Saturday, May 1, 2010

Λευκή Τούρτα με μους φράουλας, μασκαρπόνε κα λαιμ

Καλό μήνα!!!

Χτες αν και ο καιρός φαινόταν από το πρωί ότι θα το πήγαινε για βροχή, μαζέψαμε τα 2 μπογαλάκια μας και πήραμε τους δρόμους! Ο αδελφός μου ο μεγάλος έιχε στήσει στον κήπο του σπιτού του ολόκληρο πανηγύρι και μας είπε να πάρουμε όποιον ξέρουμε και δεν ξέρουμε και να πάμε από κει! Φυσικά δεν χρειάστηκε να μας το πει 2 φορές! Πήραμε μερικά τηλέφωνα, πήραμε και τις κουβέρτες του πικ νικ και ξεχυθήκαμε στους δρόμους! Φυσικά δεν υπήρχε περίπτωση να πάω με άδεια χέρια. Οπότε περα απο κάτι μαριναρισμένα λαχανικά με μοτσαρέλα που κάνα, του φτιάξα και μια τούρτα που ξέρω οτι λατρευει.



Οι προετοιμασίες φυσικά από την Παρασκευή. Εντωμεταξύ μου χε καρφωθεί στο μυαλό να κάνω μια τούρτα με φράουλες που χα κάνει πριν απο μερικα χρόναι στους αρραβώνες της ξαδέρφης μου, και συνταγή της οποίας είχα δώσει και στην Xάιντι πριν το πάσχα. Μόνο που η καυμένη μου γραψε ότι ενώ από γευση ήταν πολύ καλή, η εμφάνιση ήταν χαλια. Ένας λόγος παραπάνω λοιπόν να την ξαναφτιάξω για να χω και φωτογραφικά ντοκουμέντα.

Οπως μου συμβαίνει πάντα όμως ξέχασα μερικές λεπτομέρειες... Μία από τις λεπτομέρειες που είχα ξεχάσει και που ήταν και η πιο σημαντική νομίζω ηταν .....η συνταγή!!! Την είχα αφήσει από το πάσχα ακόμα στο συρτάρι του γραφείου μου! Κουλό έτσι; Και φυσικά δεν υπήρχε περιπτωση να ξαναγυρισω να την πάρω. Οπότε έπρεπε να αυτοσχεδιάσω. Υλικά και πόσότητες θυμόμουν στο περίπου οπότε κάτι ήταν και αυτό. Ξεκίνησα λοιπόν να την φτιάχνω για να διαπιστώσω στην πορεία ότι αυτη η εκδοχή της τούρτας μου αρέσει πιο πολύ από την ορίτζιναλ! Τέλος καλό όλα καλά λοιπόν!
Πάμε στην συνταγούλα;



Τούρτα με μους φράουλας, μασκαρπόνε κα λαιμ


Για το παντεσπάνι
4 αυγά χωρισμένα

120 γρ. ζάχαρη
1 βανίλια

80 γρ. αλευρι

50 γρ. τριμμένη καρύδα


Για την μούς φράουλας

150 γρ. φραουλες
2 κουταλιές μαρμελάδα φράουλας
100 γρ. ζάχαρη το χυμό από 1/2 λάιμ
2 ασπράδια
200 γρ. κρέμα γάλακτος

4 φύλλα ζελατίνης





Για την μους μασκαρπονε με λάιμ


150 γρ. μασκαρπόνε
200 γρ. γιαούρτι με 10% λιπαρα ή quark

100 γρ. κρέμα γάλακτος

το χυμό από 1 1/2 λαιμ

το ξύσμα από 1 λάιμ

100 γρ. ζάχαρη

4 φύλλα ζελατίνης

Για το ζελέ φραουλας

200 γρ. φράουλας

50 γρ. ζάχαρη

το χυμό από 1/2 λάιμ

2 φύλλα ζελατίνης


Για την επικάλυψη


400 γρ. κρέμα γάλακτος

2 φακελάκια βανίλια
4 κουταλιές άχνη
1 ασπράδι

μερικά φρέσκα λουλουδια
λίγη ζάχαρη κρυσταλική




Αρχίζουμε με τα λουλούδια που θα αποτελέσουν το ντεκόρ. Η θα ζητήσετε μερικά από τον ανθοπωλη σας η θα κλέψετε μερικά από τους διπλανούς μπαξέδες. θα τα πλύνετε πολύ απαλά και θα θα αφήσετε να στεγνώσουν καλά. Στην συνέχεια θα τα αλέιψετε απαλά με λίγο χτυπημένο ασπράδι και θα τα πασπαλίσετε με ζάχαρη. τα αφήνετε σε αποροφητικό χαρτί να στεγνώσουν για τουλάχιστον 1 ημέρα.


Για το παντεσπάνι

προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Θα χτυπήσετε τα ασπράδι αμε την ζάχαρη σε σφτιχτη μαρέγγα και τουσ κρόκους με την βανίλια μεχρι να αφρατέψουν. Κατόπιν θα ΄ρίξετε τους κρόκους στην μαρέγγα, θα πασπαλίσετε με το αλευρι και την καρύδα και θα τα ανακατέψετε όλα πολύ απαλά. Ψήνετε σε βουτυρωμένη φόρμα για πε΄ριπου 30 λεπτά. Αφήνετε να κρυώσει και χωρίζετε το παντεσπάνι στα δύο.

Για το ζελέ φράουλας

Πασπαλίζετε τις φράουλες με την ζάχαρη και το χυμό λεμονιού, ανακατεύετε και με την μαρμελαδα και τα αφήνετε στο ψυγειο για μιση ώρα τουλάχιστον. Η ποσότητα της ζάχαρης εξαρτάται από το πόσο ώριμες και καλές είναι οι φραουλες. Στην συνέχεια βάζετε την ζελατίνη σε κρό νερό για να μαλακώσει και πολτοποιείτε τις φραουλες. Στόβετε την ζελτίνη και την λιώνετε σε πολύ χαμηλή φωτιά. Την ανακατευετε αρχικάμε μια μικρη ποσότητα φραουλαε και κατόπιν με την υπολοιπη. Αφήνετε το μειγμα να κρωσώσει και να σταθεροποιηθει κάπως και κατόπιν το μοιραζετε πάνω στο παντεσπάνι.




Για την Μους φράουλας
Κάνετε ακριβώς ότι και στο ζελέ. Ανακατεύετε τις φραουλες με το χυμο και την μαρμελάδα, αφήνετε να τραβήξουν και τις πολτοποιείτε. Χτυπάτε τα ασοράδια σε σφτιχτή μαρέγγα προσθέτοντας λίγη λίγη την ζάχαρη. Αν δεν ειστε σίγουροι για την ποιότητα των αυγων, τότε καλύτερα να βράσετε την ζάχαρη με 2 κουταλιές νερό και να την ρίξετε λίγη λίγη στην μαρεγγα την ώρα που θα αρχίσει να απόκτάει μια κρεμώδη υφή. Για το πως γίνετε η ιταλική μαρέγγα τα χουμε ξαναπεί άλλωστε εδώ. Βάζουμε την ζελατίνη να μουλιάσει σε κρύο νερό. Χτυπάμε την κρεμα σε σφτιχτή σαντιγή. Λιώνουμε την ζελατίνη σε πολύ χαμηλή φωτιά και την ανακατεύουμε αρχικα με λίγη πολτοποιημένη φράουλα. Κατόπιν προσθετουμε και την υπόλοιπη. Στην συνέχεια προσθετουμε την μαρέγγα και τέλος ανακατευουμε απαλά την σαντιγύ.


Για την μους με μασκαρπόνε και λάιμ

Μουλιάζουμε την ζελατίνη. Χτυπάμε καλά το γιαουρτι με το μασκαρπονε, τη ζάχαρη, το χυμό και το ξύσμα. Χτυπάμε στην κρεμα να γαλακοτς να σφιξει. Λιώνουμε την ζελατίνη σε χαμηλή φωτιά και την ανακατευουμε με λιγη κρεμα γιαουρτιού. Κατόπιν την ρλιχνουμε στο υπόλοιπο μειγμα και ανακτευουμε καλά. Τελος ανακατευουμε απαλά και την σαντιγυ.




Συναρμολογηση. Παντεσπανι, ζελέ, μους μασκαρπόνε, παντεσπάνι, μους φραουλας.
Τα βάζετε στο ψυγείο να παγώσουν για τουλάχιστον 5 ώρες. Για το ντεκόρ Χτυπάτε την κρέμα με την ζάχαρη και τις βανίλιες σε σφιχτη σαντιγύ και καλύπτετε με αυτη τη τούρτα. Παγώνετε πάλι, τοποθετείτε τα λουλουδια και σερβίρετε!! Η τούρτα είναι υπέροχα δροσερή, απαλή και νοστιμη. Το παντεσπάνι δε είναι από τα πιο αφράτα που εχω φάει. Την συστήνω λοιπόν ανεπιφύλακτα. Φυσικά μπορείτε να αντικαταστήσετε τις φράουλες με κάποιο άλο φρούτο. Αφήστε απλά την φαντασία σας ελεύθερη!

Λόγω των λουλουδιών προτίμησα να αφήσω την επιφάνεια σαγρε, να μην την κάνω δηλαδη εντελώς λεία. Ο Νίκος είπε ότι φαινεται απλά πασαλειμένη αλλά που ξέρει αυτος από τέχνη! Εσεις κάντε ότι νομίζετε
Φιλια πολλά

4 comments:

  1. Είπαμε μετά το Σ/Κ της Πρωτομαγιάς να το ρίξουμε στα λάιτ (μας το είπε χθες και ο πρωθυπουργός) αλλά αν την είχα μπροστά μου την τούρτα θα την τσάκιζα!!!
    Μου άρεσαν πολύ και τα λουλουδάκια!!
    ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!!

    ReplyDelete
  2. Kalhmera! Loipon egw pou thn ekana (kai thn efaga) thn proteinw anepifulakta. Mono pou ta dika mou ta louloudakia htan ena xali kai oxi toso omorfa! Oso gia to sagre ths epikalupshs kai mena h pe8era paromoio sxolio me tou aderfou sou ekane. Opote sto telos petaksa ta louloudakia, ekana thn epifaneia leia kai evala klasssika fraoules apo panw. Ax aloimono se mas tis dhmiourgikes psuxes... Euxaristw kai pali Froufrou :-)

    ReplyDelete
  3. Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!!αυτή εγώ θέλω μια βδομάδα να τη στήσω!!!αλλά με τα λουλούδια σου έχω πάθει κάτι τις!!
    Δεν ξέρω τι είπε ο Νίκος εγώ μια χαρά τη βρίσκω!!

    ReplyDelete
  4. καλημερούδια και καλο μηνα και από δω! heidi είναι όπως τα λες... άσε που μπορεί να ήταν και μιλημένοι! Ξανθη μου και εγώ τώρα που την ξαναδιαβάζω.... πολύ μου φαίνεται :)) Στην πράξη όμως γίνεται πολύ πολύ γρήγορα!

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails