Sunday, May 1, 2011

Apple Crumble/Υπέροχο Κραμπλ με μήλα στο βαζάκι και μία νέα σάλτσα βανίλιας

 

Καλησπέρα, καλο μήνα και χρόνια πολλά!!! Και φυσικά χρόνια πολλά στους Θωμάδες και στις ....Θωμαίδες;;;

Πολλές οι μέρες της απουσίας μου αλλά είχα άδεια, και καλά , και είπα να κάνω ένα διάλειμα από όλα.

Crumble με μήλα

 

Πρίν να αρχίσω να σας λέω τα δικά μου θα ήθέλα να κάνω μια μικρή ανακοίνωση για ένα καταπληκτικό, κατά την άποψη μου, γεγονός, το οποίο θα λάβει χωρα τις επόμενες ημέρες στην Βόρεια Ελλάδα. Αν και έχω αποφασίσει συνειδητά να μην κάνω διαφημίσεις στο μπλογκ μου εφόσον το διατηρώ καθαρά από αγάπη προς το αντικείμενο, το συγκριμένο γεγονός το βρήκα τόσο ενδιαφέρον ώστε  αποφάσισα όχι μόνο να γράψω μερικά λόγια γι αυτό αλλά και να μαζεψω κάποιες πληροφορίες γύρω από αυτό σε ένα ξεχωριστό μέρος στο μπλογκ μου. Πρόκειται για ΤΟ  Φεστιβάλ φαγητού γνωστό και ως SANI Gourmet το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο από και στο ξενοδοχείο Sani Resort στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής. Και ενώ πέρισυ είχαν μάγειρες από όλο το κόσμο μεταξύ των οποίων και την αγαπημένη μου Cornelia Poletto , φέτος αποφασίσαν να το κανουν καθαρά ελληνικό καλώντας 14 καταξιωμένους Έλληνες μάγειρες, δύο εκ των οποίων με ένα αστέρι Michelin στο τσεπάκι τους,  για να αναδείξουν την ελληνική κουζίνα. Από τις 13 λοιπόν Μαίου εώς και τις 22 Μαίου θα μαγειρέψουν για σας καταξιωμένοι δεξιοτέχνες της γαστρονομίας όπως ο Θοδωρής Κυριακού, ο Γιάννης Μπαξεβάνης, ο Γιάννης Λουκάκος, ο Χριστόφορος Πέσκιας αλλά και η συμπατριώτισα μου, τώρα, Κατερίνα Σύρου και άλλοι. Όσοι λοιπόν μένετε Βόρεια Ελλάδα ή θέλετε να κάνετε διακοπές σε ένα μοναδικό μέρος όπου θα ζήσετε μια μοναδική γαστριμαργική εμπειρία, δεν έχετε παρά να πάτε στο Sani Resort.  Λόγω του ότι είναι ακόμα Low Season, οι τιμές είναι ιδιαίτερα λογικές ενώ η φύλαξη παιδιών σχεδόν όλο το 24ωρο με ένα σωρό προγράμμτα για τα μικρά σας διαμαντάκια, το κάνει ακόμα πιο ελκυστικό.

Περισσότερες πληροφορίες σας έχω εδώ, όσον αφορά το πρόγραμμα ή μπορείτε να περιηγηθείτε κατευθείαν στην σελίδα του Σάνι πατώντας εδώ .

 Κραμπλ Crumble

Και πάμε τώρα στο σημερινό γλυκάκι μας. Πρόκειται για ένα απίστευτο κραμπλ με μήλα το οποίο έγινε λίγο πολύ εξ ανάγκης μιας και τα μήλα στην φρουτιέρα μας δεν φαινόταν και πολύ υγειείς. Κραμπλ είχα ξανακάνει και στο παρελθόν με φρούτα του δάασους και ήδη εκεί είχα ενθουσιαστεί με το συγκεκριμένο είδος γλυκού. Μεταξύ μας μέχρι τότε νόμιζα ότι δεν είναι και τίποτα το ιδιαίτερο. Μερικά φρούτα ψημένα και από πάνω μερικά στροιζελ. Σιγά τα ωά. Φυσικά όταν το δοκίμασα αναγκάστηκα να ανακαλέσω όσα είχα σκεφτει και πει, καταστώντας το μ.εχρι σήμερα στους πλέον αγαπημένους τρόπους ανακυκλωσης φρούτων που έχουν χάσει την πρώτη τους φρεσκάδα. Φυσικά αυτό δεν σημάινει ότι δεν το φτιάχνω και με φρέσκα φρούτα. Προς θεού.

Ο τρόπος παρασκευής του πανευκόλος όπως και την προηγούμενη φορά. Απλά στα στροίζελ αναγάστηκα να μειώσω από την μία την ποσότητα του βουτύρου εξ αναγκης και αυτή της ζάχαρης λόγω του ότι τα μήλα ήταν ήδη πολύ γλυκά. Επίσης αποφάσια να το συνοδέψω με την σπιτική σάλτσα Βανίλιας την οποία και διαφοροποίησα επίσης ελαφρά λόγω έλειψης κορν φλάουρ αλλά και γιατι μου αρέσει να πειραματιζομαι. Σαν γέυση νομίζω ότι μου άρεσε πολύ πιο πολύ από ότι η πρώτη οπότε και λέω να την καθιερώσω. Επίσης αυτή τη φορά διάλεξα να κάνω το κράμπλ σε ατομικά βαζάκια μιας και θα τα παίρνα μαζί στην εξοχή για το ψήσιμο του Πάσχα.

Πάμε;

Crumble με μήλα και σάλτσα Βανίλιας σε βαζάκι

Για το Crumble (Για 6 βαζάκια με χωρητικότητα 150-200 μλ)

1 κιλό ξυνόμήλα καθαρισμενα και κομμένα σε κυβάκια

το χυμό από μισό λεμόνι

4 κουταλιές μάυρη κατά προτίμηση ζάχαρη

1 κουταλάκι κανέλα

μισή χούφτα σταφιδες

 

120 γρ. βούτυρο

120 γρ. μάυρη ζάχαρη

150 γρ. αλευρι

100 γρ. αμύγδαλα φιλέ

λίγη βανίλια

βούτυρο για τα βαζάκια

 

Βουτυρώστε τα φορμάκια. Ανακατέψτε τα μήλα με το χυμό λεμονιού, τις σταφίδες, την ζάχαρη και την κανέλα και μοιράστε τα στα φορμάκια. Σε ένα μπωλ ανακατέψτε με τα χεράκια σας τα υλικά για τα στροιζελ. Τρίψτε τα μέχρι να σχηματιστούν χοντρά τρίμματα. Μην το παρακάνετε γιατί το βούτυρο θα λιώσει και θα χετε μια ζυμη την ό΄ποία στο συγκερκιμένο γλυκό δεν χρειαζόμαστε.

Μοιράστε τα ψίχουλα πάνω από τα μήλα. Ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 περιπου λεπτά στην μεσαία σκάρα. Βγάλτε τα και αφήστε τα να κρυώσουν ελαφρά πριν τα σερβίρετε με την σάλτσα βανίλιας η ακόμα και με παγωτό βανίλια. Είναι νόστιμα ζεστά και κρύα.

 

Κραμπλ με μήλα Apple Crumble

Για την σπιτική σάλτσα βανίλιας χωρίς κορν φλάουρ

125 μλ γάλα

125 μλ κρέμα γάλακτος

1 ξυλάκι βανίλιας

3 κρόκους

3 κουταλιές ζάχαρη

 

Η παρασκευή είναι η ίδια όπως και τη τελευταία φορά. Βάλτε το γάλα με την κρέμα σε ένα κατσαρολάκι. Σχίστε την βανίλια κατα μήκος στην μέση, αφαιρεστε το εσωτερικό της. και προσθέστε και τα δυο στο γάλα. Βάλτε τα να παρουν μια βράση.

Παράλληλα, σε ένα άλλο σκευος, αναμείξτε την ζαχαρη με τους κρόκους με το συρμα η τον αυγοδάρτη μέχρι να αποκτήσουν μια κρεμώδη υφή. προσθέστε σε αυτά το καυτό γαλα και ανακατέψτε γρήγορα και καλά. Βάλτε το μείγμα πάνω σε μπεν μαρί και ανακέψτε μέχρι να αποκτήσει μαι κρεμώδης υφή (περίπου 5 λεπτά). Αν έχετε θερμόμετρο, μέχρι να φτάσει τους 80 βαθμούς κελσίου περιπου. Περάστε το μείγμα από σίτα ώστε να αποκτήσει μια πιο λεία υφή και να μείνουν τυχόν κομματάκια αυγού και σερβίρετε την με τα γλυκά σας.

Ευκολάκι έτσι;

σας φιλώ πολύ

10 comments:

  1. Χρόνια Πολλά και καλό μήνα!!

    ReplyDelete
  2. Απλό στην παρασκευή του μα αρωματικό και νόστιμο σίγουρα!
    Νομίζω πως είναι και μια από τις συνταγές που κάθε φορά μπορούμε να αλλάξουμε κάποιο υλικό με ένα άλλο, να προσθέσουμε, αφαιρέσουμε...
    Καλό μήνα, με γλυκές μυρωδιές ξεκίνησε :)

    ReplyDelete
  3. Επειδή μια αδυναμία στο παγωτό την έχω, μπορώ το δικό μου βαζάκι να το έχω με 2 μπάλες παγωτό καραμέλα και από πάνω διπλή δόση σάλτσα βανίλιας??????

    ReplyDelete
  4. Και ευκολάκι και σχετικά ελαφρύ.20 γραμ βούτυρο και 20 ml κρέμα είναι λίγα σε σχέση με αντίστοιχη ποσότητα τούρτας. Και αυτή η συνταγή σου, πρώτη!

    ReplyDelete
  5. Αν σου πω πως δεν έχω φτιάξει ποτέ κραμπλ; Αν σου πω πως δεν έχω φάει ποτέ κράμπλ;
    Φαίνεται δελεαστικότατο με την σάλτσα βανίλιας την οποία λατρέυω και μάλιστα είμαι ικανή να την τρώω απ'το βαζάκι μόνη της :)
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  6. Χαίρετεεεεεεεεεεεε!!! Είναι όντως γλυκό που μπορείς να βγάλεις και να βάλεις ότι τραβάει η ψυχή του καθενός. Στο προηγούμενο είχα βάλει μπεικιν και έγινε πιο αφράτο. Σε αυτό δεν έβαλα επίτηδες γιατί μου άρεσε η αίσθηση του τραγανού του κραμπλ με το μαλακό του μήλου.
    Φιλούρες!!

    ReplyDelete
  7. Σε είδα και στο enet!!! συγχαρητήρια Βασιλική!

    ReplyDelete
  8. Γεια σου Royal Coconut,

    Ειμαι φανατικη θαυμαστρια των ικανοτητων σου και των συνταγων σου!!! Μου αρεσουν ολες πολυ, τις περισσοτερες τις εχω δοκιμασει και δεν με εχει απογοητευσει καμια!! Θα ηθελα να σου κανω μια ερωτηση αν ειναι ευκολο, ποσο καιρο περιπου διατηρειται η σαλτσα βανιλιας που φτιαχνεις??

    Ευχαριστω πολυ,
    Γιούλη.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γιούλη μου καλησπέρα! Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Η αλήθεα είναι πως δεν ξέρω. Επειδή όμως έχει αυγά μέσα δεν θα την άφηνα πάνω από μια εβδομάδα. Σε φιλώ

      Delete
  9. You need to take part in a contest for one of
    the highest quality websites on the web.
    I'm going to recommend this site!

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails