Friday, March 12, 2010

Risotto με λιαστές ντομάτες και Συκώτι ψητό

Καλημερούδια!

Ένα από τα αγαπημένα μου είδη...κρέατος, να το πούμε έτσι, είναι το Συκώτι.. Δεν ξέρω αν ανήκει στην κατηγορια του κρέατος αλλα προτιμώ να το ονομάζω έτσι παρα να λέω ότι το συκώτι είναι ένα από τα αγαπημένα μου όργανα. Μονο που μέχρι πριν από λίγο καιρό δεν τολμούσα να το μαγειρέψω. Πρώτον γιατί δεν ήξερα πως να το φτιάξω και δεύτερον γιατί δεν είχα κάποιο χασάπη της προκοπης. Μια φορα αγόρασα ένα ολόκληρο από το Metro και όταν προσπάθησα σπίτι να το μοιράσω σε φιλέτα, η κουζίνα μου έμοιαζε λες και έσφαξα εκεί ολόκληρο το μοσχάρι.

Το καλοκαίρι που κατέβηκα στην πεθερά μου, η οποια είναι από τις πιο προκομμένες μαγείρισσες που έχω γνωρίσει, είδα ότι το ετοίμαζε στο τηγάνι και ήταν φανταστικό! Την τρίτη λοιπόν που πήγα στο χασάπη μου αγόρασα τρία καταπληκτικά φιλέτα από συκώτι (από Μοσχαράκι γάλακτος) και χτες βάλθηκα να τα φτιάξω. Φυσικά χρειαζόμασταν και συνοδευτικό.

Βασικά οι πιπεριές στο ψυγείο με εκλιπαρούσαν να τις κάνω γεμιστά αλλα ο Νίκος με εκλιπαρούσε να μην το κάνω γιατί θα με κρέμαγε. Μισεί τα γεμιστά και γενικά τα περισσότερα φαγητά με ρύζι... πέρα από την κοτόσουπα και το κινεζικο ρύζι όλα τα αλλα τα τρώει με μιση καρδια.... Οποτε σκέφτηκα να κάνω αντί για γεμιστά ριζότο κάτι το οποιο μισεί επίσης αλλα ήμουν σίγουρη ότι αυτή τη φορα θα το αγαπήσει! Και αν όχι θα τον ανάγκαζα να το αγαπήσει.. όπως με την κολοκυθόσουπα.....

Και είχα δίκιο! Διότι ο Νίκος το βρήκε υπέροχο και άλλαξε την γνώμη του 180 μοίρες! Που σημαίνει ότι μπορώ να το μαγειρεύω συχνότερα! Το Συκώτι δε, έγινε μαλακό σαν βούτυρο και πεντανόστιμο. Πάμε στις συνταγούλες?

Συκώτι ψητό

Για 4 άτομα

4 φιλέτα από συκώτι μοσχαριού
1/2 φλιτζανάκι Ελαιόλαδο
1 koutalaki ρίγανη
αλάτι, πιπέρι
το χυμό από ένα λεμόνι



Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά τα συκώτια. Τα αλατοπιπερώνουμε. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι και τα τηγανίζουμε για 2 λεπτά από κάθε μεριά. Πασπαλίζουμε με την ρίγανη και το χυμό λεμονιού, κλείνουμε το καπάκι και τα σιγοψήνουμε για περίπου 10 λεπτά σε πολύ χαμηλή φωτιά. Έτοιμα!

Risotto με λιαστές ντομάτες και μανιτάρια

150gr. ρύζι για Risotto
50 gr. βούτυρο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
70 gr. λιαστές ντομάτες
600 ml ζωμό λαχανικών η
500 ml ζωμό λαχανικών και
70 ml άσπρο κρασί ξηρό
100 γρ.μανιτάρια σε φέτες

20 gr. βούτυρο
50 gr. παρμεζάνα τριμμένη
αλάτι, πιπέρι
λίγο chilli


IMG_1918

Βράζετε το ζωμό. Κρατάτε ένα ποτήρι από αυτό στο οποιο μουλιάζετε τις ντομάτες. Ζεσταίνετε το βούτυρο και καβουρντίζετε πρώτα το κρεμμύδι και μετά τα μανιτάρια. Προσθέτετε το ρύζι και το καβουρντίζετε και αυτό 1-2 λεπτά. Σε αυτό το σημείο σβήνετε με το κρασί. Εγώ παρέλειψα το κρασί ενετλώς γιατί κατάλαβα ότι ακριβώς αυτό είναι που δεν αρέσει στον νίκο. Δυστυχώς τα 20 λεπτά που θέλει το ρυζότο για να γίνει είναι πολύ λίγα για να εξατμιστεί το κρασί και μαζί και η γεύση του. Αντί λοιπόν να σβήσω το ρυζότο με κρασί το έσβησα με το νερό στο οποιο είχα μουλιάσει τις ντομάτες. Τις μισές ντομάτες τις πολτοποιώ στο μπλέντερ, τις άλλες μισές τις αφήνω όπως είναι. Προσθέτουμε και τα δυο στο Risotto και μπαχαριζουμε. θέλει περίπου 20 λεπτά για να βράσει. Όλο αυτό το διάστημα δεν φεύγουμε από την κουζίνα παρα ανακατεύουμε το Risotto μας και φροντίζουμε να έχει πάντα ζουμάκι. Το ζωμό υπόψιν, πρέπει να τον διατηρείτε όλη αυτή την ώρα καυτό. Το ρύζι δεν πρέπει να παραβράσει και να μαλακώσει αλλα να είναι al dente. Μετά τα 20 λεπτά, αφαιρείτε από την φωτιά και προσθέτετε το βούτυρο και την παρμεζάνα. Ανακατώνετε- Έτοιμο!



Για σαλάτα διάλεξα αυτή τη φορα να κάνω μπρόκολο βραστό με μπόλικο λαδολεμoνο το οποιο είχα χτυπήσει πιο πριν στο μπλέντερ ώστε να αποκτήσει κρεμώδης υφή. Ξέρατε ότι οι αντικαρκινικές ιδιότητες του Μπρόκολου είναι στο κοτσάνι του? Τώρα το ξέρετε!




Φιλούρες

1 comment:

  1. Και εμας μας αρέσει το συκώτι πολύ! Ζυμαρικά με λιστή ντομάτα έχω φτιάξει αλλά ριζότο όχι, θα το δοκιμάσω!

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails