Monday, June 27, 2011

Στρούντελ με λαχανικά και σάλτσα τόνου

 

Στρούντελ με λαχανικά και σάλτσα τόνου Vegetables strudel

Οι τελευταίες ημέρες ήταν μία φρίκη. Όλη μέρα κουβαλάγαμε, τακτοποιούσαμε, ξεπακετάραμε , καθαρίζαμε και βάφαμε. Ποιος είπε ότι η μετακόμιση δύο πόρτες παραπέρα θα είαι παιχνιδάκι;;; Επιτέλους όλα αυτά  - σχεδόν- τελειώσαν και έφυγε από πάνω μας ένα βάρος. Και ας μην ξερουμε ακόμα που είναι οι κούπες για τον καφέ μας. Και ας κοιμόμαστε ακόμα στο πάτωμα. Και ας μας βλέπουν οι γείτονες που κυκλοφορούμε με τα βρακιά γιατί δεν πρόλαβα να κονταίνω τις κουρτίνες. Σημασία έχει ότι είμαστε στο καινούργιο μας σπιτάκι και ότι έχουμε το βασικότερο. Μια τεράστια ντουλάπα. Και ας μην έχει ακόμα πόμολα. Και ας χρειάζεται να ανοίξω πρώτα τα 5 συρτάρια της ένα ένα ξεκινωντας απο κάτω για να μπορέσω να ανοίξω τις πορτες της. Κι αυτό τουλάχιστον 25 φορές την ημέρα. Κουζίνα ακόμα δεν έχω αλλά ευελπιστώ ότι θα χω σύντομα. δεν έχω δηλαδή που λέει ο λόγος... απλά δεν την έχω όπως την θέλω. Αυτές τις ημέρες λοιπόν θα με συγχωρήσετε αλλά κάνω μόνο τα βασικά. Γάλα και τόστ. Πλάκα κάνω. Δεν έχουμε τοστιέρα. Επειδη λοιπόν κοντευαμε να πάθουμε ανοσία απότο πολύ κινέζικο και επειδλη θα είχαμε επισκέψεις, αποφάσισα να κάνω ένα ειδος στρούντελ με λαχανικά το ποίο μπορεί να σερβιριστει κρύο και ζεστό, σαν κυριως και σαν συνοδευτικό. Για το φύλλο χρησιμοποίησα την ζύμη που είχα κάνει για το Στρούντελ με μήλα εφόσον είναι πανευκολη και γρήγορη. Το στρούντελ έγινε καταπληκτικό  και πολύ πολύ ζουμερό. Αξίζει λοιπόν να λερώσετε τα χεράκια σας για να το δοκιμάσετε. Το συνόδεψα με μία σάλτσα τόνου η οπόια και βρήκα ότι του πήγε καταπληκτικά.

IMG_4422

Στρούντελ με λαχανικά

προσαρμοσμένη απο το  βιβλίο του Alfons Schuhbeck "meine Küche der Gewürze"

1 δόση φύλλο χωριάτικο

1 μεγάλο καρότο τριμμένο

1 κλωνάρι σέλινο

1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε πολύ λεπτές λωρίδες

καμια δεκαριά φύλλα κινέζικο λάχανο ψιλοκομμένο

4 κρεμμυδάκια φρεσκα΄ψιλοκομμένα

μια χούφτα μανιταρια σε φέτες

 

1 κουταλάκι ζάχαρη άχνη

1 κουταλιά σέρι

1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη

κατα προτίμηση μαιντανό, τζίτζερ, τσίλι, ξύσμα λεμονιού κτλπ

2 κουταλιές λιωμένο αλλά όχι ζεστό βούτυρο

 

Σε ένα μεγλάο τηγανι βάλτε την αχνη να καραμελώσει. Προσθ΄σετ τα λαχανικά και ανακατώστε τα ελαφρά ώστενα σωταριστούν απο όλες τις πλευρές. Σβήστε τα με το σέρι και αν χρειαστεί προσθέστε και ενα φλυτζανάκι ζωμό λαχανικών ή νερό. Αφήστε για 2 λεπτά το πολύ και αφαιρέστε τα απο την εστία. προσθεστε το σκόρφο και τα μυρωδικά και ανακατεψτε τα καλά.

Ανοίκτε το φύλλο και αλίεψε το καλα με βούτυρο. Πασπαλίστε το με τα λαχανικά και τυλίξτε το σφιχτά σε ρολό. Τποθετήστε το με την ραφή προς τα κάτω σε μια λαμαρίνα και αλείψτε το ξανα με βούτυρο. Ψήστε το σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 15 λεπτά.

IMG_4434

 

Για το ντιπ τόνου

1 κονσέρβα τόνου (περιπου 150 γρ.)

1 κουταλιά κάπαρη

4 αντζούγιες

200 γρ. creme fraiche

2 κουταλιές ελαιόλαδο

αλάτι, πιπερι,

1 πρέζα ζάχαρη

λίγο χυμό και ξύσμα λεμονιού

 

Η παρασκευή του ντιπ είναι απλή. Στραγγίξτε το τόνο απότο κάδι του ή το νερό του και πολτοποιήστε το με ταα υπόλοιπα υλικά στο μπλέντερ μέχρι αν γίνει κρέμα. Μπαχαρίστε το κατα προτίμηση και σερβίρετε το με το στρούτελ κομμένο σε φέτες.

 

Καλή όρεξη παιδάκια μου. Και υπόσχομαι να μην το ξαναφησω να αραχνιάσει.......

 

Και που είστε.....μην ξεχάσετε να πάτε στο παρτι της γλυκειάς μας Φοίβης!!!! Δεν είναι σούπερ;;;;;;

4 comments:

  1. Το ζήλεψα το φύλλο σου! Τόσο διάφανο!

    ReplyDelete
  2. Φαίνεται υπέροχο. Κι αυτό το φύλλο τραγανό τραγανό.
    Και η σάλτσα τόνου ενδιαφέρουσα..χμμμ..

    Καλό κουράγιο με την τακτοποίηση στο σπίτι. Ολα θα γίνουν σιγα σιγά
    :)

    Φιλιά

    ReplyDelete
  3. Τη ζύμη την έχω δοκιμάσει, ειναι πολύ καλή και με τα λαχανικά φαντάζομαι θα είναι πεντανόστιμη.
    Ασε ομως τα για λίγο το μαγείρεμα και φτιάξε το σπίτι γιατί έρχονται και διακοπές!
    Πολλά φιλιά.

    ReplyDelete
  4. Αυτά τα υλικά για πόσα στρούντελ είναι?

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails