Thursday, November 15, 2012

Forget love and fall in chocolate

chocaholic (1 von 1)

Δεν μου αρέσουν οι βουτυρόκρεμες. Ίσως λόγω κακής εμπειρίας. Η πρωτη φορά που κανα τούρτα με βουτυρόκρεμα ήταν πριν από μερικά χρόνια. Τα γενέθλια της νύφης μου. Η συνταγή του Πιερ. Η μλκ όλη δική μου. Το ίδιο και η ντροπή.  Η συνταγή δεν ανέφερε ότι για να φαγωθεί αυτό το πράγμα πρέπει να μείνει 2-3 ώρες έξω από το ψυγείο αλλιως είναι είναι μόνο για γλύψιμο αλλά ακόμα και έτσι μια αηδία. Το πάθημα όμως έγινε μάθημα. Γι αυτό και όταν πριν από κάμποσο καιρό χρειάστηκε να κάνω μια τούρτα για τα γεννέθλια μιας υπέροχης φίλης, άδραξα την ευκαιρία να κάνω κάτι που είχα βάλει καιρό στο μάτι και που σχεδόν κάθε βράδυ την άνοιγα και ξεροστάλιαζα μπροστά της.   Φυσικά δεν την άφησα ετσι. Την πετσόκοψα, την άλαξα, την ξαναάλαξα, την μεταμόρφωσα για να διαπιστώσω ότι τελικά την ξαναγύρισα στα μέτρα της. Και ενώ τηρούσε όλες τις προδιαγραφές για να γίνει η τούρτα του αιώνα, με ενα τρομερά ζουμερό σοκολατένιο παντεσπάνι, μια βελούδινη κρέμα καραμέλας και μια γκανάζ σοκολάτας σκέτη αφρός, εγώ της έβγαλα τα μάτια.

a peace of caramel chocko cake 2 (1 von 1)

Πως γίνεται αυτό; Πολύ απλά. Παίρνεις μια φαινομενικά υπέροχη και σχετικά εύκολη συνταγή και αρχίζεις να τη φτιάχνεις χωρίς να βεβαιωθέις ότι έχεις όλα τα υλικά και φυσικά χωρίς να μπεις στο κόπο να την δοκιμάσεις. Και επειδή βασίζεσαι στα σχόλια κάπιων άσχετων που παθαινουν ζάχαρο ακόμα και λαχανάκια βρυξελλών, αντικαταστείς την κουβερτούρα με μια σούπερ ντούπερ πικρή σοκολάτα και κόβεις και λίγη ζάχαρη και απο το παντεσπάνι την οποία αντικαταστείς με κακάο της οκάς. Που σημάινει ότι το παντεσπάνι είναι πικρό και η γκανάζ φαρμάκι. .  Και φυσικά σαν μην έφταναν αυτά αποφασίζεις να την καλύψεις στα γργήρορα και με μια ζαχαρόπαστα της τελευταίας στιγμής. Εν ολίγοις το κακάο για τον Π...... και όχι από τις διαλεχτές φυτείες του βαν ντε Βααρτ, και η ζαχαρόπαστα σμουδεροποιήθηκε με λάδι καρύδας αντί φυτικού λιπους το οποίο μπορεί μεν να είναι καλό για το popöchen της Mirandas Kerr αλλά ακατάληλο για την ζαχαρόπαστα. Εντωμεταξύ κάπου είχε πάρει το ματι μου ότι η ζελατίνη γίνεται από γουρούνι αλλά δεν με πολυσκότισε μέχρι την στγμή που την παραζέστανα και 'αρχισε να αναδύεται μια έντονη μυρωδιά χοιρινής μπριζόλας.

cake (1 von 1)

Και τώρα προσπαθήστε να φανταστείτε μια κατα τα άλλα υπέροχη τούρτα με βάση ένα σοκολατένιο  παντεσπανι φτηνού κακάου αλλά με μια υπέροχη γέμιση καραμέλας και επικάλυψη ζαχαρόπαστας με γευση και άρωμα κάτι μεταξύ καρύδας και σβάϊνεμπράτεν. Σούπερ;

Choco ganache cake (1 von 1)

Και είχαν αρχίσει όλα τόσο καλά. Το συγκεκριμένο γλυκό το πρωτοείδα στην γλυκειά Steph. Επειδή όμως τόνιζε και ξανατόνιζε το ποσο γλυκό είναι, αποφάσισα να χρησιμοποιήσω μια πιο πικρή κουβερτούρα. Αυτό που δεν ήξερα ήταν ότι η ίδια της είχε ήδη προσαμρόσει τη συνταγή ώστε να είναι μέτρια γλυκιά, με αποτέλεσμα το δικό μου να είναι σκέτη στριχνίνη. Γι αυτό και την επόμενη φορά βασίστηκα στην αρχική πηγή της συνταγής, στην sweetapolita. Φυσικά αν είχα διαβάσει και τα δικά της σχόλια πιο καλά θα είχα γλυτώσει από πολλούς μπελάδες αλλά ....την τελευταία φορά πάντως έγινε όπως έπρεπε.... μόνο που η φωτογραφική μου έμεινε σπίτι και οι φωτογραφίες βγήκαν όπως να ναι.... Πλέον όμως μπορώ να πω ότι αυτή η τούρτα ειναι από τις πιο αγαπημένες μου. Η κρέμα καραμέλας, ακόμα και χωρίς αλάτι,είναι ένα όνειρο, η σοκολατένια γκαναζ είναι να την φας με το κουτάλι και η ενναλακτική γκαναζ αφρός σκέτος. Το παντεσπάνι δε, αν γίνει με καλής ποιότητας κακάο είναι το πιο ζουμερό που έχετε φάει ποτέ σας! Μπορει να ετοιμαστει και από την προηγούμενη και να παραμείνει φρέσκο για 2-3 ημέρες. Και φυσικά είναι η πιο κατάληλη τούρτα για να καλυφτεί με ζαχαρόπαστα.

Αν και η μους σοκολάτας μου άρεσε περισσότερο σαν υφή και γευση, δεν μου άρεσε το παρουσιαστικό της (αυτή τη φορά δεν θα την καλυπτα με ζαχαρόπαστα) οπότε με το που σταθεροποιήθηκε την ξαναπέρασα και με την γκανάζ. Εσείς επιλέξτε ανάμεσα στις δύο αν δεν βαριέστε να κάνετε και τις δύο....

    caramel cake with choco mousse (1 von 1)  

Τούρτα σοκολάτας με αλμυρή κρέμα καραμέλας

Για το παντεσπάνι (για μια φόρμα 18 εκκ.)

180 γρ. αλευρι για όλες τις χρησεις

300 γρ. ζάχαρη

90 γρ. καλής ποιότητας κακάο

1 κουταλάκι μπεικιν

1 1/2 κουταλάκι σόδα

1 κουταλάκι αλάτι

60 μλ σπορελαιο

190 μλ ξυνόγαλα

190 μλ δυνατό χλιαρό καφέ

2 αυγά ελαφρά χτυπημένα

1 βανίλια

 

Ανάψτε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Κοσκινήστε τα στερεά υλικά και προσθέστε όλα τα υπόλοιπα. Χτυπήστε τα για 2 λεπτά με το μίξερ. Μοιράστε το μείγμα στα τρία και ψήστε το ένα παντεσπάνι μετά το άλλο για 20-30 λεπτά ή μέχρι η οδοντογλυφίδα να βγει καθαρή. Μην τα παραψήσετε μόνο. Αφλησε τα να κρυωσουν ελαφρά και αναποδογυρίστε τα επάνω σε μια σκάρα. Αν χρειαστεί πατήστε τα με ε΄να πιατο ώστε να έχουν παντού το ίδιο πάχος.

Για την κρέμα καραμέλα

Για την σάλτσα καραμέλας

130 γρ. ζάχαρη

60 μλ νερό

60 μλ κρέμα γάλακτος

προεραιτικά μια πρέζα fleur de sel

Βάλτε την ζάχαρη με το νερό σε ένα κατσαρολάκι και αφήστε τα να βράσουν μεχρι η καραμέλα να αποκτήσει ενα βαθυ χρυσοκάστανο χρώμα. προσθέστε την κρέμα γάλακτος (προσοχή πιτσιλάει) ανακατεψτε και ααποσύρτε από την φωτιά. Αφήστε να Κρυώσει. Αν σταθεροποιήθει [πολύ προσθέστε απλά λίγη καυτη κρέμα γάλακτος και ζεστάνετε το μείγμα ξανα για λίγο. Α΄φηστε ξανα να κρυώσει.

Για την κρέμα βουτύρου

Για την ιταλική μαρέγγα

120 γρ. ασπράδια

1 βανίλια

70 γρ. ζάχαρη

επιπλέον 340 γρ. βούτυρο μαλακό

 

Για το πως γίνεται η ιταλική μαρέγγα τα έχουμε ξαναπεί εδώ. Χτυπήστε το βούτυρο στο μίξερ μέχρι να αφρατέψει. Ότνα κρυώσει η μαρέγγα και συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέστε σιγά σιγά το βούτυρο και κατόπιν την καραμέλα. Δοκιμάστε. Συγκρατηθείτε για να μην την φάτε όλη.

 

Για την γκανάζ

45 γρ. καλής ποιότητας κακάο

90 μλ νερό βραστό

341 γρ. βούτυρο μαλακό

450 γρ. κουβερτούρα γάλακτος

60 γρ. άχνη

 

Λίωστε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα και διαλύστε το κακό στο βραστό νερό. Χτυπήστε το βούτυρο με την άχνη να αφρατέψει. Προσθέστε σιγά σιγά την κουβερτούρα και κατόπιν το κακάο.

 

Για την μους σοκολάτας 

300 γρ. κουβερτούρα γάλακτος

150 γρ. ασπράδια

250 γρ ζάχαρη

340 γρ. βούτυρο μαλακό

με τα ασπράδι ακαι την ζάχαρη κάνετ μια ιταλική μαρέγγα με τον τρόπο που έχω υποδειξει παραπάνω. Λίωστε την κουβερτούρα και χτυπήστε το βούτυρο να αφρατέψει. προσθέστε το βούτυρο λίγο λίγο στην  κρύα ιταλική μαρέγγα και σταδιακά την κουβερτούρα. Ετοιμαστείτε να πάθετε την πλάκα σας.

Συναρμολόγηση

παντεσπάνι-μισή κρέμα καραμέλας-ξανα παντεσπάνι-υπόλοιπη καραμέλα- ματα ξανά παντεσπανι- ενδεχομένως μους και αφού κρυώσει γκανάζ. Ή μόνο την μία ή την άλλη... Εξαρτάται από το πόσο βαθιά θέλετε να κυλιστείτε στο βούρκο.......

σας φιλώ - ακόμα πιο γλυκά... 

Υ.Γ. Τις οδηγίες για την πιο τέλεια και γρήγορη ζαχαρόπασα θα τις βρείτε στο http://www.sugarflowerscreations.com/

25 comments:

  1. Me pethanes vradiatika!
    :) :) :)

    ReplyDelete
  2. Καθότι έχουμε αδυναμία στη σοκολάτα, εννοείται ότι θα κυλιστώ για τα καλά στο βούρκο και θα πάρω την εκδοχή με τη μους σοκολάτας και την γκανάς!
    Όλα τα καλά του κόσμου έχει η τούρτα σου Βασιλική! Πολληηηή σοκολάτα, επίσης πολλή καραμέλα, ένα ζουμερό παντεσπάνι που είμαι σίγουρη ότι το κακάο, ο καφές και το ξινόγαλα θα του δίνουν απίθανη γεύση και είναι και υπερπαραγωγή!
    Μπράβο βρε κορίτσι! Παιδεύτηκες αλλά το βρήκες!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  3. Υπέροχη και περιπετειώδης η τούρτα σας! χαχαχαχαχαχ! Γελάω ακόμα με τα γραφόμενα! Μια χαρά την έφτιαξες! Σοκολάτα+καραμέλα....μου' ρχεται ο θάνατος!!! :)

    ReplyDelete
  4. Βασιλική μου, είναι νύχτα, είναι αργά και έχουν βγει τα φαντασματάκια, αλλά εγώ γελάω με το κείμενο σου ξορκίζοντας τα. Να είσαι καλά και για τις συνταγές σου και για τον τρόπο που τις μοιράζεσαι. Φιλάκια στις μικρές σου!!

    ReplyDelete
  5. Τι να πρωτοαπολαύσει κανείς. Το κείμενο, την τούρτα , τις φωτογραφίες;
    Ευχαριστώ για το χαμόγελο που μου προκάλεσες πριν πάω για ύπνο. Ξέρεις, τα χαμόγελα είναι πολύτιμα πια εδώ...

    ReplyDelete
  6. Σοκολάτα, καραμέλα, καραμέλα , σοκολάτα, κόλλησε η βελόνα, κόλλησε η βελόνα, κόλησε το σάλιο μου!!!

    ReplyDelete
  7. Βρε τι τράβηξες για να κάνεις την τούρτα!!! χι χι χι ακόμα γελάω μ ετον τρόπο που τα παρουσιάζεις.
    Μπορώ να πάρω την κρέμα καραμέλας και την μους σοκολάτας και να πέσω με τα μούτρα μέσα να τρώω μέχρι να σκάσω?!
    Φιλιά πολλά

    ReplyDelete
  8. Η τούρτα φαίνεται καταπληκτική ως προς τους συνδυασμούς και θα δοκιμαστεί σύντομα. Δεν κατάλαβα όμως κάτι: η καλύπτουμε με μους και γκανάς ή εναλλακτικά με μους και ζαχαρόπαστα; ή κάποιος άλλος συνδυασμός;

    ReplyDelete
  9. Απολαυστικές οι περιπέτειές σου!!
    Αξιζε ο κόπος όμως! Πραγματικό αριστούργημα και χάρμα οφθαλμών!!

    ReplyDelete
  10. Εγω παίρνω και τις δύο τούρτες και φεύγω .. για να δω ποια μου αρέσει περισσότερο... χιχιχιχι

    Φιλιά

    ReplyDelete
  11. Θαυμάζω τον τρόπο γραφής σου!!!
    Για τις συνταγές σου και τη πολύτιμη βοήθειά σου , ο θαυμασμός είναι δεδομένος. Καλησπέρα!!
    Ντόρα
    Υ.Γ. έχεις σκεφτεί να ασχοληθείς με το γράψιμο?

    ReplyDelete
  12. Πέπη μου ποιος σου είπε να κάθεσαι μέχρι αργά ξύπνια;;; Τα καλά κορίτσια κοιμούνται τέτοια ώρα.. τα κακά τους πέφτους τα σάλια....

    Παιδευτηκα Ερμιόνη μου αλλά απο βλακεία. δεν υπάρχει καμία παροιμία που να λέει ότι όποιος δεν έχει μυαλό έχει λεφτά για πέταμα;;;

    Έφη και μένα μου ρχεται θάνατος.. λατρευεις και εσύ την καραμέλα έ;;;

    Μαριμάρ μου στο είπα και στο φάτσαμπουκ που το λέει και η Κατερίνα το πόσο γλυκειά είσαι!

    Βαγγελιώ μου γελάς με το ΄πόνο μου;;; Ντροπή :)

    Μάρθα μου καλή!

    Γιωτούλα τι κάνεις γλυκό μου;

    Εμινίβα αν θέλεις βάζεις γκανάζ, αν θέλεις βάζεις μους και αν θέλεις τα βάζεις και τα δύο. Και φυσικά όταν κρυώσουν οι κρέμες αρκετά μπορείς να καλύψεις την τούρτα και με ζαχαρόπαστα, εάν και εφόσον το θέλεις :) Ελπίζω αυτή τη φορά να ήμουν πιο σαφής :)

    Χρυσαυγή μου όμορφη σε ευχαριστώ πολύ!

    Ντόρα μου.... και άλλο;;; Εδώ αυτά τα λίγα γράφω και θέλω δεκα ώρες... καποια στιγμή ίσως να γράψω τα απομνημονευματα μου . Σα το Μακρυγιάννη ένα πράμα...

    ReplyDelete
  13. Πέρασα από το blog σου και τρελάθηκα με τα υπέροχα γλυκίσματα.
    Φέτος θα φτιάξω σίγουρα τα δεντράκια τα χριστουγεννιάτικα που με ξετρέλαναν.
    Να είσαι καλά να δημιουργείς αριστουργήματα.

    ReplyDelete
  14. Φκόρα μου γλυκειά σε ευχαριστώ πολύ!! Για τα δεντράκια περίμενε ακόμα.. έρχεται η βελτιωμένη έκδοση :)Σε φιλώ

    ReplyDelete
  15. Ποτε θα εξελιχθει η τεχνολογια
    ωστε να κοβουμε ενα κομματι κατευθειαν απο την οθονη????

    ReplyDelete
  16. Διαβάζοντάς σε κάπου άρχισα να "φοβάμαι" το όλο εγχείρημα, βρε Royal!
    Αλλά σίγουρα αξίζει μια προσπάθεια με πολύ προσεκτικά βήματα :-))

    ReplyDelete
  17. Φλόρα μου συγνώμη για το τυπογραφικό λάθος ;)

    Βeauty Follower αν γινόταν και αυτό θα χα φτασει τα 250 κιλά.

    Πηνελόπη μου μην το φοβάσαι καθόλου..απλά πριν την φτιάξεις σιγουρέψουν ότι εχεις όλα τα υλικά :)

    ReplyDelete
  18. κι αλλη μια τελευταια απορια για αποψε...Σε τρελανα συγγνωμη.. Στη συνταγη με τη δανεζικη σφολιατα το βουτυρο το μοιραζω για να το βαλω στις τρεις φορες που θα το στρωσω?η το βαζω ολο στην πρωτη φορα?

    ReplyDelete
  19. όλο με την μία! ότι απορίες έχεις ρώτα! Φιλιά!!!

    ReplyDelete
  20. Σευχαριστω πολυ πολυ...Εφτιαξα τη δανεζικη σφολιατα μηλοπιτα και η οικογενεια κατενθουσιαστηκε.Η ζυμη εγινε απιθανη γευστικα και οπτικα αλλα δεν μου φουσκωσαν πολυ οπως της φωτογραφιας σου .Δε ξερω τι εφταιξε μηπως επειδη αναμεσα στα μισαωρα λογω ανωτερας βιας το αφησα περισσοτερο στο ψυγειο???

    ReplyDelete
  21. Γλυκειά μου Όλγα προτε'ινω να συνεχίσουμε την συζήτηση στο ποστ στο οποίο απευθύνεται. Κάνω copy paste το σχόλιο σου και το βάζω εκεί μαζί με την απάντηση προς βοήθεια των υπολοίπων οκ; Τα φιλιά μου

    ReplyDelete
  22. Δυστυχώς αυτό το κάνω και εγώ. Αρκετές φορές πριν δοκιμάσω μια συνταγή
    της αλλάζω τα φώτα πρώτα και μετά τη φτιάχνω. Με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα συνήθως.
    Παρόλα όμως τα δεινά που πέρασε αυτή η συνταγή, το αποτέλεσμα φαίνεται υπέροχο,
    μπράβο σου, είχες τη λογική και την υπομονή να ξαναγυρίσεις στην αρχική συνταγή.

    ReplyDelete
  23. Γεια σου Βασιλική!Φανταστικά πράγματα προτείνεις για άλλη μια φορά και με έβαλες στη κουζίνα τρέχοντας!Παρακολουθώ και μαγειρεύω φανατικά άλλωστε από το blog σου.Έχω όμως μια απορία: στην κρέμα καραμέλα την ιταλική μαρέγκα την φτιάχνεις με 120γρ. ασπραδια, 70γρ ζάχαρη και πόσο νερό;Ρωτάω γιατί στην dulce de leche στο λινκ χρησιμοποιείς 250γρ ζαχαρη με 50γρ νερό σε 125γρ ασπράδια. Τι ισχύει εδώ από ζάχαρη και νερό;Ευχαριστώ πολύ :-) Ειρήνη

    ReplyDelete
  24. Ειρήνη μου καλησπέρα. Ευλογη η ερώτηση σου. Θα βάλεις πέριπου 30 μλ νερό. Και παραπάνω όμως να δεις ότι χρειάζεται μην διστασεις. Άλλωστε μέχρι να φτάσει το σιρόπι στους 122 βαθμούς που πρέπει, θα έχει σωθεί η περιττή ποσότητα νερού. Φυσικά αυτό δεν σημάινει ότι μπορείς να βάλεις ένα κουβά νερό :)όσο για την ποσότητα της ζάχαρης, στην ιταλική μαρέγγα είναι πάντα σχετική. Εδώ είναι αρκετά μειωμένη επειδή θα μπει και η καραμέλα. Αυτα :) Και μην ξεχάσεις α ταράξεις το βούτυρο στο χτυπημα εάν θέλεις μια πραγματικά αφράτη κρέμα. Δώστου να καταλάβει! Μόνο όταν θα γίνει αφρός θα είναι έτοιμη. Σε φιλώ πολύ

    ReplyDelete
  25. I constantly spent my half an hour to read
    this weblog's content all the time along with a mug of coffee.

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails