Friday, May 7, 2010

Ριζότο με λεμόνι και σπαράγγια

Καλημερούδια!

θα ήταν βλακεία να βάλω event για σπαράγγια και να μην βάλω συνταγή!

Την περασμένη εβδομάδα λοιπόν είχα την ίδια ιδέα με την
Lila και έκατσα να φτιάξω ένα ριζότο με σπαράγγια. Εδώ να πω ότι προτιμώ να πράσινα σπαράγγια, τα οποια φυτρώνουν σε αντίθεση με τα άσπρα, πάνω από το χώμα γι αυτό άλλωστε και είναι πράσινα. Τα πράσινα είναι πάντα πιο τρυφερά από τα άσπρα, δεν χρειαζοντια ξεφλούδισμα και οι πιθανότητες να πετύχεις κάποιο ξυλιασμένο είναι μικρές. Επίσης αγοράζουμε μονο αυτά τον οποιων οι άκρες είναι καλά κλεισμένες.

Εντωμεταξύ λατρεύω το ριζότο. Δεν μου αρέσει όμως να το σβήνω με κρασί όπως συνηθίζεται. Βρίσκω ότι η γεύση και το aroma του κρασιού παραείναι δυνατή και τα 20 λεπτά τα οποια χρειάζεται το ριζότο για να βράσει είναι πολύ λίγα για να εξτμιστε το κρασί. Επειδή λοιπόν τρώνε και παιδιά μαζί μας το αποφεύγω και χρησιμοποιώ αντί γι αυτού ζωμό λαχανικών. Επίσης προτίμησα να βράσω τα σπαράγγια ξεχωριστά και να δουλέψω απλά με το ζουμί στο οποιο βράσαν. Ο λόγος είναι απλός. Τα πράσινα σπαράγγια χρειάζονται 7 λεπτά για να βράσουν, το ριζότο κοντά 20! Ακόμα και έτσι όμως είναι φανταστικό. Άλλωστε την γεύση του σπαραγγιού την έχουμε χάρη στο ζουμί. Και συν αυτό έχουμε και σπαράγγια τα οποια δεν είναι νιάνια αλλα al dente.


Επίσης να πω ότι στην Ιταλία το Risotto σερβίρεται πάντα σαν πρώτο πιάτο η σαν συνοδευτικό σε κάποιο φαγητό με σαλτσούλα. Αν δεν έχετε ρύζι ειδικό για ρυσωτό όπως το καρναρολι η το αρμπόριο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ρυζάκι για ρυζόγαλο. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι ένα ρύζι το οποιο περιέχει αρκετή γλουτένη η οποια θα προλάβει να προλάβει να απελευθερωθεί στο λίγο χρόνο βρασμού που απαιτεί το ριζότο και θα παραμείνει παρόλα αυτά al dente.

Πάμε στην συνταγή?




Ριζότο με λεμόνι και σπαράγγια

Για τα σπαράγγια

500 gr. σπαράγγια
2 κουταλιές βούτυρο
1 κουταλια αλάτι
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 1/2 λίτρο νερό
το χυμό από 1 λεμόνι

Για το ριζότο

1 κούπα ρύζι για ριζότο
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 κουταλιές βούτυρο
το ξύσμα από ένα λεμόνι
50 gr. pecorino
νερό βρασμού από τα σπαράγγια
1 κουταλια βούτυρο
αλάτι, πιπέρι

Βράζουμε πρώτα τα σπαράγγια. Βάζουμε όλα τα υλικά εκτος από τα σπαράγγια σε μια κατσαρόλα και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση. προσθέτουμε τα σπαράγγια και τα βράζουμε περίπου 7 λεπτά η και λίγο παραπάνω αν χρειαστεί αν δεν είναι τόσο τρυφερά. Τα αφαιρούμε με την ειδική κουτάλα και τα διατηρούμε ζεστά. φυσικά θα μπορούσατε να τα ξεπλύνετε με παγωμένο νερό ώστε να σταματήσετε την διαδικασία βρασμού και να διατηρήσουν το έντονο χρώμα τους αλλα ας μην κάνουμε την ζωή μας πιο πολύπλοκη από ότι είναι ήδη. Το νερό στο οποιο βράσαν το αφήνουμε στο μάτι της κουζίνας να σιγοβράζει.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι, καίμε το βούτυρο και καβουρδίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Προσθέτουμε το ρύζι και το ξύσμα λεμονιού και τα αφήνουμε να καβουρντιστούν για λίγο ακόμα ανακατεύοντας συνεχώς. Σβήνουμε με μια κουτάλα νερό από τα σπαράγγια και μετριάζουμε την φωτιά. Ανακατεύουμε σε τακτά χρονικά διάστημα, φροντίζοντας το ριζότο μας να είναι πάντα ελαφρά καλυμμένο με ζουμί. Εγώ χρειάστηκα συνολικά 6 κουτάλες. Βράζουμε για περίπου 20 λεπτά η και λίγο λιγότερο ίσως. Εξαρτάται πάντα από το ρύζι. μετά το τέλος του βρασμού, προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο και το τριμμένο pecorino.
Σερβίρουμε με τα σπαράγγια.

Εδώ να πω ότι το συγκεκριμένο ριζότο το έχω κάνει και με Limes αντί για λεμόνι και έχει γίνει επίσης φανταστικό! Απλά θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε 2 limes αντί για 1 λεμόνι.

Καλή σας όρεξη

10 comments:

  1. Λατρεύω το ρυζότο σε όλες του τις εκδοχές και αυτό μοιάζει καταπληκτικό!!!
    Δεν πιστεύω να διεκδικήσεις και το δωράκι??????????????????

    ReplyDelete
  2. me to doraki alatisa to fai mou :))
    Paka kano..fysika kai oxi!

    ReplyDelete
  3. πολυ ωραια ιδεα για ριζοτο και πολυ ελαφρυ...

    ReplyDelete
  4. πρώτα απ' όλα μου αρέσει η αλλαγή στην επικεφαλίδα και η συνταγή είναι πολύ γευστική και εύκολη!

    ReplyDelete
  5. Σπαράγγια.. έχω καιρό να φάω σπαράγγια. Κι εγώ επίσης προτιμώ τα πράσινα αντί των άσπρων. Τα άσπρα έχουν πολύ άσχημη γεύση κατά τη γνώμη μου. Η συνταγή σου είναι υπέροχη. Είμαι λατρης του ριζότο με λεμόνι!
    Μάγδα

    ReplyDelete
  6. Ξέχασα να σου πω πόσο μ' αρέσει ο νέος σχεδιασμός του μπλογκ σου! :)
    Με γεια!

    ReplyDelete
  7. Άλλη μια συνταγή με σπαράγγια υπέροχη, να δω πότε θα προλάβω να την κάνω κι αυτή.
    Έχω κάνει άλλες δυο αλλά δεν προλαβαίνω για ανάρτηση!!
    Καλημέρα και Χρόνια Πολλά σε όλες τις μάνες!!!

    ReplyDelete
  8. Ευχαριστώ!! Ας είναι καλά το picasa!!

    ReplyDelete
  9. Θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε! Σούπερ συνταγή!!

    Τρελοτουρίστρια

    ReplyDelete
  10. Εμένα πάντως με ενθουσίασε η εικόνα...
    Τελειος τροπος σερβιρισματος... θα τον ξεπατικωσω

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails