Thursday, December 22, 2011

Το τέλειο στόλεν / The perfect dresdner stollen

 

Stollen (1 von 1)

Σήμερα δεν θα πω πολλά. Θα αφήσω τις πράξεις μου και τις φωτογραφίες να μιλήσουν για μένα. Και ίσως και τους καλεσμένους σας αν αποφασίσετε να  μπείτε στον ελάχιστο κόπο και μου επιτρέψετε κατα αυτό το τρόπο να γλυκάνω τις γιορτινές ημερες σας. Γιατί μετα αυτό το ποστ να είστε σίγουροι οτι δεν προκειται να ξαναψάξετε στο ιντερνετ και στα διάφορα περιοδικά για να βρείτε την συνταγή για το τέλειο στόλεν. Ούτε να ξοδέψετε ώρες ολόκληρες στην κουζίνα και κάνοντας ατέλειωτους πειραματισμούς. Αυτό το έκανα ήδη εγώ για εσάς. Έψαξα, πειραματίστηκα, δοκίμασα. Ατελειώτες φορές. Και τώρα περήφανη σας παρουσιάζω το αποτέλεσμα. Και είμαι σίγουρη ότι έτσι θα νιώσετε και εσέις όταν δοκιμάσετε την πρώτη μπουκιά.

 Γερμανικό στόλεν Δρέσδης (1 von 1)

Η συνταγή είναι απο ένα μαιτρ της ζαχαροπλαστικής ο οποίος γράφει πυκνά συχνά στο περιοδικό Conditorei&Cafe το οποίο και απευθύνεται μόνο σε επαγγελματίες τους είδους. Ένα από αυτά τα περιοδικά έτυχε να πέσει στα χέρια μου και χωρίς να του δωσω και ιδιατερη σημασία το καταχώνιασα μαζί με τα άλλα 500 περιοδικά μαγειρικής μου. Φέτος, ψάχοντας να βρώ το κάτι το διαφορετικό, έπεσα ξανα επάνω του. Και μόνο στην θέα του Στόλεν στην σελίδα 14 ζαλίστηκα. Τα υλικά απλά. Η προετοιμασία ευκολη και καθόλου χρονοβόρα. Το ψησιμο παιχνιδάκι. Η γευση απιστευτη. Φυσικά αρχικά συνάντησα κάποιες δυσκολίες. Όπως με την υφή της ζύμης πχ. Αν και η μυρωδιά της, στο ζυμωμα ακόμα, κατέκλυσε όλο το σπίτι, στο ζύμωμα τριβόταν με αποτέλεσμα να μην μπορώ να την πλάσω ευκολα. Στο ψησιμο μετά ραγιζε με αποτέλεσμα το βούτυρο να πηγαίνει αλλού πολύ και αλλού λίγο. Παρόλα αυτά όμως ήταν πεντανόστιμο. Τότε έριξα το λάθος στο σύντομο ζύμωμα γι αυτό και την επομενη φορά το ζύμωσα λίγο παραπάνω. Ξανά τα ίδια. Οπότε πήρα το θάρρος και έγραψα ένα σύντομο μαιλ στον μάγειρα και δημιουργό της συνταγής σχετικά με τα προβλήματα που συνάντησα. Αυτός μου πρότεινε, τι πιο απλό, να βάλω περισσότερο γάλα γιατί όλα τα άλευρα, όπως έχω πει 100 φορές αλλά δεν έχω εμπεδώσει από ότι φαίνεται, δεν είναι ίδια. Αυτό λοιπόν και έκανα. Το αποτέλεσμα δεν περιγράφεται άλλο με λόγια. Απλά δοκιμάστε το. Η ζύμη αρωματική, πεντανόστιμη, γεμάτη με λογης λογής καλούδια τυπικά των ημερών, η υφή λίγο συμπαγής και λίγο τριφτή όπως αρμόζει σε ένα σωστό στόλεν και η γευση ονειρική!

Στόλεν (1 von 1)

Αν και το στόλεν πρέπει να μείνει καλά κλεισμένο για μερικές εβδομάδες για να αποκτήσει την γευση που του ταιριάζει, εμάς ήδη μετά απο δύο ημέρες τυλιγμένο ΄σφιχτά σε αλουμινόχαρτο, ήταν καταπληκτικό. Φτιάξτε λοιπόν δύο δόσεις. Μία για να το απολάυσετε στο χριστουγενιάτικο τραπέζι σας, και μία όταν θα έχει μεστώσει.

Η συνταγή

Dresdner Stollen

Για 1 Στόλεν θα χρειαστείτε

 

500 γρ. αλευρι δυνατό

150 γρ. γάλα

40 γρ. φρέσκια μαγιά ή την ανάλογη σε ξηρη

60 γρ. ζάχαρη

250 γρ. βούτυρο

100 γρ. αμυγδαλόπαστα (μαρτσιπαν)

1 βανίλια φυσική (το εχωτερικό της)

το ξύσμα από ένα μέτριο λεμόνι

μια πρέζα αλάτι

150 γρ. κόντιτα πορτοκαλιού

150 γρ. κόντιτα λεμονιού

100 γρ. φυστίκη αιγίνης ανάλατο

100 γρ. σταφίδες

 

100 γρ. βούτυρο λιωμένο για το άλειμα

άχνη για το πασπάλισμα

 

Ζεστάνετε ελαφρά το γάλα (σε καμία περίπτωση να καίει) και δυαλύστε την μαγιά. Προσθεστε τοσο αλευρι απο τα 500 γρ. όσο χρειάζεται ώστε να γίνει μια σφιχτή ζύμη. Αν έχετε κουζινομηχανή να την δουλέψετε θα είναι φυσικά το ιδανικό. Σκεπάστε τη και αφήστε την για 20 λεπτά. Βάλτε την αμυγδαλοπαστα στο μπλεντερ και χτυπήστε την αρχικά μόνη της ώστε να τριφτεί και κατόπιν με 100 γρ. βούτυρο ώστε να γίνει κρέμα. Προσθέστε την στο προζύμι μαζί με το υπόλοιπο βούτυρο, την ζάχαρη, την βανίλια και το αλάτι. Ζυμώστε τα μέχρι να έχετε μια ομοιογενής ζυμη. Προσθέστε την κόντιτα, τις σταφίδες και το φυστίκι και ζυμώστε απαλά για να μην διαλυθουν. Αφήστε την ζυμη και πάλι να ξεκουραστεί για 10 λεπτά. Σε αυτό το σημείο ανάψτε το φούρνο στους 210 βαθμούς βάζοντας ταυτόχρονα και ενα κατσαρολάκι με ζεστό νερό στο πάτο.  Πλάστε την ζύμη σε καρβελάκι ή στο χαρακτηριστικό σχήμα του στόλεν. Πως, μπορείτε να δείτε εδώ. Βάλτε το στόλεν στο φούρνο και κατεβάστε την θερμοκρασία στους 190 βαθμούς. Μετά τα π΄ρωτα δεκα λεπτά αφαιρέστε το νερό από το φούρνο και ψηστε για άλλα 30 με 35 λεπτά. Βγάλτε το  από το φούρνο αλείψτε το αμέσως με λιωμένο βούτυρο. Γυρίστε το πολύ προσεκτικά για να μην σπάσει και αλείψτε και και από την κάτω πλευρά. Αφήστε το να κρυώσει και αλείψτε το ξανά με λιωμένο βούτυρο. Αυτό θα το κρατήσει ζουμερό. Πασπαλίστε το με μπόλικη άχνη και τυλίξτε το καλά με αλουμινόχαρτο. Πριν το σερβίρετε πασπαλίστε το ξανά με μπόλικη άχνη.΄

Dresdner Stollen (1 von 1)

Για να μεστώσει όπως πρέπει απαιτούνται τουλάχιστον 6 εβδομάδες. Εσείς αφήστε το τουλάχιστον 2 ημέρες πριν το κόψετε.

 

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!!!!!!!

 

26 comments:

  1. Καλές γιορτές!!!Το ζηλεύω μα δεν αρέσει σε κάποια ψυχή οπότε τι να το κάνω να το φάω μόνη μου;;;θα γίνω οκτακόσια κιλά!!
    Πολλά φιλιά.

    ReplyDelete
  2. Αυτό το στόλεν το περίμενα πώς και πώς! Από τις φωτογραφίες φαίνεται καταπληκτικότατο!! Αρώματα και γεύσεις στο φουλ και η υφή του ακριβώς έτσι όπως πρέπει! Μπράβο Βασιλικούλα, μπράβο! Φιλιά πολλά, καλά Χριστούγεννα σε σένα και τους αγαπημένους σου!

    ReplyDelete
  3. Το stolen or not to stolen!??????
    Πολλά φιλιά και ευχές για Καλά Χριστούγεννα και μια ευτυχισμένη Νέα Χρονιά.
    Nα ευχηθώ και Χρόνια Πολλά στο Χριστινάκι!!!!!

    ReplyDelete
  4. Έπεσα πάνω σε αυτό το blog τυχαία πριν κάποιους μήνες και πραγματικά κόλλησα. 1000 μπράβο για την καλή δουλειά, τα σπιρτόζικα κείμενα και τις άψογες συνταγές. Ήθελα καιρό τώρα να πω πω ένα καλό λόγο για αυτό το μπλογκ και το γλυκάκι αυτό είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία. Καλές γιορτές σε όλους και κυρίως στους Έλληνες παντού που το χρειάζονται.
    Γιάννης από Αθήνα.

    ReplyDelete
  5. Πριν από πολλάααα χρόνια μου είχαν φέρει τέτοιες μέρες ένα στόλεν από τη Γερμανία. Έκτοτε έχω δοκιμάσει τουλάχιστον 10 συνταγές για να πλησιάσω τη γεύση που θυμάμαι. Θα δοκιμάσω το δικό σου γιατί εμπιστεύομαι "τυφλά" τις προτάσεις σου. Επειδή εδώ δεν βρίσκω αμυγδαλόπαστα θα φτιάξω μόνη μου οπότε το εγχείρημα μάλλον θα γίνει από βδομάδα για την Πρωτοχρονιά πιά...

    ReplyDelete
  6. Ξανθή μου δεν θα το πιστέψεις αλλά το στόλεν και εγώ το μισούσα ενώ ο Νίκος το λατρευε. Γενικά δεν μου αρέσουν τα γλυκά που είναι πασπαλισμένα με άχνη. Στην δουλειά όμως αναγκάστηκα να δοκιμάσω ένα γιατι το είχε κάνει η μάνα του αφεντικού μου και πως να πεις εκεί όχι. Από τότε το λάτρεψα. Και λύσαξα να φτιάξω και εγώ ένα. Να ξέρεις όμως ότι τα αγοραστά δεν έχουν καμία σχεση με τα σπιτικά. Είναι σαν τα γλυκά του κουταλιού ενα πράμα. Πιστευω πως αν οι δικοί σου φάνε σπιτικό θα αλάξουν γνώμη.
    Καλές γιορτές αγαπημένη μου!

    Ερμιόνη μου ελπίζω να άξιζε για σένα η αναμονή. Η γευση του πάντως θα σε ανταμείψει. Και σε ευχαριστώ πολύ πολύ για τα γλυκά σου λόγια! Και φυσικά καλές γιορτές και σε σένα!!

    Του στόλεν ντεφινιτλι γλυκειά μαριμάρ! Καλά χριστούγεννα και σε σένα και σε ευχαριστώ για τις ευχές.

    Γιάννη μου δεν έχω λόγια! Σε ευχαριστώ τόσο πολύ για τα γλυκά σου λόγια. Με ανάγκασες να ξανατρέξω το κειμενο και να διορθώσω τα ορθογραφικά και συντακτικά μου λάθη.. αυτά που βρήκα δηλαδή...
    Καλές γιορτές και σε σένα και στην οικογένεια σου.

    Βαγγελιώ μου, θα σου λεγα να σου στείλω εγώ λίγη αλλα δεν μπορώ να σου υποσχεθώ ότι θα είναι εκεί μέχρι την άλλη εβδομάδα. Τ αξυδάκια να θυμάμαι καλά κάναν να σου φτάσουν κοντά ένα μήνα...Αν παρόλλα αυτά όμως δεν βγάλεις άκρη πες μου να σου στείλω και ας το κάνεις και αργότερα. Και ναι.. αυτή είναι η συνταγή που έψαχνες, που περίμενες, που θα σε ικανοποιήσει :))

    Καλές γιορτές καλή μου!

    ReplyDelete
  7. Οι φωτογραφίες μίλησαν! Ψάχνω πάρα πολύ καιρό για την τέλεια συνταγή στόλεν! Να ξέρεις πως είμαι μία ακόμα οπαδός αυτού του γλυκού! Ευχαριστούμε για τη συνταγή!

    ReplyDelete
  8. Γεια σου καλή μου Royal!
    Υπέροχη η συνταγή σου όπως όλες, στείλε κανένα περιοδικό προς τα δω. χα χα χα
    Πολλά φιλιά να έχεις
    Καλά Χριστούγεννα!

    ReplyDelete
  9. Πανέμορφο! Με την περιγραφή και τις φωτογραφίες κατάφερες να ξερογλείφομαι πρωί πρωί:)
    Καλές γιορτές με υγεία και ευτυχία:)

    ReplyDelete
  10. Πολλές-πολλές ευχές για όμορφες γιορτές με υγεία και πολλή αγάπη!

    ReplyDelete
  11. kales giortes!!!me ygia kai eutyxeia!!!
    filia pola!!

    ReplyDelete
  12. Σίγουρα μετά από τόσες δοκιμές θα πέτυχες το καλύτερο. Σε εμπιστεύομαι...

    Καλά Χριστούγεννα Βασιλικουλα, να χαίρεσαι την οικογένειά σου, υγεία κι ευτυχία να έχετε.
    Πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  13. Μαρία μου όχι επειδή το έκανα εγώ αλλά εθίζεσαι πολύ ευκολα! Οτνα αρχίσω και τρώω δεν σταματάω!

    Μπέτυ μου χρόναι πολλά και σε σένα καθώς και στην οικογένεια σου κορίτσι μου! Ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος!!

    Βασιλικκή μου οι ευχές μου για όμορφα Χριστούγεννα ανήκουν και σε σένα!

    Μάριον γλυκειά μου! Θέλω να πιστευώ πως ναι.... έχω καταφέρει αυτό που ήθελα. Εάν υπάχρει κάποιο ακόμα καλύτερο, θα πάω από τώρα να αγοράσω πιο φαρδιά παντελόνια!

    Τα φιλιά μου και τις ευχές μου καισ ε σένα!

    ReplyDelete
  14. καλησπέρα!!!!έχω φτιάξει διάφορες απο τις συνταγές σου και η επιτυχία είναι πάντα δεδομένη!!έχω μία απορία γι'αυτο το stollen,σε μια αλλη συνταγή που είχες δώσει απαιτούσε πρώτο φούσκωμα 1 ωρα η ζύμη και δέυτερο 30 λεπτά.Γιατί αυτό το stollen δεν θέλει?Περιμένω την απαντησή σου γιατί εχω μπεί σε Christmas mood!!!!!

    ReplyDelete
  15. Ηλεκτράκι μου καλησπέρα. Την π΄ρωτη συνταγή ξέχασε την αν θέλεις να φας αυθεντικό Στόλεν Δρέσδης. δεν θέλει φούσκωμα γιατί η υφή του πρέπει να είναι τριφτή και όχι φουσκωτη σαν τσουρέκι. Μπες λοιπόν στην κουζίνα και άρχισε να ψήνεις.. όχι τώρα...ΤΩΡΑ!!! 6 εβδομάδες πρέπει να μέιει τυλιγμένο.. αν εσυ αντέξεις έστω και τρεις ημέρες εμένα τρύπα μου την μύτη :) Κια τώρα πάω να βγάλω την παλια συνταγή....

    ReplyDelete
  16. ευχαριστώ πολύ για την τόσο γρήγορη απάντηση!!!!ξεκινάω το stollen...ΤΩΡΑ!!!γιατί μετά έχουν σειρά τα lebkuchen από τα οποία πέρυσι έφτιαξα 3 δόσεις!!!!!και ήταν φανταστικά(καμια σχέση με αυτά που είχα φάει στη Γερμανία)
    xoxo Ηλέκτρα

    ReplyDelete
  17. Kαλησπερα και συγχαριτηρια για το πολυ ωραιο μπλογκ. Μετα απο συνεχομενες αναβολες 2+ εβδομαδων απο φασισα χτες το βραδυ να καθησω να φτιαξω επιτελους το στολεν. Αφου εφτιαξα το πρωτο σταδιο με την ζυμη και την αφησα να φουσκωσει ειπα να φτιαξω και την αμυγδαλοπαστα. Παιρνω λοιπον το μπλεντερ να τριψω τα αμυγδαλα και τελευταια στιγμη θυμαμαι οτι εχει χαλασει το μαχαιρι του και δεν δουλευει...!Ειπα λοιπον να τα τριψω με το ραβδομπλεντερ. Το αποτελεσμα, μαζι με τα αμυγδαλα να κοψω και το δαχτυλο μου και να τρεχω νυχτιατικα στο νοσοκομειο για ραμματα! Οπως καταλαβαινεις στην συνεχεια περα των οσων εσουρνα για την κακη μου τυχη κλπ., δεν ασχολιθηκα καθολου με το γλυκο. Σημερα το πρωι λοιπον αποφασισα να το τελειωσω. Το προβλημα μου ειναι οτι αφου το αφησα να κρυωσει και το αλειψα με βουτυρο διαπιστωσα οτι ειναι παρα πολυ σκληρο. Εχω κανει κατι λαθος η ετσι πρεπει να βγει; Το μονο που εκανα διαφορετικο ειναι οτι εβαλα λιγο επιπλεον αλευρι περιπου μιση χουφτα, καθως μου φανηκε οτι η ζυμη κολουσε λιγο και δεν μπορουσα να την πλασω καλα. Αυτη τη στιγμη το εχω τυλιξει με αλουμινοχαρτο και κλεισμενο σε πλαστικη σακουλα μηπως και μαλακωσει λιγο. Ελπιζω να μην μου μουχλιασει επειδη δεν παιρνει αερα. Εσυ τι λες να το βγαλω εξω; Αυτα...! Σορρυ για το μεγααααλο ποστ και ελπιζω να το δεις και να μου απαντησεις συντομα. Αν και λιγο νωρις καλες γιορτες ευχομαι να εχουμε ολοι!

    ReplyDelete
  18. Κυριακή μου.. στην θέση σου θα το είχα πετάξει από το παράθυρο :)Για να καταλάβω. Το μόνο που είχες κανει από την προηγούμενη ήταν το προζύμι, σωστά; Το ότι η ζυμη κολούσε παρα το τόσο βούτυρο μου φαίνεται παράξενο. Δεν το έλιωσες το βούτυρο έτσι; Μήπως δεν τα ζύμωσες καλά; Φυσικά μπορεί να φτάει και το προζύμι. Μήπως ξέχασες το γάλα που βαλεςγια το πρζύμι και πρόσθεσες επιπλέον; Ναι το επιπλεόν αλευρι μπορεί να φταίει που γινε στεγνό. Τώρα μην βιάζεσαι να κρίνεις. Μπορει τώρα που το βουτύρωσες και το αχνισες καλά, αν το τύλιξες και καλά και το αφήσεις να τραβήξει να μαλακώσει και άλλο. Και κάτι ακόμα.. γράφεις ότι άλεσες τα αμύγδαλα.. αμύγδαλα δεν έχει η συνταγή.. έχει αμυγδαλόπστα... μήπως έκανες και εκει κάτι λάθος; Το στόλες πρεπει να τυλιχτεί πρώτα σφιχτά σε αλουμινόχαρτο ή μεμβράνη και μετά καλά είναι και σε κάτι επιπλεόν, τάπερ η κάτι τέτοιο για μεγαλύτερη σιγουριά. Γράψε μμου τι ακριβως έκανες....

    ReplyDelete
  19. Καλημερα! οντως το μονο που εκανα απο την προηγουμενη ειναι το προζυμι. Τα αμυγδαλα τα αλεσα προκειμενου να φτιαξω μονη μου την αμυγδαλοπαστα που χρειαζεται για την συνταγη.Απο εκει και περα μονο το αλευρι εβαλα επιπλεον καθως ,ξεχασα να σου πω, ειχα μονο αλευρι για ολες τις χρησεις και οχι δυνατο οπως γραφεις στην συνταγη και το απεδωσα σε αυτο το οτι κολλουσε η ζυμη οποτε και θεωρησα οτι μαλλον χρειαζεται λιγο επιπλεον. Το βουτυρο δεν το ελιωσα το εβαλα κατευθειαν απο το ψυγειο. Επρεπε να το λιωσω; Μπορει βεβαια να φταιει και το ζυμωμα. Η ακομα και το ψησημο ισως; Δεν ξερω. Εχω φουρνο με φυσικο αεριο και αερα και το εψησα για 35 λεπτα και απο την κατω πλευρα νομιζω οτι παραπηρε χρωμα. Ισως επρεπε να το αφησω λιγοτερο. Οπως και να εχει το στολεν θα φαγωθει ακομα κι αν ειναι σε μορφη παξιμαδιου :) Δεν τραβηξα αδικα τοσο κοπο και κυριως τοσο πονο για να μου φερουν και αντιρησεις. θα το φανε και θα πουν κι ενα τραγουδι! Παντως σιγουρα θα το προσπαθησω ξανα να το φτιαξω και πιστευω να βγει πολυ καλυτερο. Αν και ποτε δεν ξερεις. Μεχρι τα Χριστουγεννα που εχω αποφασισει να το ανοιξω για να το φαμε μπορει να εχει μαλακωσει λιγο. φιλια!!!

    ReplyDelete
  20. Μετά από αυτή την όμορφη περιγραφή, μπήκα στον πειρασμό να φτιάξω κι εγώ το στόλεν! Πριν ξεκινήσω όμως, δύο απορίες.. τι είναι η φυσική βανίλια? Και εσείς, ποιο αλεύρι θα προτείνατε να χρησιμοποιώσω (αν μπορείτε να αναφέρετε κάποια συγκεκριμένη επωνυμία...) Ευχαριστώ πολύ!

    ReplyDelete
  21. Κυριακή μου είναι ιδιαίτερη η περίπτωση σου με τόσα που σοθ πήγνα στραβά και ειλικρινά δεν ξέρω τι πήγε στραβά. Όχι το βούτυρο δεν έπερεπ να το λιώσεις. Το αλευρι το απλό έχει λιγότερη μεν γλουτενη και ίσως γι αυτό να χρειάστηκες περισσότερο αλλά και πάλι... το ψήσες στον αέρα;;; Πράγματα με μαγια δεν τα ψήνουμε στον αερα γιατί στεγνώνουν. Εκ΄τοε αυτού επειδή ο αέρας είναι πάντα πιο δυνατός από τις αντιστάσεις, θα υπολογίζεις σε ότι ψηνεις 20 βαθμούς παρακάτω. Αν δηλα΄δη στις αντιστάσεις θέλει 180 στον αέρα θέλει στους 160. Καλά;

    Αγαπητή/έ ανώνυμη/ε με τον όρο φυσική βανίλια ενοούμε πάντα το ξυλάκι βανίλιας . Στην συγκεκριμένη συνταγή ωστόσω νομίζω ότι το έβαλα καταλάθος διότι στην εκτέλεση δεν το χρησιμοποιώ πουθενά :) Ειλικρινά απορώ πως μου ήρθε... Μάρκα αλευριου δεν έχω να σου δώσω μιας και εγώ μένω στο εξωτερικό αλλά θα πάρεις αυτό που βάζουν και στα τσουρέκια με την επιπλέον γλουτένη.

    ReplyDelete
  22. Αυτο με τον αερα και την μαγια ομολογω δεν το ηξερα. Ναι στον αερα το εψησα οποτε ισως και να βρηκαμε τι φταιει. Λες γιαυτο να μην μπορω να φτιαξω και ψωμι οποτε το επιχειρω; Θελω να πω οτι παντα ενω μου φουσκωνει κανονικα οταν αναψω τον φουρνο καθεται. Οσες φορες το εχω επιχειρησει το ψηνω στους 180 με αερα. Την επομενη φορα θα προσπαθησω χωρις αερα και ελπιζω να εχω καλυτερα αποτελεσματα. Ευχαριστω πολυ για την συμβουλη :)

    ReplyDelete
  23. Μήπως το ψωμί το αφήνεις και παραφουσκώνει; Αν παραφουσκώσει, στο ψησιμο φευγει ο αέρας και το ψωμί απλώνει...είναι έτοιμο οταν πατώντας το ελαφρά μένει ένα αποτύπωμα το οποίο και υποχωρεί ελαφρά. Απλώνει επίσης όταν το ζυμάρι είναι πολύ μαλακό... τότε καλύτερα να το βάζεις για λίγο σε φόρμα να ψηθεί για τα πρωτα 10-15 λεπτά και την υπόλοιπη ωρα χωρίς.... και ακόμα καλύτερα είναι να το ψήνεις μία σκάλα κάτω από την μέση και μέ ένα σκευος γεμα΄το νερό στο πάτο για τα π΄ρωτα 10 λεπτά. Αυτά :)

    ReplyDelete
  24. kalhspera sas apo persi lew oti tha to ftiaxw fetos hrthe h wra tou ... auto pou den katalavainw einai pou to psinoume ... zhladh s ena tapsi xwris ladokola xwris tipota kai apo katw vazoume to mpolaki me to nero ? eyxaristw ek twn proterwn

    ReplyDelete
  25. kalhspera sas apo persi lew oti tha to ftiaxw mou fainetai oti fetos irhte h wra tou .. auto pou den katalavainw einai pou to psinoume... to vazoume s ena tapsi xwris ladokola xwris tipota mono me ena mpolaki nero apo katw? euxaristw ek twn proterwn

    ReplyDelete
  26. δεν ξερω αν το μπλοκ λειτουργειακομη εγω παντως φετος τοεκανα για πρωτη φορα και επειδη ο συζυγος μου εφαγε τις σταφιδες εβαλα κρανμπερι πιστευω να ειναι οκ .καλες γιορτες σας ευχομαι !!!

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails