Monday, February 5, 2018

Cake sweet cake

Χελοου; ειναι καποιος ακόμη εδώ; 


Ξερω πως πέρασε καιρός και εχετε καθε δικιο να με εχετε ξεχασει και ξεγραψει . Τι και αν χρόνια ολόκληρα με διαβάζατε ευλαβικά σαν τις πνευματικές διδασκαλίες του μπαχαολά.  Σίγουρα θα εχετε βρει αλλα μπλογκς τα οποία και παρακολουθείτε ανελλιπώς και το δικό μου πτωχό θα το εχετε σβήσει ακόμα και απο τα φειβοριτς. Σνιφ. Εχετε απολυτο δικιο και τα σωστά συναισθήματα. Ελειψα πολύ και δεν υπαρχουν δικαιολογίες γι αυτό. Ουτε καν τα 5 παραπάνω κιλά, ένα για κάθε χρόνο σχεδόν που έλειψα. Ας μην μιλαμε ομως για δυσαρεστα πραγματα που μας βαραινουν.


Η αλήθεια ειναι πως σκεφτομουν εδω και καιρο να ξαναγραψω κάτι αλλα δεν υπήρχε το απαραίτητο κινητρο ή όρεξη αν θέλετε. Πολλές φορές φωτογραφιζα καποια καινουρια πραγματα που μαγειρευα και θεωρούσα αξιόλογα αλλα τελικά το βραδυ που υποτιθεται πως θα καθομουν να τα γραψω, με κερδιζε ο καναπες. Και το γκρεις ανατομυ-αν και εχει γινει μια σκετη αηδια απο τοτες που η σκύλα ανεραστη shonda σκοτωσε τον μακ ντριμι.

Πολλες φορές καθόμους μπροστα στην οθόνη του υπολογιστή αλλα δεν είχα τι να πω. Και οι μέρες γίναν χρόνια. Επειδή όμως έπρεπε σιγά να πάρω την απόφαση ή να το ξαναρχίσω ή να το κλείσω το μαγαζί, διάλεξα το δευτερο Κυρίως γιατί θα ήταν κρίμα να σας αφήσω στο σκοτάδι και να μην μαθετε να φτιάχνετε ενα φαί της προκοπής. 

Το κίνητρο για το σημερινο ποστ αποτέλεσαν τα γεννεθλια της χριστινας. Επειδη έκλεισε τα 13  και θεωρειται πλέον και επισήμως teenager δεν ήθελε καμια τουρτα που να παραπεμπει σε μονοκερους, πασχαλίτσες και πράσινα άλογα.


Η τουρτα εμπνευστηκε απο την Adi Klinghofer, μια επαγγελματία ζαχαροπλαστισα από το ισραήλ η οποία από οτι ξερω ήταν η πρωτη που έκανε τέτοιου είδους τουρτες οι οποιες να εχουν σχήμα αριθμών ή γραμμάτων. Ήδη το τρεντ των naked cakes, που θέλει τις τουρτες πιο απλές και σεμνες, με ενα απλό στολισμό απο φρούτα ή λουλούδια, είχε κανει την εμφάνιση του προ καιρού και ειχε αγαπηθει, τόσο απο το τον κοσμο που δεν του αρεσε η γευση της ζαχαροπαστας ετσι και αλλιώς,  αλλά και απο αυτους που δεν ήταν και τοσο εξοικοιωμενοι με την χρηση και παρασκευή της, αφήνοντας ετσι πίσω του τις βαριες τουρτες με στολισμό ζαχαροπαστας και 150 κιλά βούτυρου.


Δυστυχώς πέρα απο φωτογραφιες της Adi´s δεν βρήκα ποτέ κάποια συνταγή οπότε έπρεπε να σκαρώσω μια δική μου. Δική μου που λέει ο λόγος διότι τα περισσότερα ειναι κλεμμένα απο εδώ και απο εκεί. Οι κακές συνήθειες..

Αντι για ενα κλασσικό παντεσπάνι αποφάσισισα να το ρισκάρω και να χρησιμοποιήσω μια βάση για τάρτες που χρησιμοποιώ, μεταξύ άλλων,  και στη λεμονόπιτα. Αν και αρχικά είχα τις αμφιβολίες μου κατα πόσο η συγκεκριμένη συνταγή θα αποτελούσε τη σωστή βάση για την τούρτα, σήμερα με την πρώτη δαγκωνιά σιγουρεύτηκα πως αν έκανα κάτι ολόσωστα σε αυτό το γλυκό, τότε αυτό ήταν η επιλογη ακριβώς αυτού του συνδιασμού. Η βάση είχε μαλακώσει τόσο, χάρη στη κρέμα,  ώστε να κόβεται ευκολα χωρίς να διαλύεται, διατηρώντας παραλληλα την υφή της και το άρωμα της. 


Royal-coconut.blogspot.com
Για την κρέμα δεν ήμουν επίσης σίγουρη.  Ήξερα απλά ότι θα πρέπει να είναι μία που να γίνεται γρηγορα και ευκολα με πιθανότητα αποτυχίας μηδέν. Και να αρέσει στα παιδιά. Και να είναι άσπρη. Και αρκετά σταθερή ώστε και να κρατήσει την άλλη βάση απο πάνω αλλά και όλα αυτά τα μπιχλιμπιδια που είχα σκοπό να βάλω αλλά να μην είναι βαριά. Και αν γινεται να μπορεί να παραμείνει και δυο ώρες εκτός ψυγειου. Οπότε για να ειναι ευκολη δεν θα πρεπε να εχει ιταλικη μαρεγγα η οποία ειναι μεν πεντανόστιμη αλλα για να γίνει θέλει δουλεια. Γρήγορη και ελαφριά - ξεγράφουμε τις κρέμες βουτυρου. Νόστιμη και άσπρη, μόνο με σαντιγή νοθευμένη με λίγη μασκαρπόνε για περισσότερη σταθερότητα. Και για το άρωμα και την γευση θα φροντιζε η άσπρη κουβερτούρα. Αχ! Και μόνο στη θέα της ένιωθα την περίμετρο των γοφών μου να μεγαλώνει και φωνάζει βόηθεια! Δυστυχώς δεν υπηρχε κανείς εκεί κοντά για να τους ακούσει. Τα παιδιά ήταν προ πολλού στα κρεβάτια τους και ο Νίκος ροχάλιζε στο σαλόνι στο ρυθμο του Βασιλιά των λιονταριών. Μόνο εγω και ενα βουνό άπλυτες κατσαρόλες ήμασταν στη κουζίνα, που δεν μπορούσαν να κάνουν έτσι και αλλιως τίποτα έτσι οπως τις είχα στοιβαξει περίτεχνα την μία πάνω στην άλλη για να τις δέιξω ποιος κανει κουμάντο εκει μέσα. 
Ένα μεγάλο μέρος της κρέμας φαγώθηκε το ίδιο βράδυ γιατι δεν μπορουσα να αποφασίσω αν θα την σερβίρω σκέτη, με σάλτσα σοκολάτας, ή μάλλον σκέτη, ή μάλλον με σάλτσα φράουλας για να σπάσει η γλύκα ή όντως καλύτερα σκέτη. 
Τελικά κατεληξα στη σάλτσα βατόμουρου γιατί προς το τέλος μου φανηκε σαν να γλυκιζε λίγο.




Τουρτα με Βάση αμυγδάλου και κρέμα άσπρης σοκολάτας

Για τη Βάση Τύπου Pate Sucrée

του άρχοντα Pierre Hermé

300 γρ. Βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2 βανίλιες ή ξύσμα από εσπεριδοειδή
2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ. άχνη κοσκινισμένη
μια πρέζα αλάτι
70 γρ. αλεσμένα και κοσκινισμενα αμύγδαλα
500 γρ. αλευρι κοσκινισμένο

Χτυπάτε το βουτυρο στο μιξερ στην μεσαία ταχύτητα μεχρι να αποκτησει μια κρεμώδης υφή. Προσθετετε τη βανιλια ή το ξύσμα και σιγά σιγά το αλάτι και την άχνη. Ξυνετε που και που με μια σπατουλα τα τοιχώματα του κάδου ώστε να ανακατευτούν καλά τα υλικα. προσθέτετε ένα ένα τα αυγά. Ριχνετε τα αμυγδαλα και στο τέλος το αλευρι. Ανακατεψτε τόσο ώστε να αποκτήσετε μια ομοιογενή ζύμη. Μην το παρακάνετε! Τυλίξτε τη ζύμη σφιχτά σε μεμβρανη και βάλτε τη στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες. Ιδανικά ετοιμάστε τη αποβραδύς για να την χρησιμοποιήσετε την άλλη μέρα.

Επίσης, ενα κρινετε πως τα αμύγδαλα δεν ειναι αρκετά ψιλοαλεσμενα, ξαναπεραστετα απο το μπλεντερ μαζι με δυο κουταλιες άχνη για μερικά δευτερολεπτα.

Την άλλη μερα ανοίξτε τη ζύμη σε λεπτο φύλλο 1/2 εκκατοστού και κόψτε τη στο σχήμα που θέλετε. Για τα δικά μου templates, εγραψα απλά τους αριθμούς που ηθελα σε μια αρκετά μεγάλη γραμματοσειρά στο word, τα τύπωσα, τα κόλησα σε ενα πιο χοντρο χαρτονι και τα έκοψα. 
Ψήστε τα σε προθερμασμενο φούρνο στους 175 πάνω-κάτω, για 15 λεπτά. Αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς και μετα στολίστε τα με την κρέμα. 

Κατά το ιδιο τροπο μπορειτε να κόψετε και γράμματα της αλφαβήτας ή σχήματα όπως μια καρδια τώρα που πλησιαζει και η γιορτή του Αγίου Βαλεντινου - μεγάλη να ειναι η Χάρη του. Μαζί με την λαμπαδα που θα πατε να του αναψετε,  πατε και μια τετοια να την διαβασετε πριν τη σερβίρετε στον/στην αγαπητικό σας/αγαπητικιά σας.


Κρέμα άσπρης σοκολάτας με λίγη μασκαρπόνε και πολλές θερμίδες


εμπνευσμένη απο το βιβλίο Cooking with Chocolate

200 γρ. άσπρη κουβερτούρα ψιλοκομμένη
180 γρ. μασκαρπόνε
500 γρ. Κρέμα γάλακτος με τουλάχιστον 32% λιπαρά
2 βανιλιες φυσικές κατα προτίμηση

Λιώστε την κουβερτούρα σε πάρα πολύ χαμηλή φωτιά ή σε μπεν μαρί αν δεν είστε σίγουροι ότι θα τα καταφερετε χωρίς να σας γίνει καρβουνο. 
Βάλτε την κρέμα να βρασει και προσθέστε τη στη κουβερτούρα μαζί με τις βανίλιες και τη μασκαρπόνε. Χρησιμοποιώντας το βρουμ βρουμ που λέει η σοφία*, κοινώς ραβδομπλέντερ, αναμοίξτε την κρέμα καλα ώστε να μην μείνουν σβώλοι απο την μασκαρπόνε. Αφήστε να κρυώσει καλα και αφού τη σκεπασετε με μεμβρανη ακόμα πιο καλά, βάλτε τη στο ψυγείο να γίνει μπούζι.
Την άλλη μέρα χτυπήστε τη με το μίξερ μεχρι να αφρατεψει. Μονο μη το παρακάνετε γιατι το μασκαρπόνε πήζει γρήγορα και μετά κόβει το ίδιο γρήγορα. Και μετά άντε να το κάνετε καλά όλο αυτό το χάλι!

Για τη σάλτσα βατόμουρου 


200 γρ. κατεψυγμένα βατόμουρα 
4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

Βάλτε τα φρούτα με τη ζάχαρη να βρασουν μεχρι να μεινει το 1/3 περίπου σε ποσότητα. Περαστε τα απο το σουρωτήρι  γιατί τα σπόρια μας είναι αχρηστα στη συγκεκριμενη συνταγή και αφήστε τη σάλτσα να κρυώσει.

Για τη συναρμολόγηση του γλυκού θα χρειαστείτε απλά ενα κορνέ με ίσια στρογγυλή μύτη κάπου μισού εκκατοστού με το οπόιο θα βάλετε την κρέμα επάνω στη βάση.Με ενα κορνέ ζαχαρπλαστικής ή με μια σακούλα πλαστική, στην οποία θα έχετε κόψει μια μικρη μυτη, βαλτε λίγη σαλτσα ενδιαμεσα στα συννεφάκια κρέμας απο άσπρη σοκολάτα. Τποθετήστε τη δευτερη βάση και επαναλάβετε το βήμα με την κρέμα και τη σάλτσα. Στολίστε κατα Βούληση. 


Thats it! Αχ πείτε μου πως έιστε ακόμη εκεί έξω και με λαμβάνετε...όβερ!

* Η Σοφία για όσους χάσαν επεισόδια ειναι το στερνοπούλι μας.....Σμουτς!


28 comments:

  1. Ελήφθη, όβερ! Ε, λοιπόν είμαστε εδώ και χαιρόμαστε για την επαναφορά! Να είναι ολική, ναι; Μας έλειψες!

    ReplyDelete
  2. Υποκλίνομαι..................Επιτέλους!!!

    ReplyDelete
  3. Ελα βρε κορίτσι!!!!!
    ΟΥΑΟΥΥΥΥΥ!!! Επιφώνημα, φωνές, τσιρίδες...ολα μαζί!
    Είσαι εσύ ?? Ειδα το ποστ και λεω μπααααα... δεν βλεπω καλά. Δεν μπορεί. Κάτι άλλο θα ειναι, ενας ιος, ενας χακερ στην καλυτερη που πηρε τον ερμο το λογιαριασμο και κανει αναρτήσεις...χαχαχα

    Και βέβαια δεν σε έσβησα και βεβαια σε μελετάω..και βεβαια προσφατα παλι είπα στις γιορτες βλέποντας τις συνταγές σου...αχ που ειναι αυτο το κοριτσι με τα ωραία του..

    Πολύ χάρηκα λέμε :) :) :)
    Ελειψες τόοοοοσα χρόνια? Αν είναι δυνατόν..καλέ είναι πολλά!!! Ολοι λίγο πολύ παίρνουμε τον χρόνο μας αλλα εσυ το παράκανες.
    Οκ..τωρα θα αναπληρώσεις και θα κάνεις και υπερωρίες μη σου πω ..χαχα
    Καλή επιστροφή λοιπόν. Μας έλειψες γιατι Βασιλική είναι μόνο μια!! ;)
    Αντε να πάρουν μπρος οι μηχανές λοιπόν ;)

    Αχχ. αυτες οι τουρτες!! Προσφατα την ανακάλυψα κι εγώ αυτή την Ισλαηλινή και έχω πάθει με το ποσο όμορφες ειναι. Εκανες φοβερή δουλειά..καταπληκτικό στόλισμα. Μπράβο!! Να την χαίρεσαι την κούκλα σου. Ολες να τις χαίρεσαι!!

    Φιλιά πολλααααααααα (ματς μουτσ!!)

    ReplyDelete
  4. Welcome back!!! Σε περιμέναμε! Σαπφώ

    ReplyDelete
  5. αα θα τη φτιαξω για τα γενεθλια της κορης μου, ειναι παρα πολυ ομορφη και φαινεται και πολυ νοστιμη!!! Ελπιζω να μη γυρισες μονο για ενα ποστ ε; Να σε βλεπουμε :)))

    ReplyDelete
  6. The best of the best!!!❤❤❤❤

    ReplyDelete
  7. Επιτέλους! Μου είχες λείψει τόσο πολύ. Μην χαθείς πάλι, please!
    Να την χαίρεσαι! Να τα εκαταστήσει!
    Φανταστική η τούρτα!

    ReplyDelete
  8. Και βέβαια είμαστε εδώ!!!Μας έλλειψε η γραφή σου, οι φωτό σου και οι υπέροχες συνταγές σου φυσικά!!!Τι θεϊκη τούρτα είναι αυτή;Ξετρελάθηκα!Να χαίρεσαι το κορίτσι σου!

    ReplyDelete
  9. Και ομως ειμαστε ακομα εδω οπως λενε και τα ξυλινα σπαθια..
    Ασε που πολυ συχνα φτιαχνω συνταγες σου..
    Να χαιρεστε το κοριτσι σας..

    ReplyDelete
  10. Εδώ είμαστε, και κάποιες από εμάς ανησυχούσαμε και πολύ μάλιστα !!! Ότι κάτι σου συνέβη !! Μπορώ να πω με απόλυτη ειλικρίνεια ότι είμαι συγκινημένη! !!! Welcome baaack !!! Αχ και σε παρακαλώ, πρόσθεσε το Facebook Profile !!! Φιλιά !!!!

    ReplyDelete
  11. Καλώς ήρθες και πάλι κοντά μας! Μην χαθείς ξανά...

    ReplyDelete
  12. Αχ τι καλά που είστε ακόμη εδώ. Βασικά ήρθα για να μείνω.
    Αγαπητέ/ή ανωνυμε/η τι το θες καλέ το φμπ; να σε στειλω ετσι μια φωτογραφια να με καρφιτσωσεις στο ψυγείο; σμουτς σε ολες σας!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Και να που διάβαζα την ανάρτηση σου I say Potato, you say.. Bring it on!! για το πώς τα καταφέρνουν οι μαμάδες με 3 παιδιά και πάνω και πόσο γέλασα τώρα που διάβασα ότι έχεις το στερνοπούλι σου. Να σου ζήσει!

      Delete
  13. Υπέροχη τούρτα πραγματικά!!!! Χάρηκα πολύ που πήρα νέα σου και τόσο...... απολαυστικά!!!
    Να χαίρεσαι τις κούκλες σου και χρόνια πολλά στη Χριστίνα

    ReplyDelete
  14. εδώ είμαστε καλέ - πού να πάμε;;;; Καλώς μας ξαναήρθες στα πράγματα!Μην πιέζεσαι...όποτε και να γράφεις, όσο αραιά κι αν είναι, εδώ θα είμαστε πάλι!!! ;-)

    ReplyDelete
  15. Καλή αρχή! Παρακολουθούσα φανατικά το blog σας και πριν από λίγες μέρες αναρωτιόμουν αν θα ξαναρχίζατε κάποια στιγμή να γράφετε και τελικά έγινε! Είμαστε εδώ και περιμένουμε να μας ταξιδέψετε σε εικόνες, γεύσεις και μυρωδιές...
    Κική

    ReplyDelete
  16. Patrick thank you!
    Στις υπόλοιπες, με συνγκινείτε βρε κορίτσια! Αχ! Θα με κανετε να μην θελω να βγω απο την κουζινα!

    ReplyDelete
  17. αααααααααααα καλε ενα ποστ!! με ολο το θαρρος αν πω οτι το ειχα ξεχασει το μπλογκ μη θυμωσεις ! ελπιζω αυτη η επιστροφη να ειναι για τα καλα και να ξαναρχισεις αν γραφεις!! αναμενουμε κ αλλα ποστ :)
    η τουρτα εξαιρετικη ! λυπασαι να την κοψεις απλη κομψη κι ομως κλεβει εντυπωσεις
    πι. ες χρονια πολλα να την χαιρεστε ! ποτε μεγαλωσαν ;

    ReplyDelete
  18. Το έιχες ξεχάσει; μα τι κακια που εισαι!!!

    ReplyDelete
  19. Φυσικά και είμαστε ακόμα εδώ και ανυπομονούμε για υπέροχες συνταγες!! Κατι που δεν καταλαβα ομως..είπε οτι διαλεξες το δεύτερο..και η δευτερη επιλογη ήταν να το κλεισεις το μαγαζι..αυτο σημαινει οτι δεν ήρθες για να μείνεις?Γιατι είδα ποστ σου στο φεις και χαρηκα τοοοσο πολυ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλε το πρώτο εννοούσα. Ήταν τεστ για να δω αν με προσέχετε! Θα διορθωθεί παραυτα :)

      Delete
  20. Χάρηκα πάρα πολύ με την επιστροφή σου και ανυπομονώ για τη συνέχεια!
    Να το χαίρεστε το κορίτσι σας!
    Γερό και ευτυχισμένο να είναι!
    Πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  21. Ερμιόνη και εγώ χαίρομαι που ξαναγύρισα στους μπλογκοζωντανούς )) ευχαριστώ για τις ευχές!! Φιλιά

    ReplyDelete
  22. Γνωρισα το μπλογκ σου πριν 4 χρονια, οταν εγκατασταθηκα κι εγω στη Γερμανια. Μου εμαθες να φτιαχνω τσουρεκια το πρωτο μας Πασχα μακρια απ την Ελλαδα.
    Τα τρια μου παιδακια τρωνε τις Κυριακες τις βελγικες σου βαφλες.
    Κι οποτε εχω τραπεζι, η ταρτα με τα κολοκυθακια σου δεν παιζεται.
    Ολοι περναμε φασεις κι ας κρατανε χρονια...
    Το μπλογκ σου ηταν η παρεα μου.
    Σ ευχαριστω που γυρισες.
    Σεμινα

    ReplyDelete
  23. Σεμίνα! Τι γλυκειά που είσαι! Η ανταποκιση αργελι όπως βλέπεις αλλα΄έρχεται! Πολλα φιλιά

    ReplyDelete
  24. Και εγώ εδώ! Καλώς μας ξανάρθεις. Μας ειψες λείψει. Η τουρτιτσα είναι καλύτερη μόλις συναρμολογηθεί ή ανά κάτσει κάποιες ώρες και μαλακώσει το μπισκότο?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Βρε βρε βρε... σαν τα χιονια! Καλως σας βρηκα αγαπημενη. Να την αφησεις σε καθε περιπτωση μερικες ώρες. Το μπισκότο μην περιμενεις ομως πως θα μαλακωσει πολυ. Αλλα δεν ειναι απαραιτητο κιολας. Ειναι τελειο ετσι οπως ειναι. Τα φιλια μου!

      Delete
    2. Ευχαριστώ! Πόσο χαίρομαι που είσαι καλά και συνεχίζεις το μαγειρεμα

      Delete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails