Thursday, September 22, 2011

Ευκολη Τάρτα με καραμελωμένες ντομάτες, πέστο και γραβιέρα

 

IMG_6801Καλώς σας ξαναβρήκααααα!! Αν είστε ακόμα εδώ δηλαδή γιατί οκ σαν να το έβγαλα λίγο τα μάτια με την απουσία μου. Εχω όμως καλές δικαιολογίες. Πρώτον είμασταν άδεια και δευτερον ήμουνα άδεια. Απουσιάζα λοιπόν από όλα αυτά που κάνω συνήθως. Εκτόις απότο φαί και τον ύπνο.

Και από την στιγμή που γυρίσαε τρέχω. Τα παιδιά μου μεγαλώνουν με ρυθμού ελέφαντα και χρειάζοντια πάλι ένα σωρό πράγματα. Περισσότερα και από μένα που θα αναγκαστώ να  πάω στο γραφείο με ρούχα και παπούτσια της περσινής σεζόν. Πλάκα κάνω. Της φετινής είναι. Πάλι πλάκα κάνω. Στην δουλειά μου δεν φοράμε ρούχα.

Λοιπόν.....σας ετοιμάζω σπουδαία πράγματα. Υπομονή μόνο! Και όρεξη σε μένα γιατί κάθε φορά που βάζω πολλά στο νου μου να κάνω, στο τέλος δεν κάνω τίποτα.

Γι αυτό θα αρχίσουμε με τα ευκολα. Την παρακάτω τάρτα την κάνω κατα τους καλοκαιρινους μήνες σχεδόν ανα δευτερη μέρα. Στην μάνα μου δε που χουμε ένα στρέμμα ντομάτες, κάθε μέρα μεσημέρι-βράδυ. Δυστυχώς δν προλαβα να την βάλω πριν τις διακοπές αλλά πιστευω ότι ακόμα και τώρα θα βρείτε καλές ντομάτες στην αγορά ή στον κήπο σας. Είναι πανευκολη, πεντανόστιμη, ελαφριά και συνοδευει άψογα το κρασάκι σας, την μπύρα σας ή το τσιπουράκι σας..... ότι πρέπει για τις ακαμάτρες αναμεσα μας.....

Πάμε γρήγορα λοιπόν στην συνταγή γιατί σ λίγο θα ρθει ο Νίκος με το ντελίβερυ....

 

Τάρτα με καραμελώμένες ντομάτες, πέστο και γραβιέρα

1 μεγάλο φύλλο σφολιάτας (περίπου 30χ50)

3 μεγάλες ώριμές ντομάτες σε χοντρές φέτες ή ντοματίνια ολόκληρα

1 σκελίδα σκόρδου σε φετές

2 κουταλιές ελαιόλαδο

2 κουταλάκια ζάχαρη

 

μερικές κουταλιές πέστο βασιλικού

μερικές κουταλιές κεφαλογραβιέρα σε φλοιδες

πιπερί, αλάτι

ρίγανη

IMG_6794

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς ή στους 180 στον αέρα. Σε ένα μεγάλο τηγάνι  βάζετε το λάδι με την ζάχαρη να κάψει το πρώτο και να καραμελώσει το δευτερο. Τοποθετείτε τις φέτες ντομάτας στην σειρά και πασπαλίζετε με τις φέτες σκόρδου. Αφήνετε τις ντομάτες να ψηθούν για 1-2 λεπτά και τις γυρίζετε και από την άλλη πλευρά. Αφήνετε ξανα για 1-2 λεπτά. Αφαιρείτε από την φωτιά και τις αφήνετε να κρυώσουν για μερικά λεπτά. Πασπαλίζετε με λίγη ρίγανη και αλάτοπιπερώνετε Τώρα υπάρχουν δύο λύσεις. Η θα στρώσετε την σφολιάτα σε μία λαμαρίνα, ή σε μια ταρτιέρα, θα την αλείψετε με το πέστο και θα τοποθετείσετε εκεί πάνω τις ντομάτες, ή θα καπακώσετε τις ντομάτες κατευθείαν στο τηγάνι με τη σφολιάτα σαν μία τάρτα Tatin. Αυτό όμως προυποθετει το χερούλι από το τηγάνι σας να αντέχει τις μεγάλες θερμοκρασίες. Στην δευτρη πρίπτωση την πέστο μπορείτε να την σερβίρετε ξεχωριστα. Σε κάθε περίπτωση θα την ψήσετε για 15-20 λεπτά. Αφήστε την να κρυώσει για μερικά λεπτά μόνο, πασπαλίστε την με πέστο και φλοίδες γραβιέρας και απολάυστε  την όσο είναι ακόμα ζεστή.

 

Πολύ ευκολάκι έ;;; ρεζίλι; Φτουυυυυυυ!!!

12 comments:

  1. Που είσαι συ καλό μου?
    Άντε να μαζευόμαστε σιγά σιγά!!!
    Καλό Φθινόπωρο!!

    ReplyDelete
  2. ευκολάκι???? γευστικότατο όμως.....

    βουρ για την κουζίνα λοιπόν!!

    καλημέρα, καλή επάνοδο!!

    ReplyDelete
  3. Καλώς ήρθες Βασιλική μας :) και ναι,θα την κάνω την τάρτα σου(εχθές έκανα τα μάφιν σου με το μήλο και την ζύμη με γιαούρτι-όνειρο??)..Όλγα

    ReplyDelete
  4. Καλώς την Καλό Φθινόπωρο!!!
    Η αλήθεια είναι ότι μας έχεις μάθει σε δυσκολάκια αλλά τι να κάνουμε σε συγχωρούμε!!

    ReplyDelete
  5. Καλώς την!! Καλό φθινόπωρο να έχεις! Πεντανόστιμη η ταρτούλα σου, τι κι αν είναι ευκολη?? Σιγα΄μην ντραπούμε κιόλας! Ολα τα καλά να μας τα δείχνεις!

    ReplyDelete
  6. Βρε καλώς το το κορίτσι μας! Σε λαχταρήσαμε! Καλό χειμώνα.
    Ντομάτες και γραβιέρα. Ο ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΣ!

    ReplyDelete
  7. Επιτέλους...σαν μεγάλης διάρκειας διακοπές δεν έκανες?? χιχι.
    καλό φθινόπωρο.
    Ετσι να μας αρχίζεις με τα ευκολα να μας έρθει με το μαλακό.
    Ωραία η τάρτα σου.. εύκολη και νόστιμη

    Φιλιά

    ReplyDelete
  8. ΓΥΡΙΣΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΣ!!!!!!!! Γυριστρούλα! Πολύ γουστάρω που γύρισες!!!!

    ReplyDelete
  9. Βασιλική!! Ευκολάκι και γλείφουμε τα δάχτυλά μας. Νομιζω οτι θα προσθέσω λίγη μυζήθρα ανάμεσα.

    Καλό φθινόπωρο και καλή αρχή με τα πιτσιρίκια στο σχολείο.

    Ν.

    ReplyDelete
  10. Αγάπες μου... ευτυχώς που έχω και εσάς να μου κρατάτε παρέα απ[ο τα πάτρια εδάφη. Τι μαυρίλα και τι απελπισία ......

    Λιλού μου πάλι δεν κατάφερα να έρθω να σε δω φέτος.. Σου υπόσχομαι όμως να ρθω όταν θα καρποφορήσουν οι μπανανιές σου :))

    Ζαχαρούλα μου απαιτώ να βγάλεις τις φυτός με την υπέροχη κορμάρα.... μας κάνεις και κομπλάρουμε...Και καλή μαγείρισα και κορμάρα;;; Ε όχι!!!

    ολγα μου πιστέ μου σύντροφε... με κανεις και κοκινίζω!

    Γλυκειά μου Ξανθή δεν ξέρω γιατί αλλά κάθε φορά που σεργιανάω στο χωριό μου θυμάμαι εσένα... λές να είναι το κοινό παρελθόν; Υπόσχομαι να σας βάζυ πιο δύσκολά απο δω και πέρα και με ασκήσεις για το σπίτι παρακαλώ!

    Έφη μου όταν είμαι αντιμέτωπη με νοικοκυράρες σαν και εσας... πως να μην φοβηθώ η έρμη που βάζω ευκολα;;;;

    Βίτα μου...συμφωνω απόλυτα! Ντομάτες γραβιέρα και οι υπέροχες πίτες σου!!!

    Καλή μου Μάριον μην νομίζεις ότι το κάνω συχνά... και είναι και οι μανούλες μας που δεν μας αφήνουν να φύγουμε... και ας έχουν 100 εγγόνια μέσ αστο σπίτι τους...ένας να φύγει, τους φαίνεται ότι άδειασε όλο το σπίτι....

    Κατερίνα μου γλυκειά και έξυπνη... σε περιμένω!

    Νένου μου καλωσόρισες! να προσθέσεις όση θέλεις! Εγώ δίνω τις κατευθύνσεις και εσεις κουμαντάρετε....

    σας φιλώ πολύ

    ReplyDelete
  11. Να προλάβωωω να προλάβωωωω!!!!Φιλενάδα όλα τα λεφτά η σαλάτα και τα χρώματα και τα αρώματα που φαντάζομαι!!!

    ReplyDelete
  12. Καλά μωρή...εδώ που το βαλες το σχόλιο , μέχρι του χρόνου να κρατούσε ο διαγωνισμός..... πάλι δεν θα προλάβαινές.... :))

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails