Από τότε που πάει η Χριστίνα σχολείο , έχουμε αλάξει κάπως τις διατροφικές μας συνηθειες. Έχουμε την τύχη το σχολείο της να πάιρνει μέρος σε ένα καινούργιο προτζεκτ με θέμα την υγιεινή διατροφή με αποτέλεσμα να τους σερβρίρουν πρωινό, μεσημεριανό και κολατσιό δωρεάν και μάλιστα φρεσκομαγειρεμένα. Και επειδη το ίδιο ακριβως γινεται και στο σταθμο της Εμμέλειας, το μαγείρεμα στο σπίτι, τις καθημερινές πάντα, περιτευει. Που σημαίνει ότι έχω πλέον περισσότερο χρόνο να ασχοληθώ με τα παιδιά αλλά και μεγαλύτερη ελευθερία στο τι θα μαγειρεψω για μένα και τον Νίκο. Επειδη όμως πάει αργά συνήθως μέχρι να ξεμπλέξουμε από τις υποχρεώσεις μας και επειδή έχουμε φάει ήδη μια φορά κατά την διάρκεια της ημέρας, το βράδυ μας αρκεί κάτι ελαφρύ ίσα ίσα για να χουμε μια δικαιολογία να καθήσουμε στο τραπέζι με ένα ποτήρι κρασί ή μια παγωμένη μπύρα.
Η παρακάτω σαλάτα είναι από τις πιο αγαπημένες μου αυτό το καιρό. Το ρόδια αφθονούν στην αγορα, ακόμα και εδώ, τα γκρειπφρουτ είναι φρέσκα, και όχι ψυγειου, και ο καιρός δεν είναι τόσο κρύος ώστε να απαιτεί κάτι πιο ζεστό . Δεν είναι μόνο η γευση που με έκανε να ερωτευτώ αυτή τη σαλάτα, ούτε τα εντελώς παράτερα συστατικά της καθώς και οι συνεχέις εναλλαγές των γευσεων από γλυκό, σε πικρό, μετά σε πικάντικο, μετά ξυνό και μετά πάλι γλυκό...., είναι και τα χρώματα της που σου φτιάχνουν την διάθεση, σου ανοίγουν την όρεξη, σου ομορφαίνουν το τραπέζι. Η πρώτη πιρουνιά θα σας ξενίσει, ή δευτερη θα σας ξαφνιάσει, η τρίτη θα σας ευχαριστήσει και η τέταρτη θα σας εθίσει...
Σερβίρετε την σκέτη, σαν πρώτο, σαν συνεδευτικό σε κρέας, κατα προτίμηση με αρνάκι ψητό, σαν επίδόρπιο με διάφορα τυριά. Η επιλογή είναι δική σας.
Φθινοπωρινή σαλάτα με ρόδι και αβοκάντο
1 ρόδι
2 αβοκάντο
2 γκρειπφρουτ
μερικά φύλλα βασιλικου
Για το ντρέσσινγκ
3 κουταλιές κόκκινο ξύδι ή ξύδι από ρόδι
4 κουταλιές ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκι μουστάρδα
1 κουταλιά σιρόπι ροδιού (βλέπε παρακάτω)
Αν τα αβοκάντο σας είναι ακόμα άγουρα, τυλιξτε τα σε μια εφημεριδα ή βάλτε τα σε μαι χαρτοσακούλα μαζί με 1 μήλο και φυλάξτε τα για 1-2 μέρες σε ενα σκοτεινό μέρος.
Κόψτε τα αβοκάντο σε φέτες και φιλετάρετε τα γκρειπφρουτ. Βάλτε τα μαζί με τα σπόρια ροδιού σε ένα μπωλ και ανακατέψτε τα καλά. Χτυπήστε όλα τα υλικά του ντρέσινγκ και περιχύστε με αυτά την σαλάτα. Αφηστε τη να τραβήξει για 5-10 λεπτά. Πασπαλίστε τη με τον κομμένο αλλά όχι ψιλοκομμένο βασιλικο, ανακατέψτε την, σερβίρετε και απολαμβανετε.
Σιρόπι ροδιού
250 μλ χυμό από ρόδι
3 κουταλιές ζάχαρη
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
βάλτε όλα τα υλικά να βράσουν μέχρι να αποκτήσουν μια σιροπιαστή μορφή. Φυλάξτε το σε μπουκάλια η βαζάκια και διατηρήστε το σε μέρος σκιερό. Βάλτε το σε κρέμες, σαλάτες, αλειψτε τα ψητά σας για να αποκτήσουν ένα ιδιαίτερο άρωμα και γευση.
Και τώρα στο δωράκι. Στη΄συγκερκιμένη σαλάτα βάζω πάντα ξύδι από ρόδι μιας και η γευση του αλλά και το άρωμα του είναι ανεπανάληπτο. Φυσικά δεν το φτιάχνω εγώ αλλά το αγοράζω απο το αγαπημένο μου κατάστημα, το OIL&VINEGAR, και από ότι ξέρω είναι χειροποιήτα. καλά δεν βάζω και το χέρι μου στην φωτιά....Δεν έχουν όμως μόνο ξύδι απο ρόδι, αλλά και από φράουλα, από βατόμουρο, από σύκο, από χουρμάδες, από Marc de champagne, και άλλα πολλά. Επειδή ειναι πραγματικά εκπληκτικά θα ήθελα να χαρίσω σε έναν απο εσάς μια συσκευασία δώρου με 4 τέτοια μπουκαλάκια ξύδι. Αφήστε λοιπόν το σχόλιο σας και ποιος ξέρει.... η κλήρωση θα γίνει με την βοήθεια του Random.org.... Μπορείτε να αφήνετε σχόλια μέχρι την επόμενη ανάρτηση μου η οποία σας προειδοποιώ ότι δεν θα αργήσει... είναι να μην πάρω φόρα!!!! Λαδώματα παντός τύπου δεκτά......
Θαθ φιλώ...
Ηρθα πρωτη..τελεια η σαλατα ασυζητητι! Τα ξυδσκια θα κανουν ωρσιο σετ με τσ αλατακια μου!!!
ReplyDeleteΠολύ ωραίος συνδυασμός, οι γεύσεις και οι υφές από τα υλικά εναλλάσονται και αυτό κάνει την σαλάτα ενδιαφέρουσα -στο δόντι, γιατί στο μάτι πραγματικά σε θαμπώνει με τα χρώματά της!
ReplyDeleteγιαμ γιαμ!
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteΛίγο λαδάκι και από μένα καλέ κυρία, χιχι!
ReplyDeleteΠολύ όμορφη η σαλάτα σου!
αγαπώ τα περίεργα λάδια... η σαλάτα απλώς τέλεια
ReplyDeleteΠανδαισία χρωμάτων και αρωμάτων!
ReplyDeleteΚαλημέρα!
Ανταλλάσσω το
ReplyDeleteξύδι μου από βατόμουρα!!!
Υπέροχη σαλάτα γεμάτη χρώματα κι αρώματα.
Τα χρώματα φανταστικά. Είναι ένα πιάτο πραγματικά πολύ ενδιαφέρον.
ReplyDeleteΚαι οι συνδυασμοί σου ωραίοι.
Τα ξυδάκια αυτα πολυ θα ήθελα να τα δοκιμάσω
Φιλιά
Τι χρώματα !!! Απίθανη φωτογραφία . Το σιρόπι ροδιού το έψαχνα, και φυσικά το σημείωσα.
ReplyDeleteΠολλά φιλιά
Αχ τι τέλεια!! Θα προσπαθήσω να την φτιάξω σύντομα..Φαίνεται πολύ λαχταριστή...
ReplyDeleteΕλένη
Niiice. Ωραίες και οι φώτος. Τα λουλούδια τα τρώτε κι αυτά ή είναι μόνο for the sake of decoration?
ReplyDeleteφανταστικη η σαλατα τοσο σε γευση οσο σε βιταμινες και χρώματα!πανεμορφη!
ReplyDeleteεισαι πολυ τυχερη που τρωνε τοσο καλα στο σχολειο!
Πολύ ωραία η σαλάτα.
ReplyDeleteΣε ανακάλυψα πρόσφατα και σίγουρα θα σε παρακολουθώ από εδώ και πέρα!
καλημέρα και από εδώ άπαιχτε φωτογράφε...:)..Όλγα
ReplyDelete" Να προλάβωωω να προλάβωωωω!!!!Φιλενάδα όλα τα λεφτά η σαλάτα και τα χρώματα και τα αρώματα που φαντάζομαι!!!" αυτό το σχόλιο υποτίθεται το έγραψα χθες,αλλά σε λάθος ανάρτηση!!Το'χω χάσει Βασιλικήηηηη μου!!!
ReplyDeleteχαχα! Μου έλειψες τόσο σου λέω!!! Καλά δεν έχω δει πιο ωραία φωτογραφημένη σαλάτα! Σοβαρά! θεωρώ οτι είναι ΑΔΥΝΑΤΟ να φωτογραφίσεις σαλάτα! Κονγκρατς μαινε λιμπε!!!!! Όσο για το ''λάδωμα'' μπορώ να σου πω τι θα γίνει στη ΖΩΗ ΤΗΣ ΑΛΛΗΣ...(α ναι ξέχασα, δε ζεις στο Ελλάντα)χιχι!!!!!Φιλιάκια Βασιλική μου!welcome back!
ReplyDeleteΠανδαισία καταπληκτική!
ReplyDeleteΑν έχεις όρεξη και θέλεις, έχεις πρόσκληση για παιχνίδι-αναδρομή!
http://wonderfoodland.wordpress.com/2011/09/29/7-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%81%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-7-%ce%b7%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%b5%cf%82-7-%ce%b5%ce%bc%cf%80%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%af%ce%b5%cf%82-%cf%84%ce%bf-%cf%80%ce%b1%ce%b9%cf%87/
Σαν φρουτοσαλάτα μοιάζει!
ReplyDeleteΑπό χρώματα γεμάτη φαντάζομαι και πως η γεύση της θα είναι εξίσου όμροφη.
Πανέμορφη πολύχρωμη ολόδροση !!!
ReplyDeleteΥΠΕΡΟΧΗ
πρέπει να δοκιμάσω αυτό το συνδιασμό οπωσδήποτε!!! υπέροχη ιδέα!!
ReplyDeleteI am in LOVE EFI
ReplyDeleteΛοιπόν, το ξύδι συνήθως με τραβάει από τη μύτη. Μ’ αρέσουν όλα τα είδη ξυδιού, γεμίζω το ντουλάπι μου με δαύτα και στο τέλος κάποια που θολώνουν τα πετάω. Ποτέ δεν ξέρω πότε ένα ξύδι γίνεται ξύδι!!!!
ReplyDeleteΣε ανακάλυψα κάποτε που κάπου διάβασα για πολλοστή φορά τη λέξη φοκάτσια και δεν ήξερα πως γίνεται. Ψάχνοντας, πέφτω στο μπλογκ σου και βλέπω στο Χριστινάκι σου που έφτιαχνε φοκάτσια. Τότε δεν τολμούσα να σχολιάσω αλλά είπα εδώ θα μείνω! (Φτάνει αυτό το λαδάκι; Ω! Όχι, γλείψιμο λέγετε) συνεχίζω. Όταν έγινε ένα θέμα με τα ρούχα και τα παπούτσια σου και είχες γράψει ολόκληρο σεντόνι, εκεί έμαθα πράγματα που συμβαίνουν στην μπλογκόσφαιρα και δεν τα φανταζόμουν. Πολύ χώσιμο. Σε λάτρεψα. Φέτος το καλοκαίρι, κάθε μέρα έμπαινα στο Διακοπάρουμε, χάζευα τα μικρούλια με τα παγωτά τους και αγωνιούσα για την επιστροφή σου.
Δεν έχω φτιάξει ποτέ καμία συνταγή σου, ο άντρας μου τρώει πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Όμως πριν λίγο έδειξα στον γαμπρό μου (είμαι μια γηραιά κυρία με μια κόρη της παντρειάς), του έδειξα λοιπόν την τάρτα με τις καραμελωμένες ντομάτες και δώσαμε αμοιβαία υπόσχεση. Θα παντρευτεί την κόρη μου όταν του φτιάξω μια τέτοια τάρτα!!! Δεν έγραψα για την κλήρωση, είχε έλθει ή ώρα να σε συγχαρώ και για τις μαγειρικές σου και για τις φωτογραφίες σου (almost professional) και για τα δροσερά κείμενα που «ντύνουν» τις συνταγές σου!! Φιλιά
πανδαισία χρωμάτων και γεύσης!!
ReplyDeleteΦαίνεται γευστικότατο πιάτο! Μακάρι να μπορούσα να το δοκιμάσω!!
ReplyDeleteΒασιλική και Αναστάσιε....σα να άργησε κάποιος.... μαμότο.... συγνώμη παιδάκια μου αλλά τα αποτελέσματα ανακοινωθήκαν μόλις.... Σας σημειώνω όμως για την επόμενη φορά!!
ReplyDeleteΛίλα μου είμαι σίγουρη ότι θα ταιριάζαν πολύ... είμαι σίγουρη όμως ότι θα ταιριάζουν πολύ και με το επόμενο εβέντ....
Ντάρκ...ναι τα χρώματα είναι εκπληκτικά....σχεδόν λυπάσαι να την φας!
Κλειώ μου συμφωνώ και επαυξάνω!!
Μαρία μου....το λίγο τελκά δεν έφτασε :))
Έωη μου ίσως την επόμενη φορά...στει τιουν..:))
Βίτα μου συγχαρητήρια και από εδώ!! περιμένω μαιλ
Ξανθή μου.... είμαι σίγουρη ότι το δικό σου θα είναι πολύ....ανώτερο που λέει και ο πατέρας μου!!
Μάριον αν συνεχίζεις να θέλεις δεν εχεις παρά να μου γράψεις....
Νίκη μου μπροστά στα δικά σου καλλιτεχνήματα αυτό δεν είναι τίποτα!
Νένου με κολακευεις...
Τζένη τα λουλούδια είανι βρώσιμα!
Ειρήνη μου ναι είμαι πολύ τυχερή. Και εγώ και η Χριστία ακόμα περισσότερο. Εμείς θυμάμαι λοιμοκτονάγαμε μέχρι να φτάσουμε σπίτι!
Ματίνα μου τιμή μου και σε ευχαριστώ πολύ πολύ!
Όλγα μου η προσφορά ισχύει για όλους σας... αν θέλετε να δοκιμάσετ κάποιο πέστε μου να σας στείλω!
Αθηνάααα μου γλυκειά ......την επόμενη φορά σίγουρα .....
Κατερινούλα μου ομορφιά μου! Πως καταφέρνεις πάντα και μου ανεβάζεις την διάθεση;;;;
Άρτεμις σε ευχαριστώ για την πρόσσκληση την οποία έχω δεχτεί ήδη μια φορά από την Μάγδα και που σκοπευω κάποια στιγμή να πραγματοποιησω..
Πηνελόπη μου γλυκειά αυτή η σαλάτα είναι πραγματικά καταπληκτική!
Γιώργο μου η γνώμη σου για μένα μετράει πολύ!
Άρτι ΠΡΕΠΕΙ!!!
Έφη και εγώ το ίδιο :))
Μαριμάρ ...δεν έχω λόγια.. το λάδωμα σου ήταν περισσότερο και απότου νονού μου...και πολύ θα θελα να κάνω...λαδιά και να στα δώσω.... Μόνο και μόνο για το δίμετρο εγκώμιο.... κέρδισες όμως την αγάπη μου.... άντε καλά και κανένα μπουκάλι ξύδι αν θες....
σας φιλώ πολύ!!!!!! Κια ότνα γίνουν καλά τα πιστιρίκια μου θα ξαναγυρισω κοντά σας με καινούργιες περιπέτειες....
Μπηκα να δω τη συνταγη για τα μακαρον και επεσα πανω σε μια σαλατα-πανδαισια!Μιαμ!
ReplyDelete