Mιας και δεν έχει έρθει ακόμα ο φούρνος μου, το ρίξαμε στα της κατσαρόλας. Σήμερα λοιπόν είπα να κάνω μακαρόνια. Νομίζω ότι είναι από τα λίγα φαγητά που αρέσουν σε όλους, ανεξαιρέτως. Όπως και να μαγειρευτούν. Με ότι σάλτσα και να συνοδευτούν. Αρκεί να ακολουθήσει κανείς κάποιους βασικούς κανόνες.
Καταρχήν τα Μακαρόνια, το ξέρουμε όλοι ότι τρώγονται al dente. Γι αυτo και φροντίζουμε να τα βγάλουμε και να τα στραγγίσουμε στην ώρα τους και ίσως και μερικά λεπτά πιο πριν. Έτσι γλυτώνουμε και το ξέπλυμα με κρύο νερό που κάνουν μερικοί και που έχει ως σκοπό να διακόψει το βρασμό τους μετά το στράγγισμα.
Ποτέ δεν βουτυρώνετε τα μακαρόνια αν έχετε σκοπό να τα συνοδέψετε με σάλτσα. Όσοι το κάνουν αυτό, τότε έχουν παρατηρήσει σιγουρα ότι η σάλτσα κολυμπάει στο πιάτο τους αντό να έχει αποροφηθεί απο το μακαρόνι. Το βούτυρο ή το λάδι εμποδίζουν τα μακαρόνια να αποροφήσουν την σάλτσα. Εγώ συνιθίζω τα μακαρόνια, πριν τα σερβίρω, να τα ανακατώνω παντα σε ενα τηγάνι με την σάλτσα που πρόκειται να τα συνοδέψω. Και αν η σάλτσα ειναι τύπου πεστο η aglio olio τότε κρατάω πάντα και μια κούπα νερό πριν τα στραγγίξω και με αυτό δένω την σάλτσα μου.
Καιρός όμως να πω και κάτι για την σάλτσα. Καταρχήν να πώ ότι έιναι από τις πιο γρήγορες και τις πιο νόστιμες σάλτσες που έχω φτιάξει. Γίνεται με σχετικά απλά υλικά και διατηρείται αρκετό καιρό στο ψυγείο εάν την καλύψετε με λίγο ελαιόλαδο. Την έχω σερβίρει ακόμη και ως Bruscetta με
Ξεκινάμε?
Χρειαζόμαστε
100 γρ λιαστές ντομάτες
2-4 σκελίδες σκόρδο
3 κ.σ. καβουρδισμενο κουκουνάρι
200 γρ ζωμό λαχανικών
1 κ.σ. τοματοπελτέ
100 γρ κεφαλοτύρι (επιμένω ελληνικά)
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
1 κ.σ. Βαλσάμικο
Προεραιτικά
Λίγο καυτερή πιπερίτσα (με μέτρο ειδικά αν κυκλοφορούν παιδιά η αιμοροϊδες σπίτι σας)
½ κουταλάκι βότανα προβηγκίας η σκέτο Βασιλικό
λίγη ρίγανη
Βάζουμε το ζωμό να βράσει και αποσύρουμε αμέσως από την φωτιά. Ρίχνουμε μέσα τις ντομάτες και τις αφήνουμε 30 λεπτά περίπου να μαλακώσουν. Στραγγίζουμε χωρίς να πετάξουμε το ζωμό.
Ρίχνουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ εκτός από το ζωμό. Αυτόν τον ρίχνουμε στο τέλος σιγά σιγά και αφού έχει κρυώσει αλλιώς θα λιώσει το τυρί. Χτυπάμε μέχρι η σάλτσα μας να αποκτήσει μια κρεμώδη υφή.
Τώρα, αφού στραγγίξω τα μακαρόνια, τα ξαναβάζω στην κατσαρόλα η σε ένα μεγάλο τηγάνι και αφού προσθέσω ην ποσότητα της πέστο που θέλω, τα ανακατώνω όλα σιγά σιγά, ρίχνοντας παράλληλα και λίγο νερό από τα μακαρόνια. Ανακατεύω μέχρι να δέσει η σαλτσούλα μου και σερβίρω με μπόλικο τριμμένο κεφαλοτύρι.
Buon Appetito!
Υ.Γ. Το καλοκαίρι που θα μαι πάλι στο χωριό μου θα ποστάρω φωτογραφιούλες όσον αφορά τον τρόπο παρασκευής της λιαστής ντομάτας. Έχω δοκιμάσει και αγοραστές αλλά οι σπιτικές είναι το κάτι άλλο...
Περιμένω με αγωνία να μάθω την παρασκευή της λιαστής ντομάτας. Μήπως ξέρεις τι περιέχουν τα βότανα προβηγκίας; Τα έχω δει και σε άλλες συνταγές αλλά εδώ μάλλον δεν τα έχουν.
ReplyDeletekalhmeroudia! Loipon auta pou einai Standar mesa einai to thymari, dentrolivano, dafnh, faskomhlo kai riganh. Apo kei kai pera exo parei kai kapoia puo periexoun ligh levanta kathos kai ena allo votano to opoio dystyxos den ksero pos einai sta ellhnika. Sta latinika mia fora einai Satureja montana.
ReplyDeleteThanks :-)
ReplyDeleteteleio ayto to pesto...ena paromoio kanv ki egv kai to serbirv ne salata laxano
ReplyDeleteΜου τρεχουν τα σαλια. Και μια και δεν μου πολυαρεσει το κοκκινο πεστο, θα δοκιμασω να το φτιαξω με την πρωτη ευκαιρια.
ReplyDeleteΚλεονικη