Tuesday, May 4, 2010

Λουλούδια για φάγωμα

Μετά τις συνταγές των τελευταίων ημερών με ρωτήσαν ορισμένοι αν βάζω σοβαρά λουλούδια στα φαγητά. Αυτό με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι δεν γνωρίζουν όλοι ότι υπάρχουν όντως λουλούδια που τρώγονται. Γι αυτο το λόγο είπα να γράψω μια μικρή διατριβή πάνω σε αυτό το θέμα.

Δείτε το επίσης ως την δικη μου συνεισφορά στα νέα μετρα της Κυβέρνησης όσον αφορά τις περικοπές και την λιτότητα για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση. Επειδή δεν ξέρω για ποσο καιρό ακόμα θα μπορούμε να αγοράζουμε μπριζόλες και ντομάτες kαλά είναι να ξέρουμε τι άλλες επιλογές έχουμε. Μονο που ίσως χρειαστεί να βγείτε λίγο παραέξω από την αθηνα γιατί εκεί έχουν καεί έτσι και αλλιώς όλα και δεν φυτρώνει πλέον ούτε πουρνάρι! Και με την ευκαιρία μαζέψτε και κανένα σαλιγκάρι.

Καταρχήν θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Δεν τρώγονται όλα τα άνθη. Αυτά που τρώγονται θα πρεπει να είναι βιολογικά και όχι ψεκασμενα και να απολαμβάνονται με μέτρο. Συνήθως τα άνθη του ανθοπωλείου έιναι ψεκασμένα και με λίπασμα οπότε ο πιο ασφαλής τρόπος είναι να βάλετε κάποια στο μπαλκόνι σας η στον κήπο σας αν έχετε. Και αν δεν έχετε εσείς κήπο κλέψτε από αυτόν του γείτονα.

Υπάρχουν 3 κατηγορίες λουλουδιών για φάγωμα. Αυτά που τρωγονται ωμα και ολόκληρα σε σαλάτες συνήθως, αυτά που τρώγονται ωμα αλλά μόνο τα πέταλα τους και αυτά που τρωγονται αφου υποστούν μια επεξεργασία είτε σε κόντιτα είτε με την μέθοδο της αποξήρανσης είτε μαγειρεμένα.

Ας αρχισουμε με τα τελευταία.


Τα πιο γνωστά από όλα νομίζω ότι είναι οι κολοκυθοανθοί. Γνωρίζατε όμως οτι υπάχρουν θηλυκοί και αρσενικοί; Και ενώ οι θηλυκοι κρέμονται σε ένα μικροσκοπικό κολοκυθάκι, οι αρσενικοί έχουν απλά ένα κοτσάνι. Γι αυτό είναι προτιμότερο να μαυέυουμε τα αρσενικά άνθη αφήνοντας όμως και κάποια εφόσον αυτά ειναι υπέυθυνα για το διαιωνισμό του είδους. Ο τρόπος μαγειρέματος ποικίλλει. Πότε γεμιστοί με ρύζι η διάφορα τυριά, πότε τηγανητοί βουτηγμένοι σε κουρκούτι. Αν σκοπέυετε να τους κάνετε γεμιστούς τότε καλύτερα να τους μαζέψετε με το πρώτο φως του ηλίου. Τους πλένετε και τους σκουπίζετε πάντα πολύ προσεκτικά και αφαιρείτε το εσωτερικό τους πριν να να τους κάνετε οτιδήποτε.


Δέυτερο σε βαθμό δημοφιλιας είναι ο κρόκος η το σαφράν. Τόπος καταγωγης η Κρήτη αλλά σήμερα καλλιεργείται πιο πολύ στην Κοζάνη. Αν και εγώ προσωπικά θεωρώ αυτόν ως πιο ποιοτικό και φροντίζω να τον διαφημίζω όπου βρω και όπου σταθώ, οι διάσημοι σεφ όλου του κόσμου είναι αντίθετης γνώμης και ξεχωριζουν τον κρόκο σε 5 ποιότητες. Στον ισπανικό μαντσα και κουπε, στον ιρανικό ποσαλ και σαργκολ και στο κασμίρένιο κουπέ όπου οι ονομασίες κουπέ και σαργκόλ δείχνουν την ανωτερότητα του είδους. Ο κρόκος δυαλύεται σε νερό και όχι σε λίπος γι αυτο πριν τον βάλουμε οπουδήποτε καλά είναι να τον δυαλύσουμε σε μερικές κουταλιές νερό. Επίσης καλά είναι καλά να προστίθεται πάντα στο τέλος του βρασμού ώστε να διατηρεί το άρωμα και την γέυση του. Μην το παρακάνετε με την δοσολογία γιατί αντί το φαγητό η το γλυκό σας να αποκτησει την ιδιαιτερη γλυκάδα για την οποία είναι γνωστός ο κρόκος θα νομίσετε ότι φάγατε ένα ολόκληρο φαρμακείο. Μπάινει σε ρυζότο, παέγια, κρέμες και σε σούπες. Μαζευεται με το χέρι και αν σκεφτείτε ότι για ενα κιλό κρόκο χρειάζοντια περίπου 150 000 με 200 000 λουλούδια τότε καταλαβαίνετε γιατί είναι τοσο ακριβός. Τον αγοράζουμε πάντα σε κλωστιτσες και ποτέ σε σκόνη γιατι η πιθανότητα να έχει αναμειχθεί με κουρκούμα είναι πολύ μεγάλη!


Η επόμενη κατηγορία λουλουδιών που μπορούν να φαγωθούν είναι τα αποξηραμένα. Εδώ έχουμε κάπως περισσότερα είδη. Έχουμε τα ροδοπέταλα και συγεκριμενα αυτά από τα άγρια τριαντάφυλλα που είναι και πιο αρωματικά και τα οποία συνοδέυουν θαυμάσια παγωτά, παρφέ και κρέμες μπαβαρουάζ, έχουμε τους ανθούς της λεβάντας που δίνουν ένα από τα πιο αρωματικά τσάγια αλλά και τις πιο νόστιμες Creme Brullee, έχουμε και τα άνθη πορτοκαλιάς που αρωματίζουν όλα οσα προαναφέρθηκαν αλλά και τα ανθή του θάμνου Σαμπούκος (χολουντερ) τα οπoία έιτε θα τα κάνετε τσαί σε συνδιασμό με άλλα βότανα η θα κάνετε υπέροχες μαρμελάδες σε συνδιασμό με βερίκοκα με τα οποία βρίσκω ότι πηγαίνουν πιο πολύ από όλα. Ειδικά με τα ροδοπέταλα μπορείτε να κάνετε ένα υπέροχα αρωματικό λικέρ η γλυκό κουταλιού με το οποίο θα συνοδέψετε το παγωτό σας.


Και πάμε στην κατηγορία της κόντιτας. Εκέι ουσιαστικά εχουμε τα πιο πολλά είδη νομίζω. Ροδοπέταλα,πανσέδες, φρέζιες, λεβάντα,τα άνθη της πασχαλιάς καθως και τα άνθη όλων των οποροφόρων δέντρων όπως κερασιά, αμυγδαλιa, μηλιά, αχλαδιά ktlp καθώς και τα εσπεριδοειδή πορτοκαλιά κτλπ.... Τα πλένετe και τα σκουπίζετε προσεκτικά και αφού τα αλέιψετε με ένα χτυπημένο ασπράδι τα πασπαλίζετε με ζάχαρη. τ αφήνετε να στεγνώσουν για τουλάχιστον 2 ημέρες και τα χρησιμοποιείτε για να στολίσετε τα γλυκάκια σας. Εδώ τα αγαπημένα μου είναι οι Βιόλες. Πρόκειται για τα μικρά μώβ λουλουδάκια τα οποια ανθίζουν την άνοιξη και μοσχοβολάει όλος ο τόπος. Προτιμούν τα σκιερά μέρη. Τρώγονται συνήθως σε γλυκα λόγο του αρώματος τους η αφού τα αποξηράνετε τα κάνετε τσάι. Ενδεικνύονται για γαργάρες σε πονόλαιμο και δεν το λέω μονο εγώ αλλα και ο Ιπποκράτης :) Αφήστε να τραβήξουν 10 λεπτά περίπου και πιείτε το άφοβα. Mε αυτά παρασκευάζεται ένα από τα πιο γνωστά γλυκα στην Γαλλία το "Violettes de Toulouse" όπως επίσης και το Λικέρ Parfait Amour!


Κια πάμε στην τελευταία κατηγορία νομίζω η οποιά έχει δυο υποκατηγορίες. Στα λουλουδια από τα οποία καλά είναι βάλετε μόνο τα πέταλα και αυτά που μπορείτε να τα βάλετε ολόκληρα.


Ολόκλήρα μπορείτε να βάλετε πχ το νεροκάρδαμο το οποιο συνοδεύει υπέροχα πράσινες σαλάτες με ένα ντρέσσινγ από χυμό μήλου και μέλι.Επίσης τα άνθη όλον σχεδόν τον βοτάνων όπως της ρίγανης, του θυμαριού ktlp. Επίσης οι πανσέδες μπαίνουν ολόκληροι όπως και το αγριοραδικο.





Αυτά όμως όπου θα συνέστηνα να φαγωθούν μονο τα πέταλα είναι οι ντάλιες, παγκοσμίως γνωστη η Dahlien Salad, η μαργαρίτα η daisy στα αγγλικά, το calendula, το ηλιοτρόπιο και τα χρυσάνθεμα.












Νομίζω ότι τα έχω αναφέρει σχεδόν όλα. Και μην ξεχάσετε τα λουλούδια τα οποια θα βάλετε ολόκληρα να τα ψάξετε προηγουμένως καλά. Εκτος αν θέλετε έξτρα πρωτεΐνες στο φαγητό σας...

3 comments:

  1. Ευχαριστούμε πολύ, είσαι πολύ κατατοπιστική δύσκολα θα έβαζα όμως μερικά από αυτά σε φαγητό για δυο λόγους, δεν τα βρίσκω αλλά και δεν ξέρω την προέλευση τους.
    Καλημέρα!!

    ReplyDelete
  2. Καλησπέρα!!!!!
    Άκρως κατατοπιστική ανάλυση, αλλά δύσκολα θα το επιχειρούσα... κυρίως λόγω φόβου μην πάθω τίποτα!!!!
    Μόνο τα ζαχαρωμένα χρησιμοποιώ σε τούρτες, απλά για την ομορφιά και για να βλέπω τους γύρω να εντυπωσιάζονται... χιχιχιχι! Καλή δύναμη, πατρίδα!
    Παρεμπιπτόντως είχε έρθει πέρισυ ο άντρας μου Μόναχο και έπαθα την πλάκα μου όταν είδα τις φωτογραφίες... τι ωραία που είναι εκεί... και οι πλατείες... καταπληκτικά!
    Φιλάκια πολλά, Βίκυ!

    ReplyDelete
  3. Εξαιρετικά κατατοπιστική και αναλυτική όπως πάντα, νομίζω ότι όντως έχεις κάνει διατριβή στο θέμα. Μπράβο σου

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails