Friday, September 10, 2010

Brioches με φρέσκα σύκα

 

IMG_1902

Ένα από τα πράγματα που μου λείψαν τις 6 εβδομάδες που ήμουν Ελλάδα ήταν το μαγείρεμα καθώς και το να αποφασίζω εγώ το τι θα φάω. Όταν μένεις σε ένα σπίτι με άλλα 25 άτομα (στους δικούς μου) ή άλλα 10 (στα πεθερικά μου) τότε δεν μπορείς να χεις προτιμήσεις. Μαγειρευόταν ότι πιο γρήγορο και πιο ευκολο και ότι μπορούσε  να παρασκευαστεί σε μεγάλη ποσότητα ώστε να χορτάσουν όλοι. Το ίδιο και στο πρωινό. Το βουνό με τις κρέπες θυμιζε συσίτιο στρατού και τα βάζα της μαρμελάδας επίσης. Τα δε τοστ, ακόρντ αρμπαίτ που λέμε εδώ.

Το δεύτερο πράγμα που μου λέιψε στην Ελλάδα ήταν το αγαπημενο μου κατσικίσιο κασέρι. Είμαι φανατική φαν του κασεριού γενικά αλλά το συγκεκριμένο είναι ένα όνειρο. Τώρα λοιπόν που είμαι πάλι εδώ και είμαι η quenn of my own kitchen αποφάσισα ότι θέλω για άυριο ένα ξεχωριστό πρωινό. Αν και μεταξύ μας θα προτιμούσα να ξεραθώ στον ύπνο μέχρι το μεσημέρι και να περάσω κατευθείαν στο μεσημεριανό. Αγόρασα λοιπόν το συγκεκριμένο κασέρι καθώς και μια υπέροχη μαρμελάδα σύκου. Για να το απολάυσω διάλεξα να κάνω ενα Brioches, κάτι σαν το δικό μας το τσουρέκι αλλά χωρίς πολλά αρωματικά και ζάχαρη, γεμιστό με σύκα μιας και είναι στην εποχή τους. Φυσικά επειδή δεν μπορούσαν να περιμενω μέχρι αύριο, δοκίμασα μια φετούλα και ήταν όνειρο! Όσο για την μαρμελάδα σύκο...μάλλον περιτευει...

Εδώ να πώ πώς αν και λατρευω το τσουρέκι με βρίσκω να κάνω πιο συχνά Brioches γιατί απλά είναι πιο ....ευχρηστο. Λόγω της μηδαμινής περιεκτικότητας σε ζάχαρη μπορεί να συνοδέψει γλυκά αλλά και αλμυρά παρασκευάσματα όπως στην περίπτωση μου. Επίσης μπορείτε αντί για σύκα να το γεμίσετε με κάποιο αλαντικό (μόνο που σε αυτή τη περίπτωση αντί για βανίλια βάλτε κάποιο βότανο) ή και με ψιλοκομμένα ξηρά φρούτα. Σύντομα θα σας δείξω και άλλους τρόπους παρασκευης. Συνταγές για Brioches θα βρείτε άπειρες στο ίντερνετ με τις πόσοτητες των υλικών να είναι πάνω κάτω ίδιες αλλά με την ποσότητα του βούτυρου πότε να είναι στα ουράνια έτοιμη να σε πάει με μια δαγκωνιά στον Άγιο Πέτρο - μεγάλη η Χάρη Του) και πότε αρκετή για να θυμίζει ένα απλό ψωμί.Εγώ διάλεξα την μέση οδό και νομίζω ότι ήταν και η πιο σωστή.

 

Πάμε λοιπόν στην συνταγή

Brioches

20 γρ. νώπής μαγιάς ή το αντιστοιχο σε ξηρή

320 γρ. αλευρι

120 γρ. βούτυρο μαλακό

3 αυγά

1/2 κούπα γάλα

1 κουταλάκι βανίλια

4 κουταλιές ζάχαρη

το ξύσμα από ένα πορτοκάλι

το χυμό απο 1/2 πορτοκάλι

μια πρέζα αλάτι

4-5 φρέσκα σύκα καλά πλυμένα

μερικά ξηρά σύκα ψιλοκομμένα

 

1 κρόκο για το άλειμα

 

IMG_1910

Διαλύετε την μαγιά στο χλιαρό γάλα. προσθέτετε τα αυγά ελαφρά χτυπημένα καθως και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το βούτυρο και τα φρέσκα σύκα. Ζυμώνετε τη ζύμη καλά στο μίξερ για μερικά λεπτά και προσθέτετε σιγά σιγά το βούτυρο. Συνεχίζετε το ζύμωμα για περίπου 4 λεπτά. Βάζετε το ζύμη σε ένα μπώλ, σκεπάζετε σφιχτά με μεμβράνη και την τοποθετείτε στο ψυγείο για μία νύχτα. Η υφή της ζύμης γίνεται κατα αυτό το τρόπο καλύτερη και συνεπώς πιο νόστιμη. Μην σας κάνει εντύπωση που η ζύμη είναι λίγο πιο κολώδης και μαλακή από αυτή του τσουρεκιού. Στο ψυγείο θα σφίξει. Την επόμενη ημέρα, αφαιρέστε την από το ψυγείο και βάλτε την σε μία βουτυρωμένη φόρμα. Μπορείτε ακόμα και να κάνετε μικρά Brioches και να τα ψήσετε στην φόρμα των μάφινς. Τοποθετείστε τα σύκα στην επιφάνεια του Brioches και πατήστε τα ελαφρά να εισχωρήσουν στην ζύμη. Σκεπάστε με μια πετσέτα και αφήστε τη να φουσκώσει για 1 ώρα. Στο μεταξώ προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς κιαι τοποθετείτε στον πάτο ένα μπωλάκι με βραστό νερό. Χτυπάτε το κροκο με λίγο νερό και αλείφετε με αυτό το Brioches. Αφήνετε να στεγνώσει και αλείφετε ξανά. Αυτό δίνει μια πιο ωραία γυαλάδα. Τα χουμε ξαναναπεί άλλωστε και στο τσουρέκι. Αφαιρείτε το μπωλάκι από το φούρνο και τοποθετείτε το Brioches στην τελευταία θεση του φουρνου. Ταυτόχρονα χαμηλώνετε την θερμοκρασία στους 180 βαθμούς (160 αερόθερμο). Ψήνετε για περίπου 30 λεπτά. Βγάλτε το από το φούρνο και τρίψτε το ελαφρά με μια πετσέτα για να γυαλίσει. Βγάλτε το από την φόρμα και αφήστε το πάνω σε μια σκάρα για να κρυώσει. Λόγω της μεγάλης ποσότητας βουτύρου μπαγιατίζει γρήγορα γι αυτό αν δεν έχετε σκοπό να το φάτε αμεσως ή την επομένη , τυλίξτε το σφιχτα και βάλτε στην κατάψυξη.

 

IMG_1903

Καλή σας όρεξη

10 comments:

  1. Είναι καταπληκτικό!! Πιστεύω ότι το σύκο θα κάνει τη διαφορά. Τελικά, νομίζω ότι όπου το χρησιμοποιώ, δίνει μια νότα διαφορετική. Στη δική σου συνταγή νομίζω ότι συμπληρώνει τη ζάχαρη που δεν έχει το μπριός!!
    Καλό Σ/Κ και να απολαύσεις αυτά τα φθινοπωρινά πρωϊνά με καφέ, τυράκι και σύκο μαρμελάδα.....είναι θαύμα!!

    ReplyDelete
  2. Πολύ φόρα πήρες....άσε μας να συνέλθουμε ανάμεσα στα χτυπήματα!!!
    Προτιμώ τα αλμυρά μπριός.....αυτή την εποχή τα σύκα τα έχω μπουχτίσει!

    ReplyDelete
  3. καλως σε δεχτηκαμε!σου εστειλα mail!ολα τα νεα κ ωραια recipies θα τα δοκιμασουμε!φιλια!

    ReplyDelete
  4. πολυ ωραια η ιδεα σου, εγω μπορει να τα ψιλοκοψω , να μην τα βαλω ολοκληρα

    ReplyDelete
  5. Καλά τι να λέμε τώρα!!!
    Συγχαρητήρια κυρία Καρύδα!!!
    Απλά τέλεια συνταγή!
    Φιλάαακια!!!

    ReplyDelete
  6. Βλέπω αρχίσαμε καλά...

    Ωραία πρέπει να είναι με το σύκο.
    Και η ζύμη μπριος πολύ νόστιμη.

    ReplyDelete
  7. Είναι λίγο εκνευριστικό να αποφασίζουν άλλοι για σένα αλλά είναι και ξεκούραστο.... Ωραίο το μπριός!!!!

    ReplyDelete
  8. Άργησα μήπως και μπαγιάτεψε ή προλαβαίνω να δοκιμάσω;;
    Πρέπει να τρέξω να προλάβω τα σύκα σε κτήμα φίλου.
    Καλό Φθινόπωρο.

    ReplyDelete
  9. Δοκίμασε τη συνταγή για Brioche χωρίς ζύμωμα που έχω στο blog και αν ξαναφτιάξεις άλλο να μου γράψεις... :-)

    ReplyDelete
  10. Μπορεί να σας φαινεται παράξενο αλλά εμένα μου αρέσει να ζυμώνω.... εεε... της μηχανής μου εννοώ... κα εμένα μ αρέσει να την κοιτάζω.

    φιλιά σε όλες σας!!!

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails