Thursday, May 20, 2010

Χαλούμι ψητό με σαλάτα και καραμελωμένα κρεμμύδια

Ένα από τα πράγματα που μου κάναν εντύπωση όταν πρωτοήρθα στην Γερμανία, πέρα από τα κουτιά με τις εφημερίδες, ήταν οι αμέτρητες ποικιλίες τυριών που πρόσφεραν στα Σ/M.
Μιλάμε για 100ades ποικιλίες από όλο το κόσμο. Ισπανικά Machengo, Ιταλικά προβολόνε, Ελβετικά Gruyere, γαλλικά Bri, αγγλικό Cheddar ktlp ktlp..... Φρέσκια εγώ από το χωριο , με μια σύντομη στάση στην Αθηνα, τα μονα τυριά που ήξερα ήταν η δικια μας η φέτα και το Γκούντα που βάζαμε στα Tost. A ναι και το Emmental που τρώγε η ξαδέρφη μου όσο ήταν έγκυος. Μπορείτε να φανταστείτε λοιπόν τι σοκ έπαθα όταν είδα όλα αυτά τα τυριά, όμορφα όμορφα τακτοποιημένα, με τα ταμπελάκια τους, στοιβαγμένα σε ράφια, σε ψυγεία, άλλα σε φέτες ψιλές, άλλα να μοσχοβολάνε και αλλα να νομίζεις ότι τρως τις κάλτσες σου που έχεις να αλλάξεις 1 μηνα. Δεν μπορώ να πω ότι με ενθουσίασαν όλα . Άλλα περισσότερο, άλλα λιγότερο.

Αυτό όμως που με ενθουσίασε και που το γνώρισα επίσης εδώ ήταν το κυπριακό χαλούμι! Καταπληκτικό τυρί!! Σκληρό όπως μου αρέσει και λιγουλάκι αλμυρό αλλα με το που θα μπει στο grill, στο τηγάνι, στο φούρνο, λιώνει στο στόμα. Μπορεί να φαγωθεί σκέτο, χωρίς το παραμικρό μπαχαρικό, μονο με λίγο ψωμάκι. Για την παρασκευή του, η οποια ομολογουμένως με ενδιαφέρει παρα πολύ, σαν Βέρα καρδιτσιώτισσα και πρώην τσομπάνισσα, βρήκα ένα καταπληκτικό άρθρο. Λέω λοιπόν το καλοκαίρι που θα μαι στην μαμά μου να δοκιμάσω να φτιάξω λίγο.... Ευτυχώς έχουμε την τύχη, μια από τις νονές μας να είναι κύπρια οποτε τουλάχιστον 2-3 φορες το χρόνο μας εφοδιάζει με Χαλούμι ντόπιο.



Εδώ και λίγο καιρό όμως ξεμείναμε και είπαμε να αγοράσουμε από το metro λίγο για να την βγάλουμε μέχρι το καλοκαίρι που θα ξαναδιακονεψουμε λίγο. Πήραμε λοιπόν κοντά 2 κιλά, το ξεπλύναμε λίγο και το πετάξαμε στο gril όλο χαρά. Δυστυχώς μείναμε με την χαρά στα δόντια γιατί ήταν λύσσα το σκασμένο!!! Δεν ξέρω αν ο τσομπάνης ήταν ερωτευμένος όταν το φτιάχνε πάντως εγώ το βραδυ κοιμήθηκα με μια κάσα νερά διπλα στο κρεβάτι μου... Και όχι μονο εγώ διότι τόλμησα να το σερβίρω και στα αδέλφια μου.... όταν το δοκίμασαν είπαν το κλασσικό "για μαρκαλο θα πάμε ρε αδερφή? Δεν ξέρω πόσοι από σας γνωρίζουν τι σημαίνει αυτή η φράση... Είναι πάντως μια κλασσική ατάκα που χρησιμοποιείται στα μέρη μας, και ειδικά στις οικογένειες που έχουν ζώα εφόσον κάθε άνοιξη ρίχνουμε στις ζωοτροφές επιπλέον αλάτι για να τους ανεβάσουμε το...Libido!! Τι κάθομαι και σας λέω πρωί πρωί η Χριστιανή ε? Ντροπή μου!! Ελπίζω να μην σας έκανα να κοκκινίσετε :))

Εκείνη την ημερα δεν καταφέραμε να φάμε ούτε 200 gr. Τι θα κάνα όμως με τα υπόλοιπα 1800 gr. στο ψυγείο? Κάπως έπρεπε να φαγωθούν και αυτά... Οποτε την άλλη μέρα αποφάσισα να ξαναφτιάξω χαλούμι αλλα με ένα μικρό συνοδευτικό ώστε να σπάσει κάπως η αλμύρα. Κοντά στην σαλατούλα και στο ψημένο σκορδόψωμο έκανα και καραμελωμένα κρεμμύδια και ταίριαξε όχι απλά καλά αλλα ....ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ!!!! Εύγε μου!

Εντωμεταξύ πρόκειται για μια εντελώς απλή συνταγή αλλα όπως γνωρίζετε η ομορφιά πολλές φορες είναι στα απλά πράγματα....

Πάμε στην συνταγουλα





Χαλούμι ψητό με σαλάτα και καραμελωμένα κρεμμύδια

500 gr. Χαλούμι
2 κρεμμύδια κόκκινα κομμένα σε ροδέλες
2 κουταλιές μαύρη ζάχαρη
2/3 της κούπας μπαλσάμικο
4 κουταλιές Ελαιόλαδο η
2 κουταλιές βούτυρο
1 κλωναράκι θυμάρι
2-3 βελόνες δεντρολίβανου

500gr. πράσινη σάλατα της αρεσκείας σας
250 gr. ντοματινια
το χυμό από ένα lime
1 κουταλάκι μαύρη ζάχαρη
4 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

4 φέτες ψωμί άσπρο
3 σκελίδες σκόρδο
4 κουταλιές ελαιόλαδο
λίγη ρίγανη

Ετοιμάζεται πρώτα στην σαλάτα. Χτυπάτε τα υλικά του Dressing μαζί και μαρινάρετε σε αυτό τις ντομάτες. Το αλάτι το προσθέτετε τελευταία για να μην νερώσουν.

Για τα κρεμμύδια, ζεσταίνετε σε ένα τηγάνι το λάδι η το βούτυρο και καβουρντίζετε σε αυτό τα κρεμμύδια για μερικά λεπτά. δεν χρειάζεται να μαλακώσουν εντελώς. δεν θα φάμε στιφάδο. Πασπαλίζετε με την ζάχαρη και τα αφήνετε να καραμελοσουν. Προσοχή μην σας καεί η ζάχαρη. Σβήνετε με το Μπαλσάμικο και προσθέτετε το θυμάρι και το δεντρολίβανο. Αφήνετε σε μέτρια φωτιά να βράσει ωσότου να μείνει το 1/3.

Για το σκορδόψωμο. Μπορείτε να το κάνετε κάλλιστα και στο φούρνο. Κόψτε το σκόρδο σε φέτες, απλώστε τις σε μια λαμαρίνα καλυμμένη με λαδόκολλα, πασπαλίστε με ελαιόλαδο και ρίγανη και τοποθετείστε από πάνω το ψωμί. Πασπαλίστε και την πάνω πλευρά με λίγο ελαιόλαδο και ρίγανη και ψήστε το στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά περίπου. Ειδάλλως κάντε το στο τηγάνι . Εκεί θα αφήστε τα σκόρδα ολόκληρα, μαζί με τις φλούδες, ελαφρά "στουμπηγμενα", και θα τα ζεστάνετε μαζί με το λάδι σε ένα φαρδύ τηγάνι. Θα προσθέσετε το ψωμί και θα το ψήσετε για μερικά λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να κοκκινίσει. Αφού τα βγάλετε από το τηγάνι πασπαλίστε τα με λίγη ρίγανη.

Στο ίδιο τηγάνι θα ψήσετε και το Χαλούμι το οποιο θα κόψετε σε φέτες περίπου 0,5 - 1 εκατοστού, 1 λεπτό περίπου από κάθε πλευρά. Σερβίρετε με την σαλάτα το ψωμάκι και τα κρεμμύδια. Απολαμβάνετε.




Στις φωτό όπως βλέπετε επέλεξα μια πιο ... free απόδοση της σαλάτας γιατί ... ε έτσι μου άρεσε ....γούστα είναι αυτά τι να κάνουμε..έχουμε και ένα Prestige να διατηρήσουμε....

9 comments:

  1. Super παρουσίαση!!!

    Τρελοτουρίστρια

    ReplyDelete
  2. Miam miam! Teleio to xaloumi kai me ta kremmudakia 8a nai sigoura trela!

    ReplyDelete
  3. Καλά αυτό με τα ζώα που το θυμήθηκες!!!έχω ξεραθεί στα γέλια!!
    Καλό απόγευμα!!!

    ReplyDelete
  4. τελεια παρουσίαση, τέλειος συνδυασμος γιαμ γιαμ

    ReplyDelete
  5. πολυ ωραιο και με πολυ ωραια παρουσιαση...το χαλουμι ειναι τελειο τυρι!!!

    ReplyDelete
  6. ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ. ΝΟΣΤΙΜΟΤΑΤΟ.ΘΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΣΙΓΟΥΡΑ!!

    ReplyDelete
  7. Για το ότι η νοστιμιά βρίσκεται στα απλά πράγματα, συμφωνώ και επαυξάνω! Πολύ ωραίο πιάτο και η συνοδεία καλού κόκκινου κρασιού θα το απογειώνει!

    ReplyDelete
  8. Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια! με κάνετε κάθε φορά και ντρέπομαι. Η αλήθεια όμως είναι ότι είναι όντως σούπερ.

    Ξανθή μου και να θελα να το ξεχάσω δεν μπορώ..οι ρίζες μου είναι βαθιές ))

    Dark Chef αυτό ξέχασα να το γράψω. Έχουμε την τύχη να έχουμε φίλο οινοπαραγωγό, με αμπέλια στην Πελοπόνησο και κρασιά επίσης...σούπερ. παρόλλα αυτά θα πρότεινα ένα από τα αγαπήμένα μου κρασιά το "2 Ελιές" από το κτήμα το Κυρ Γιάννη. Καταπληκτικό κρασί!!! Και με ένα σωρό διακρίσεις παρακαλώ... Η τιμή του βέβαια λιγο τσουχτερή, για εμάς δηλαδη επειδή είναι εισαγόμενο αλλά δεν βαριέσαι....

    ReplyDelete
  9. Χα, χα, γέλασα καλά πρωί πρωί! Πάντως κι εγώ θέλω να φτιάξω χαλουμάκι με συνταγή που βρήκα εδώ http://forgingfromage.blogspot.com/2010/04/are-your-ready-for-aprils-cheesy.html. Απλά δεν ξέρω πού θα βρω τα υλικά ακόμη. Γενικά το site αυτό έχει ενδιαφέρον, αφού πολύς κόσμος στην μπλογκόσφαιρα φτιάχνει τυρί!

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails