Monday, September 13, 2010

Μοσχαρίσιο φιλέτο σε σφολιάτα

Όταν καλώ κόσμο για φαγητό το έχω σαν αρχή να μην τους σερβίρω ποτέ το ίδιο φαγητό. Το θέμα είναι ότι καλώ συχνά οπότε πρεπει να είμαι ιδιαίτερα εφευρετική καιIMG_1943 καμιά φορά και παράτολμη τόσο στο να μαγειρέψω κάποια καινούργια πράγματα όσο και στο να τους τα σερβίρω. Στα αδέλφια μου πχ ξέρω ότι μπορώ να σερβίρω τα πάντα (όχι εκείνα τα μικρά μαλλιαρά αρκουδάκια) άπό κρέας και ψάρι (εκτός από κουνέλι στις 2 νύφες μου λόγω κατοικίδιου - ακόμα και μαγειρεμένο τους ξυπνάει το συναίσθημα του γούτσου γούτσου). Στος πιο κοντινούς μας φίλους επίσης με μόνη εξαίρεση το αρνί. Η συνάδελφος μου δεν τρώει ψάρι οπότε θα πρέπει να είναι πάντα κρέας... και πάει λέγοντας. Επίσης το έχω σαν νόμο το κάθε φαγητό που θα σερβίρω θα πρέπει να εχει μαγειρευτεί τουλάχιστον 3 φορές με τις 2 από αυτές με πλήρης επιτυχία.

Σήμερα λοιπόν αποφάσισα να φτιάξω για 3η φορά ένα μοσχαρίσιο φιλέτο, τυλιχτό σε σπανάκι και τυρί κρέμα, με χίλια δυο μπαχαρικά και μυρωδικά και κλεισμένο μέσα σε σφολιάτα ώστε να παραμείνει ζουμερό. Οι γερμανοί συνηθίζουν συχνά να μαγειρέυουν τα κρέατα τους η τα ψάρια κατα αυτό το τρόπο και μπορώ να καταλάβω το γιατί. Είναι κάτι σαν ραγκού φιν αλλά χωρίς το τσέρκι. και ενώ όλα δείχναν ότι το προξενιό θα έδενε εφόσον και τις άλλες δύο φορές το φιλέτο έγινε μούρλια αυτή τη φορά έκανα μια κουτσουκέλα. Αντί να βάλω φρέσκο σπανάκι, εβαλα κατεψυγμένο και τριμμενο και μου γίνε το φαί λίγο νιανιά. Όχι ότι επηρρέασε την γευση αλλά να... η όψη του θύμηζε κάτι από αλεσμένο Grinsch και δεν φαίνονται καλά οι διαφορετικές στρώσεις. Κανονικά θα πρεπε να είναι σφολιάτα, σπάνακι, τυρί κρέμα και φιλέτο. Εμένα έγινε κάτι αναμεικτο. Διότι εξαιτίας του ...σπανακίου δεν μπορεσα να τυλίξω και σφιχτά την σφολιάτα με αποτέλεσμα να μην γινει σφιχτό ρολό και να θυμίζει κάτι από μοσχάρι πατημένο από μπουλντόζα. Κάτι τέτοιες λεπτομέρεις είναι νομίζω που ξεχωρίζουν ενα Σεφ από μια μαγειρίσα της κακιάς ώρας (σεμουά). Σας τα λέω όμως, χωρίς φόβο και πάθος για να μην την πατήσετε και εσείς σαν και μένα. Διότι το συγκεκριμένο φαγητό είναι καταπληκτικό. Το μοσχαράκι υπέροχα μαλακό και ευγεστο χάρη στην κρούστα απο μπαχαρικά, το τυρί κρέμα και το σπανάκι δέναν απόλυτα μεταξύ τους και προσφέρουν ένα πλήρες συνοδευτικό.Η σφολιάτα δίνει το κριτσ κριτσ εφφεκτ και αντικαταστεί πλήρως το ψωμί. Και ειναι και πεντανόστιμη. Δεν έκανα επιπλέον συνοδευτικά αυτη τη φορά γιατι την τελευταια φορά περισσέψαν. Να όμως που αυτή τη φορά λείψαν διότι αποφάσισα να κάνω και μια σαλτσούλα για να το συνοδεψω. Πολλά υλικά δεν έιχα στο ψυγείο αλλά μου φαίνεται πως είχα ακριβώς τα κατάλληλα! Πάμε λοιπόν στις συνταγές.

 

IMG_1939

 

Μοσχαρίσιο φιλέτο σε σφολιάτα

1 μοσχαρίσιο φιλέτο περιπου 800 γρ.

200 γρ. τυρί κρέμα

2 κουταλιές κρέμα γάλακτος

4 φέτες άσπρο ψωμί του τόστ χωρίς την κόρα

2 φύλλα σφολιάτας

1 κιλό σπανάκι πλυμένο και ζεματισμένο

1 κόκκινη πιπεριά σε κυβάκια

αλάτι, πιπέρι

80 γρ. βούτυρο

μερικούς κόκκους μάραθου

μερικούς κόκκους μουστάρδας

μερικούς κόκκους κόλιανδρου

λίγο τσίλι

ένα ματσάκι με διάφορα πράσινα μυρωδικά (μαιντανό, ανηθο, σχοινόπρασο κτλπ)

IMG_1945

 

 Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ζεστάινετε  δύο κουταλιές από το βούτυρο και καβουρδίζετε την πιπεριά. Αλέθετε στο μπλέντερ την ψίχα του ψωμιού και την ανακατευετε με την πιπεριά και το τυρί κρέμα. Ψιλοκόβετε τα μυρωδικά και τα προσθέτετε και αυτά στο ψωμί. Μπαχαρίζετε με αλατοπίπερο και λίγο τσίλι. Σε ένα κομμάτι μεμβράνη απλώνετε τα φύλλα από το σπανάκι. Από πάνω αλείφετε το μείγμα με το τυρί. Αλέθετε τους κόκους των μπαχαρικών. Αλατοπιπερώνετε το κρέας και το πασπαλίζετε με τα μπαχαρικά. Το τρίβετε με τα χεράκια σας για να πάνε παντού και να εισχωρησουν και λίγο στην σάρκα του. Το καβουρδίζετε στο υπόλοιπο βούτυρο και το τοποθετείτε πάνω στο τυρί. με την βοήθεια της μεβράνης τυλίγετε σφιχτά σε ρολό. Απλώνετε τις σφολιάτες την μία πάνω στην άλλη και τις ανοίγετε σε φύλο τόσο ώστε να χωρέσει να τυλίξει ολόκληρο το φιλέτο. Φυσικά μπορείτε να μοιράσετε το φιλέτο σε δύο μέρη αν σας είναι πιο ευκολο. Αλείφετε την σφολιάτα με λίγο νερό η ένα ασπράδι αυγού. Τοποθετειτε το φιλέτο επάνω και με προσεκτικές κινήσεις ξετυλίγετε την μεβράνη. Τυλίγετε το φιλέτο με την σφολιάτα σφιχτά και τα τοποθετείτε σε ενα βουτυρωμένο ταψάκι φροντιζοντας η ραφή να είνάι απότο κάτω μέρος. Ψήνετε για περίπου 40 λεπτά να το θέλετε Medium, 50 λεπτά αν το θέλετε well done. Ένα τέταρτο πριν να το βγάλετε από το φούρνο αλειψτε τη σφολιάτα με ένα κροκάδι αραιωμένο με λίγο νερό. Αφήστε το να καθήσει για περίπου 10 λεπτά σε κλειστό φούρνο πριν να το βγάλετε και άλλα 10 εξω από το φούρνο πριν να το κόψετε. Αν δεν έχετε ηλεκτρικό μαχαίρι νομίζω ότι είναι ο κατάληλος καιρός γιανα πάρετε διότι με το ηλεκτρικό μαχαίρι κόβετε τέλεια! Επίσης ένα θερμόμετρο για το κρέας δεν θα ταν άσχημα να έχετε. Θα σας γλυτώσει από πολλούς μπελάδες.

Στην σαλτσούλα μας τώρα

Σάλτσα κρέατος με μανιτάρια και μαδεϊρα

100 γρ. μανιτάρια σε φέτες (το είδος το αφήνω επάνω σας)

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

30 γρ. βούτυρο

50 μλ κρασί μαδειρα

400 μλ ζωμό λαχανικών ή φοντ από μανιτάρια

50 μλ κρέμα γαλακτος η μασκαρπόνε

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

προεραιτικά 2 κουταλιές παγωμένο βούτυρο

IMG_1947

Καβουρδίζετε τα κρεμύδια και τα μανιτάρια στο βούτυρο. Σβήνετε αρχικά με το μαδειρα και μετά προσθετετε και το ζωμό. Σιγοβράζετε για περίπου 15 λεπτά. Προσθέτετε την κρέμα γαλακτος η το μασκαρπόνε, προσθέτετε πιπέρι και αφήνετε την σαλτσούλα για μερικά ακόμα λεπτά να δεσει. Αποσύρετε από την φωτιά και προσθέτετε το παγωμένο βούτυρο ανακατευοντας συνεχώς για να δέσει. Αν χρησιμοποιήσετε μασκαρπόνε το βούτυρο στο τέλος δεν χρειάζεται. Αφήστε το για κανα κεικ.

 

Επισης τις κόρες του χωμιού μην τις πετάξετε! Τηγανήστε τις σε λίγο βούτυρο και θα χετε υπέροχα κρουτόνς για την σαλάτα σας!

 

καλή όρεξη!!!!

11 comments:

  1. Μου τρέχουν τα σάλια σοβαρα!!Τιι ζουμερο φιλέτο είναι αυτό??

    ReplyDelete
  2. Θα το έκανα σχόλιο όταν θα ήταν από ρεστοράν, που δεν υπάρχει περιθώριο για λάθη, αλλά όλες οι καλές μαγείρισσες δικαιολογούνται. Πάντως φαίνεται γευστικά ωραιότατο.

    ReplyDelete
  3. Με το κατεψυγμένο σπανάκι έχω πάρει διαζύγιο όπως και με πολλά άλλα κατεψυγμένα αλλά τα παθήματα μας πρέπει να ανακοινώνονται προς γνώσιν και συμμόρφωση!!
    Θα το δοκιμάσω αλλά και θα το προτείνω.
    Καλημέρα.

    ReplyDelete
  4. Καλημέρα!Και να μη μας το λεγες για το σπανάκι, ειλικρινά δε θα καταλάβαινε κανείς τίποτα!!Κρίμα που μας χωρίζει τόση απόσταση για να δοκιμάζαμε κι εμείς!!

    ReplyDelete
  5. Ωραία ιδέα Βασιλικούλα, μου θυμίζει πολύ το beef wellington, χωρίς το σπανάκι βέβαια!

    ReplyDelete
  6. ωραια ιδεα για ενα ξεχωριστο τραπεζι με εκλεκτους καλεσμενους!

    ReplyDelete
  7. Απορώ πως δεν σηκωθήκανε οι καλασμένοι σου να φύγουν έξαλλοι που τους έβγαλες τέτοια αηδία :-) ΜΑ ΚΑΛΑ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ ΟΛΟΥΣ;;; Φαίνεται υπέροχο.

    ReplyDelete
  8. Και εγώ την έχω πάθει με το κατεψυγμένο σπανάκι. Πολύ ζουμερό φαίνεται. Πρέπει να ήταν πολύ νόστιμο!!!

    ReplyDelete
  9. Καλημέρα. Την έχω πατήσει κι εγώ με το κατεψυγμένο σπανάκι. Από την φωτογραφία πάντως το φαγητό σου φαίνεται fantastisch!!!! Θα δοκιμάσω να το κάνω μόλις βρω σπανάκι, αλλά το κρέας μπορώ να το ψήσω παραπάνω?????
    Φιλιά πολλά Γιώτα

    ReplyDelete
  10. Φχαριστώωωωωωω!! Κομμένο το κατεψυγμένο!!! Θα βάλω καναδύο γλάστρες στο μπαλκόνι μου να χω.
    Γιώτα εγώ το έψησα medium...εσύ άστο παραπάνω. Εμάς μας αρέσει να κάνει και λίγο μουυυυ...όχι πολύ...λίγο...

    ReplyDelete
  11. Εσύ καλά το έγραφες, εγώ ήμουν στον κόσμο μου και άλλα διάβαζα άλλα καταλάβαινα.
    Γιώτα.

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails