Διαγωνισμός τέλος! Παπούτσια yok!! Τα πήρε μια με 150.000 ψήφους! Που να φτάσουν οι δικοί μου 150..σκέτοι!Αν είναι δυνατόν δηλαδή να μάζεψε σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα τόσους ψήφους.. σίγουρα κάποια λαδιά θα κανε! Τόσο κόσμο ούτε η Μαντόνα δεν ξέρει. A ρε Jimmy choo τι μας έκανες!
Αφού λοιπόν παπούτσια δεν πήραμε ας κάνουμε κάνα φαΐ να πάνε τα φαρμάκια κάτω.
Πριν από κάμποσο καιρό έκανα μια τούρτα..μα τι τούρτα!! Όνειρο!!!Βασικά ήταν για τα γενέθλια ενός φίλου αλλα την έβαλα και σε μια γερμανική σελίδα που όλος τυχαίως έκλεινε ένα χρόνο και γιόρταζε επίσης γενέθλια μπας και κερδίσουμε κάνα δωράκι.... Φυσικά δεν κέρδισα...Για τέτοια γκαντέμω μιλάμε! Εσείς όμως μην πτοείστε….η τούρτα είναι υπεροχη!! Αι σγουερ!!
Τέσπα..
στην τούρτα μας τώρα
Ναι έχει πολλά βηματάκια για να γίνει νόστιμη..είναι όμως απλά και γρήγορα...
1. βήμα το παντεσπάνι
2. βήμα γεμιση με καρύδια
3. βήμα κρέμα με μέλι
3. βήμα καραμέλα
4. βήμα και καθαρά προαιρετικό τα μήλα στα πλαϊνά
παντεσπάνι
125 gr ασπράδι
25. gr ζάχαρη
100 gr. αμύγδαλα ψιλοαλεσμενα
100 gr. άχνη
50 gr. καρυδια χοντροκομμένα
30 gr. αλευρι
λίγο αλάτι
χτυπάμε τα ασπράδια με την ζάχαρη σε μαρέγκα. Ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί και τα προσθέτουμε -ανακατεύοντας πάντα απαλά- στην μαρέγκα.
Το ψήνουμε σε δυο δόσεις στους 170 βαθμούς για 10 λεπτά
2. βήμα κρέμα με καρυδια
50 gr. καρύδια αλεσμένα
50 γρ. κρέμα γάλακτος
50 γρ. βούτυρο
80 γρ. νουγκατίνα (πραλίνα)
1 κ.σ. αμαρέτο
βράζουμε τα καρυδια μέ τη κρέμα γάλακτος, προσθέτουμε κα τα υπόλοιπα υλικά. Έτοιμη!
3. βήμα κρέμα με μελι
3 κρόκους
120 γρ. μέλι
150 γρ. γάλα
6 φύλλα ζελατίνης
500 γρ. κρέμα γάλακτος
χτυπάμε τους κρόκους με το μέλι και το γάλα σε μπεν μαρί. Για να καταλάβετε αν είναι έτοιμη κάνετε το εξής. Βουτάτε ένα ξύλινο κουτάλι και το αφου το βγάλετε το φυσατε. Αν στο κουτάλι σχηματιστει κάτι που να μοιάζει με τριαντάφυλλο η κρέμα μας ειναι έτοιμη. Η υφή του είναι σαν πηχτός χυλός..λίγο πιο πηχτή από μια σαμπαγιόν. Τη βγάζετε από την φωτιά και την τοποθετείτε πάνω σε ενα σκέυος με νερο και παγάκια, προσθέτετε τις μουλιασμένες ζελατίνες και ανακατεύετε μέχρι να κρυώσει. Χτυπάτε τη κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγύ και τη προσθέτετε στο προηγούμενο μείγμα .
Τοποθέτηση
Παντεσπάνι, γέμιση με καρυδια, παστεσπανι γέμιση με μέλι, καραμέλα.
Εγώ συνήθως το κάνω ως εξής. Παγώνω τη γέμιση με τα καρυδια σε μια φόρμα λίγο πιο μικρή από αυτή της τούρτας. Την βάζω στην κατάψυξη να παγώσει καλά (συνήθως το κάνω μερικές μέρες πριν ώστε να μην έχω να κάνω όλα τα βήματα την ίδια μέρα). Την βγάζω από την κατάψυξη όταν η κρέμα με το μέλι είναι έτοιμη και την τοποθετώ στο παντεσπάνι. Πάνω από αυτή χύνω την κρέμα με το μέλι. Θα το δείτε και στις φωτό και θα καταλάβετε τι εννοώ σε περίπτωση που δεν καταλάβατε δηλαδή από την τέλεια περιγραφή που σας έκανα…….
Σε αυτό το σημείο μπορείτε να την βάλετε στο ψυγείο μέχρι να κάνετε το καθρέφτη καραμέλας. Εγώ κάνω και την καραμέλα μια η δυο μέρες πιο πριν….
καλε τη συνταγή για την καραμέλα σας την έδωσα? Όχι? Ποπωωωωωω…
Πάμε λοιπόν…..
Καραμέλα
250 gr. Ζάχαρη
125 gr. Νερό
125 gr. Κρέμα γάλακτος
50 gr. Γλυκόζη
3 φύλλα ζελατίνης
Βάζουμε την ζάχαρη με το νερό να βράσει μέχρι να αποκτήσουν ένα χρυσοκάστανο χρώμα! ΔΕΝ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ!!!!! Μόλις αποκτήσει το χρώμα που θέλουμε..αρκεί να μην είναι το μαύρο….προσθέτουμε τη γλυκόζη και σιγά σιγά την κρέμα γάλακτος. Ρίχνουμε τη κρέμα σιγά σιγά στην μέση, περιμένουμε να πάρει θερμοκρασία, ανακατεύουμε. Και έτσι προχωράμε μέχρι να ρίξουμε και τα 125 gr. Όταν είναι έτοιμη, αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε την μουλιασμένη ζελατίνη την οποια εννοείται ότι έχουμε στύψει καλά. Ανακατώνουμε μέχρι να λιώσει εντελώς. Τώρα, αν την κάνετε μέρες πιο πριν, βάλε την σε ένα πλαστικό σκεύος και καλύψτε την επιφάνεια της καραμέλας-όχι του σκεύους-με μεμβράνη. Όταν θα θελετε να την χρησιμοποιήσετε, απλά την ζεσταίνεται.
Περιχύνετε την τούρτα με την καραμέλα, τη βάζετε για λίγο πάλι στο ψυγείο και σερβίρετε.
Τα πλαϊνά της δικιάς μου τα κάλυψα με φέτες μήλου. Τρόπος παρασκευής? Απλούστατος! Πλένουμε τα μηλαράκια μας καλά και τα κόβουμε με το ειδικό μηχάνημα σε πολύ λεπτές φέτες. Ραντίζουμε με λίγο λεμόνι για να μην μας μαυρίσουν. Σε ένα κατσαρολάκι ανακατεύουμε σε ισα μέρη ζάχαρη και νερό. Το βράζουμε λίγο και εκεί μέσα βουτάμε τα μηλαράκια μας για να τα απλώσουμε μετά σε μια λαδόκολλα. Τα ραντίζουμε με ζάχαρη άχνη και τα ψήνουμε για τουλάχιστον 3 ώρες στους 80 βαθμούς. Ανά μια ώρα γυρνάμε πλευρό και ξαναραντιζουμε με άχνη. Αυτό μπορείτε να το κάνετε κάλλιστα και με φέτες πορτοκαλιού!
Σερβίρουμε. Χλαπακιάζουμε.
Υ.Γ.
Τέλεια η τούρτα σου, πραγματικά για βραβείο! Συγχαρητήρια! Κρίμα που δεν κέρδισες. Καλό υπόλοιπο Σ/Κ!
ReplyDeleteΑχ όλα φαίνονται νοστιμότατα!!! Θα κρατήσω κανά 2 συνταγές οπωσδήποτε και θα επανέλθω να ελέγξω και άλλες!
ReplyDeleteCrazyTourist1
Η τούρτα φαίνεται υπέροχη, αλλά εγώ δεν κατάλαβα καλά ή όντως δεν υπάρχουν οι αναλογίες των συστατικών; μόνο για το παντεσπάνι και την καραμέλα τις βρήκα. για την κρέμα πόσο βάζεις από τα υλικά;
ReplyDeleteαχ τι τούρτα όνειρο είναι αυτή;
ReplyDeleteτι να το κάνεις το βραβείο από τους ξένους; εσύ κερδίζεις βραβεία από όλους εμάς με τα φανταστικά γλυκά σου!!!
ποπωωωωω...καλά, οντως ο τζιμι μου πήρε τα μυαλά...τρέχω να δώσω αναλογίες για τισ κρέμες.....
ReplyDeleteΓειά σου Φρουφρού! Έψαχνα καιρό μια καλή συνταγή για τούρτα καραμέλα και αυτή μοιάζει η ιδανική για μένα! Στα υλικά της κρέμας, τα 80 γραμμάρια νουγκατίνα που γράφεις τι ακριβώς είναι; Την αγοράζεις έτοιμη από κάπου, ή την φτιάχνεις μόνη σου και αν ναι, πως;
ReplyDeleteκαλησπέρα!! Καταρχήν ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια! Ειστε πολύ καλοί όλοι σας.
ReplyDeleteΤην Νουγκατίνα την αγοράζω έτοιμη. Στ ασυστατικλα διαβάζω αλεσμένα φουντούκια, ζάχαρη (μπόλικη υποθέτω), γάλα κτλπ...ευχαρίστως να σουστείλω να την δοκιμάσεις μπας και βρεις πως γίνεται και μας πεις και μας....
Καλημέρα! Αν κατάλαβα καλά από την περιγραφή, η νουγκατίνα αυτή θα είναι κάτι σαν μερέντα αλλά χωρίς κακάο... Αν υπάρχει στη Γερμανία, εδώ στην Ελλάδα στα σούπερ μάρκετ δεν νομίζω να έχω δει κάτι παρόμοιο. Πιστεύω ότι αλέθοντας στο μπλέντερ καβουρδισμένα φουντούκια μαζί με ζάχαρη και λίγο γάλα, να έβγαινε μια φουντουκόπαστα κατάλληλη για την συνταγή. Σ' ευχαριστώ πολύ πάντως για τις πληροφορίες!
ReplyDeleteKalhmera, enas synadelfos palios zaxaroplasths mou eipe oti mpainei kai sokolata galaktos! Dokimase to kai pes mas...
ReplyDeleteFroufrou ΤΕΛΕΙΟ!
ReplyDeleteLoipon, meta apo poyl psaksimo vrhka thn ekshs synatgh gia Nougatina
ReplyDelete300 gr. fountoukia kabourdismena
300 gr axnh
300 gr. sokolata galaktos
lionoume thn axnh se poly xamhlh fotia kai prostehtoume ta fountoukia. Ta aplonoume se ladomenh ladokola kai ta afhnoume na kryosoun. Ta alethoume sto mplenter kai rixnoume siga siga thn liomenh sokolata galaktos. Synexizoume to xtyphma mexri na ginei mia omoiogenhs krema. Tha to dokimaso syntoma kai tha sas po....
Καλέ αυτό δεν είναι τούρτα! Είναι τοι Μπεν Χουρ!!!
ReplyDeleteΓεια σου,
ReplyDeleteΗ τουρτα σου ειναι παρα παρα πολυ νοστιμη...την εφτιαξα σημερα για τα γεννεθλια του αδερφου μου και αρεσε σε ολους παρα πολυ!!!
Απλως εχω μια απορια...η καραμελα που βαζεις επανω μου χαλασε το ολο σχημα της τουρτας και δεν κοβοταν καθολου ευκολα γιατι κολλαγε στο μαχαιρι και ηταν παρα πολυ πηχτη...στις αναλογιες εβαλα ακριβως οτι αναφερεις..ετσι βγαινει και σε σενα??? αν οχι τοτε μπορεις να σκεφτεις μηπως τι εκανα λαθος??? και αν σου βγαινει κ σενα ετσι τοτε πως την κοβουμε χωρις να χαλαει το σχημα της τουρτα και χωρει να κολλαει στο μαχαιρι??
Ευχαριστω εκ των προτερων,
Γιουλη
Γιουλη μου καλησπέρα. Έβαλες μήπως όλη την καραμέλα που έφτιαξες; Βάζεις τόση όση χρειάζεται για να καλυφτεί η τούρτα. Ξέρω ότι η ποσότητα που δίνω εδώ είναι η διπλάσια σχεδόν αλλά με την μισή είναι δύσκολο να την περιχύσεςι έτσι ώστε να καλυφτεί παντού τέλεια. Μήπως ήταν αυτό λοιπόν; Και όχι κανονικά δεν κολάει τοσο ώστε να σου χαλάσει το σχημα της τούρτας.
ReplyDeleteΕυχαριστω παρα πολυ για την απαντηση!!!
ReplyDeleteΒασικα και εγω περιπου την μιση ποσοτητα εβαλα...δεν ξερω τι εκανα λαθος...
Υπαρχει περιπτωση να αφησα την σαλτσα πολυ ωρα στη φωτια απο τη στιγμη που εβαλα την κρεμα γαλακτος και να μου παρα επηξε γι'αυτο???
Παντως ηταν νοστιμοτατη πραγματικα...και η καραμελα γευστικα ηταν υπερτελεια...
χμ δεν αποκλειεται. Αλλά για πες μου, τι ζελατίνη χρησιμοποιήσες;
ReplyDeleteΧρησιμοποιησα 3 φυλλα ζελατινη Γιωτης
ReplyDeleteΥΓ ξεχασα να σου πω πως την νουγκατινα την εφτιαξα απο την συνταγη που δινεις στα σχολια και βγηκε και αυτη τρομερη..
ok. Ξέρεις μήπως και ποσο ζυγίζει το κάθε φύλλο? αν όχι μπορέσει αν μου πεις ποσο ζυγίζει όλο το φακελάκι και ποσα φύλλα έχει μέσα
ReplyDeleteΠεριεχει 6 φυλλα και το φακελακι ζυγιζει 10 γρ νομιζω...
ReplyDeleteΤέλεια. Ακριβώς η σωστή δοσολογία... τότε ίσως να την παραέβρασες πουλί μου. Αλλιώς δεν εξηγείται. Την επόμενη φορά που θα την κάνω θα κοιτάξω να κάνω και βίντεο :))
ReplyDeleteχαχαχαχα...μαλλον...να εισαι καλα!!! κ το βιντεο θα ηταν πολυ χρησιμο και για εμας τις ακαματες!!!
ReplyDeleteβαζουμε στο παντεσπανι σιροπι η το αφηνουμε σκετο?
ReplyDeleteΕλένη μου καλημέρα και χρονια πολλά. Όχι το συγκεκριμένο παντεσπάνι δεν χρειάζεται σιρόπι. Επειδή έχει ελάχιστο αλεύρι και πολλούς ξηρούς καρπούς, είναι πολύ ζουμερό. Άλλωστε όπως θα διαπιστώσεις και εσύ, αν το κανεις τελικά, ο συγκεκριμένος τύπος παντεσπάνι δεν γίνεται χοντρόs αλλα σχετικά flat. Μην περιμένεις δηλαδή να πάρει πολύ σε ύψος. Ελπίζω να σε κάλυψα :) Βασιλική
ReplyDeleteκαλησππερα!Η τουρτα φαινεται πραγματικα υπεροχη!Ηθελα να κανω 2 ερωτησεις Α)δεν εχω τσερκι για τουρτα γινεται να την κανω? και Β)δεν καταλαβα το σταδιο με την κρεμα καρυδιου.σε περιπτωση που δεν υπαρχει τσερκι μπορω να την βαλω στην καταψυξη σε ενα μικροτερο ταψακι?με λαδοκολα ισως για να μπορω να το ξεκολλησω ευκολα?
ReplyDeleteΛοιπόν , που θα ψήσεις το παντεσπάνι; Εκει θα κάνει ςκαι την τούρτα. Γαι την γέμιση με τα καρύδια, ξέχνα τι γράφω παραπάνω. Φτιάξε την κρέμα και αφού κρυώσει το παντεσπάνι, ξαναβάλτο στο τσέρκι ή φόρμα, ανάλογα τι θα χρησιμοποιήσεις και απλώσε την πάνω από αυτό. Δηλαδή δεν είναι απαραίτητο να καλύπτει μόνο ένα μόνο μέρος της τούρτας. Φυσικά από άποψη ντεκόρ είναι ωραιότερο αλλά στην γευση δεν έχει καμία επήρεια. καλά; Πόσο μεγάλη είναι η φόρμα που θα το ψήσεις;
ReplyDelete