βάζεις στη ζύμη;
ReplyDeleteΚαλησπέρα Ιωάννα μου! Κια βέβαια βάζω. Ο δαίμων του τυπογραφείου δυστυχώς και λίγο το δικό μου μυαλό....
ReplyDeleteΤο διορθωσα ήδη επάνω! Σε ευχαριστώ πολύ!!