Saturday, June 4, 2011

Μπλίνις με φρούτα και σπιτικό σιρόπι καραμέλας/Blinis with fruits and Homemade Caramel Sirup

..

IMG_5232

Tατάααααααααααααααα!!! Να μαι πάλι! Αφού επέζησα και από αυτή τη μετακόμιση, μπήκα στην μισοέτοιμη κουζίνα μου για να γιορτάσουμε το νέο σπίτι. Πριν όμως αρχισω να σας λέω τι έφτιαξα ας αδράξω την ευκαιρία να ευχαριστήσω και δημοσίως όλους αυτούς που μας βοηθήσαν να μετακομίσουμε. Καταρχήν να ευχαριστήσω την Βούλα που άξιζε όσο 10 άντρες μαζί και έκανε έμένα να φαίνομαι εντελώς άχρηστη, τον Σάκη που απασχολούσε το γυναικείο πλυθησμό,  τον Νίκο που μας χάλασε και τις 2 συρταριέρες και τώρα δεν έχω που να βάλω τα βρακιά μας, τον Κωστή και τον θεοδόση που μας παρατήσαν για να πάνε να δούνε τον τσαμπιονς λιγκ, την Φένια για τα λίγα γλυκά που μας έφερε με ιδιαέτερο τονισμό στο λίγα! Την Μαρία που ειλικρινά ακόμα δεν έχω καταλάβει ποιος ήταν ο ρόλος της αν όχι για να μου ποιάνει την κουβεντα με αποτέλεσμα να μην κάνω τίποτα πέρα από ένα παπαστράτο τσιγάρα και τέλος τον Γιώργο και την Ελευθερία που κάνα μια μέρα για να μας στήσουν την βιβλιόθή΅κη ΛΑΘΟΣ για την οποία χρειαστήκαμε άλλη μια μέρα για ν την ξεστήσουμε και μόνο 5 λεπτά για να την στήσουμε σωστά!! Τζάμπα οι πίτσες που φάγαν! Thanks guys!! Και μην ξεχνάτε..... έχουμε και το κελάρι ακόμα!!

Sweet Blinis with caramel sirup

 Αφού λοιπόν κοιμηθήκαμε το πρωτο βράδυ στο καινούργιο μας σπιτάκι, παρολίγον στο μπαλκόνι αφού η Εμμέλεια άδραξε την ευκαρία να μας κλειδώσει εκεί για να δει με την ησυχία της τηλεόραση  μπήκα στην κουζίνα να μαγειρέψω κάτι της προκοπής γιατί από τα πολλά κινέζικα και τις πίτσες κοντέψαμε να πάθουμε σκορβούτο. Παρόλλο που η κουζίνα μου  έχει ακόμα το ΄μαυρο της το χάλι, και χρησιμοποιώ αντί για καπάκια ταψιά, κατάφερα να κάνω αρκετά πράγματα. Έκανα λοιπόν μια καταπληκτική ζεστή σαλάτα με σπαράγγια που βρήκα σε ενα φιλικό μπλογκ, ένα ακόμα πιο υπέροχο μοσχαράκι με πορτοκάλι επίσης από φιλικό μπλογκ με αποκορύφωμα όμως μια παρτίδα από γλυκά μπλίνις με φρούτα και σιρόπι καραμέλας. Διαλέγω λοιπόν ν αρχίσω με αυτά σήμερα και τα υπόλοιπα σιγά σιγά.

 

Μπλίνις με φρούτα και σιρόπιΗ ιδέα για τα γλυκά μπλίνις μου ήρθε από μια φώτο που είδα σε ένα περιοδικό ενώ η συνταγή προέκυψε απο διάφορους συνδιασμούς.  Την συνταγή για το σιρόπι την οφείλω στο τετραπέρατο και κοφτερό μυαλό μου εννοείται και στην λαιμαργία του Νίκου.  Ο συνδιασμός τους λοιπόν ήταν απλά θέμα χρόνου. Τα φρούτα για τα μπλίνις επιλεχτήκαν σύμφωνα με το σιρόπι. Κατα την ταπεινη άποψη μου λοιπόν αυτά που πηγαίνουν πολύ είναι τα μήλα, τα ροδάκινα/βερύκοκα, και τα φρούτα του δασους η τα τροπικά φρούτα. Φυσικά μπορείτε να τα κάνετε και με μπανάνες η φράουλες απλά εκεί θα τα σέρβιρά με ένα σιρόπι σοκολάτας. Η και σκέτα. Το σιρόπι είναι καθαρά προεραιτικό. Αν και πολύ σημαντικό για τη γνώμη μου. Blinis

 

Γλυκά Μπλίνις με φρούτα και σιρόπι καραμέλας

Για τα μπλίνις (για περιπου 4 άτομα- 12 μπλίνις)

3 αυγά χωρισμένα

100 γρ. αλευρι για όλες τις χρήσεις

3 κουταλιές ζάχαρη

4 κουταλιές ξυνόγαλα ή

3 κουταλιές ξυνόγαλα και

1 κουταλιά σιρόπι καραμέλας

μια πρέζα αλάτι

 άχνη για το πασπάλισμα

2 κουταλιές βούτυρο για το τηγάνι

διάφορα φρούτα σε φέτες

 Χτυπήστε τα ασπράδια με το αλάτι σε σφιχτή μαρέγγα. Χτυπήστε και τους κρόκους με την ζάχαρη να αφρατέψουν. προσθέστε σταδιακά το σιρόπι, το ξυνόγαλα, και το αλευρι και τέλος την μαρέγγα ανακατευοντας απαλά. Σε ένα μεγάλο τηγάνι λιώστε σε μέτρια φωτιά για να μην μαυρισει, την μία κουταλιά  βούτυρο. Με ένα κουτάλι ρίξτε απο δύο κουταλιές, την μία πάνω από την άλλη, από το μείγμα για τα μπλίνις και τοποθετήστε απο πάνω τα φρούτα. Σκεπάστε τα με το καπάκι και σιγοψήστε τα για 1-2 λεπτά. Με μια σπάτουλα γυρίστε τα και από την άλλη πλευρά και ψήστε τα επίσης για 1-2 λεπτά. Τοποθετήστε τα σε μια πιατέλα και πασπαλίστε τα με άχνη και σιρόπι.

Γλυκά μπλίνις με φρούταhomemade caramel sirup σπιτικό σιρόπι καραμέλας     Sweet blinis with fruits  

 Σιρόπι καραμέλας

200 γρ. ζάχαρη

200 μλ νερό

 Βάλτε την ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι με βαρυ πάτο και προσθέστε περίπου 50 μλ νερό. Ανακατέψτε καλά. Σταματήστε το ανακάτωμα και βάλτε το κατσαρολάκι στην φωτιά. Βράστε την ζάχαρη μέχρι να εξατμιστεί το νερό και να αρχίσει η ζάχαρη να χρυσίζει. Όταν αποκτήσει βαθύ χρυσοκόκκινο χρώμα, προσθέστε και το υπόλοιπο νερό. Αρχικά η καραμέλα θα γίνει κομμάτια μετά όμως θα αρχίσει πάλι να υγροποιείται. Βράστε το για πε΄ριπου 5 λεπτά μέχρι na αρχίσει δηλαδή να αποκτάει υφή σιροπιού. Θα το καταλάβετε όταν βαζοντας μια κουταλιά απο το σιρόπι σε ένα πιατάκι αυτό θα αρχίσει να πήζει. Βάλτε το σε καθαρά μπουκάλια και χρησιμοποιήστε το στα γλυκά σας, στο καφέ σας ή όπου αλλού αγαπάτε. Διατηρειται γα απεριόριστο διάστημα εφόσον το κύριο συστατικό του είναι η ζάχαρη.

 homemade caramel sirup σιρόπι καραμέλας

Enjoy!!!

 

9 comments:

  1. Καλημέρα!!Μιας και πήρες το κολάι δεν έρχεσαι κι από δω που κάνουμε μια ανακαίνιση κι έχουμε ανάγκη βοήθειας!!!
    Θα κρατήσω τη συνταγή σου για την ώρα που θα τελειώσω! Πολλά φιλιά.

    ReplyDelete
  2. Γειά σου Βασιλική με τα ωραία σου..α,και καλή συναρμολόγηση στην κουζίνα,τον ιερό αυτό χώρο:)..Όλγα

    ReplyDelete
  3. Με τέτοια που τους λες θα σου ξανάρθουνε για βοήθεια;-)
    Καλορίζικο το καινούριο σπίτι και τώρα καλή ξεκούραση!

    ReplyDelete
  4. Οι ''ευχαριστίες'' σου πολύ μου άρεσαν..χιχι.. Αμα εχεις φίλους όλα γίνονται ευχάριστα :)
    Καλορίζικο το νέο σπίτι

    Τα μπλίνις πολύ ωραία.Και με τα φρούτα τέλειο. Κανουν τα αποξηραμένα κραμπερις που έχω?
    Και το σιρόπι σου φανταστικό

    Φιλιά :)

    ReplyDelete
  5. Ξανθή μου ξανά τέτοιο πράγμα δεν έχει!! Χίλιες φορές να πληρώσω αλλά εγώ μετακόμιση δεν ξανακάνω! Ειλικρινα τα είδα όλα και δεν έχω καν τελειώσει να φανταστείς.

    Μία Μαρία μου ευτυχως όλοι με ξέρουν χρόνια και ξέρουν και πως τα εννοώ. Εννοείται ότι είμαι όχι απλά ευγνώμων για την βοήθεια αλλά και βαθιά υποχρεωμένη! Χωρίς αυτους δεν θα μουν σε θεση ούτε ποτηρι να μετακινήσω και το ξερουν καλά!!

    Όλγα μου αν δεις πως ζω αυτή τη στιγμή θα απηυδήσεςι!

    Μάριον ίσως αν τα μουλιαζες πριν μέσα σε λίγο νερό η στο σιρόπι να μπορούσες να τα βάλεις αντί φρέσκων φρούτων!

    Σας φιλώ πολύ!!!

    ReplyDelete
  6. Megeia to spiti kai kala mageiremata sthn kainouria kouzina!

    ReplyDelete
  7. Πολύ νόστιμα τα μπλίνις και φυσικά απαραίτητη η καραμέλα!!
    Καλή βδομάδα και καλή εγκατάσταση στα καινούρια σας.

    ReplyDelete
  8. Καλορίζικο το καινούριο σας σπίτι!! Και η καινούρια κουζίνα φυσικά.
    Τα μπλίνις σου είναι τέλεια! Εγώ συνήθως τα φτιάχνω αλμυρά.
    Άσε, οι μετακομίσεις είναι ΜΕΓΑΛΗ ταλαιπωρία. Αλλά αν έχεις τέτοιους φίλους να σε βοηθούν τί ανάγκη έχεις :)
    Φιλιά πολλά!!

    ReplyDelete
  9. Τρελαίνομαι για τα αλμυρά μπλίνις αλλά δεν είχα σκεφτεί τα γλυκά!
    Υπέροχο καλωσόρισμα στην καινούρια σου κουζίνα!

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails