Monday, March 26, 2012

Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια.. κάντα Lemon Curd and Buttermilk Panna Cotta Cake...

image

Ένα από τα πράγματα για τα οποία περηφανευόμουν πάντα είναι ότι ποτέ δεν έλειψα από την δουλειά. Δεν έλειπα όταν τα παιδιά αρώσταιναν και έφτανε η μύξα μέχρι την φτέρνα γιατί πάντα θα βρισκόταν κάποιος συγγενής, φίλος, γείτονας να τα προσέξει. Δεν έλειπα όταν τα μετρό απεργούσαν γιατί πήγαινα με το ποδήλατο και ας έιχε μείων 20 και έμοιαζα με την Στορμ . Δεν έλειπα όυτε καν όταν σερνόμουν η ίδια μου με πυρετο. Και αν είχα ρεπό και καποιος αρρώσταινε ήμουνα η πρωτη που έτρεχε και πάλι στο πόστο της.  Και ήμουν περήφανη ότι στα 10 χρόνια που δουλευω εκεί δεν έλειψα ποτέ. Όχι δεν είμαι workaholic. Ίσα ίσα. Αλλά μου αρέσει να είμαι ανάμεσα σε κόσμο. Όταν έχεις μεγαλώσει σε χωριό όπου πόρτες και ωράρια δεν υπάρχουν, δύσκολα κλείνεσαι σε 4 τοίχους.

 Lemon Curd cake with Buttermilk Panna cotta (11 von 27)

Αυτό ήταν το πρώτο πράγμα που μου είπε το καινούργιο μου αφεντικό στην πρωτη συζήτηση που κάναμε πριν από περίπου 8 μήνες: Εσύ εισαι η ελληνίδα που δεν λείπει ποτέ; Ναι εγώ! Γρουσούζη! Διότι από την στιγμή που το είπε ήταν σα να άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου και το ένα κακό με έβρισκε μετά το άλλο. Την ίδια κιόλας μέρα γυρνώντας σπίτι παθαίνω τοξική δερματίτιδα από σκόρδο παρακαλώ! Διότι σκόρδο για σκορδαλιά + Maria Galland για μάπα= τεράστιες σιχαμερές φούσκες σαν αυτές της Big Bubble (ή Μπιγκ μπάμπωλ όπως λέγαμε μικρα). 2 Εβδομάδες αναρρωτική. Δεν προλαβα να πάω στη δουλειά, να σου η Εμμέλεια με το τσιρλιπιπι. Ξανακάτσε σπίτι γιατί καλοί οι συγγενέις και οι γείτονες και οι λοιποί στις μύξες αλλα στα τσιρλιπιπί σουφρώνουμε τις μύτες μας και κάνουμε τις πάπιες. Και καμία φορά δεν σηκώνουμε και τα τηλέφωνα άμα λάχει. 1 Εβδομάδα αναρρωτική. Και άλλη μια για την Χριστίνα. Και άλλη μια για μένα. Το σύνολο τρεις. Για τον Νίκο δεν πήρα, ξέρει να σκουπίζεται μόνος του.  Εννοέιται ότι αρρωσταίναμε ο ένας μετά τον άλλο σαν τραινάκι του Λούνα παρκ. Και αφού τελειώσαμε με αυτό ήρθαν να μας βρουν άλλα κακά, όχι κυριολεκτικά αλλά όσο να ναι κάτι ωτίτιδες, κάτι κρυώματα, κάτι ουρολοιμώξεις, τις είχαμε. Κάποια στιγμή βαρέθηκα και να πάιρνω τηλέφωνο στο γραφείο και να λέω τα ίδια και τα ίδια και έκανα απλά αναπάντητες.  Μου βγαινε και πιο φτηνά. Είχα φτάσει στο σημέιο να συχνάζω σπίτι μου και να μένω στο γιατρό. Και να μαι τώρα, 8 μήνες μετά, με τα παιδιά να χουν μόλις ξανααναρρώσει από κάτι κρυώματα, καλά αυτό δεν είναι και σίγουρο,  με κάτι αμυγδαλές κόκκινοροζ σαν το Νρ. 644 της Dior. Και το χειρότερο;;; Εδώ και 3 μέρες είμαι εντελώς μουγγή! Και αν θέλω να γίνω καλά πρέπει και να παραμείνω σύμφωνα με το γιατρό.

Lemon Curd cake with Buttermilk Panna cotta (14 von 27)

Οπότε είμαι σπίτι και απολαμβάνω την ηρεμία. Και μαζί με μένα και οι άλλοι. Και αφού δεν μπορώ να ουρλιάξω γιατί παρατάνε τα βρακιά τους και τις κάλτσες τους όπου βρουν, γιατί δεν κάνουν τα μαθήματα και γιατί δεν μαζέψαν τις τριχες από το νεροχύτη, μπήκα στην κουζίνα και του δωσα να καταλάβει. Εννοείται ότι δεν νηστευουμε άλλο. Το χρέος μας το κάναμε και με το παραπάνω κάνοντας την άλαδη νηστεία. Καταρχήν έφτιαξα τα πιο υπέροχα μπισκοτομάφινς από την γλυκειά Μάγδα τα οποία και γίναν ανάρπαστα.

Lemon Curd cake with Buttermilk Panna cotta (19 von 27)

Μετά έκανα μαντί μιας και ήθελα να τα κάνω εδω και καιρό αλλά βαριόμουν πάντα να ανοίξω φύλλο. Σειρά είχε μια τάρτα με κολοκυθάκια φρέσκα και πέστο καθώς και ένα τσιζκεικ με μους σοκολάτας...... από τις πολλές αρρώστιες και το πολύ τρέξιμο μου χωρούσαν και πάλι τα ρούχα μου οπότε έπρεπει να κάνω κάτι γι αυτό. Το Highlight όμως του Σαββατοκύριακου ήταν μια τάρτα με λεμόνια και πανακότα από ξυνόγαλα. Απλά απίστευτη. Αν και λατρευω την κλασσική Lemon Pie η συνταγή καθώς και οι φωτογραφίες της Aran Goyoaga με ξελιγώσαν με αποτελεσμα να μπω αμέσως στην κουζίνα και να ξεκινησω να την φτιάχνω΄. Αυτή η τάρτα συγκεντρώνει κατά την γνώμη μου όλα εκείνα τα στοιχεία που θα πρέπει να διαθέτει ένα πετυχημένο λεμονογλυκό. Είναι σχετικά ευκολο και γρήγορο, ιδίως αν αποφασίσετε να κάνετε κάποια βήματα από την προηγούμενη. Έχει την σωστές αναλογίες ζάχαρης και λεμονιού ώστε να μην σε ξελιγώνει αλλά ούτε να σε μπουχτιζει. Έχει ένα απίστευτα αφράτο παντεσπάνι και μια πολύ απαλή πανακότα η οποία χάρη στο βουτυρόγαλα, ξυνόγαλα, Buttermilk ή όπως αλλιώς το λέτε, αποκτάει επιτέλους γευση! Τα μπαστουνάκια από μπεζέδες από πάνω είναι απλά το Bonus της όλης Πανδαισίας. Αν δεν ξέρετε λοιπόν σε τι να πρωτοπέσετε με τα μούτρα μετά την νηστεία τότε αυτό είναι σίγουρα το κατάληλο γλυκό.

Lemon Curd cake with Buttermilk Panna cotta (22 von 27)

Lemon Curd and Buttermilk Panna Cotta Cake

Από την Cannelle Et Vanille

Για τους μπεζέδες

3 ασπράδια (πέριπου 100 γρ.)

100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

100 γρ. ζάχαρη άχνη

 

Χτυπήστε τα ασπράδια μέχρι να πήξουν ελαφρά. ΣΤαδιακά προσθέστε την κρυσταλλική ζαχαρη συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι που το μείγμα, σηκώνοντας το μίξερ να κάνει μύτες. Στο τέλος προσθέστε και την άχνη ανακατευοντας καλά. Βάλτε το μέιγμα σε κορνέ με ίσια μύτη (Νο. 5) και σχηματίστε μπαστουνάκια επάνω σε μια λαμαρίνα καλυμένη με λαδόκολα. Ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 100 βαθμούς για πέριπου 1 ωρα. Αφήστε τα να κρυώσουν και κόψτε τα σε κομματάκια. Αν τα κάνετε από την προηγούμενη, φυλάξτε τα κλεισμένα αεροστεγώς για να μην νοτίσουν.

 Lemon Curd cake with Buttermilk Panna cotta (16 von 27)

Για το παντεσπάνι αμυγδάλου

100 γρ. αμυγδαλόπαστα

το ξύσμα από ένα λεμονι

2 αυγά

20 γρ. αλευρι

1/2 κουταλάκι μπεικιν

40 γρ. βούτυρο λιωμένο αλλά κρύο

 

Ανάψτε το φούρνο στους 175 βαθμούς. Βάλτε στο μίξερ την αμυγδαλόπαστα και δουλέψτε την λίγο μέχρι να μαλακώσει. Προσθέστε το ξυσμα λεμονιού και τα αυγά το ένα μετά το άλλο. Δουλέψτε το μείγμα για 3=5 λεπτά μέχρι να πήξει και να αποκτησει ένα ανοιχτό χρώμα. Κοσκινήσετ το μπεικιν με το αλευρι και προσθέστε το σταδιακά ανακατευοντας απαλά. Προσθέστε το βούτυρο και ανακατέψτε απαλά μέχρι ίσα ίσα να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αδειάστε το μείγμα σε μια φόρμα και ψήστε το για πε΄ριπου 8-10 λεπτά ή μέχρι να κοκινήσει. Αφήστε το να κρυώσει ελαφρά και αφαιρέστε το από την φόρμα. Αφήστε το να κρυώσει επάνω σε μια σχάρα

Πλύντε την φόρμα και αν δεν είναι από σιλικόνη καλύψτε τη με μεμβράνη για βάλετε την πανακότα.

Πανακότα με Buttermilk (Ξυνόγαλα)

250 γρ. Κρέμα γάλακτος

125 γρ. Ξυνόγαλα

3 γρ. ζελατίνη (εδώ 2 φύλλα)

55 γρ. ζάχαρη

 

Βάλτε την ζελατίνη να μουλιάζει σε κρύο νερό. Ανακατέψτε την κρέμα γάλακτος με την ζάχαρη και βάλτε την να κάψει αλλά όχι να βράσει. Αφαιρέστε την από την φωτιά και προσθέστε την ζελατίνη την οποία θα πρέπει να στύψετε πιο πριν.. Ανακατέψτε καλά και αφήστε το μέιγμα να κρυώσει ελαφρά. Προσθέστε το ξυνόγαλα. Αδειάστε τη πανακότα στην φόρμα που ψήσατε το παντεσπάνι και βάλτε την στην κατάψυξη για περίπου 1-2 ώρες μέχρι να σφίξει εντελώς.

Σε αυτό το διάστημα μπορείτε να κάνετε την λεμονόκρεμα

 

Lemon Curd (λεμονόκρεμα)

3 αυγά

ξύσμα από ένα λεμόνι

160 μλ χυμό λεμονιού (περιπου 3 μεγάλα λεμόνια)

100 γρ. ζάχαρη

1,5 γρ. ζελατίνη (εδώ 1 φύλλο)

150 γρ. βούτυρο σε κομματάκια

 

Χτυπήστε με το σύρμα τα αυγά με την ζάχαρη και το ξύσμα. Προσθέστε το χυμό λεμονιού και τοποθετήστε το μπωλ σε μπαν μαρι. προσοχή το μπωλ δεν πρέπει να ακουμπάει στο νερό. Ανακατώστε συνεχώς, κατα προτίμηση με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι το μέιγμα να πήξει. Αφαιρέστε το σκευος από την φωτιά, προσθέστε την στυμμένη ζελατίνη και αφού ανακατέψετε καλά, περάστε την κρέμα από μια σίτα για να συγκρατήσετε τυχόν κομμάτια βρασμένου αυγου. Βάλτε την κρέμα σε ένα άλλο σκευος και με το μπλεντερ χειρός, αναμέιξτε το βούτυρο.

Αφαιρέστε την πανακότα από την φόρμα και ξανατοποθετήστε το παντεσπάνι μέσα σε αυτή. Με μια σπάτουλα απλώστε το 1/3 της λεμονόκρεμας πάνω από αυτό. Καλύψτε με την πανακότα πατώντας ελαφρά ώστε οι δύο κρέμες να ενωθούν ελαφρά αλλιώς στο κόψιμο μπορεί να διαχωριστούν. Καλύψτε με την υπόλοιπη λεμονόκρεμα και βάλτε το στο ψυγειο να παγώσει. Αφού παγώσει καλύψτε με κομματάκια μαρέγγας, πασπαλίστε μα άχνη και φυστίκη αιγινης και ξύσμα λεμονιού αν θέλετε και απολαυστε το!!

Υ.Γ. Οι ποσότητες των υλικών αρκούν για μια μικρη σχετικά φόρμα. Αν το κανετε σε μακρόστενη τότε μια 28εκκ. Χ 5 εκκ. αρκεί ενω αν το κανετε σε στρόγγυλη τότε θα πρότεινα να χρησιμοποιήσετε μια 18-20 εκκατοστών το πολύ.

σας φιλώ

 

13 comments:

  1. OMG, OMG, OMG!!!!!!
    Από που να το αρχίσεις το γλυκάκι και με τι να τελειώσεις!!! Ξεροκαταπίνω όση ώρα το διάβαζα.....!!!
    Πριν φτάσω στη συνταγή ξελιγώθηκα στο γέλιο...μας πως τα γράφεις έτσι??? Κατά τα άλλα όμως σε συμπονώ και σε νιώθω βαθύτατα! Ετσι τα περάσαμε και εμείς και ακόμα ...ψιλοχάλια είμαστε!

    ReplyDelete
  2. Βασιλική εδώ να δεις γρουσούζηδες... από που να αρχίσω... ας το... Αφού είστε όλοι καλά, ολα τζετ! Τι ωραίο το γλυκό! Τι ωραίες οι φωτό! Μου βγαλε οτι ειναι πολύ ελαφρύ!!! Θέλω τόσο πολύ να το φτιάξω! Κρατιέμαι τον τελευταίο καιρό (λέμε τώρα... 10 κιλά φουλ πια) ξέρεις...

    ReplyDelete
  3. Καλημερίζω το ταλαίπωρο κορίτσι μας!!! Λοιπόν, έχω να σου προτείνω τα εξής: 1) να κάνεις ένα ευχέλαιο και 2) να μουτζώνεις τον γρουσούζη με κάθε ευκαιρία!! :)
    Ξελιγώθηκες εσύ με την Aran και βάλθηκες να ξελιγώσεις κι εμάς ε;;; Νομίζω ότι τα κατάφερες περίφημα!! Το λεμονάτο γλυκάκι σου είναι υπέροχο, ιδιαίτερο και εξαιρετικά φωτογραφημένο!!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  4. Πω πω, θεϊκή συνταγή! Και δύο διαφορετικές κρέμες και πρωτότυπο παντεσπάνι! Σίγουρα θα ήταν το τέλειο λεμονογλυκό!

    Αυτό για τη δουλειά που λες μου θύμισε κάποιον συνάδελφο που ενώ είχε άδεια μερικές φορές ερχόταν στη δουλειά. Είχε πει (επειδή το ξέραμε ότι είχε άδεια και δεν τον περιμέναμε): Εγώ δεν είμαι εδώ τώρα, εσείς δε με βλέπετε. Κι εγώ είχα πει: Ωραία, εγώ λέω να μην έρχομαι αλλά εσείς εδώ να κάνετε ότι με βλέπετε! :p

    Περαστικά πάντως, εύχομαι τώρα να είστε όλοι καλύτερα! :)

    ReplyDelete
  5. Γκαντέμης ''ο αφεντικός''..Βάλε ένα ματόχαντρο για να μην σε ματιάζει..:)

    Το γλυκό σου πολύ ωραίο και λεμονάτο, άρα μου αρέσει. Και πρέπει να είναι και ελαφρύ μετά από ένα χορταστικό γεύμα.

    Φιλιά και περαστικά :)

    ReplyDelete
  6. Γκαντέμης ''ο αφεντικός''..Βάλε ένα ματόχαντρο για να μην σε ματιάζει..:)

    Το γλυκό σου πολύ ωραίο και λεμονάτο, άρα μου αρέσει. Και πρέπει να είναι και ελαφρύ μετά από ένα χορταστικό γεύμα.

    Φιλιά και περαστικά :)

    ReplyDelete
  7. Πάλι υπέροχο το γλυκό σου Βασιλική μου! Εγώ αν και ταλαιπωρήθηκα πολύ από γρίππες κλπ δεν είχα την τύχη να χάσω τόσο όσο...
    Στο μενού του Πάσχα λοιπόν το λεμονογλυκό σου :-)

    ReplyDelete
  8. Αμ...τότε να αρρωσταίνετε πιο συχνά! Τέτοια τρελλά κέφια δημιουργίας όταν είσαι άρρωστη ή έχεις ν' αντιμετωπίσεις αρρώστιες :-)
    Σαγηνευτικό γλυκάκι dear Royal.

    ReplyDelete
  9. Καλησπέρααααααααααααα!!

    Εφούλα... γελάς με το πόνο μου κακίστρω;;;;;:)) Ακόμα χάλι μαυρο είμαι....

    Κατερινούλα μου σαν γευση είναι φανταστικά ελαφρύ και δροσερό... από θερμίδες.... αν εξαιρέσεις το λίγο βουτυράκι και τα καμπόσα λιπαρά.... και εκεί ελαφρύ είναι :))

    Ερμιόνη μου σε ευχαριστώ πολύ πολύ

    Νταρκ μου.... όταν έχεις μάθει να τα κουμαντάρεις όλα και να περνάνε όλα πρώτα απότο χέρι σου, δύσκολα αφήνεις τα ηνία σε άλλους... βρε λές να είμαι κοντρολ φρικ;;;; Μου α΄ρεσει πάντως ο τρόπος ππυ σκέφτεσαι :))

    Μάριον μου ναι ο άτιμος.... ματόχαντρο και μιαι αρμαθιά σκόρδα :))

    Βαγγελιώ μου που να δείς και την χριστίνα μου. Το παντελόνι της δεν σφίγγει πλέον ούτε με ζώνη......

    Πηνελόπη μου αυτό συμβάινει γιατί μόνο τοτε αναγκάζομαι να κάτσω στα αυγά μου... οπότε έχει και την θετική του πλευρα το όλο θέμα...

    Φιλιά πολλα πολλά

    ReplyDelete
  10. mmm FOBEROOO!!! eimai megali fan tis panacottas (mallon giati einai toso eukoli!!) kai auti i syntagi me exei trellanei!! Tha ti prospathiso!

    ReplyDelete
  11. And i am a fan of you girl! Ακόμα και αν δεν σχολιάζω... που δεν σχολιάζω καθόλου τώρα τελευτιά είναι η αλήθεια λόγω χρόνου.

    Και ναι , εγώ που δεν είμαι φαν της πανακότα, αυτη τη τρώω με μεγάλη ευχαρίστηση!!!
    Σε φιλώ πολύ!

    ReplyDelete
  12. Πωπω! Αριστουργήματα κάνεις, όλο το μπλογκ είναι αριστούργημα, ιδίως τα γλυκά με σοκολάτα, αριστουργηματικά. Και οι φωτογραφίες τόσο απόλυτα όμορφες. Εννοείται θα προσπαθήσω να τα φτιάξω κι εγώ.

    ReplyDelete
  13. Χριστός Ανέστη! Σε ευχαριστώ πολύ πολύ πολύ για τα γλυκα σου λόγια! φιλια

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails