Tuesday, November 6, 2012

Ουν γκου-φρ ντε Μπρου-ξέλ σι-βου-πλέ

20121103-IMG_0910

Ναι είμαι αδικαιολόγητη. Σας πούλησα για μια καλή ξάπλα στο καναπέ, για μερικές σελίδες δραματικού αγγλικού ρομάντζου και για μια χούφτα επεισόδια αμερικανικού ξεφτιλισμένου μπιμουβιάτικου κινηματογράφου. Επανορθώνω όμωςμε μια συνταγή η οποία θα σας φτιάξει την ημέρα, φτιάχνοντας αρχικά το πρωινό σας, χωρίς να έχει την γευση της παρακμής στην οποία και ομολογουμένως υπέπεσα τις τελευταιες εβδομάδες.

Βάφλες λοιπόν. Εννοέιται πως όχι οποιεσδήποτε αλλά αυθεντικές-βελγικές. Αυθεντικές βελγικές δηλαδή γι αυτούς που δεν έχουν πάει ακόμα Βέλγιο να τις  δοκιμάσουν. Αυτοι, που πήγαν, δοκιμάσαν και  ξέρουν και την αυθεντική συνταγή και γευση, ας κάνουν τις πάπιες. Γι αυτούς που δεν έχουν πάει και δεν πρόκειται να πάνε κιόλας ας μέινουν με την ψευδαίσθηση ότι αυτές είναι οι πιο αυθεντικές βελγικές βάφλες που προκειται να φάνε ποτέ τους. Καλά;

Η συνταγή είναι φυσικά κλεμμένη από το ίντερνετ, παραλλαγμένη έτσι ώστε να μην αναγνωριστεί από το δημιουργό της και με καταγγείλει για κλοπή πνευματικής βάφλας, και ..γιατι να το κρύψωμεν άλλωστε, τελειοποιημένες ως εκεί που δεν πάει. Το σιρόπι σοκολάτας όμως, κλεμμένο από αλλού,  το άφησα απαράλαχτο γιατί ήταν απλά υπέροχο.

20121103-IMG_0884

Αν και είχα βαφλιέρα, απλή μεν αλλά καλή, προτίμησα να πάρω μια για βελγικές βάφλες επειδη τις βγάζει τετράγωνες αλλά και πιο χοντρές. Διότι ενώ οι κανονικές βάφλες γίνονται με μπεικιν, οι βελγικές παίρνουν μαγιά και είναι ως εκ τούτου πιο τσουπωτές. Οι κρυστάλοι ζάχαρης δε μεσα τις κάνει τραγανές και καραμελωμένες με αποτέλεσμα να μην μπορείς να σταματήσεις αν δεν φτάσει πρωτα το παντελόνι νούμερο 48.

Φυσικά το σιρόπι δεν είναι απαραίτητο αλλά αμα είναι να οργιάσουμε, να το κάνουμε σωστά...έτσι; Έτσι.

Η παραλλαγμένη ψιλοαυθεντική συνταγή λοιπόν

Βελγικές Βάφλες

Για περίπου 20 τετράγωνες βάφλες

500 γρ. αλευρι δυνατό (για τσουρέκια)

1 πρέζα αλάτι

2 φακελάκια βανίλια

3 μεγάλα αυγά

250 γρ. βούτυρο φρέσκο λιωμένο αλλά όχι πολύ ζεστό

20 γρ. μαγιά φρέσκια η την ανάλογη σε ξηρή

1 κούπα γάλα χλιαρό

1/2 κούπα νερό χλιαρό

100 γρ. ζάχαρη κρυσταλική

100 γρ. ζάχαρη σε κρυστάλους (Sucre grain perlé)

 

Σε ένα μπωλ, κατά προτίμηση αυτό του μίξερ σας, αναμείξτε το αλευρι, την βανίλια, την κρυσταλική ζάχαρη και το αλάτι. Δυαλύστε την μαγιά στο νερό και προσθέστε την και αυτή στο αλευρι μαζί με τα αυγά, το γάλα και το βούτυρο. Δουλέψτε το μείγμα μέχρι να επιτύχετε μια ομοιογενής παχύρευστη ζύμη. Σκεπάστε την και αφήστε την να φουσκώσει για 1 ώρα περίπου. Λίγο πριν ψήσετε τις βάφλες αναμείξτε στην ζυμη την ζάχαρη σε κρυστάλους. Βάλτε στην βαφλιέρα σας μια γεναία κουταλιά ζύμης, απλώστε την ελαφρά και ψήστε τις μέχρι να κοκκινήσουν στον επιθυμητό βαθμό.

Απολαυστε τις με το πιο νόστιμο και αρωματικό.....

20121103-IMG_0871

Σιρόπι σοκολάτας με εσπρέσο

 300 γρ. μαυρη ζάχαρη

125 μλ. δυνατό καφέ

50 μλ νερό

50 γρ. καλής ποιότητας κακάο

30 γρ. σοκολάτα γάλακτος

μια πρέζα αλάτι

1 φυσική βανίλια σχισμένη στην μέση

 

Ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί και βάλτε τα να πάρουν μια βράση. Αδείαστε αμέσως το μείγμα σε μπουκάλια και φυλάξτε τα σε σκιερό μέρος κλεισμένα αεροστεγώς μέχρι να το χρησιμοποιήσετε.

Σιρόπι από την _Steph

Βαφλιέρα από το_Αμαζον 

18 comments:

  1. Από τα γέλια προσπέρασα την συνταγή για να έρθω να σου πω ότι Νο 48 μια χαρά είναι με τόσες βάφλες και τα αμαρτωλά που κάνεις. Δεν έχω βαφλίερα, αλλά έχω όλα τα κιλά που θα είχα αν είχα βαφλιέρα.
    Φιλάκια, είχα καιρό να μπω και σε είδα χθες νομίζω με τις κούκλες στο ΦΜΠ.

    ReplyDelete
  2. Οι πηγές μου λένε ότι οι βέλγικες βάφλες είναι πραγματικά συγκλονιστικές! Τα ματάκια μου βλέπουν τις δικές σου και λέω ότι είναι απίστευτα λαχταριστές! Σκέτη ομορφιά!
    Και αυτό το σοκολατένιο σιρόπι, τι να πω... σκέτη κόλαση!
    Εννοείται ότι δεν έχω βαφλιέρα -ακόμα- για να παραμείνει το παντελόνι σε φυσιολογικά νούμερα!
    Φιλιά πολλά και μη χάνεσαι!

    ReplyDelete
  3. Βάφλες δε φτιάχνω, βαφλιέρα δεν έχω, αλά διάθεση έχω να μπαίνω και να σε διαβάζω για να μού φτιάχνεις εσύ το κέφι. Μην εξαφανιστείς πάλι και σε φάει το μελο-ρομάντσο!!!Άντε!Δίνε και κανένα παρών να γελάμε!

    ReplyDelete
  4. Τι να πω...εχω συγκλονιστεί με την εικόνα!!!!
    Θα τις κάνω αύριο το πρωί μιας και δεν έχουν τα παιδιά σχολείο και θα είναι σπίτι....Απλά, ακαταμάχητες!!!

    ReplyDelete
  5. η βαφλιερα μου ελειπε. παντως πραγματι οι βελγικες βαφλες ειναι υπεροχες. θα σκεφτω την εκδοχη σε πανκεικ.
    καλη σου μερα
    ειρηνη

    ReplyDelete
  6. Καλημέρα από Ελλάδα. Επιτέλους γλυκιά μου Royal, ελπίζω να γύρισες για τα καλά στην blogoσφαιρα. Μας λείπεις.
    Γέλασα τόσο με τον πρόλογό σου και άλλο τόσο μου έτρεξαν τα σάλια με τις βάφλες σου.

    Φιλιά πολλά

    ReplyDelete
  7. Καλημέρα, άντε να συγχωρήσουμε μετά από αυτή την ανάρτηση.
    Βάφλες έφαγα καλές στο Μόναχο σε σπίτι που μας φιλοξενούσαν πριν πολλά χρόνια. Αυτό το σκεύος δεν το έχω αν και θα το ήθελα όπως και πολλά άλλα. Που να χωρέσουν όμως στην ταπεινή μου κουζίνα.
    Τα φιλιά μου

    ReplyDelete
  8. Τι φοβερές φωτογραφίες είναι αυτές??? Βαφλιέρα ούτε και εγώ έχω :( αλλά καλύτερα γιατί μετά θα μου δένανε ένα σχοινάκι στο χέρι μου και θα πέταγα σαν μπαλόνι!!!
    Το σιροπάκι δε...ΚΟΛΑΣΗ!!!!
    Καλημέρες..ξελιγωμένες!

    ReplyDelete
  9. Δε φτάνει που κάνεις απουσίες μας βάζεις και σε έξοδα!
    Χαλάλι σου για τις φωτό και το πόστ, έχε χάρη που είσαι μακριά... 58 νούμερο θα φοράγαμε!
    Φιλιά πολλά

    ReplyDelete
  10. Πολύ ωραίες οι βάφλες, αλλά από μακριά και αγαπηπέμενες καλύτερα... (πειράζει να πιώ λίγο σιρόπάκι με καλαμάκι?)

    ReplyDelete
  11. Χεχε, κρίνοντας και από τα παραπάνω σχόλια, μάλλον είσαι η μόνη R.C. που έχεις βαφλιέρα στην κουζίνα σου! :)
    Πάντως μια χαρά την αξιοποίησες, αυτό φαίνεται και με το παραπάνω!

    Είχα κάνει το λάθος κάποτε να φτιάξω βάφλες σε μια άθλια ψηστιέρα της κακιάς ώρας που -και καλά- στην υποδοχή για τρίγωνα τοστ μπορούσες να βάλεις και το σχετικό ζυμάρι.
    Βγήκαν σκληρές απέξω και άψητες από μέσα, οπότε για τις τέλειες βάφλες ή κάποιος πρέπει να τα σκάσει για να πάρει καλό μηχάνημα, ή να πάει μέχρι το Βέλγιο ή φυσικά να σου κάνει μια επισκεψούλα! :))

    Φιλιά πολλά, χάρηκα που σε διάβασα όπως και να 'χει και να περνάς πάντα καλά!

    ReplyDelete
  12. Εγώ πάλι έχω βαφλιέρα .. όμως την κλασσική όχι για τις τσουπωτές σου .. αχ λες να μην βγουν καλές ??

    Τι θα κάνω τώρα που μου άνοιξες την όρεξη ?

    Εγω θα τις φτιάξω εκει και με βλέπω να μαζεύω το χυλό απο τα πέριξ.

    Φιλιά

    ReplyDelete
  13. Παντελόνι νο 48;
    Μιλάς για ελληνικά νούμερα; Γιατί αν ναι, τότε τρως τουλάχιστον 10!!!
    Αν μιλάς για τα γερμανικά...εκεί οι διαστάσεις είναι αλλιώς Royal :-))
    Και μιλώ από προσωπική πείρα.

    Εξαιρετικές οι βάφλες σου και το ντεικόρ τους, και αν δεν είναι οι αυθεντικές βελγικές, εμείς ούτε που θα πάρουμε χαμπάρι...

    ReplyDelete
  14. Πω! πω! με πέθανες!!! και δεν έχω φτιάξει ποτέ!!!

    ReplyDelete
  15. Είσαι αδικαιολογητη. Θα μείνεις από αδικαιολόγητες απουσίες στο τέλος.
    Μόνο αν κάνεις πολλές βέλγικες βάφλες και μας τις στείλεις θα εξιλεωθείς :) χιχι...

    Βαφλιέρα δεν έχω..πρέπει να παρω.
    Φανταστικές βάφλες για πρωινό. Δεν ξέρω την διαφορά των βέλγικων απο τις ''κανονικές'', αλλά για να το λένε όλοι σίγουρα κάτι παραπάνω θα έχουν.

    Ωραίες φωτο :)

    Φιλιά πολλά :0)

    ReplyDelete
  16. Τέτοια πράγματα μόνο τα Χριστούγεννα πια! Είμαι δε δίαιτα αλλά πάντα ήθελα μια καλή συνταγή για βάφλες και είμαι σίγουρη ότι η δική σου θα έχει τις προδιαγραφές...

    ReplyDelete
  17. Αχ μα τι ανεπροκοπη που είμαι και απαντάω μετά από τόσο καιρό Αλλά να σας βγάλω μια φωτογραφία με τα άπλυτα και τα ασιδέρωτα θα με συγχωρήσετε; Χώρια που άμα ποιάσω το ξεσκονόπανω θα χω αρκετή σκονη για να ριξω θεμέλια.
    Σας ευχαριστώ όλους πολύ πολύ πολύ! Ειλικρινα!
    Φιλούρες!

    ReplyDelete
  18. Οι ωραιότερες βάφλες Ever!
    Ευχαριστώ για την πολύ ωραία συνταγή.....από εμένα που έχω γευτεί αρκετές φορές τις βάφλες των Βρυξελών και δεν εχουν τίποτα να ζηλέψουν από αυτές εδώ :-)

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails