Monday, June 13, 2011

Μία διαφορετική εκδοχή της Lemon Pie με τηγανητές φράουλες και Ζαμπαγιόν πορτοκαλιού (sabayon)

 Lime Tarte_Τάρτα με λαιμ

Ξεφυλίζοντας τις προάλλες το περιοδικό La cucina Italiana στο Σ/Μ της γειτονιάς έπεσε το μάτι μου σε μια συνταγή για λεμονόπιτα φτιαγμένη όχι με 1 οκά βούτυρο, όπως αυτές που ξέραμε μέχρι τώρα, αλλά με νερό και κορνφλάουρ. Αποφάσισα λοιπόν να την κάνω μιας και η λεμονόπιτα α) είναι απο τα αγαπημένα μας γλυκά και θέλω να την τρώω χωρίς εκατομμύρια τύψεις και β) επειδή στις φωτογραφίες τουλάχιστον φαινόταν εξαιρετική. Αποφάσισα όμως να κάνω ορισμένες αλλαγές. Η πρώτη θα ήταν να την κάνω χωρίς μαρέγγα από πάνω και η δευτερη χωρίς λεμόνια αλλά με λαιμ.  Είχα ξανακάνει κάτι τέτοιο στο παρελθόν όπου αντικατέστησα τα λεμόνια με πορτοκάλια και μου είχε αρέσει πολύ. Ευτυχώς και με λαιμ ήταν εξίσου καλή. Τόσο που θα την ξανακάνω σε κάθε περίπτωση.

Η κρέμα έγινε φυσικά λίγο πιο σφιχτή από την κανονική με τις εκατομύρια χιλιάδες θερμίδες γι αυτό σκέφτομαι την επόμενη φορά να βάλω απλά λιγότερο κορν φλάουρ. Δεν την φάνηκε πάντως καθόλου ότι της έλειπε το βούτυρο...ίσως επειδή υπήρχε μπόλικο στην βάση. Στην θέση της Μαρέγγας αποφάσισα να κάνω τηγανητές φράουλες με σαμπαγιόν, μια ιδέα που πήρα επίσης από ένα περιοδικό το Living at Home. Η Χριστίνα είχε πάει την προηγούμενη με τις φίλες της στο διπλανό χωράφι και μαζέψαν αρκετές. Επειδή ήταν πολύ περισσότερες από αυτές που μπορούμε να καταναλώσουμε σε δύο ημέρες, κάποιες τις φάγαμε έτσι. κάποιες τις τηγάνησα και κάποιες πάλι τις έκανα τσιπς τα οποία και προσθέτω στα δημητριακά μας ή στα κεικ. Λεπτομέρειες γι αυτή τη διαδικασία σύντομα. Τα δύο γλυκά, ή μάλλον τρία ταιριάξαν απίθανα που σημαίνει ότι το καλοκαίρι τουλάχιστον θα τα κάνω σχεδόν πάντα σε αυτό το συνδιασμό. Φυσικά μπορούν να φτιαχτού και να φαγωθούν και ξεχωριστα. Ειδικά τις φράουλες με την σαμπαγιόν μπορώ να τις φανταστώ κάλλιστα και να σερβίρουν παγωτό  Την σαμπαγιόν επειδή  θα τρώγαν και οι μικρές μου προτίμησα να την κάνω  χωρις κρασί όπως συνιθίζεται αλλά με χυμό πορτοκαλιού

IMG_5286

Τάρτα με λαιμ

1 δόση ζύμη μπριζέ αλλά με 150 γρ.  βούτυρο και 100 γρ.  ζάχαρη

Για την κρέμα με λαιμ

το ξύσμα και το χυμό από ένα λαιμ

250 γρ. νερό

75 γρ. κορν φλάουρ

200 γρ. ζάχαρη

5 κρόκοι

20 γρ. βούτυρο

150 γρ. κρέμα γάλακτος

 

Ετοιμάστε την ζύμη, βάλτε την στο ψυγελιο για τουλάχιστον 1 ώρα και κατόπιν στρώστε με αυτή μια φόρμα 28 εκκατοστών. Ψήστε την σε προθεερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 15 λεπτά. Κατόπιν βγάλτε την και αφήστ την να κρυώσει όση ώρα κάνετε την κρέμα.

Σε ένα κατσαρολάκι ανακατευετε την ζάχαρη, με το ξύσμα και την κρέμα γάλακτος και τα βάζετε να βράσουν. Σε ένα μπωλ χτυπάτε με το σύρμα τους κρόκους, προσθέτοντας σταδιακά το κορν φλάουρ το νερό και το χυμό απο λάιμ. Συνεχίζοντας το ανακάτεμα προσθλέστε την καυτη κρέμα γάλακτος. Γυρίστε το μείγμα σε ένα μπεν μαρί και ανακατέψτε μεχρι να αρχίσει να πήζει. Αφαιρέστ ετην από την φωτιά και προσθέστε το βούτυρο. Ανακατεψτε καλά να λιώσει και γεμίστε με αυτή την τάρτα. Ψήστε την στους 200 βαθμούς για περιπου 10 λεπτά.

Τα ασπράδια φυλάξτε τα στο ψυγείο για να κάνετε πχ Macarons ή και μια λαχταριστή Πάβλοβα.

IMG_5297

 

Τηγανητές φράουλες με ζαμπαγιόν

Για την σαμπαγιόν πορτοκαλιού

70 γρ. ζάχαρη

3 κρόκους

2 κουταλάκια ξύσμα πορτοκαλιού

100 μλ άσπρο κρασί ή χυμό πορτοκαλιού

 

Ανακατεψτε καλά τους κρόκους με την ζάχαρη. Προσθέστε το κρασί και το ξύσμα και συνεχίστε το ανακτώμα επάνω σε μπεν μαρί με΄χρι να αποκτήσουν μαι κρεμώση υφή. Αφαιρέστε το σκευος απότο μπεν μαρί και βάλτε το επάνω σε ένα άλλό σκευος με παγωμένο νερό. Συνεχίστε το ανακτώμα μέχρι να κρυώσει ελαφρά.

IMG_5299 IMG_5308

Τηγανητές φράουλες

Για το κουρκούτι (τεμπούρα)

80 γρ. αλευρι

μια πρέζα αλάτι

2 κουταλάκια ζάχαρη

1 αυγό

1 κουταλάκι μπεικιν

1 κουταλιά λιωμένο βούτυρο

130 γρ. άσπρο κρασί ή χυμό πορτοκαλιού

 

500 γρ. φράουλες πλυμένες και στεγνωμένες

λάδι για τηγανισμα (κατά προτιμηση Ghee ή λάδι απο καρυδα)

 

Χτυπήστε το αυγό με την ζάχαρη και το αλάτι. Αναμείξτε το αλευρι με το μπεικιν και προσθέστε τα σταδιακά με το κρασί ή το χυμό ανακατευοντας συνεχώς με ένα συρμα. Αφήστε το μείγμα 10 λεπτά να σταθεί. Βάλτε το λάδι σε ελνα βαθύ κατσαρολάκι να κάψει. Είναι έτοιμο ότνα βυθίζοντας ενα ξυλάκι σχηματίζονται γύρω του φυσαλίδες. Πιάνοντας τις φράουλες απότο κοτσάνι, βουτήξτε τις στο κουρκούτι και μετά στο λάδι. Τηγανήστε τις για περίπου 2 λεπτά. Αφήστε τις επάνω σε αποροφητικό χαρτί να στραγγίξουν και σερβίρετε τις αμέσως με την ζαμπαγιόν.

IMG_5326

Καλή απολαυση!

Υ.Γ. Προλογο σημερα, σαν από αυτούς που ξέρετε, δεν έχει, Είμαι ακόμη με κούτες σε όλο το σπίτι, χωρις σταθερό τηλέφωνο, χωρις ύπνο και με την μύξα μέχρι την φτέρνα.....

8 comments:

  1. Καλημέρα και καλή εβδομάδα.
    Τι γλυκό πρωί πρωί!
    Κι είπα από Δευτέρα δίαιτα :-)

    ReplyDelete
  2. Καλή βδομάδα η οποία ξεκινάει με αυτή τη φοβερή λιχουδιά!!!

    ReplyDelete
  3. Δεν θέλω να σου χαλάσω την αυταπάτη, αλλά πρέπει! Η κρεμούλα που έφτιαξες δεν είναι χαμηλότερη σε λιπαρά από μια κλασική lemon curd που χρησιμοποιεί συνήθως ολόκληρα αβγά, 60-85 γρ. βούτυρο, αλλά καθόλου κρέμα γάλακτος (δες συνταγές http://www.davidlebovitz.com/2009/12/improved-lemon-curd/, και εδώ http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=151469)γιατί και οι κρόκοι έχουν αρκετά λιπαρά... Πάντως το λάιμ θα είναι πολύ ωραίο και θα ήθελα κάποτε να χρησιμοποιήσω και meyer lemons που τα διαβάζω αλλά δεν τα έχουμε εδώ!

    ReplyDelete
  4. Πολύ ωραία η διαφορετική εκδοχή της lemon pie.

    Κι αυτές οι τηγανιτές φράουλες φαίνονται φανταστικές.

    Καλή σου μέρα :))

    ReplyDelete
  5. Συνταγές για lemon pie έχω δει διάφορες, πρόκειται εξάλλου για γλυκό που αγαπώ, αλλά για τηγανιτές φράουλες δεν έχω ξανακούσει!
    Αυτό θέλω να το δοκιμάσω, είμαι περίεργη για το πως θα είναι!

    ReplyDelete
  6. fainetai exairetikh kai oi photografies einai toso zwntanes!

    ReplyDelete
  7. Μικρή μου ζαχαροπλάστρια, ξέρω γιατί μένεις μακριά, για να μην γίνω εγω μις πίγκυ
    φιλιά

    ReplyDelete
  8. Βήτα μου και εσύ σαν και μένα είσαι? αχ αυτές οι δίαιτες!!

    Ιωάννα μου ίσως όχι πιο ελαφριά σε θερμίδες αλλα από θέμα χοληστερίνης σίγουρα εφόσον η χοληστερίνη που περιέχουν τα λίγα εδώ αυγά δεν απορροφάται από τον οργανισμό.

    Στις υπόλοιπες γλυκούλες τα φιλια μου!!!!!

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails